Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
loading...


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Determinarea meridianei cu ajutorul gnomonului
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

l8f10fv

Meridiana locului coincide cu directia umbrei gnomonului din momentul culminatiei Soarelui; in plus, in acest moment, umbra gnomonului are lungimea minima din timpul zilei respective.
Dar, din motive care vor fi expuse in sectiunile urmatoare ale acestei carti, momentul trecerii Soarelui prin dreptul punctului Sud nu este, de regula, exact ora 12h a zilei respective. in consecinta, pentru a cunoaste momentul culminatiei Soarelui, avem nevoie de informatii aditionale, pe care le putem extrage, eventual, dintr-un Anuar Astronomic.
Nici proprietatea de minim a umbrei in momentul trecerii la meridian nu poate fi utilizata practic, deoarece lungimea minima este greu de sesizat cu o precizie satisfacatoare.
Cel mai sigur (robust, putin sensibil la erori) procedeu pentru determinarea meridianei locului se bazeaza pe simetria traiectoriei aparente a Soarelui fata de planul meridian al locului, in limite satisfacatoare de precizie pentru intervale de cateva ore. Datorita acestei simetrii, doua lungimi egale ale umbrei gnomonului vor corespunde la doua pozitii simetrice ale Soarelui fata de planul meridian, deci umbrele respective vor fi simetrice fata de meridiana locului. Or, umbrele simetrice fiind laturile unui unghi cu varful in baza gnomonului, meridiana locului va fi tocmai bisectoarea unghiului respectiv.
Figura 1.14
Pregatind determinarea meridianei, vom trasa in jurul gnomonului cateva cercuri concentrice, de raze diferite. Figura 1.14 prezinta situatia din planul orizontal, fiind figurat doar punctul de baza al gnomonului, precum si cercurile trasate. Observand Soarele inainte de trecerea la meridian, vom marca, pe fiecare cerc, punctul in care capatul umbrei gnomonului se "aseaza" pe cercul respectiv. Continuand observarea si dupa trecerea la meridian, vom marca perechile punctelor de pana acum. Daca am efectuat cu atentie toate marcarile, mijloacele tuturor coardelor trebuie sa fie coliniare si dispuse pe o dreapta perpendiculara pe fiecare coarda, dreapta care in plus - trece prin piciorul gnomonului. Aceasta dreapta este, evident, meridiana locului.
Determinarea meridianei permite cunoasterea punctelor cardinale pentru locul respectiv de observatie. Este prima informatie pe care un om care se instaleaza intr-un loc ar trebui sa o posede; din pacate, omul modern - cel putin citadinul - pare sa fi pierdut aceasta obisnuinta a orientarii si, de multe ori, nici nu stie ca Soarele se afla, la amiaza, deasupra punctului cardinal Sud.loading...

Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite