Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
loading...


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Lumina
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

j9p11pc

1. In domeniul Fizicii

Radiatie sau complex de radiatii electro-magnetice care impresioneaza ochiul omenesc (se mai numeste lumina vizibila). Lumina este un flux fotoni, particule care poseda atit proprietati ondulatorie cit si proprietati corpusculare. Proprietatile ondulatorii ale luminii se manifesta mai ales in fenomenele de propagare (reflexie, refractie, interferenta, difractie, polarizatie s.a.), iar cele copusculare in fenomenele de emisie si de absorbtie, in efectul fotoelectric, efectul Compton s.a. Spectrul radiatiilor luminoase este cuprins aproximativ intre 4000 A (lumina violeta) si 7500 A (lumina rosie). Termenul de lumina se utilizeaza uneori si pentru radiatiile invizibile ultraviolete (cu lungimi de unda Intre 100 si 4000 A) si infrarosii (cu lungimea de unda de la 0,75 la 500 M), care sint produse prin aceleasi mijioace ca si cele folosite pentru producerea luminii vizibile. Viteza de propagare a luminii in vid este de 299792.5 km/s. V. si 'optica',
- Lumina monocromatica, lumina formata din radiatii de o singura lungime de unda; in domeniul vizibil este reprezentata de o singura culoare spectrala.
- Lumina compusa, iumina care contine radiatii de mai multe lungimi de unda (ex. Lumina alba).
- Lumina alba, lumina care contine toate radiatiile spectrului vizibil in astfei de proportii, incit dau lumina mijlocie a zilei.
- Lumina rece Lumina saraca in radiatii infrarosii. Spre deosebire de lampile cu incandescenta, lampile electrice cu descarcare emit lumina rece.
- Lumina naturala, lumina caracterizata prin diversitatea directiilor de oscilatie (transversala) ale radiatiilor electromagnetice care o compun; statistic, aceste directii sint distribuite uniform in jurul directiei de propagare. In general, sursele de lumlna, naturale sau artificiale (Soarele, lampile cu incandescenta s.a.), emit lumina naturala.
- Lumina polarizata, lumina alcatuita din radiatii electromagnetice ale caror directii de oscilatie nu sint uniform distribuite in jurul directiei de propagare. Daca toate directiile de oscilatie sint cuprinse intr-un plan (care contine directia de propagare), lumina se numeste liniar polarizata sau planpolarizata; daca una dintre directiile de oscilatie este preferentiala, insa nu exclusiva, lumina se numeste partial polarizata
- Lumina negativa, formatie luminoasa care apare la catodul unui tub cu descarcare electrica in gaze. Are o margine bine conturata inspre catod, fiind despartita de acesta printr-un spatiu intunecos; in partea opusa catodului straiucirea ei scade treptat.

2. In domeniul astronomiei
- Lumina antisolara, pata foarte slab luminoasa care se vede noaptea pe cer in locul opus Soarelui. Este produsa de difuzia luminii Soarelui pe particulele din planul eclipticei si pe cele respinse din atmosfera Pamintului de presiunea solare.
- Lumina zodiacala, pata luminoasa care, la latitudinea noastra, se vede toamna la est, inainte de rasaritul Soarelui, si primavara la vest, dupa apusul Soarelui. Este produsa prin difuzia luminii Soarelui pe pulberile, gazele si pe alte particule aflate in planul ecliptici.i

3.In domeniul fiziologiei :
- Lumina animala ,lumina produsa de unele organisme animale pe baza energiei chimice a unor substante. In f.a predomina radiatiile verzi si albastre, din care cauza ea este o lumina rece. Organismele producatoare de l.a. (fotogene) sint mai ales cele abisale (pesti, moluste cefalopode, viermi,meduze); altele traiesc pe uscat (ex.licuricii).
loading...

Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite