Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Gastrita acuta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Gastrita este un proces inflamator al mucoasei gastrice, asociat cu dezordini in functiile secretorie si motorie a stomacului. e5e11ex
Din punct de vedere clinic, gastritele se impart in acute si cronice.

Gastritele acute

Gastritele acute se impart in acute simple, gastrite corozive si gastrite flegmonoase.

Gastrita acuta simpla

Simptomatologie. Manifestarile clinice variaza in functie de agresivitatea factorului patogen, de integritate sau lezarea anterioara a mucoasei gastrice si de reactivitatea organismului.
Dupa 4 pana la 8 ore de la ingerarea factorilor patogeni, apar primele simptome, caracterizate prin greta, regurgitari,senzatii de presiune sau dureri in epigastru, urmate dupa un interval scurt de varsaturi alimentare bogate, nedigerate, acide, amestecate cu mucus abundent. Dupa golirea stomacului de alimente, varsaturile sunt bilioase. Simptomele sunt asociate cu dureri de cap, transpiratii, valuri de caldura, salivatie abundenta si eructatii cu miros suparator de oua clocite. In gastrita acuta cu duodenita, starea generala este mult alterata, varsaturile sunt incoercibile si provoaca fenomene grave secundre, acidoza.
Daca alimentele alterate au trecut in intestin, bolnavii au dureri difuze in abdomen,diaree cu caracter de enterita, de enterocolita cu fermentatie sau putrefactie. In urma pierderilor mari de lichide, bolnavii au sete pronuntata. In forme severe, apare o stare de adinamie, de prostatie,sevundare insuficientei suprarenale de origine toxica.
La examenul fizic se constata tegumente palide, secundare tulburarilor vasomotorii, temperatura subfebrila sau normala. Regiunea epigastrica este sensibila la palpare. Tensiunea arteriala este normala. In cazuri grave, in urma pierderilor de lichide se gaseste hipotensiune, oliguries in urina se constata urobilina crescuta, traducand leziuni hepatice asociate, indica in diaree cu putrefactie,iar in formele grave produse de varsaturi incoercibile, acetona.
Functia secretoare a stomacului a fost studiata putin in gastrita acuta. In formele severe de gastrita si in gastrite acute repetate secretia de acid clorhidric dispare pentru o perioada de timp.
Examenul radioscopic arata hipersecretie gastrica, in functie evacuatoare intarziata, relief gastric cu pliuri ingrosate. Acest aspect pune in discutie daca modificarile nu erau prezente anterior aparitiei fenomenelor acute, Diagnosticul se va preciza dupa repetarea examenului radiologic, la un interval de cateva saptamani.
Gastroscopia nu este indicata in faza acuta. Schindler, Gutyeit si Henning au constatat la o serie de bolnavi mucoasa gastrica congestionata, edemationata, pliuri mucoase ingrosate, lac de mucus abundent. In unele cazuri se pot remarca hemoragii submucoase. Imaginea gastroscopica s-a mentinut 6-8 zile de la fenomenelor clinice.
Anatomie patologica. Gastritele acute simple au fost putin studiate din punct de vedere anatomopatologic, intrucat aproape toti bolnavii se vindeca. In functie de agresivitatea factorului nociv , procesul inflamator intereseaza mucoasa, mai putin submucoasa si stratul muscular. Mucoasa stomacala este congestionata , edemationata, acoperita cu mucus. In forme severe produc leziuni ulcerative, cu fond hemoragic. Locarizarea de predilectie este regiunea piloro-antrala.
Histologic, se remarca procese de descuamareepiteliala si celule glandulare cu aspect degenerativ, vacuolar. Recatia inflamatorie este caracterizata prin infiltratii cu limfocite, granulocite si celule histiocitare. In tesutul submucos sunt alteratii vasculare si nervoase, iar in stratul muscular, vase dilatate si imfiltratii limfocitare.
Gastrita acuta simpla este provocata de factori multipli:
Factori cimici: alcool concetrat in doze mari ingerat pe nemancate, medicamente administrate in doze mari (salicitat, iod, brom, arsen, fenil hidrazina)
Factori toxi-infectiosi: alimente alterate prin infectii microbiene, prin toxine sau purtatoare de germeni microbieni.
Factori fizici: alimente si bauturi fierbinti sau reci.
Factori mecanici: supraincarcarea si destinderea excesiva a stomacului cu alimente ingerate in exces, mai ales la indivizi suferinzi anterior de gastrite cronice.
Factori alergici la anumite persoane, ingerarea de alimente la care organismul acestora este sensibilizat.
Alteratiile produse de acestea nu se limiteaza numai la procesul local inflamator. Excitatiile puternice ale interoceptorilor chimici, fizici, temici transmit impulsuri patologice la scoarta, determinand tulburari complexe in organism: cefalee, transpiratii, palpitatii, reactii reflexe produse de excitarea statiilor vegetative centrale. Ele pot tulbura relatiile functionale dintre scoarta si centrii subcorticali.
Diagnostic. Diagnosticul pozitiv se stabileste din semnele caracteristice. Se face diagnosticul diferential cu sindromele abdominale acute.
In colecistita acuta, durerea are localizarea cu predirectie in hipocondrul drept, este pronuntata si iradiaza in spate, in urina se gasesc pigmenti biliari. Dupa disparitia crizei dureroase starea generala a bolnavilor este buna.
Nu orice abuz de alcool sau supraalimentare cu alimente trebuie etichetata drept gastrita acuta. La indivizi normali, dupa evacuarea continutului alimentar, starea generala este buna, iar bolnavii se pot alimenta in conditii normale.
Evolutie si pronostic. In general, gastrita are o evolutie favorabila. In formele severe, bolnavii pot ramane cu sechele de gastrita cronica.
Tratament. Se recomanda repaus la pat, comprese calde pe abdomen si spalaturigastice cu apa calda. In lipsa unei sonde gastrice se administreaza substante vomitive: apomorfina sau sirop de ipeca. Daca bolnvii au varsat intreaga cantitate de alimente ingerate, spalatura gastrica este inutila. In cazurile de diaree se recomanda administrareas de purgative: ulei de ricin sau sulfat de sodiu. Daca purgativul nu este tolerat, se recomanda clisme cu 2 kg de apa pentru evacuarea produselor toxice din intestin. Dupa oprirea varsaturilor se repeta administrarea purgativelor.
Timp de 24 de ore nu se prescrie nici un aliment. Se recomanda injectii cu solutie clorurata si glucozata hipertonica. In forme severe, cu deshidratare, injectii de solutie clorurata izotonica si solutie glucozata hipertonica intravenos. In ziua a doua se incepe alimentatia cu supe de zarzavat strecurate, de fulgi de ovaz sau de orez. Se trece progresiv, dupa toleranta, la o alimentatie mai bogata cu supe de carne, galbenus de ou, piure de cartofi, suc de fructe, biscuiti, fainoase, paine prajita. Daca bolnavii nu au diaree, se poate administra iaurt. Cu ameliorarea starii generale se prescrie carne slaba, fiarta sau la gratar. Dupa cateva zile, zarzavaturi verzi pregatite cu unt. Se vor evita pentru cateva saptamani condimente si alimente grele care tulbura functia secretorie si motorie a stomacului, in special cruditati,condimente, leguminoase, grasimi, fructe grase.
Terapia dietetica si medicamentoasa trebuie sa urmareasca vindecarea procesului acut. In cazuri severe, ea trebuie continuata 1-3 saptamani.


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2019 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite