Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Metabolismul
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Orice functie a organismului uman se indeplineste prin consumarea unei cantitati de energie. y7n19nn
Aceasta energie este luata de organism din mediul inconjurator sub forma de energie care se gaseste acumulata in substantele alimentare. Pentru eliberarea energiei din acesta au loc numeroase reactii chimice din care rezulta si unele substante, pe care organismul le elimina in mediu.Energia intrata in organism nu se pierde ci se transforma si se intoarce in mediu sub alta forma.

Metabolismul
Ce este metabolismul ?
Metabolismul (metabolein = a se schimba ) este functia fundamentala a vietii iar incetarea lui determina moartea organismului . El reprezinta schimbul permanent de substante si energie intre organism si mediu.
Metabolismul se prezinta sub doua aspecte :
- metabolismul intermediar (al substantelor)
- metabolismul energetic

A.METABOLISMUL INTERMEDIAR

Prin metabolism intermediar se intelege schimbul de substante care se face intre organsim si mediu precum si toate transformarile pe care le sufera acestea din momentul in care ajung in organism si pana cand sunt eliminate in mediu.
Fazele metabolismului intermediar :
Prima faza : consta in transformarea substantelor intrate in organism in interiorul celulelor in substante organice proprii acestora . Acest proces se numeste asimilatie sau anabolism.
A doua faza : este aceea in care oxigenul venit din mediul inconjurator ajunge in protoplasma si oxideaza substantele organice distrugand astfel o parte din ea,procesul numindu-se dezasimilatie sau catabolism. Ca rezultat al dezasimilatiei se elibereaza energia de care are nevoie organismul .
Toate substantele care patrund in organsim au compozitie chimica diferita si roluri diferite,astfel incat metabolismul diferitelor substante nu se face la fel.
Substantele care ajung in organism sunt de 3 tipuri :
-glucidele ,care ajung in organism in urma digestiei sub forma de monozaharide (glucoza,galactoza,fructoza,manoza,xiloza etc. ) iar apoi ajung la ficat.Aici o parte se transforma in glicogen ca substanta de rezerva iar o alta parte ( doar glucoza ) trece in circulatia generala ,pentru folosul tesuturilor . Degradarea glucozei in organism are loc in doua faze : anaeroba si aeroba. Faza anaeroba are loc in lipsa oxigenului , glucoza este degradata pana la acid lactic ca produs final si cu eliberare de energie :


C6H12O6 = 2CH3 -; CH(OH)COOH + energie

Faza aeroba are loc in prezenta oxigenului si succede faza anaeroba .In aceasta faza 1/5 din acidul lactic format in prima faza se degradeaza pana la produsi finali (CO2,H2O),iar energia eliberata reface glucoza din cele 4/5 de acid lactic ramas .
Caracteristic este faptul ca ambele procese au loc lent insa pun in libertate intreaga cantitate de enrgie acumulata .
De retinut ca in metabolismul lor glucidele in exces se transforma in grasimi si se depun in organsim ca atare .
-proteinele , se absorb sub forma de aminoacizi care trec direct prin sange si,odata cu aceasta ajung la celulele care iau aminoacizii necesari pentru sinteza proteinelor lor.Din toti aminoacizii aflati in sange ,celulele folosesc numai atat cat este necesar pentru a produce cantitatea corespunzatoare de proteine specifice ; restul de aminoacizi este oxidat sau transformat in glucide si lipide . Aminoacizii nu se depun sub forma de rezerva .
Procesul prin care se realizeaza degradarea aminoacizilor este foarte complicat .La inceputul procesului de degradare are loc dezaminarea , adica desfacerea grupului NH2 care trece in amoniac iar restul aminoacidului este oxidat pana la H2O si CO2 ,cu eliberare de energie.
Metabolismul proteinelor se mai caracterizeaza si prin aceea ca in cadrul lui se formeaza compusii azotati , care nu apar in metabolismul celorlalte substante organice . Asa sunt glutamina si asparagina ,ultima ca amida a acidului aspartic
-lipidele , sunt substantele de mare importanta pentru producerea energiei .Ele se absorb la fel ca si proteinele prin vilozitatile intestinale ,sub forma de glicerina si acizi grasi ,si se resintetizeaza sub forma de grasimi specifice .Ajunse in sange ele sunt distribuite la celulele tesuturilor .O parte din ele se depoziteaza in unele celule sub forma de material de rezerva ; ele poarta denumirea de grasime de rezerve si se depoziteaza in celulele adipoase din hipoderm.Existenta acestui strat adipos intervine in termoreglare .
Grasimile ce se consuma mai des sunt atat de provenienta animala cat si vegetala.Grasimile vegetale se obtin prin presarea sau prin extragere in solventi , de exemplu cu benzina.
Grasimile brute contin diferite impuritati suspendate sau dizolvate de aceea grasimile vegetale sunt supuse anumitor operatii de purificare ( rafinare ) .Grasimile animale se izoleaza prin topirea tesuturilor in care sunt continute ( osanza de porc ).
Lipidele organismului reprezinta cea mai importanta sursa de caldura a organismului ; ele sunt substantele termogene prin excelenta.
Intocmai ca si glucidele ele sunt oxidate in celule .Produsii finali ai oxidarii sunt H2O si CO2 cu eliberarea unei mari cantitati de energie,care se transforma in caldura.

Macronutrientii (carbohidratii ,grasimile si proteinele ) pot furniza energie , dar numai in prezenta unor cantitati suficiente de micronutrienti ( vitaminele si mineralele ) capabile sa elibereze aceasta energie.Cantitatile de micro si macronutrienti de care corpul omenesc are nevoie pentru o buna functionare sunt diferite insa fiecare are o importanta specifica.Pentru a le utiliza organismul descompune aceste elemente nutritive . In principal acestea actioneaza prin intermediul digestiei -; un proces de continua descompunere chimica a substantelor ce patrund in organism prin cavitatea bucala

Continutul in Proteine, Glucide si Lipide al Celor Mai Consumate Alimente

ALIMENTUL-100 G PROTEINE GLUCIDE LIPIDE paine alba 10,4 54,0 2,0 paste fainoase 9,6 75,9 1,0 biscuiti 8,2 74,0 0,5 banane 1,3 13,4 0,6 cirese 1,1 18,4 0,2 curmale uscate 1,9 74,0 - mere 0,3 16,9 0,4 portocale 0,8 10,1 0,2 smochine 4,3 58,0 1,3 stafide 1,5 71,0 0,6 struguri 2,1 18,4 1,7 nectar de caise 0,8 17,0 - nuci 17,0 13,0 58,5 alune 17,0 7,2 62,0 fasole boabe 23,0 47,1 1,7 mazare 21,5 52,9 2,0 ardei gras verde 1,1 4,6 0,2 cartofi 2,1 19,1 0,2 castraveti 1,3 2,9 0,2 ceapa uscata 1,5 0,2 10,5 ciuperci 5,0 2,5 0,5 fasole verde 2,0 5,6 0,2 rosii 1,1 4,3 0,3 salata verde 2,0 3,0 0,3 varza alba 1,9 5,9 0,2 lapte de vaca 3,5 4,8 3,3
Iaurt 3,5 3,5 0,3 lapte praf 27,0 40,0 24,2 branza de vaci 11,0 4,0 1,7 branza de burduf 28,0 0,5 28,0 branza telemea de oaie 17,0 1,0 20,0 cascaval 25,0 1,3 27,1 carne de vaca slaba 21,0 - 3,5 carne de vaca grasa 18,5 - 16,5 carne de porc slaba 22,4 - 6,3 carne de porc grasa 15,0 - 35,0 carne de miel 18,0 - 20,0 carne de gaina 20,0 - 5,0 ficat de porc 19,0 3,0 6,0 parizer / crenvursti 10,2 - 26,8 pate de ficat 15,1 0,9 25,01 ou de gaina 7,0 0,3 6,0 crap 19,0 - 2,8 salau 19,4 - 0,9 bomboane ciocolata 7,0 56,4 34,0 glucoza - 77,7 - halva 13,9 47,5 32,5 miere de albine 0,5 84,5 - zahar - 99,9 - unt 8,0 2,5 80,0 ulei de floarea-soarelui - - 99,9 margarina 0,5 - 82,0

B.METABOLISMUL ENERGETIC

Prin metabolsim energetic se intelege schimbul de energie care are loc intre organism si mediul inconjurator,precum si transformarile energetice care au loc in metabolismul substantelor.Astfel el se realizaeaza ca urmare a metabolismului substantelor organice prin care se introduce in organism energie sub forma de energie chimica ,cuprinsa in molecula acestora.
In organism o parte din energia eliberata prin degradarea acestor substante este folosita in diferitele procese de sinteza sau de efectuarea a unor functii (energia calorica ,mecanica,fotonica ,electrica) , iar o alta parte este acumulata sub forma de rezerva in anumite substante (ATP,PC etc.) ,numite substante macroergice sau substante bogate in energie.
In cele din urma toate formele de energie se transforma in energie calorica,ea reprezentand in organism caldura animala.Toata energia calorica din organism este eliberata prin oxidarea substantelor organice si de faptul ca pentru aceasta oxidare este nevoie de o anumita cantitate de oxigen.
Necesarul de energie al unui organism se exprima in calorii.
CALORIA (cal.) -; este cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperatura unui gram de apa cu un grad Celsius (14,5°C- 15,5° C) , 1 cal = 4,18 joule.
Toate activitatile organismului reclama cheltuieli energetice .Pentru o activitate lejera,un adult trebuie „sa gaseasca „ in alimentatia sa zilnica cam 2500 de calorii.
Aportul insuficient al alimentelor in elementele nutritive ,sau excesele alimentare sunt daunatoarea si pot provoca tulburari de sanatate.Nevoile energetice ale organismului se pot stabili in functie de cantitatea de energie consumata la efectuarea muncii prestate in conditiile respective.Ratia alimentara necesara pentru 24 de ore variaza de la om la om,in functie de regiunea geografica, ocupatia acestora , de modul de viata , precum si de particularitatile fiziologice ale organismului.O ratie alimentara trebuie sa cuprinda atat substantele energetice cat si substantele plastice si catalitice necesare mentinerii in stare normala a tesuturile.Nevoile de substante plastice ( proteine ) se stabilesc prin metoda bilantului azotului iar cele de substanta catalitice ( vitamine ) prin anumite probe clinice (analiza ,examene radiologice etc.)
Tinand seama de faptul ca nevoia de energie a organismului este direct proportionala cu intensitatea efortului depus ,ratia alimentara va fi diferita pentru diversele categorii de persoane. Astfel alimentatia organismului trebuie reglementata ca sa corespunda cantitativ si calitativ nevoilor acestuia.Pentru aceasta trebuie sa se cunoasca atat nevoile organismului cat si valoarea nutritiva a diferitelor alimente.
Pentru masurarea energiei calorice produse si consumate de organsim se pot folosi metodele : metoda calorimetrica sau directa , metoda masurarii schimburilor gazoase sau indirecta.
Prima metoda este greoiae si costisitoare si din acesta cauza se foloseste foarte rar. Metoda masurarii schimburilor gazoase se bazeaza pe faptul ca,pentru oxidarea unei cantitati din fiecare substanta organica ,este necesara o anumita cantitate de oxigen si se produce o anumita cantitate de bioxid de carbon ,eliberandu-se ,in aceelasi timp, o anumita cantitate de caldura. Cantitatea de caldura care se degajeaza prin consumul unui litru de oxigen poarta denumirea de coeficient caloric al oxigenului ;acesta are o valoare deosebita pentru diferitele substante alimentare.

Continutul de calorii a diverse produse alimentare ( cal/100g)

Lapte de vaca integral 65 Pateu de ficat 261 Castraveti in otet 9Lapte de vaca normalizat 50 Crap 104 Gogosari in otet 15
Lapte smantanit 36 Stiuca 82 Banane 66
Lapte de oaie 113 Salau 83 Caise 57
Lapte de capra 67 Somn 244 Capsuni 50
Lapte praf 498 Cod 87 Cirese 81
Branza grasa de vaca 155 Macrou 183 Coacaze 54
Cascaval 283 Oua de gaina 171 Grapefruit 30
Telemea de oaie 305 Oua de rata 104 Gutui 65
Telemea de vaca 273 Ardei gras verde 17 Lamai 36
Branzeturi topite 366 Cartofi 85 Mandarine 40
Carne de vaca slaba 104 Castraveti 19 Mere 67
Carne de vaca grasa 277 Ceapa 30 Pepene galben 23
Carne de porc slaba 142 Ciuperci 35 Pepene verde 25
Carne de porc grasa 340 Fasole boabe 303 Portocale 47
Carne de oaie 181 Morcovi 45 Piersici 45
Carne de miel 260 Spanac 25 Prune 89
Carne de gaina 142 Patlagele rosii 20 Zmeura 71
Carne de pui 177 Varza de Bruxelles 50 Struguri 98
Carne de iepure 100 Ridichii 23 Visine 66
Sunca presata 294 Usturoi 137 Coacaze 54
Muschi Tiganesc 333 Mazare verde boabe 72 Mure 77
Toba 299 Pasta de tomate 85 Pere 79

Pentru controlul zilnic al alimentatiei ,nutritionistul recomanda utilizarea „piramidei hranei „ iar ca indicator al aplicarii corecte a acesteia corelarea inaltimii cu greutatea corporala.

Sa cunoastem necesitatile energetice (calorice ) ale diferitelor organisme umane in 24 de ore in functie de efortul depus :
2400 -; 2800 kcal___________________ adult care nu depune efort fizic deosebit
3200 -; 3800 kcal___________________ adult care depune un efort fizic mediu
4000 -; 5000 kcal___________________ adult care depune un efort fizic intens

PIERDEREA CALORIILOR
Activitatea 35 kg 45 kg 70 kg 90 kg
Mers pe bicicleta, 10 km/h (6 mph) 135 160 240 320
Mers pe bicicleta, 20 km/h (12 mph) 225 270 410 540
Jogging, 9 km/h (5.5 mph) 365 440 660 880
Alergat usor, 11.5 km/h (7 mph) 510 610 920 1220
Alergat rapid, 16 km/h (10 mph) 710 850 1280 1700
Saritul corzii 415 500 750 1000
Inot, 23 m/min (25 yd/min) 155 185 275 370
Inot, 46 m/min (50 yd/min) 270 325 500 650
Tennis 220 265 400 530
Mers pe jos, 3 km/h (2 mph) 125 160 240 320
Mers pe jos, 5 km/h (3 mph) 175 210 320 420

Se constata ca alimentatia omului modern contine un exces de calorii ,respectiv de grasimi,de produse rafinate sau concentrate (zahar rafinat ,paine alba,paste fainoase,bauturi racoritoare sintetice ) bogate in compusi energetici ,dar sarace in vitamine,saruri minerale si alte substante biologice active,esentiale pentru buna desfasurare a proceselor metabolice.
Acest dezechilibru alimentar se gaseste la originea multora dintre maladiile civilizatiei actuale: boli cardiovasculare,boli gastrointestinale,diabet,obezitate s.a
Cel mai adesea ,omul alege alimentele ,fara a tine seama de necesitatile organismului , atras mai ales de gustul „bun” pe care il produce un aliment.

RECOMANDARI :
Pentru a preveni unele greseli in alimentatie trebuie sa se cunoasca :
-tendinta de a consuma paine alba in locul celei integrale duce la reducerea considerabila de vitamine si a sarurilor minerale .
-preferinta pentru dulce determina o crestere exagerata a consumului de zahar rafinat -; excesul acestuia provocand aparitia diabetului ,obezitatii sau cariilor dentare.
-supraconsumul de carne si grasimi animale alaturi de un deficit de fructe si legume favorizaeaza aparitia cancerului de colon
-consumul redus de fructe si legume proaspete atrage insuficienta tuturor vitaminelor si ca rezultat imediat degradarea sanatatii.
Omul contemporan ,care face un efort fizic redus sau mediu are nevoie de o alimentatie mai saraca in calorii ,dar bogata in substante biologice active,cu atat mai mult cu cat el este supus stresului si poluarii mediului.
Alimentatia trebuie sa cuprinda pe langa calorii suficiente anumite cantitati de proteine digestibile : vitamine ,saruri minerale etc.In concluzie alimentatia trebuie sa fie cat mai echilibrata ,trebuie sa contina toti factorii nutritivi in cantitati si proportii conforme


loading...
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2018 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
loading...