Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
OBIECTUL EDUCATIEI
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

i6r1rk
Obiectul educatiei reprezinta o persoana sau un grup de persoane care indeplinesc rolul de "educat" in diferite ipostaze si situatii pedagogice si sociale (copil, prescolar, elev, student, adult aflat la un curs de perfectionare etc).
Statutul de "obiect al educatiei" evidentiaza pozitia ontologica momentana a elevului, studentului etc. de receptor al "mesajului educational" emis de profesor (in calitate de "subiect al educatiei"). Aceasta presupune insa valorificarea pozitiei sale gnoseologice de "subiect epistemic" care participa, in mod activ, la procesul dobandirii unor cunostinte si capacitati proiectate conform programelor scolare/universitare.
Calitatile "obiectului educatiei" sunt relevate, in mod gradat, pe trei circuite ierarhice, dezvoltate la nivel primar-secundar-tertiar ( Actiunea educationala). a) Circuitul primar probeaza capacitatea celui educat (elev, student etc.) de receptare a mesajului pedagogic transmis de "subiectul educatiei" (profesor, parinte etc.) prin intermediul unui "repertoriu comun", realizat intre emitator si receptor la nivel intelectual si nonintelectual (afectiv-motivational-caracterial). Aceasta capacitate defineste subiectivitatea obiectului care confirma, pe de o parte resursele de dezvoltare pedagogica/de educabilitate ale celui educat iar pe de alta parte, transformarea efectiva a proiectului pedagogic in act pedagogic real. b) Circuitul secundar probeaza capacitatea celui educat de a reactiona la solicitarile subiectului educatiei printr-un comportament de raspuns dirijat, evaluat de subiectul educatiei din perspectiva unei relatii de conexiune inversa externa, care vizeaza perfectionarea proiectului pedagogic, a mesajului pedagogic, a repertoriului comun. c) Circuitul tertiar probeaza capacitatea celui educat de a realiza un comportament de raspuns autodirijat prin elaborarea unei relatii de conexiune inversa interna, valorificabila in termeni de autoevaluare.
Evolutia "obiectului educatiei" depinde de calitatea circuitelor, principal-secun-dar-tertiar, acumulate in timp prin valorificarea optima a tuturor dimensiunilor si a formelor educatiei din perspectiva educatiei permanente.
Nivelul maxim care poate fi atins presupune perfectionarea capacitatii sale de autoevaluare obiectiva a propriilor comportamente: de raspuns dirijat - de raspuns autodirijat. Eficientizarea acesteia in diferite contexte pedagogice, didactice si extradidac-tice va stimula aparitia unei noi capacitati care confera celui educat posibilitatea de preluare efectiva a tuturor sarcinilor care revin, de regula, subiectului educatiei prin elaborarea proiectului si a mesajulu pedagogic.
Acest nivel maxim, superior, evidentiaza capacitatea obiectului educatiei de a elabora un autoproiect pedagogic relevant in plan individual si social. Este momentul in care obiectul educatiei devine subiect al educatiei, integrat efectiv la nivelul unei activitati de autoeducatie. - Actiunea educationala, Educabilitatea.

Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite