Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
loading...


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
PROBLEMATIZAREA
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

t2l18lu
Problematizarea este o metoda didactica/de invatamant cu resurse pedagogice deosebite care urmareste realizarea obiectivelor propuse la nivelul activitatii de predare-invatare-evaluare prin lansarea si rezolvarea unor situatii-probIerna. De remarcat multifunctionalitatea structurala a acestei metode "care intra usor in combinatie cu alte metode: lucrari experimentale, analiza de caz. dezbaterea, expunerea, lucrarile practice etc." (Cerghit, Ioan, , . ).
intelegerea acestei metode presupune stapanirea conceptului pedagogic de situa-tie-problema, care "desemneaza o situatie contradictorie, conflictuala, ce rezulta din trairea simultana a doua realitati (de ordin cognitiv si motivational) incompatible in tre ele - pe o parte experienta trecuta, iar pe de alta parte elementul de noutate si de surpriza, necunoscutul, cu care este confruntat" elevul, studentul etc. (Cerghit, Ioan, , . ).
Conceptul pedagogic de situatie-problema nu trebuie confundat cu conceptul pedagogic de problema, care presupune o sarcina didactica rezolvabila prin aplicarea u-nor cunostinte dobandite anterior pe o cale de investigatie liniara, care angajeaza un procent de reusita scolara cu probabilitate maxima.
Rezolvarea situatiei-problema solicita reorganizarea si chiar restructurarea cunostintelor dobandite anterior pe o cale de investigatie caracterizata funciar prin provocarea, sesizarea si valorificarea unui "conflict epistemic" intre ceea ce elevul stia inaintea angajarii metodei problematizarii si ceea ce i se cere elevului intr-un nou context pedagogic si social.
Aplicarea cunostintelor dobandite (productiva in cazul rezolvarii unei probleme) este ineficienta in cazul rezolvarii unei situatii-problema. care solicita reconsiderarea experientei cognitive dobandite in sensul altor criterii valorice, impuse de evolutia stiintei si a vietii sociale sau de procesul adaptarii unor cerinte generale la conditii particulare si concrete, teritoriale si locale.
Functionalitatea pedagogica a problematizarii implica angajarea urmatoarei structuri de organizare a acestei metode:
- formularea problemei la nivelul unei situatii-problema, activitate proiectata si realizata de cadrul didactic in termenii asumarii unor obiective pedagogice specifice si concrete;
- sesizarea si constientizarea "conflictului epistemic", activitate realizata de elevi sub indrumarea cadrului didactic;
- restructurarea cunostintelor si a capacitatilor dobandite de elevi, necesara pentru rezolvarea conflictului epistemic sesizat pe circuitul gandire convergenta - gandire divergenta;
- rezolvarea situatiei-problema prin valorificarea deplina a resurselor de creativitate proprii gandirii divergente.
Din perspectiva "principalului izvor al invatarii", problematizarea apare ca o metoda didactica in care predomina actiunea de comunicare ( Cerghit. Ioan, ). Activitatea de proiectare a unor situatii-problema este deschisa insa si celorlalte categorii de metode didactice in care predomina actiunea de cercetare, actiunea practica sau actiunea de proiectare speciala a instruirii. Problematizarea devine astfel o strategie didactica eficienta in planul proiectarii curricualre a activitatii de predare-invata-reIevaluare. - Metodele didactice/de invatamant, Strategia pedagogica.


loading...

Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2019 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite