Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
VARSTA SCOLARA
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

j8t4ts
Varsta scolara reprezinta perioada in care copilul, preadolescentul si adolescentul este integrat in activitatile specifice organizate in cadrul procesului de instruire, prin rolul de elev asumat la nivelul sistemului de invatamant, de regula, intre varsta de -() ani.
Analiza pedagogica a conceptului de varsta scolara presupune raportarea acestuia la notiunile operationale de;
- varsta de scolarizare, care vizeaza momentul integrarii copilului in mediul scolar, institutionalizat, de regula, in sistemele moderne de invatamant la o varsta situata intre - ani;
- varsta biologica, demonstrata prin armonizarea evolutiei unui individ la nivelul interactiunii acesteia cu varsta cronologica ( Dictionar de pedagogie, , .);
- varsta intelectuala, "care trece prin stadii bine definite": a) stadiul senzori o-motoriu, dominat de perceptii fragmentare (- ani); b) stadiul preoperator "dominat de o optica egocentrica si antropomorfica" (- ani); c) stadiul intuitiv, dominat de actiuni reprezentate foarte clar (- ani); d) stadiul operatiilor concrete, dominat de o gandire legata inca de concret (- atu); e) stadiul operatiilor formale, dominat treptat de capacitatea de abstractizare a elevului realizabila in diferite domenii ale cunoasterii (- ani) - Dictionar de psihologie, coordonator. Schiopu. Ursula, , .);
- varsta psihologica, inteleasa ca "perioada a dezvoltarii caracterizata printr-un ansamblu de trasaturi coerente si structurale care constituie o mentalitate globala tipica si consistenta", reprezentativa la nivelul urmatoarelor stadii: a) copilul mic (- an); b) prima copilarie, anteprescolarul (- ani); c) a doua copilarie, prescolarul (- ani); d) a treia copilarie, scolarul mic (- ani); e) pubertatea sau perioada scolarului mijlociu/preadolescentul (- ani); f) adolescenta sau perioada scolarului mare/adolescentul (- ani); g) adolescenta prelungita (- ani); h) tineretea (- ani); i) maturitatea (- ani); j) batranetea ( ani - pana la moarte) - idem, , ..
In perspectiva pedagogica, varsta scolara exprima gradul de dezvoltare generala a personalitatii elevului obiectivat in cadrul nivelurilor, treptelor si a ciclurilor de invatamant. Proiectarea si organizarea acestora vizeaza optimizarea activitatii de instruire la scara intregului proces de invatamant.
Reformele sistemelor de invatamant, realizate in ultimele decenii, confirma o noua structura de organizare a nivelurilor/treptelor scolare care functioneaza, de regula, in formula " - - " (invatamant primar de ani. - ani; invatamant secundar inferior de ani, - ani; invatamant secundar superior/liceal de ani. - am) - Reforma educapei/invatamantului; Sistemul de invatamant.
Structura "--" reflecta o noua intelegere a raportului dintre varsta scolara si varsta psihologica, intre treptele scolare si stadiile psihologice (in general, ale dezvoltarii intelectuale in mod special). Ea propune depasirea fazei critice - intensificata, de regula, la trecerea de Ia un stadiu psihologic al alt stadiu psihologic - in interiorul aceluiasi nivel scolar sau treapta scolara ( trecerea de la stadiul operatiilor concrete la stadiul operatiilor formale, realizata in interiorul nivelului primar; trecerea de la preadolescenta la adolescenta realizata in interiorul treptei invatamantului secundar inferior). Este evitata astfel dublarea crizei de adaptare scolara, care apare la trecerea la o noua treapta scolara cu o criza de adaptare psihologica, specifica momentului de trecere la o nou stadiu de dezvoltare psihologica (sau intelectuala).

loading...
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2018 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
loading...