Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
TRANSPORTUL RUTIER
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

 

3.1 Caracteristici tehnico-economice

Transportul rutier este un mod de transport terestru si totodata un subsistem al sistemului national al transporturilor care asigura deplasarea in spatiu a marfurilor si persoanelor cu ajutorul autovehiculelor (mijloace de transport auto-propulsate) si al mijloacelor tractate (remorci, trailere etc.).

Autovehiculele se caracterizeaza printr-o mobilitate deosebita, nefiind legate de instalatii speciale fixe cum este cazul in transportul feroviar, de pilda (linii de cale ferata, depouri, triaje etc.). Datorita acestui fapt, ele pot patrunde in locuri unde alte mijloace de transport nu au accesibilitate, constituind o componenta indispensabila a transporturilor multimodale.

Cu ajutorul autovehiculelor se pot organiza transporturi directe de la furnizor si pana la beneficiarul marfurilor din tara sau strainatate, evitandu-se transbordarile pe parcurs si consecintele acestora: manipulari costisitoare; pierderi cantitative si calitative; rataciri de colete; sustrageri etc. Totodata, devine posibila folosirea unor ambalaje mai usoare si mai ieftine, scurtarea perioadei de timp cat marfa se afla in procesul de circulatie.

Mijloacele de transport auto dezvolta viteze tehnice si comerciale ridicate, fapt ce are o mare importanta in transportul de marfuri perisabile, al celor care presupun un anumit grad de urgenta etc. In transporturile pe distante mari, cum sunt cele internationale, rulajul mijloacelor de transport auto este de doua ori mai ridicat decat cel al vagoanelor de cale ferata (trei curse pe luna fata de numai 1,5 curse, in medie), ceea ce contribuie la accelerarea proceselor de productie si desfacere, la cresterea eficientei utilizarii autovehiculelor.


Numeroase mijloace de transport auto asigura temperaturi optime pentru conservarea calitatii marfurilor pe parcursul transportului (intre –200C si +200C). La export, de pilda, carnea congelata trebuie sa aiba –180C masurate la os pentru a intruni conditiile de receptie la destinatie, pe cand fructele si legumele proaspete se transporta la temperaturi de 3 –40C. Datorita temperaturilor optime asigurate de instalatiile de dotare, perisabilitatile nu depasesc 1 – 2% in transportul auto, fata de circa 8 – 10% in transportul pe calea ferata.

Mijloacele auto pot asigura livrari succesive, la termene stabilite, care-l scutesc pe beneficiar sa creeze stocuri de siguranta importante. Se elimina astfel depozitarea excesiva, deprecierea marfii in timpul depozitarii, imobilizarea unor importante fonduri banesti in stocuri prea mari si se creeaza posibilitatea utilizarii lor in alte scopuri; importatorul ofera un pret mai avantajos pentru asemenea livrari „in grafic”.

Autovehiculele pot fi redirijate usor in parcurs, in functie de conjunctura pietei externe sau alte considerente. In comertul international de legume si fructe proaspete, de exemplu, in contractele de vanzare- cumparare externa se practica clauza preturilor curente din ziua livrarii marfii la destinatie. Un autofrigorifer cu legume timpurii, de pilda, care trebuie sa livreze marfa la Paris, poate fi redirijat in parcurs spre un alt oras din Franta unde preturile sunt mai ridicate.

Productia mijloacelor auto necesita investitii specifice mai mici, iar pregatirea conducatorilor auto se realizeaza cu cheltuieli mai reduse si intr-un timp mai mic decat la calea ferata sau in transportul naval si aerian.

Pentru tarile care-si produc singure mijloacele auto de care au nevoie si dispun de combustibili lichizi din productia proprie, cum este cazul tarii noastre, cheltuielile in valuta pentru transporturile internationale sunt mai mici comparativ cu alte moduri de transport. Singurele cheltuieli in valuta sunt taxele de sosele, alimentarea cu combustibil pe parcurs extern, diurna si cazarea conducatorilor auto, alte taxe.

Mijloacele de transport auto prezinta insa si anumite limite:

capacitatea lor de transport relativ redusa, in comparatie cu cea a trenurilor de marfa sau a navelor

comerciale, determina costuri specifice pe tona-kilometru de cateva ori mai ridicate decat in transportul feroviar si naval;

eficienta in transportul auto se realizeaza indeosebi pe distante scurte;

transportul auto este afectat in mod deosebit de actuala criza energetica pe plan mondial intrucat consuma combustibili costisitori si greu de procurat.

Tendintele care se manifesta in prezent in transportul auto din Romania si din alte tari sunt generate tocmai de preocuparile specialistilor de a face acest mod de transport mai economic si mai rentabil. In acest sens, mentionam:

tendinta de crestere a puterii si capacitatii de transport a mijloacelor auto. Autocamioanele moderne de mare capacitate se caracterizeaza prin robustete, grad redus de uzura, perioada de timp mai mare intre doua reparatii, autonomie mai mare de alimentare si costuri specifice de transport mai mici in comparatie cu autovehiculele de capacitate medie si mica;

tendinta de extindere a tractiunii diesel, mult mai economica decat cea pe baza de benzina;

adancirea specializarii mijloacelor de transport auto atat in legatura cu cresterea partizilor de

marfa, cat si cu exigentele impuse de specificul transportului diverselor marfuri;

cresterea preocuparilor pentru construirea unor mijloace de transport auto cu consumuri specifice

de carburanti cat mai mici si extinderea cercetarilor pentru proiectarea si construirea unor autovehicule capabile sa functioneze prin utilizarea altor surse de energie.

 

3.2 Componentele procesului de transport rutier

Procesul de transport al marfurilor pe sosele are trei componente de baza: drumul, autovehiculul si conducatorul auto.

 

3.2.1 Drumul

Ca suport material pe care se deruleaza circulatia autovehiculelor, drumul conditioneaza prin calitatile sale mobilitatea autovehiculelor si eficienta exploatarii lor tehnice si comerciale.

Un drum este cu atat mai bun cu cat solicita din partea autovehiculului o forta de tractiune mai mica, permite circulatia cu viteza mare in limitele legale admise, prezinta un grad de uzura minim si o siguranta maxima pentru circulatie.

Totalitatea drumurilor situate pe intreg teritoriul tarii formeaza reteaua rutiera. In cadrul acesteia, din punct de vedere al importantei economice si administrative, deosebim:

drumurile publice, respectiv acele cai de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, amenajate pentru circulatia vehiculelor si aflate in administrarea unui organ de stat, daca sunt deschise circulatiei publice si satisfac cerintele de transport rutier ale intregii economii nationale si ale populatiei;

drumurile de exploatare, care satisfac cerintele de transport ale unor unitati economice (agricole, forestiere etc.).

La randul lor, drumurile publice se impart in:

a) drumuri de interes republican si b) drumuri de interes local.

Din categoria drumurilor de interes republican fac parte autostrazile si drumurile nationale. Autostrazile sunt drumuri de mare capacitate, rezervate exclusiv circulatiei autovehiculelor. Ele sunt

prevazute cu cai de rulare unidirectionale separate printr-o banda mediana, intersecteaza denivelat orice alta cale de circulatie, evita pe cat posibil localitatile, iar accesul si iesirea autovehiculelor sunt permise numai prin locuri special amenajate.

Drumurile nationale fac legatura intre principalele orase ale tarii si intre acestea si punctele de frontiera cele mai importante.

Din categoria drumurilor de interes local fac parte: drumurile judetene, cele comunale si reteaua stradala a oraselor tarii. Drumurile judetene fac legatura intre principalele localitati ale judetelor, iar cele comunale se ramifica din cele judetene.

Caracteristic transporturilor rutiere din tara noastra, dar si din alte tari, este faptul ca drumurile si autovehiculele se afla in administrare diferita.

Autostrazile si drumurile nationale, respectiv drumurile de interes republican, se afla in administrarea regiei autonome Administratia Nationala a Drumurilor (A.N.D.). Drumurile judetene se afla in administrarea primariilor judetene, cele comunale in administrarea primariilor comunale, iar reteaua stradala a oraselor – in administrarea primariilor oraselor respective.

Administratia Nationala a Drumurilor este organizata si functioneaza in conformitate cu Legea nr.

15/1990 si cu regulamentul de organizare si functionare al acesteia. Ea este persoana juridica finantata de la bugetul statului iar Ministerul Transporturilor este imputernicit sa reprezinte interesele statului roman in cadrul A.N.D.

Administratia Nationala a Drumurilor are ca obiect de activitate administrarea, intretinerea si exploatarea autostrazilor si drumurilor nationale in scopul desfasurarii traficului rutier in conditii de siguranta a circulatiei si coordoneaza dezvoltarea unitara a intregii retele de drumuri in concordanta cu cerintele economiei nationale si cele de aparare. Ea este imputernicita sa aprobe constructia si modernizarea drumurilor nationale potrivit competentelor si indeplineste functia de avizare, coordonare si control a activitatii pe reteaua de drumuri locale si de exploatare.

Documentatiile tehnice privind lucrarile de investitii referitoare la modernizarea, constructia si sistematizarea drumurilor nationale trebuie avizate de Ministerul Apararii Nationale, prin Marele Stat Major.

Administratia Nationala a Drumurilor are ca principale atributii urmatoarele:

elaboreaza studii, prognoze si programe pentru dezvoltarea si sistematizarea retelei de drumuri si

constructia de autostrazi in Romania pentru a satisface nevoile economice si cele de aparare;

emite norme tehnice obligatorii pentru toate organele si organizatiile ce au in administrare sau in

folosinta drumuri publice sau de exploatare;

asigura gestiunea si repartizarea fondurilor alocate de la buget pentru constructia, modernizarea,

exploatarea si intretinerea drumurilor si podurilor;

organizeaza licitatii pentru finantarea si executia lucrarilor de constructii, de drumuri si autostrazi

in scopul realizarii programelor aprobate;

asigura cooperarea si intretinerea de relatii pe plan tehnic si economic in domeniul drumurilor si

autostrazilor, cu organisme si organizatii internationale.

In structura organizatorica a Administratiei Nationale a Drumurilor functioneaza directii, servicii,

oficii si birouri, precum si unitati exterioare.

Administratia Nationala a Drumurilor este condusa de un consiliu de administratie numit prin Ordin1

al ministrului transporturilor.

Administratia Nationala a Drumurilor isi acopera cheltuielile in intregime din alocatia bugetara, nu

calculeaza, nu vireaza amortismente si nu are ca scop obtinerea de profituri.

In scopul realizarii ritmice a lucrarilor de intretinere si siguranta a circulatiei si a repunerii in stare de

functionare a unor drumuri nationale, A.N.D. poate utiliza credite bancare.

Administratia Nationala a Drumurilor are in exploatare o retea de 14.683 km drumuri nationale. In

prezent sunt sectoare de drumuri nationale cu doua benzi de circulatie in care capacitatea retelei nu mai satisface fluenta si siguranta in circulatie, avand un trafic ce depaseste limita de 7500 vehicule fizice in 24 ore (Bucuresti-Brasov, Bucuresti-Giurgiu, Craiova-Pitesti etc.)2.

Potrivit aprecierilor specialistilor din Ministerul Transporturilor, in prezent se circula in regim de saturatie pe cca 1/3 din lungimea drumurilor nationale. Va creste in continuare traficul greu si foarte greu, ceea ce duce la scaderea capacitatii portante a structurii drumurilor existente si la pierderi de sute de miliarde de lei pe an pentru utilizatorii drumurilor.

De altfel, starea actuala necorespunzatoare a retelei de drumuri produce consumuri suplimentare de carburanti pentru autovehicule care se ridica la 1,2 milioane tone/an.

Comparativ cu tarile europene dezvoltate din punct de vedere rutier, Romania continua sa se mentina pe o treapta inferioara in ceea ce priveste asigurarea fondurilor necesare pentru intretinerea si repararea retelei de drumuri publice, spre deosebire de marea majoritate a tarilor europene care au aplicat taxe utilizatorilor drumurilor acoperind integral cheltuielile necesare.

De aceea se impune cu necesitate promovarea unui act legislativ si in tara noastra pentru sustinerea financiara a infrastructurii transporturilor rutiere si realizarea unor obiective strategice care sa asigure pe termen lung:

imbunatatirea starii tehnice a retelei de drumuri publice existente prin masuri de intretinere si ranforsare;

crearea conditiilor necesare pentru aducerea retelei rutiere la nivelul standardelor europene si asocierea Romaniei in Comunitatea Europeana prin mari lucrari de modernizare;

dezvoltarea etapizata a unei retele de autostrazi si drumuri expres pe baza unui program, care sa aiba la baza studii aprofundate de fezabilitate.

3.2.2 Autovehiculul

Autovehiculele si remorcile acestora pot circula pe drumurile publice din Romania numai daca starea lor tehnica corespunde normelor si standardelor nationale de siguranta rutiera si protectie a mediului inconjurator1.

Pentru a putea fi mentinute in circulatie, autovehiculele si remorcile inmatriculate trebuie supuse periodic, de catre proprietari, unei inspectii tehnice. De exemplu, automobilele utilitare, cele specializate si speciale, autoremorcherele si remorcile acestora, avand masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 t, precum si tractoarele rutiere si remorcile acestora sunt supuse inspectiei tehnice la cel mult un an.

Inspectia tehnica se efectueaza in statii de inspectie tehnica autorizate si consta in verificarea starii tehnice a autovehiculului, fara demontare, utilizandu-se aparatura adecvata.

Daca vehiculul corespunde normelor prescrise, statia de inspectie tehnica consemneaza in anexa certificatului de inmatriculare data pana la care trebuie efectuata urmatoarea inspectie tehnica si aplica ecusonul de inspectie tehnica pe placa de inmatriculare.

Daca starea tehnica nu corespunde in totalitate normelor prescrise, statia de inspectie tehnica poate permite circulatia pe o perioada care nu poate depasi 30 de zile.

Statiile de inspectie tehnica executa inspectiile tehnice la un tarif unic, corespunzator categoriei autovehiculului.

Autovehiculele si remorcile care urmeaza sa fie inmatriculate pentru prima data in Romania, trebuie sa fie omologate pentru circulatia pe drumurile publice prin Registrul Auto Roman.

Omologarea pentru circulatia pe drumurile publice trebuie solicitata de catre producatori sau reprezentantii autorizati ai acestora ori, dupa caz, de persoanele care le importa sau le construiesc din piese detasate si poate fi individuala sau de tip.

Omologarea individuala se acorda pentru autovehiculele si remorcile care au fost anterior inmatriculate in alte tari, celor noi, construite in tara sau importate in serie mai mica de zece bucati de acelasi tip, pe an, precum si celor construite din piese detasabile. Ea se acorda de catre reprezentantul Registrului Auto Roman din cadrul statiei de inspectie tehnica autorizata in acest sens, din judetul sau municipiul Bucuresti unde isi are domiciliul (sediul) persoana care solicita omologarea. Daca autovehiculul corespunde normelor tehnice de siguranta a circulatiei si de protectie a mediului inconjurator, precum si folosintei careia ii este destinat, reprezentantul Registrului Auto Roman elibereaza cartea de identitate a autovehiculului.

Omologarea de tip se acorda pentru autovehiculele si remorcile noi, construite in tara sau importate in serie mai mare de 10 bucati de acelasi tip, pe an.

Daca tipul de autovehicul corespunde normelor tehnice de siguranta a circulatiei si de protectie a mediului inconjurator precum si folosintei careia ii este destinat, Registrul Auto Roman elibereaza un certificat de omologare pentru circulatie, continand descrierea sumara a elementelor care caracterizeaza acest tip de autovehicul. Producatorii sau reprezentantii autorizati ai acestora trebuie sa mentioneze in cartea de identitate pe care o elibereaza pentru fiecare autovehicul pe care il livreaza, conformitatea cu caracteristicile tehnice cuprinse in certificatul de omologare pentru circulatie.

Pentru verificarea indeplinirii conditiilor tehnice de catre autovehiculele si remorcile acestora care circula pe drumurile publice, Ministerului Transporturilor ii revin urmatoarele atributii:

elaborarea, impreuna cu Ministerul de Interne, a conditiilor tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca autovehiculele, precum si a metodologiei de inspectie tehnica si omologare pentru circulatie a autovehiculelor si remorcilor acestora;

autorizarea, impreuna cu Ministerul de Interne, a infiintarii si functionarii statiilor de inspectie tehnica, tinand seama de dotarea materiala si nivelul de calificare profesionala a personalului acestora;

stabilirea tarifului pentru inspectia tehnica in functie de categoria autovehiculelor;

controlul modului cum se desfasoara activitatea statiilor de inspectie tehnica si dispunerea

masurilor corespunzatoare;

asigurarea specializarii profesionale a personalului statiilor de inspectie tehnica;

 

controlul la producator sau vanzator in ce priveste conformitatea caracteristicilor tehnice ale autovehiculelor cu tipul omologat pentru circulatie si dispunerea retragerii omologarii pentru circulatie, in caz de neconcordanta;

sa solicite producatorului sau reprezentantului autorizat al acestuia sa remedieze, pe cheltuiala sa, defectiunile de fabricatie constatate in mod repetat la mai multe vehicule de acelasi tip, care pun sau pot pune in pericol siguranta circulatiei sau protectia mediului inconjurator. Daca defectiunile sunt grave, poate dispune, impreuna cu Ministerul de Interne, interdictia de folosire pana la remediere sau retragerea din circulatie a tuturor autovehiculelor de tipul respectiv.

Toate acestea nu scutesc producatorul sau reprezentantul autorizat al acestuia de raspunderea ce-i revine, potrivit legii, pentru pagubele produse proprietarilor prin interdictia de folosire ori retragerea din circulatie a autovehiculelor respective.

In actuala etapa de tranzitie de la economia hipercentralizata la economia de piata libera transporturile rutiere din tara noastra se caracterizeaza prin:

structurarea parcului de autovehicule in societati comerciale de dimensiuni mai mici, independente din punct de vedere economic si administrativ;

liberul acces al intreprinzatorilor la activitatea de transport in general, si la cea de transport rutier, in particular, ceea ce a condus la crearea unui sector privat dinamic, in continua crestere;

practicarea libera a profesiunii de transportator, fara ingradirea zonei de activitate sau a categoriei de prestatii;

crearea unui climat concurential prin practicarea unor tarife libere nu numai intre transportatorii auto, dar si intre sistemele de transport (auto, cale ferata);

multiplicarea partenerilor in cadrul pietei transporturilor ca urmare a liberalizarii structurilor administrative in toate sectoarele economiei.

Societatile comerciale de transporturi auto infiintate in temeiul legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale constituie in prezent principalii agenti economici in acest sector de activitate. Treptat, dupa 1990, acestea au fost privatizate in cea mai mare parte.

Obiectul de activitate al acestor societati comerciale pe actiuni consta, in:

executarea de transporturi de marfuri in trafic intern si international cu mijloacele auto din dotare,

pentru agentii economici de stat sau privati, romani sau straini;

efectuarea in atelierele proprii a lucrarilor de intretinere si reparatii la parcul din dotare si activitate

service pentru autovehicule, indiferent de detinatorii acestora (agenti economici de stat sau privati, romani sau straini);

pregatirea soferilor profesionisti si amatori; transporturi de calatori si turistice;

inchirieri de autovehicule;

expeditii de marfuri, aprovizionare-desfacere, servicii si alte activitati in domeniul auto.

Conducerea societatilor comerciale de transporturi auto se realizeaza prin adunarea generala a actionarilor si consiliul de administratie.

Adunarea generala a actionarilor este organul de conducere al societatii care decide asupra activitatii acesteia si asigura politica ei economica si comerciala.

Adunarea generala a actionarilor are urmatoarele atributii principale:

aproba structura organizatorica a societatii si numarul de posturi, precum si normativul de

constituire a compartimentelor functionale si de productie;

alege membrii consiliului de administratie si ai comisiei de cenzori, le stabileste atributiile si ii

revoca;

numeste directorii, le stabileste atributiile si ii revoca;

aproba si modifica programele de activitate si bugetul societatii;

analizeaza rapoartele consiliului de administratie privind stadiul si perspectivele societatii, cu

referire la profit, pozitia pe piata interna si internationala, nivelul tehnic si calitatea serviciilor etc.; hotaraste cu privire la contractarea de imprumuturi bancare si la conditiile de acordare a

garantiilor;

examineaza, aproba sau modifica bilantul si contul de profit si pierderi dupa analizarea rapoartelor

consiliului de administratie si comisiei de cenzori, aproband repartizarea profitului intre actionari; hotaraste cu privire la infiintarea si desfiintarea de sucursale si filiale;

hotaraste cu privire la majorarea sau reducerea capitalului social, precum si la transformarea formei juridice a societatii;

hotaraste cu privire la comasarea, divizarea sau dizolvarea societatii;

hotaraste cu privire la executarea de reparatii capitale si realizarea de investitii noi;

hotaraste, cu prilejul stabilirii bugetului, asupra modului de remunerare a membrilor consiliului de administratie;

hotaraste asupra salariilor si primelor directorilor;

hotaraste cu privire la actionarea in justitie a membrilor consiliului de administratie, directorilor si

cenzorilor, pentru paguba pricinuita societatii etc.

Adunarile generale ale actionarilor sunt de doua feluri: ordinare si extraordinare.

Adunarile generale ordinare au loc cel putin o data pe an, la trei luni de la incheierea exercitiului economic-financiar pentru examinarea bilantului si a contului de profit si pierderi pe anul precedent si pentru stabilirea programului de activitate si bugetului pe anul urmator.

Adunarile generale extraordinare se convoaca la cererea actionarilor reprezentand 1/10 din capitalul social sau la cererea comisiei de cenzori.

Adunarea generala poate fi convocata de administratori ori de cate ori este nevoie. Convocarea trebuie publicata in Monitorul Oficial si intr-unul din ziarele de larga circulatie din localitatea in care se afla sediul societatii sau din cea mai apropiata localitate. Ea trebuie sa cuprinda locul si data tinerii adunarii, precum si ordinea de zi.

Adunarea generala a actionarilor se intruneste la sediul societatii sau in alt loc din aceasta localitate

iar hotararile se iau, de regula, prin vot deschis. Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administratie si a cenzorilor, pentru revocarea lor si pentru luarea hotararilor referitoare la raspunderea administratorilor.

Adunarea generala ordinara este constituita valabil si poate lua hotarari daca la prima convocare actionarii prezenti sau reprezentati detin cel putin 3/4 din capitalul social, iar la a doua convocare, daca detin cel putin 1/2 din capitalul social.

Adunarea generala extraordinara este constituita valabil si poate lua hotarari daca la prima convocare actionarii prezenti sau reprezentati detin cel putin 3/4 din capitalul social, iar la a doua convocare, daca detin cel putin 1/2 din capitalul social.

Adunarea generala a actionarilor statutar constituita ia hotarari cu majoritatea absoluta de voturi a celor prezenti sau reprezentati, iar hotararile sunt obligatorii chiar pentru actionarii absenti sau nereprezentati.

Societatea Comerciala de transporturi auto este administrata de un consiliu de administratie format din persoane alese de adunarea generala pe o perioada de patru ani, cu posibilitatea de a fi realese pe noi perioade de patru ani, si care pot avea calitatea de actionari.

Consiliul de administratie este condus de un presedinte si se intruneste la sediul societatii ori de cate ori este necesar, la convocarea presedintelui sau a 1/3 din numarul membrilor consiliului. El adopta decizii cu majoritatea simpla de voturi din numarul total al membrilor consiliului.

Consiliul de administratie poate delega o parte din atributiile sale unui comitet de directie compus de membri alesi dintre administratori.

Presedintele indeplineste si functia de director general, in care calitate conduce si comitetul de directie, asigurand conducerea curenta a societatii, aducerea la indeplinire a hotararilor adunarii generale si a consiliului de administratie.

In relatiile cu tertii, societatea este reprezentata de catre presedintele consiliului de administratie pe baza si in limitele imputernicirilor date de adunarea generala a actionarilor sau, in lipsa lui, de catre unul dintre administratori, desemnat de consiliu.

Presedintele si ceilalti membri ai consiliului de administratie si directorii raspund fata de societate pentru prejudiciile rezultate din faptele lor ilicite, pentru abaterile de la statut si pentru greseli in administrarea societatii.

Consiliul de administratie are urmatoarele atributii: angajeaza si concediaza personalul;

stabileste indatoririle si imputernicirile personalului societatii pe compartimente;

aproba incheierea de contracte de inchiriere (luare sau darea cu chirie) pe baza hotararii adunarii

generale ordinare a actionarilor;

stabileste tactica si strategia de marketing, de cercetare si dezvoltare, de asigurare a calitatii, de

protectie a mediului;

supune anual adunarii generale a actionarilor, in termen de 60 zile de la incheierea exercitiului economico-financiar, raportul cu privire la activitatea societatii, bilantul si contul de profit si pierderi pe anul precedent, precum si proiectul de buget pe anul in curs;

rezolva orice alte probleme stabilite de adunarea generala a actionarilor.

Gestionarea societatii comerciale de transporturi auto este controlata de actionari si de comisia de

cenzori, aleasa de adunarea generala a actionarilor.

Comisia de cenzori are urmatoarele atributii principale:

in cursul exercitiului financiar, verifica gospodarirea fondurilor fixe si a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte, casa si registrele de evidenta contabila si informeaza consiliul de administratie asupra neregulilor constatate;

la incheierea exercitiului financiar, controleaza exactitatea inventarului, a documentelor si informatiilor prezentate de consiliul de administratie asupra fondurilor societatii, a bilantului si a contului de profit si pierderi, prezentand adunarii generale a actionarilor un raport scris prin care se propune aprobarea sau modificarea bilantului si a contului de profit si pierderi;

la lichidarea societatii, controleaza operatiunile de lichidare;

prezinta adunarii generale a actionarilor punctul de vedere privind propunerile de reducere a

capitalului social.

Comisia de cenzori se intruneste la sediul societatii si ia decizii in unanimitate. Daca nu se realizeaza

unanimitatea, raportul de divergente se inainteaza adunarii generale. Comisia de cenzori poate convoca adunarea generala a actionarilor in cazul in care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10%.

Profitul societatii se stabileste prin bilantul aprobat de adunarea generala a actionarilor, iar plata profitului net cuvenit actionarilor se face de societate in conditiile legii.

In cazul inregistrarii de pierderi, partile se obliga sa analizeze cauzele si sa ia masuri de recuperare. Drepturile salariale se stabilesc prin negocieri la nivelul societatii si se inscriu in contractul colectiv

de munca incheiat conform prevederilor legii.

Drepturile salariale individuale se stabilesc prin contracte individuale, tinand seama de prevederile

contractului colectiv de munca.

Societatea comerciala de transporturi auto pe actiuni poate fi transformata in alta forma de societate

prin hotararea adunarii generale extraordinare a actionarilor. Urmatoarele situatii duc la dizolvarea societatii: imposibilitatea realizarii obiectului social;

pierderea a jumatate din capitalul social, daca adunarea generala a actionarilor nu decide completarea capitalului sau reducerea lui la suma ramasa;

numarul de actionari este redus sub cinci, timp de sase luni;

in orice alte situatii, pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor.

In caz de dizolvare, societatea va fi lichidata iar lichidarea se va face dupa procedura prevazuta de

lege.

 

3.2.3 Conducatorul autovehiculului

Autovehiculele pot fi conduse pe drumurile publice numai daca, pe langa indeplinirea conditiilor tehnice necesare, sunt inmatriculate la organele de politie si conducatorii lor poseda permise de conducere valabile pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.

Inainte de plecarea in cursa, conducatorul autovehiculului este obligat sa verifice starea tehnica a acestuia si in special sistemele de transmisie, directie, franare, rulare, lumini si semnalizare. Daca autovehiculul nu indeplineste conditiile tehnice, conducatorul sau nu va pleca in cursa1.

In timpul conducerii, conducatorul autovehiculului trebuie sa aiba asupra sa: permisul de conducere, cu anexa acestuia;

certificatul de inmatriculare a autovehiculului;

foaia de parcurs pentru autovehiculele apartinand intreprinderilor;

dovada verificarii tehnice anuale sau, dupa caz, talonul cu reviziile tehnice ale autovehiculului. El trebuie sa respecte riguros, in timpul conducerii, semnificatia mijloacelor de semnalizare rutiera,

semnalele agentilor de circulatie si ale conducatorilor de vehicule. De asemenea, trebuie sa execute in

 

 

siguranta si cu respectarea normelor legale manevrele privind incadrarea autovehiculului in mers, depasirea altor vehicule, acordarea prioritatii de trecere, intoarcerea si mersul inapoi, trecerea la nivel cu liniile de tramvai si cu cele de cale ferata, oprirea si stationarea voluntara, parcarea s.a. Totodata conducatorul autovehiculului trebuie sa aiba in permanenta o conduita preventiva si o etica profesionala deosebita.

 

3.3. Autoritatea de stat in domeniul transportului rutier

Ministerul Transporturilor, in calitate de organ de specialitate al administratiei publice centrale, este autoritate de stat in domeniul transportului rutier si reprezinta autoritatea competenta care asigura realizarea, modernizarea, dezvoltarea si siguranta transporturilor rutiere.

In calitate de organ de specialitate al administratiei publice centrale, Ministerul Transporturilor are urmatoarele atributii:

elaboreaza strategiile de dezvoltare a activitatilor de transport rutier si reglementarile specifice acestui mod de transport;

elaboreaza programe de dezvoltare si modernizare a sistemului national de transport rutier, de siguranta rutiera si de protectie a mediului;

asigura conditiile unui mediu concurential normal in activitatea de transport rutier, in corelatie cu celelalte moduri de transport;

stabileste norme obligatorii pentru operatorii de transport, conditiile tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca vehiculele rutiere, metodologia de omologare pentru circulatie a autovehiculelor si cea de inspectie tehnica periodica a acestora; controleaza respectarea reglementarilor specifice de catre utilizatorii infrastructurilor si de catre operatorii de transport rutier.

Ministerul Transporturilor, in calitate de autoritate de stat in domeniul transporturilor rutiere, are urmatoarele atributii:

exercita autoritatea de registru si inspectie in transporturile rutiere si tine evidenta tuturor tipurilor de vehicule admise in circulatie (cu exceptia celor a caror evidenta este tinuta de M. Ap. N., M.I. etc);

certifica incadrarea vehiculelor rutiere in normele tehnice privind siguranta circula

http://www.oferte-auto.com

loading...
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2018 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
loading...