Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
loading...


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
PIATRA CRAIULUI -; PADINA HOTARULUI
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

s9t1tc

Traseul turistic prin Padina Hotarului reprezinta cea mai rapida si in acelasi timp cea mai usoara cale de acces la virful Turnul (1923 m). Din Zarnesti si pina la intrarea in traseu urmam poteca marcata cu banda albastra care ne poarta pe coastele muntelui Piatra Mica si care dupa 1h 30' ne scoate in valea Crapaturii. Traversam valea Crapaturii si dupa 15' ajungem la un stilp metalic indicator de unde incepe traseul spre Padina Hotarului (marcaj cruce albastra). De la acest stilp incepem sa urcam domol prin raristi si ne apropiem de padure. Intram intr-o zona cu vegetatie abundenta si treptat ne facem loc spre abruptul calcaros.
Dupa 15' de la intrarea in acest traseu valea capata aspect de canion in care patrundem printre doi pereti inalti ce par niste santinele. Dupa inca 5' ajungem la intrarea in pestera Padina Hotarului (1250 m altitudine) situata in versantul sting al vaii (dreapta noastra). In continuare (vizitarea pesterii dureaza 10') urcam pe sub Peretele din Padina Hotarului (versantul sting al vaii) caracterizat prin prezenta unor fisuri care pot constitui trasee alpine de mare dificultate. Ascensiunea devine tot mai dificila, valea avind un pronuntat aspect de canion prin care inaintam sprijinindu-ne, uneori, de pereti. Dupa 30' de la intrarea in traseu ajungem la baza Saritorii de la Grote, un obstacol inalt de 4 m pe care-l escaladam direct.
In dreapta noastra putem observa intrarea in Pestera de sub Perete, mai mare decit cea precedenta si mai greu accesibila. Continuam ascensiunea, trecem de o noua saritoare (sau o evitam parasind firul vaii si urcind pe versantul sting) si ajungem intr-o zona cu vegetatie luxurianta. Dupa ce trecem de saritoarea mentionata, prindem poteca si incepem sa urcam puternic catre creasta; la aproximativ 1800 m altitudine ajungem la confluenta firelor de obirsie ale vaii. Ne aflam intr-un amfiteatru de unde putem admira nestingheriti lumea turnurilor care impung seninurile. Traseul continua pe firul din stinga noastra (marcaj foarte bun) si in 15' ajungem la limita inferioara a padurii de jnepeni. Mai departe avem de strabatut gulerul de jnepeni care se inalta pina aproape de virful Turnul, accesul fiind facilitat de o poteca bine conturata si de un marcaj cruce albastra care nu lasa nici un dubiu privind orientarea. Poteca urca foarte puternic si in circa 30’ ne scoate pe creasta linga un stilp metalic, retezat, la numai 10' sub virful Turnul. Spre stinga putem cobori la cabana Curmatura (marcaj punct rosu) prin saua Crapaturii (circa 1 h) iar spre dreapta putem urca la virful Turnul (marcaj punct rosu) de unde putem cobori de asemenea, la cabana prin saua Padinei Inchise. Montaniarzilor cu experienta le recomandam prima varianta, dar inainte de a incepe coborirea spre cabana este firesc sa facem un tur de orizont de pe virful Turnul, pina la care avem putin de mers. Ajunsi pe virf putem privi spre nord unde vom identifica Magura Codlei si culmile domoale ale Persanilor.
Spre nord-est putem observa Postavarul si Piatra Mare, iar mai in spate crenelurile Ciucasului. La est se inalta tinutul muntilor Bucegi dominat de virful Omu. Catre sud-est masivul Leaota se ridica din apele Dimbovitei. La vest orizontul este inchis de virful Papusa si muntele Dracsinului, iar mai departe se zareste Fagarasul. Din virful Turnul coborim o panta puternic inclinata, trecem de punctul unde ne-a scos traseul prin Padina Hotarului si imediat ajungem intr-o zona inierbata si expusa, unde trebuie sa dam dovada de multa atentie si de calm (pentru a evita orice accident este bine sa-i asiguram in coarda pe coechipierii mai putin experimentati). In continuare trecem alte pasaje expuse, ajutati de cabluri, si ajungem intr-o zona plina de grohotis. Aici inaintarea este dificila, deoarece grohotisul este instabil, putind sa ne antreneze in alunecari sau sa genereze caderi de pietre, periculoase pentru coechipieri. Deci mare atentie! Dupa 35' de la virf marcajul punct rosu ne scoate pe marginea unui perete care trebuie coborit direct (eventual se poate folosi coarda). Trecem de acest obstacol si imediat intram in padure. Continuam coborirea si ajungem in saua Crapaturii, importanta ramificatie de poteci turistice. Spre est incepe sa urce traseul catre Piatra Mica (marcaj punct albastru). Spre nord coboara traseul catre Zarnesti, prin valea Crapaturii (marcaj banda galbena). Spre nord coboara traseul catre cabana Curmatura (marcaje punct rosu, punct albastru si banda galbena, durata 15'). Noi recomandam coborirea spre Zarnesti, unde putem ajunge in 2h 30' (consideram ca traseul prin valea Crapaturii este cunoscut si de aceea nu insistam asupra acestuia).
Informatii utile organizatorului de excursie: durata totala (de la Zarnesti si inapoi, prin valea Crapaturii): 8 h de mers efectiv: traseul este nerecomandabil pe vreme nefavorabila si iarna; material tehnic: coarda sau cordelina pentru asigurarea coechipierilor mai putin experimentati.


loading...
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite