Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
CANADA
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Stat in America de Nord, cuprinzand si insulele Arhipelagului Arctic Canadian, precum si insulele Newfoundland, Vancouver s.a., inconjurat de apele a 3 oceane: Atlantic, Pacific si Arctic. Include 10 provincii si 2 teritorii. Canada este a doua tara ca marime din lume. Suprafata este de 9.970.537 km . Asezarea geografica: 41 40’-83 10’ lat N; 52 40’-141 long V. k2q15qj
Relieful este reprezentat in cea mai mare parte de o campie cu reminiscente glaciare, avand in est regiuni cu aspect de podis, in vest fiind marginita de masive muntoase (Sistemul Cordilierilor cu varful Logan-6050 m- alt. maximala in limitele Canadei, care include: Muntii Stancosi- 3954 m, Mackenzie, Coastelor- 4042 m). Stancile vechi si dure, metamorfice ale Scutului Canadian ocupa o mare parte din nord, intinzandu-se de la Muntii Stancosi pana la Coasta Atlanticului si de la sudul Bazinului Arctic pana la Marile Lacuri. In regiunile centrale ale Canadei se intinde partea nordica a Campiilor Centrale. La sud-est de Scutul Canadian se afla campiile fertile si populate din Sf. Lawrence cu atitudine predominanta de 300-600 m si Marile Lacuri. La vest de Scutul Canadian sunt Muntii Stancosi si alti cativa munti care se intind pana la Oceanul Pacific. De-a lungul tarmului Oceanului Atlantic se intind Muntii Apalasi cu alt. medie de 500-700 m.
Bogatiile subterane: vechile pietre cristaline sunt foarte bogate in minerale cum ar fi: cupru, zinc, nichel, plumb, argint, aur, diamante, crom, uraniu, carbune, sare, ghips. Minele de azbest sunt la sud de Sf. Lawrence, iar cele de fier langa granita Quebec/ Labrador. Petrolul si gazul natural provin din Preerie de unde pleaca prin conducte spre toate partile tarii. Canada este cel mai mare producator de uraniu, zinc si nichel.
Clima este continentala, cu ierni reci si veri calde, insorite. Muntii Stancosi au prevenit raspandirea climei oceanice spre interiorul tarii. In ianuarie temperatura medie este de -15 C, iar in nord, la Cercul Polar ea ajunge sub -30 . Vara temperatura medie este de 19 C. Cantitatea medie a precipitatiilor este de 1000 mm/m pe an.
Canada este bogata in ape. Principalele rauri sunt: Ottawa, Moose, Albany, Winisk, Nelson, Churchill, Athabaska, Peace River, Leaf, Manicugan, Mackenzie, Columbia, Sf. Laurentiu s.a. Cel mai mare rau este Mackenzie (4242 m). Lacuri: Huron, Lacul Superior, Erie, Ontario, Nipigon, Winnipeg, Athabaska, Lacul Sclavilor, Marele Lac al Ursilor, Mantitoba, Winnipegosis, Mistassini, Garry s.a.
43% din teritoriul Canadei il constituie padurile de conifere, in special de molid, brad, pin, cedru.
Industria este foarte dezvoltata. Ea detine mai mult de jumatate din totalul exporturilor. Cei mai multi angajati sunt in industria alimentara si cea a fabricarii metalelor si, impreuna cu produsele petroliere, chimicale, industria papetariei si forestiera, aduc cel mai mare venit de valuta straina. Canada este cel mai mare producator de lemn din lume, al doilea in producerea celulozei si al treilea in producerea hartiei. Industriile sunt importante in regiunea Marilor Lacuri si pe tarmurile localitatii Sf. Lawrence. Toronto, Hamilton, Windsor si Montreal sunt cele mai mari orase industriale.
Produsul intern brut: 601.329.000.000 dolari SUA (2% din agricultura, 28% din industrie, 70% din servicii).
Exporta: mijloace de transport, masini si utilaje industriale, minereuri, combustibili, produse din lemn, hartie, cherestea, gaze naturale, substante chimice, grau, peste (1,5 milioane tone pe an), celuloza.
Importa: produse chimice, textile, bunuri de larg consum, vehicule, fier, otel, semipreparate, fructe, legume.
Comert extern cu SUA, Japonia, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Suedia, Franta, Belgia s.a.
Agricultura a fost tot timpul importanta in Canada cu toate ca angajatii din agricultura constituie mai putin de 4% din numarul total al fortei de munca. In jur de 7,3% din suprafata pamantului este arata sau folosita pentru pasune. Produsele agricole constituie 8% din totalul exporturilor. Cea mai mare intindere unde se cultiva pamantul este in preeria Alberta, Saskatchewan si Mantiboa.
Populatia constituie 30,8 milioane locuitori. Densitatea populatiei este de 3 loc./km . Rata populatiei urbane este de 77%. Durata medie a vietii: 78 ani.
Componenta etnica: canadieni britanici 45%, francezi 30%, germani 2%, italieni 2%, ucraineni 1%, olandezi 1%, amerindieni. Limbi oficiale: engleza si franceza. Culte: crestinism (catolici 47%, protestanti 42%, ortodocsi).
Oranduirea de stat : Canada este un stat federal, seful statului este regina Marii Britanii, reprezentata de un guvernator general. Puterea legislativa apartine reginei Marii Britanii si parlamentului canadian format din camera comunelor si senat.
Capitala este Ottawa (994 mii locuitori).
Cel mai mare oras este Toronto (3983 mii locuitori).
Sunt 71104 km de cai ferate si 849404 km de cai rutiere.
Unitatea monetara: 1 dolar canadian (CAD) = 100 centi.
Sarbatoarea nationala: 1 iulie (1867) -; Aniversarea Crearii Confederatiei.
Canada a fost admisa in ONU la 9 noiembrie 1945.

Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite