Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Revolutia franceza
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Revolutia franceza a rasturnat monarhia absoluta , proclamand “Libertate , Egalitate si Fraternitate” si a reusit sa respinga atacurile puterilor ostile din Europa . A reusit sa deschida o era noua in istorie , chiar daca jerfa a fost enorma .

In 1789 Franta era cea mai puternica tara din Europa . Aceasta pozitie o ocupa deja de 150 de ani , datorita pamantului ei fertil , numarului mare al populatiei si resurselor naturale bogate. Industria si comertul au cunoscut o crestere rapida in secolul al XVIII-lea . S-a format o burghezime puternica si au inflorit artele si stiintele . y6m14me
Dar dezvoltarea si bunastarea franceza avea la baza un fond nesigur . Societatea franceza era din multe puncte de vedere feudala .Dezvoltarea economica era incetinita de multitudinea obiceiurilor regionale , legi si restrictii . Privilegiile feudale si-au pus amprenta pe viata naturala . De exemplu , taranii erau obligati se macine cereale in moara mosierului , bineinteles la pretul stabilit de acesta , sau erau obligati sa lucreze pe gratis la intretinerea drumurilor locale . Nobilimea se comporta ca o casta distincta si superioara -;ea domina toate domeniile sociale si politice . Scutirea sa de impozite a intensificat ura fata de ea , deoarece povara platilor apasa doar pe umerii burghezimii si a oamenilor de rand.
Nu se putea astepta mult de la guvern sau de la sistemul legal , deoarece multe functii erau cumparate cu bani si din acest moment postul lor era o sursa de venit sigur . Abuzurile functionarilor au devenit cunoscute publicului larg prin scrierile lui Voltaire si Diderot -;scriitori din secolul al XVIII , reprezentanti ai iluministilor . obictivul principal al acestor autori era demascarea acestor nedreptati sociale , operele lor consteintizand in multi oameni cu judecata necesitatea unor schimbari .


FALIMENTUL STATULUI


Atmosfera a devenit exploziva mai ales in anii in care , datorita vremii nefavorabile sau a problemelor de valorificare , taranimea si muncitori oraselor erau amenintati de foamete . Acest lucru s-a intamplat si in anii 1788-1789 , dar aceasta nu era destul pentru izbucnirea revolutiei . Impulsul decisiv l-a dat falimentul statului .
Cheltuielile curtii care era cea mai somptuasa din Europa , se ridicau la cifre astronomice . Pe langa aceasta , regi francezi tineau o armata uriasa , cu flota mare si purtau adesea razboaie de cucerire scumpe . Toate acestea au epuizat rezervele statului , mai ales fiindca mazoritatea oamenilor bogati nu plateau impozite .
Datoriile curtii s-au acumulat de-a lungul anilor si situatia a devenit critica sub domnia lui Ludovic al XVI-lea (1774-1793) . O serie intreaga de ministri talentati ou incercat sa faca reforma in sistemul monetar , dar nobilimea i-a impedicat de fiecare data . Intr-un razboi nou , Frata a ajutat colonistii americani impotriva Marii Britanii , victoria costand foarte mult coroana . Dupa ce sedintele nobilimii au refuzat din nou reforma in sistemul fiscal Ludovic al XVI-lea , intr-un mod total neobisnuit , a comvocat Adunarea Starilor Generale . Srarile Generale nu mai fusesera convocatedin 1614 . In Franta , aceasta era instituria guvernamentala cea mai apropiata de Parlament . Structura ei pe trei straturi indica clar originea ei din evul mediu .
Primele doua clase sociale erau nobilimea si clerul , iar a treia includea atat comerciantii si avocatii precum si taranii , muncitori si saraci .


VOTUL DE LA VERSAILLES

Regele a deschis Adunarea Starilor Generale in data de 5 mai 1789 , in Palatul Prezidential din Versailles ,la 12 mile de Paris. Ludovic putea spera ca votul Starilor Generale nu va putea produce schimbari radicale , deoarece raportul nobilimii si preotimii fata de cea de-a treia clasa era de doi la unu . Regele insa a uitat sa ia in calcul entuziasmul general fata de intrunirea si de alegerile apropiate .
Deputatii alesi ai starii a treia , care erau aproape toti intelectoali din clasa de misloc , au cerut sedinta comuna si vot individual . clasa a treia a avut de doua ori mai multi deputati decat ceilalti , iar nobilimea si-a dat seama ca prin vot individual ei ar avea majoritatea absoluta si ar putea adopta schimbari ce nu ar putea fi pe placul regelui si a nobilimii . Dezbaterea asupra procedurilor de vot a pus la incercare de multe ori rabdarea starii a treia . Dupa ce cererile lor au fost refuzate , ei s-au retras intr-o cladire din apropiere , si au jurat ca nu vor pleca pana nu vor realize o constitutie solida . Adunarea Starilor Generale s-a transformat in Adunarea Nationala Constituanta . Dupa saptamani tensionante regele a cerut celor doua stari superioare sa se alature lucrarilor Adunari Nationale Consultante . In acelasi timp a rechemat patru regimente de la hotare pentru “ apararea Parisului“ . La vestea demiteri unui ministru popular si de teama atacului armatei , parizienii au inceput sa se aprovizioneze cu armament . au aflat ca in temuta Bastilie se inmagazinase o cantitate mare de armament si munitie . Populatia orasului a luat cu asalt cladirea si printr-o lupta scurta dar sangeroasa a ocupat-o , macelarind aparatorii ei . Desi in penitenciar nu mai era nici un detinut , fortificatia a fost simbolul tiraniei regesti , astfel caderea Bastiliei din 14 iulie 1789 a devenit sarbatoarea nationala a Frantei .

MONARHIE CONSTITUTIONALA

Entuziasmul pentru dominatia majoritatii si schimbarile politice ajunsesera la apogeu . Regele Ludovic si-a dat seama ca nu poate conta pe loialitatea trupelor sale , astfel ca s-a prefacut ca accepta forma de guvernamant a monarhiei constitutionale si a fost nevoit sa colaboreze . In timp ce Adunarea

Nationala s-a ocupat de de realizarea noii oranduiri sociale , evenimentele de la tara o accelerat prcesul de schimbare . Printre taranii francezi s-au vehiculat vesti ingrozitoare . Datorita starii generale de panica si nesiguranta , a tulburarilor numeroase , acesta perioada s-a numit “Marea Teama “. Datorita ideilor maiestoase , pe de o parte , si a starii de panica , pe de alta parte , in august 1789 , Adunarea Nationala Constituanta a abolit privilegiile feudalilor .Era prima data in istorie ca taranii francezi erau liberi cu adevarat . In urmatorii doi ani s-au lichidat legile si regulile feudale teritoriale si statul francez si-a capatat forma moderna .
In ciuda masurilor radicalle luate , Adunarea Nationala , formata in principal din burghezi si aristrocrati , a adoptat un sistem politic in care numai persoanele instarite aveau drept de vot . Totusi in declaratia Drepturilor Omului si Cetatenesti , Adunarea Nationala a formulat fundamentele principale ale revolutiei , dupa care toti cetatenii au anumite drepturi inalienabile ( ce nu I se pot lua niciodata ) si cetateanul nu este numai un supus ascultator , ci are dreptul sa participe activ la conducerea comunitara.
Revolutia si-a atins obiectivele principale pana in anul 1791 , dar evenimentele cele mai socante abia aveau sa inceapa .

COMPLOTUL IMIGRANTILOR

Dupa caderea Bastiliei , o parte din nobilimea ce se opunea noilor schimbari a emigrat si influenta sa a intarit antipatia domnilor europeni fata de revolutie . Celelalte curti europene s-au temut ca urmand exemplul francez , principiile revolutionare s-ar putea raspandi si prinrte supusii lor . Asadar , intr-un mod firesc , ei se gandeau cu compasiune la situatia lui Ludovic al XVI-lea . Sentimentele adevarate ale lui Ludovic fata de revolutie s-au demascat cand a incercat sa fuga in strainatate cu familia sa . Au fost prinsi la Varnnes si escortati inapoi la Paris . Prin fapta sa a ingropat definitive sansele unei monarhii constitutionale .
MASACRE SI RAZBOAIE

Din acest moment desfasurarea evenimentelor s-a accelerat . In aprilie 1792 a izbucnit razboiul cu Austria si Prusia . In august , masele pariziene au luat cu asalt Palatul regal Tuileries si au intemnitat regele . La vestea victoriel obtinute de inamici a izbucnit o panica imensa in Paris . In cautarea unor tradatori potentiali s-au napustit asupra penitenciarelor si au executat multi prizonieri . Fanatismul si suspiciunea amplificata de amenintarea straina au creat o atmosfera tensionata in care oricand se putea starni ura multimii impotriva “tradatorilor” . Capetele au cazut pe rand sub noul instrument de executie , ghilotina.
In batalia de la Valmy , francezii au reusit sa invinga armata prusaca si astfel s-a eliminat amenintarea invaziei . Victoria avea o semnificatie importanta -; Franta a demonstrat ca este in continuare o forta militara puternica . Alianta Nationala realeasa si denumita Conventia Nationala , a proclamat Republica . Conventia Nationala incurajata de victoria obtinuta , s-a decis sa “exporte “ revolutia , oferindu-si ajutorul popoarelor care doreau sa rastoarne dominatia opresorilor . Pana in luna febroarie 1793 , Franta a ajuns in situatie de razboi cu aproape toate puterile europene , inclusiv Marea Britanie . Conventia Nationala a ordonat executarea lui Ludovic al XVI-lea fara sa tina cont de restrictiile internationale .

REVOLTA IN VEST

Cum revolutia a devenit din ce in ce mai extremista si-a facut multi dusmani . In orasul Vendee , situate in vestul Frantei a izbucnit o revolta pro-regala . Rivalitatea dintre cele doua grupari majore ale Conventiei Nationale , girodinii si iacobinii , s-a sfarsit cu eliminarea girodinilor din conducere , dar adeptii lor au organizat tulburari si revolte in provincie . In august 1793 , regimentele franceze au fost nevoite sa se retraga pe toate fronturile . Britanicii au ocupat Tooulonul , un port important , iar bacnota republicii , assignata , s-a devolorizat repede . In cea mai mare parte a tarii era razboi civil . Revolutia a ajuns intr-o stare critica .
Revolutia condusa de iacobini a reactionat energic la provocari . Puterea s-a concentrat in mana a doua comitete , dintre care Comitetul Salvarii Publice condus de Danton si Robespirre a fost cel mai important . Au introdus serviciul militar obligatoriu , au recrutat regimente noi , au stabilizat economia si au trimis comisionari in provincie ca sa castige increderea populatiei si pentru a lichida rezidenta .

DOMINATIA TERORII

Rezultatele au aparut repede . Pana la sfarsitul anului 1793 au alungat armatele straine din tara si majoritatea teritoriilor au intrat sub controlul repeblicii . Eforturile eroice s-au terminat adesea prin maceluri sangeroase , conduse de multe ori chiar de comisari. A crescut presiunea si in Paris unde sute de oameni erau trimisi la ghilotina pe baza unor acuzatii neintemeiate .
Teroarea era amplificata si de luptele pentru putere in interiorul partidului iacobin , care au luat sfarsit odata cu executarea lui Danton si a adeptilor lui . Robespirre a preluat conducerea , dar teroarea a continuat si sub domnia lui , pana cand , in iulie 1794 , el insasi a fost detronat si executat .Multi dintre cei care s-au aliat impotriva lui Robespirre au acceptat ideea masacrelor si vroiau sa trimita cat mai multe victime sub ghilotina . Conventia Nationala s-a saturat de varsare de sange si i-a pus capat , spre multumirea opiniei publice
VICTORII EUROPENE

Sub Directorat , care a luat locul Conventiei Nationale , Franta a avut o perioada de liniste , caracterizata printr-o conduita de viata orientata spre placeri si viata moderna . In Europa insa , au continuat luptele . Soldatii francezi au luptat in Campia Germana , Elvetia si Italia , instaurand republici pe teritoriile ocupate . Victoriile cele mai stralucitoare le-a obtinut tanarul general Napoleon Bonaparte in Italia . Victoriile militare au crescut mult influenta si prestigiul generalului . Pana la urma , Napoleon a devenit primul consul tarii printr-o lovitura de stat si a inagurat o noua dictatura.


DATE IMPORTANTE

Anul 1789
5 mai : isi incepe lucrarea Adunarea Starilor Generale
17 iunie :starea a treia se autoproclama Adunarea Nationala Constituanta
20 iunie juramantul din cladirea jocurilor cu mingea
14 iulie : caderea Bastiliei
4 august :revocarea privilegiilor feudale
27 august :Declaratia Drepturilor Omului si Cetatenesti
5 octombrie :femeile pariziene obliga regele si Adunarea Nationala sa-si mute sediul la Paris .
Anul 1790
14 iulie :Ludovic al XVI-lea accepta noua constitutie
Anul 1791
20-25 iunie : tentativa de fuga a regelui Este oprit la Vennes
Octombrie : Franta este condusa de girodini
Anul 1792
Aprilie : razboi cu Austria si Prusia
10 august : asalt asupra Tuileries
2-7 septembrie : masacrele din sepembrie
20 septembrie : atacul prusac esre respins la Valmy
21 septembrie :desfintarea monarhiei
Septembrie : noul organ de conducere al Frantei devine Conventia Nationala
Anul 1793
21 ianuarie : executarea lui Ludovic alXVI-lea
Februarie : razboaie cu Anglia si Spania
Martie : revolta pro-monarhista in Vendee
Iunie : arestarea liderilor girodini si executarea lor in octombrie
16 octombrie: executarea reginei Marie- Antoanette
Anul 1794
Martie : Danton este executat la ordinal lui Robespirre
Aprilie : teroarea isi atinge apogeul
27 iulie : rasturnarea lui Robespirre . Incepe reactia de la Thermidor
Anii 1795-1799
Perioada Directoratului
Anul 1799
Noiembrie :Napoleon i-a puterea prin lovitura de la Brumar


loading...
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2018 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
loading...