Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
BUREBISTA
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

PERSONALITATEA REGELUI d1y4yl
Un caracter in primul rand extrem de solid si echilibrat, ajutat de calitatile unui geniu militar si un imens talent diplomatic. Un om robust cu buna conditie fizica, luptator fiind si calator cu statura impozanta daca ipoteza ca talerele de argint de la Coada Malului - Prahova il reprezinta pe marele rege e adevarata.
NUMELE
Numele regelui apare in multe izvoare in forme diferite chiar la acelasi scriitor. De amintit sunt:
- Burebistas, Burbistas, Boirebista, Beirebistas la Strabon
- Burebista, Burabista in decretul dyonisopolitan in cinstea lui Acornion
- Buruista la Iordanes
Personal tind spre indemnul etimologilor spre Burebista, acesta fiind numele unanim acceptat, dar instinctual imi vine pe limba Boerebista.
DOMNIA
Doua izvoare: Getica lui Iordanes si decretul dyonisopolitan in cinstea lui Acornion (plus un tezaur monetar) ne dau informatii despre domnia lui Burebista contestate si discutate de toti istoricii moderni care spun ca al doilea il exclude pe primul dar care in viziunea mea se imbina armonios. Primul ne spune ca atunci cand Sylla pune mana pe putere la Roma (adica in anul 82 i.e.n.) Burebista detinea deja puterea in Dacia, fapt sustinut si de tezaurul mentionat de la Galiganul de jos, AG ce contine monede dintre anii 150-81 i.e.n. ingropate probabil din cauza framantarilor ce incep odata cu "revolutia" inceputa de Burebista. Pe baza celui de-al doilea izvor se poate face un frumos tablou al domniei lui Burebista.
Dupa cum am aratat in 83 Burebista isi incepe actiunile in 82 cand avea aproape 30 de ani este deja la putere la Costesti. Intre 80-70 Acornion acum cam la 30 de ani sau mai mult il intalneste pe tatal lui Burebista in varsta de 65 de ani la Argedava de unde a plecat Burebista. In 48 Acornion acum la 60 de ani indeplineste ultima misiune diplomatica mentionata de decret. In anul 44-42 Burebista este asasinat la o varsta de maxim 70 de ani (cu o mare toleranta). Astfel rezulta o domnie de 38 de ani, intre 30 si 70 de ani si o viata de 70 de ani, cifre perfect plauzibile. In virtutea celor mai sus spuse inaintez si anii intre care a trait Burebista: 111-43 i.e.n.
Am introdus si varstele celor trei personaje pentru a aduce un argument in plus ipotezei mele. Ipoteza mea impaca atat cele doua izvoare cat si parerile a unor mari istorici in aparent conflict cum ar fi Crisan si Daicoviciu.
CAPITALA
Pentru a sustine ipoteza mea ma voi referi la un scurt pasaj din decretul dyonisopolitan (din randul 6) in care ni se spune ca Acornion nefiind multumit cu intrevederea cu tatal lui Burebista, pleaca la "drum lung" pentru a-l intalni pe regele insusi. Ce drum mai lung fata de Dyonisopolis poate fi decat unul pana la Costesti?
Iata cum au stat poate lucrurile: Burebista cu o oaste de luat in seama pleaca din Argedava cu gandul la locurile de langa Orastie. Se stabileste la cea mai mare cetate de la acea ora de langa Orastie: la Costesti de unde va activa un timp. Construieste apoi Sarmizegetusa.
Asadar Costesti a fost o capitala temporara, Sarmizegetusa una ideologica, religioasa, pe masura regatului infaptuit de marele rege si un refugiu suprem. Oricum regele sigur era nevoit sa circule neincetat astfel capitala fiind unde era regele.
POLITICA INTERNA
Unificarea tuturor dacilor sub acest regat urias a avut loc pe mai multe planuri:
- militar: cu o oaste, dupa izvoare de 200.000 de ostasi bine antrenati fizic si tactic, cifra plauzibila daca ne gandim ca azi se cunosc sute de localitati geto-dacice si ca armata a avut si elemente straine.
- social: cel mai probabil ca in ajutorul lui Burebista a venit marea majoritate a comatilor dar putini pileati impartasindu-i visul. Aici ar trebui mentionat si numarul populatiei: daca la un luptator se considera patru necombatanti rezulta o populatie de circa un milion de oameni.
- administrativ: Burebista e conducatorul suprem care convinge cu mai multa sau mai putina forta, Deceneu este cel care convinge cu blandete si inteligenta, iar curtea competenta ii ajuta pe cei doi sa-si puna planurile in aplicare.
- economic: bate moneda pentru ca cea existenta devine insuficienta comertului care atinge cote uriase, fapt sustinut cu certitudine de arheologie.
- juridic: se redacteaza vestitele belagines.
- moral-religios: oamenii sunt adusi la o viata dupa norme morale avangardiste implementate in mare parte cu ajutorul religiei.
POLITICA EXTERNA
Pe plan militar primele mari actiuni il gasesc pe Burebista atacand in 74 sudul Dunarii in alianta cu scordiscii pe care insa mai apoi din cauza unor neintelegeri ii nimiceste. In jurul anului 60 nimiceste celtii boi si taurisci in fruntea carora se afla Critasiros. Mai apoi intre anii 55-48 cucereste intregul litoral pontic intre Olbia si Apollonia.
Pe plan diplomatic duce tratative cu Pompeius caruia ii si ofera ajutor militar si care vorbeste in fata Senatului roman de un prieten personal (poate Burebista). Probabile legaturi diplomatice are cu dalmatii cand s-ar fi putut amesteca in rascoala acestora pe malul Adriaticii. Se presupun legaturi si cu Midridates VI Eupator desi putin probabile.
GRANITELE
Celui mai mare regat din istoria noastra i se pot urmari granitele pe urmatorul traseu: se pleaca de la S de Pont din Sozopol, Bulgaria, se merge de-a lungul Balcanilor de unde se urca spre NV paralel cu Morava apoi spre N pe Dunare pana la Bratislava. De aici pe Carpatii nordici se ajunge la Nistru care ne duce pana la Parutino, Rusia inapoi la Pont.
SFARSITUL
Stirile despre acest eveniment ne lipsesc cu desavarsire, se poate specula doar, probabil un asasinat intre anii 44-42 intr-o "revolta de palat".loading...
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2018 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
loading...