Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Mini-ferma zootehnica - plan de afacere
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Piata n4r3re
Restituirea terenurilor agricole si silvice, ca urmare a aplicarii Legii 18/1991, reinstaureaza proprietatea privata in agricultura, determinand ca atare mutatii importante in sectorul zootehnic.
La nivel national, incepand din anul 1990, efectivele tuturor speciilor de animale au inregistrat o scadere continua, astfel incat in anul 2000 se inregistrau efective in jurul a 50% fata de cele existente in 1990, rezultat al restrangerii activitatilor zootehnice in fermele mari cooperatiste si de stat.
In gospodariile populatiei, ca urmare a desfiintarii cooperativelor agricole de productie, numarul de animale si pasari a crescut simtitor. Acest factor pozitiv este insa umbrit de existenta, pe de o parte, a unor echipamente agricole uzate fizic si moral, iar pe de alta parte de cresterea unor animale cu potential de productie scazut. Adaposturile de crestere a animalelor sunt de asemenea improprii unor exploatatii economice, mare parte dintre adaposturile foste de stat sau cooperatiste fiind amplasate in zone necorespunzatoare acestei activitati. La toate acestea se adauga lipsa surselor de capitalizare ale producatorilor agricoli.
Asadar se poate aprecia ca majoritatea unitatilor de procesare de capacitate mica, pentru carne si produse lactate, nu sunt conforme legislatiei veterinare comunitare. In prezent peste 75% din aceste unitati se confrunta cu probleme deosebite de natura tehnologica, constructiva sau manageriala.

Cererea interna ridicata de animale in viu si carcase de animale este acoperita prin importul masiv din tari europene si nu numai, in care produsele de origine animala sunt realizate cu costuri mult mai scazute si in cele mai multe cazuri chiar subventionate.
Pe langa cererea interna (cu potential de crestere, intrucat consumam mai putin de jumatate din media


europeana de lapte si carne) trebuie adaugata cererea pietei foste sovietice, favorabila din punct de vedere geografic. La acestea trebuie adaugata cererea de produse ecologice, obtinute prin tehnologii organice, ca o nisa pe piata europeana. Conditiile naturale din Romania, foarte favorabile cresterii animalelor, ne-ar putea transforma in competitori seriosi pe piata europeana.
In ultimul an, la nivelul tarii, s-a inregistrat o evolutie pozitiva a productiei de oua si lapte, ca si o stopare a declinului efectivelor de animale.
Recent, Romania a deschis unul dintre cele mai dificile capitole de negociere “Agricultura”, in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Pe scurt, in domeniul zootehnic s-au asumat o serie de masuri privind armonizarea standardelor de calitate cu cele ale Uniunii Europene si crearea unui sistem eficient de control al calitatii.
Printre masurile cele mai importante care s-au luat sau urmeaza sa se ai in viitorul apropiat in acest domeniu si care pot avea o influenta deosebita asupra acestui sector pot fi enumerate urmatoarele:
- incepand cu anul 2006 va fi operational sistemul national de identificare inregistrare a porcinelor (deja s-au luat masuri pentru o mai buna identificare a fiecarui animal conform normelor europene);
- a fost constituit “Comitetul Veterinar de Integrare Europeana”, iar foarte curand va fi adoptata noua lege sanitar veterinara, conform normelor Uniunii Europene;
- au fost acreditate noi laboratoare nationale de referinta pentru analizele fizico-chimice, toxicologice si determinari de reziduuri din produsele alimentare de origine animala;
- au fost inventariate si monitorizate toate unitatile de colectare si prelucrare a laptelui si unitatile de taiere si prelucrare bovine, porcine si pasare. A fost limitat numarul unitatilor de taiere bovine;
- comericalizarea pe piata nationala a unor categorii de produse rezultate (branzeturile) se va face in magazine specializate si numai cu indeplinirea cerintelor de ambalare, etichetare si inscriptionare, cu toate elementele de identificare si garantare a calitatii.
In ceea ce priveste preferintele crescatorilor de animale din Romania, 44% inclina catre infiintarea unei ferme de porcine, 43% pentru ferma de vaci, 4% pentru oi si cate 3% pentru pasari (inclusiv struti, pauni etc.), pastravarii si stupi de albine.

Clientii
Cand ne referim la clienti, acestia se pot grupa in re-vanzatori si consumatori finali. Problema cea mai importanta care se pune in luarea deciziei de a vinde sau nu direct catre acestia din urma o reprezinta calitatea prelucrarii si depozitarii.
Se apreciaza ca in prezent numai 40% din productia de carne si 20% din cea de lapte sunt achizitionate de societati comerciale procesatoare specializate, pe cand cantitati importnate (aproximativ 30%, respectiv 25%) din productia ramurilor de mai sus ajung de la producator direct la clientul final.
De aceea trebuie facuta o distinctie clara intre productie si distributie si vazut daca exista capacitatile tehnice necesare pentru o prelucrare de calitate, daca se opteaza pentru varianta de a se adresa direct consumatorilor finali.
Consumul mediu anual pe cap de locuitor in Romania este de 22kg. carne de porc, 11kg. carne de pasare, 7kg. carne de vita, 0,11kg. miere, 200 litri lapte, 200 oua.

Concurenta
Concurenta este constituita din fermierii privati, dintre care unii sunt specializati in cresterea unei anumite specii (bovine, porcine etc.), iar altii detin exploatatii mixte (cultura plantelor si cresterea animalelor din mai multe specii). Indirect in categoria de concurenti trebuie inclusi si importatorii de animale vii, carcase de animale si produse lactate. Nu trebuie uitat nici sectorul public, unde exista inca destule unitati care au ca obiect de activitate cresterea animalelor.
In momentul de fata, 76% din efectivul de porcine in Romania se regaseste in exploatatii individuale (fiecare crescator detine in curte efective de porcine intre 1 si 5 animale).
In topul national al firmelor private pe anul 2001, realizat pe baza obtinut in anul financiar mai sus mentionat, pe primele locuri se situau, in ordine, “Comtim” Timisoara, “Nutrisam” Satu Mare si “Complexul de Porci” Braila.
Promovarea
Fiind o activitate care se desfasoara in mediul rural, unde presa are o acoperire redusa, promovarea prin mijloacele media clasice ar avea o eficienta redusa. Totusi, in cazul in care activitatea este ampla, iar volumul productiei depaseste cerintele locale, se poate apela la un ziar de anunturi sau un post local de radio pentru a face cunoscuta oferta de produse.

Costurile de inceput
Costurile de inceput vizeaza pe de o parte spatiul (cumparare / inchiriere / amenajere), iar pe de alta parte pretul animalelor.
Cand se ia o astfel de decizie investitionala trebuie tinut cont de doua elemente principale: adaposturile sa fie construite in asa fel incat sa permita o exploatare tehnologica performanta care sa asigure obtinerea unor produse de calitate ridicata si popularea acestor adaposturi cu material biologic de calitate superioara care sa permita obtinerea de produse superioare din punct de vedere cantitativ si calitativ. Nu trebuie pierdut din vedere ciclul lung de obtinere a produselor zootehnice, deci identificarea ca atare a necesarului de capital de lucru pentru obtinerea produselor zootehnice in cantitatile programate si la un nivel calitativ corespunzator.
Mai trebuie avute in vedere si acele costuri ocazionate de achizitionarea animalelor si furajelor pentru hrana acestora.
Toate aceste costuri depind de o serie intreaga de factori, dintre care mentionam: zona geografica, materialele folosite pentru constructii, dotarile si utilitatile pentru care se opteaza, numarul si calitatea animalelor care se achizitioneaza.

Pregatire si calificare
Persoana responsabila de activitatea de baza a fermei (cresterea animalelor) poate sau nu sa aiba studii de specialitate (facultate de zootehnie, etc.), dar este absolut obligatoriu sa posede o minima experienta practica in domeniu.

Cadrul legal
Prin Ordinul nr. 141/2002 al Ministerului Agriculturii s-a lansat programul de sprijinire a fermierilor privati in vederea achizitionarii de animale de reproductie, crestere si ingrasare, si procurarii de utilaje noi, specifice activitatilor din zootehnie. Prin aceste masuri, Guvernul doreste sa stimuleze speciile de bovine, porcine si pasari, astfel ca in cel mai scurt timp necesarul de consum al populatiei sa poata fi asigurat exclusiv din productia interna.
Un ajutor insemnat in sensul reducerii necesarului investitional l-a constituit Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 168/2001, prin care s-a dat posibilitatea tinerilor producatori agricoli de a prelua gratuit in folosinta si de a popula, in special cu bovine si porcine, capacitatile de productie dezafectate din zootehnie. Pana la 1 iulie 2002 au fost atribuite peste 450 de spatii dezafectate, in 30 de judete, mai ales pentru cresterea de vaci de lapte (70%) si tineret taurin (13%).
Trebuie obtinute o serie de autorizatii, dintre care mentionam: autorizatia de functionare din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor, autorizarea sanitara, autorizarea functionarii din punct de vedere sanitar-veterinar, autorizarea din punct de vedere al protectiei mediului si al protectiei muncii.
Alte prevederi legislative aplicabile in domeniu sunt cuprinse in:
- Ordonanta Ministerului Agriculturii si Alimentatiei nr.70/1998 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile si procedura de avizare sanitara veterinara a importului, exportului, tranzitului cu animale, produse si subproduse de origine animala, furaje si alte produse si materii prime care pot influenta sanatatea animalelor si sanatatea publica;
- Ordonanta Ministrului Agriculturii si Alimentatiei nr.103/1998 pentru aprobarea normelor sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare si procedura de autorizare sanitara veterinara de functionare a unitatilor supuse controlului sanitar veterinar si privind aprobarea efectuarii activitatii de export cu produse de origine animala sau alte produse supuse controlului sanitar veterinar.


loading...
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2018 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
loading...