Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
loading...


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Raceala - Diverse modalitati de tratare a racelii
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 


Raceala este o infectie virala cauzata de unul dintre cei peste 200 de virusi, de care un adult sufera de cel putin doua sau trei ori pe an. Putem raci oricind in timpul anului, dar sintem mai expusi la raceli toamna si iarna. Copiii mici racesc de sase pina la sapte ori pe an. Acest lucru este normal de vreme ce infectiile respiratorii sint extrem de des intilnite pe tot parcursul vietii noastre. Totusi, daca sinteti un impatimit al imbunatatirii conditiei fizice si duceti o viata activa, o raceala obisnuita poate deveni un impediment.


Cum se poate contracta o raceala
Probabilitatea de a contracta o raceala dupa expunerea la un virus depinde de cit de puternic este sistemul imunitar al fiecarei persoane expuse. Cu cit sistemul imunitar este mai puternic, cu atit mai mici sint sansele de imbolnavire. Sistemul nostru imunitar depinde de mai multi factori, cum ar fi virsta, fumatul, stresul, alimentatia precara si un somn deficitar. Totusi, studiile recente au scos in evidenta faptul ca exercitiile fizice pot sa ajute la o functionare mai buna a sistemului nostru imunitar.

Simptomele racelii
• nas infundat
• ochi rosii
• stranut
• durere de git
• tuse seaca
• dureri de cap
• dureri in tot corpul
• febra scazuta
• oboseala sau o senzatie de sfirseala


Cum putem preveni o raceala
O alimentatie rationala, un somn suficient si o conditie fizica buna ne mentin un sistem imunitar puternic, pregatit sa ne apere de posibilii microbi nocivi.
• Este necesar sa va spalati frecvent si bine pe miini pentru a reduce posibilitatea raspindirii virusului.
• Trebuie sa evitati pe cit posibil contactul miinilor cu nasul, ochii si gura; de asemenea, cind tusim sau stranutam trebuie sa ne acoperim gura, pentru a evita imprastierea microbilor.
• Trebuie sa evitati pe cit posibil contactul direct cu persoanele racite.
• Fumatorii trebuie sa se lase de fumat.


Exercitiile fizice reprezinta un atu pentru realizarea armoniei personale
Sistemul nostru imunitar este automatizat; de aceea nu este nevoie sa-l pornim si sa-l setam pentru indeplinirea anumitor functii de aparare a organismului. In momentul in care un virus sau o bacterie intra in organism, sistemul nostru imunitar devine activ pentru a contracara atacul violent al microbilor. Desi este o functie automata a organismului, eficacitatea acestui sistem poate fi marita sau micsorata prin imbunatatirea conditiei fizice. Studii recente au aratat ca persoanele iubitoare de miscare racesc sau se imbolnavesc mult mai rar decit persoanele sedentare, pentru ca antrenamentul fizic moderat, dar practicat cu regularitate duce la citeva schimbari pozitive ale sistemului imunitar. Exercitiile fizice determina celulele imunitare sa circule prin organism mult mai rapid si astfel sa devina mult mai puternice pentru a anihila intr-un mod si mai eficient bacteriile si virusii. Cind nu mai practicam un efort fizic sporit, celulele imunitare isi reiau activitatea normala in numai citeva ore. Asa ca persoanele care executa cu regularitate exercitii fizice cu un grad de dificultate moderat, cum ar fi alergatul usor sau mersul pe jos intr-un ritm vioi, sint mult mai protejate de a se expune la posibilele infectii cum ar fi racelile, iar sistemul lor imunitar este antrenat pe o perioada mai lunga de timp.


Exercitiile fizice si raceala
Daca sinteti racit sau aveti alte semne de gripa, febra sau dureri musculare, atunci cel mai bine este sa va stimulati sistemul imunitar prin efectuarea citorva exercitii fizice cu un grad de dificultate moderat, cum ar fi mersul pe jos. Totusi, trebuie evitate exercitiile fizice cu un grad de dificultate sporit, pina cind nu sinteti complet vindecati si toate simptomele bolii au disparut.
Daca sinteti un impatimit al exercitiilor fizice sau un adevarat atlet, trebuie sa luati in consideratie urmatoarele lucruri legate de sanatate si sistemul imunitar:
• Sistemul nostru imunitar depinde de alimentatie, asa ca, pentru a tine bolile departe de noi, trebuie sa consumati o hrana echilibrata.
• Daca sinteti supraponderali, incercati sa scapati de kilogramele in plus, dar evitati sa faceti acest lucru printr-un regim rapid. Retineti ca alimentatia cu un aport scazut de calorii, regimurile de lunga durata si cele rapide influenteaza negativ eficacitatea sistemului nostru imunitar. Plus ca nu este deloc benefic pentru sistemul nostru imunitar sa ne supunem in acelasi timp unui regim alimentar drastic si unui antrenament fizic istovitor.• Trebuie sa dormiti suficient si bine. Lipsa de somn sau somnul insuficient sint daunatoare sistemului nostru imunitar.
• In ceea ce priveste antrenamentul fizic in timpul unei raceli, nu trebuie sa exagerati. Trebuie sa lasati la o parte pe cit posibil antrenamentele riguroase. In astfel de perioade, organismul nostru trebuie sa se recupereze si daca nu aveti acest lucru in vedere, veti obtine rezultate negative. Exista o anumita limita in recuperarea unui organism slabit si daca o depasiti, va puteti imbolnavi si mai rau.


Cum se trateaza o raceala
• Odihna si consumul mare de lichide sint extrem de importante pentru tratarea unei raceli.
• Prescrierea anumitor produse farmaceutice ajuta numai la diminuarea simptomelor unei raceli.
• Analgezicele ajuta la eliberarea durerilor din tot corpul sau a celor de git si reduc febra (ele trebuie luate numai la recomandarea doctorului sau a farmacistului).
• Expectorantele ajuta la descongestionarea pieptului si la curatarea mucoaselor (de asemenea, ele trebuie luate numai la recomandarea doctorului sau a farmacistului).
• Decongestivii nazali ajuta la desfundarea nasului (ei trebuie folositi numai la recomandarea doctorului sau a farmacistului).
• Medicamentele de tuse ajuta la indepartarea tusei uscate (acestea trebuie luate numai la recomandarea doctorului si a farmacistului).
• Antihistaminicele au efect pentru vindecarea nasului infundat si a ochilor inlacrimati (medicamentele de acest gen trebuie luate numai la recomandarea doctorului si a farmacistului).
• Antibioticele nici nu vor preveni o raceala si nici nu vor trata simptomele sale.
Raceala si vindecarea ei cu ajutorul tehnicii Tao Teh Ching


Cu ajutorul metodelor enumerate mai sus putem sa indepartam simptomele racelii si chiar sa scapam de ea mult mai repede. Decongestivii ne curata nasul, aspirina ne inlatura durerea; asa ca astfel putem sa ne ingrijim singuri cu ajutorul produselor farmaceutice, tocmai pentru a scapa de simptomele deranjante ale racelilor frecvente, care ne perturba activitatile cotidiene. Avind la dispozitie atitea metode de tratare a racelilor inoportune, putem avea citeodata senzatia ca ele nu sint deloc o scuza pentru a sta la pat.
Totusi lucrurile stau un pic altfel. Eficienta medicamentelor este totusi limitata, pastilele si sprayurile nereusind intotdeauna sa ne faca sa ne revenim sau sa ne simtim mai bine, de aceea este bine sa abordam si alte strategii de a ne revigora dupa ce am contractat o raceala.
Una dintre numeroasele strategii existente se refera nu la o pastila anume, ci la o stare de spirit, la o abordare anume a vietii, care sint descrise intr-o carte numita Tao Teh Ching.
Legenda spune ca Lao-dzi a scris aceasta carte si ca tot el a fost pastratorul arhivelor unui oras chinezesc, cu peste 2.600 de ani in urma. Totusi, prevestind caderea guvernului si a imperiului, el s-a indreptat catre frontiera de vest, calatorind pe un bivol indian. Paznicul frontierei l-a recunoscut pe Lao-dzi si l-a rugat sa-si scrie filozofia sa de viata inainte de a calatori mai departe. Lao-dzi si-a asternut ideile pe hirtie, a parasit tara si de atunci nu s-a mai auzit niciodata de el.
De fapt, carturarii sint de parere ca Tao Teh Ching nu este scrisa numai de o singura persoana. Cartea este o culegere de idei ce se regasesc in multe dintre scrierile taoiste din vechime. Avind numai 5.000 de cuvinte, ea este cea mai scurta si concisa dintre toate scripturile din marile religii ale lumii.Referitor la invataturile cu privire la tratarea racelii, Tao Teh Ching difera complet fata de invataturile si diferitele leacuri existente in traditia europeana si americana.
In pasajul de introducere din Tao Teh Ching se spune:
Tao, cel exprimat in cuvinte nu este Tao cel etern;
Numele care poate fi rostit nu este numele etern.
Tao este o stare de armonie a Dumnezeului atotputernic asupra pamintului. Problemele religioase ce se ridica din credinta in Dumnezeul atotputernic sau a unei puteri supranaturale nu reprezinta o parte importanta a culturii chineze. Lipsa unei zeitati explica de ce in limba chineza nu exista un echivalent precis pentru cuvintul religie.
Tao Teh Ching este o culegere practica de intelepciune omeneasca, menita sa ajute oamenii sa traiasca mai bine. Unii carturari au tradus cuvintul Tao ca insemnind spiritul vietii. Tao reprezinta principiul vital, armonia interioara, substanta fundamentala, legatura fundamentala a tuturor formelor de viata.
Daca cercetarea lui Tao inseamna o abordare metafizica, explorarea problemelor, atunci ce presupune realitatea? Cum putem noi sa traim in armonie in realitate?
In Tao Teh Ching se afirma:
Drumul lui Tao nu este acela de a se lupta si totusi este acela de a fi capabil sa invinga.
Natura nu trebuie sa fie insistenta,
Vintul poate sa bata dimineata numai pentru citeva ore,
Poate sa ploua numai pentru o jumatate de zi,
Si aceste vinturi si ploi nu sint decit fenomene naturale.
Daca natura nu trebuie sa fie insistenta,
Atunci de ce ar trebui oamenii?
Lasati toate lucrurile sa-si urmeze cursul firesc si nu interveniti.
Pentru a trai in armonie cu Tao, oamenii trebuie sa copieze exemplele din natura. Trebuie sa fim sinceri cu noi insine, sa fim intocmai ca un animal sau planta. Un simbol preferat este cel al unei bucati de lemn necioplit, care este pur si simplu ceea ce este. Un alt simbol este cursul apei printr-o vale.
Filozofii antici chinezi au facut deosebiri intre principiul activ, yin si cel pasiv, yang, prezente in toate lucrurile.
Yang reprezinta toate lucrurile pe care le putem schimba. In cazul unei raceli obisnuite, activitatea lui yang se manifesta prin intermediul remediilor racelii, prezentate un pic mai sus. Pe de alta parte, yin reprezinta puterea de acceptare a lucrurilor pe care nu le putem schimba.
Taoismul reprezinta de fapt dezvoltarea puterii de a accepta lucrurile pe care nu le putem schimba si a intelepciunii de a recunoaste lucrurile pe care nu le putem schimba. Este bine sa tratam o raceala si din perspectiva yang, indepartind simptomele racelii cu ajutorul medicamentelor si a tratamentelor alternative, dar si a lui yin. Pentru a ne dezvolta partea yin din noi trebuie sa studiem mai in profunzime tehnica Tao Teh Ching.
Pe masura ce citim aceasta carte de invataturi chinezesti vechi, cuvintul detasare se face din ce in ce mai resimtit. Ne stabilim anumite obiective referitoare la tot ce ne inconjoara, pe care trebuie sa le indeplinim; totusi de cele mai multe ori nu reusim sa ducem la bun sfirsit tot ceea ce ne propunem si sa nu fim la fel de eficienti in viata sociala, pe cit ne-am dori. Pe plan profesional, putem sa nu reusim intotdeauna sa indeplinim standardele pe care cei din jur le asteapta de la noi. Nici pe plan personal, s-ar putea sa nu reusim intotdeauna sa mentinem relatiile cu prietenii. Cit priveste conditia fizica, si de data aceasta se poate sa nu reusim sa ne concentram sau sa acordam timpul cuvenit antrenamentului fizic. Asadar, daca nu reusim sa indeplinim tot ceea ce ne propunem, nu ne simtim la fel de confortabil, ba chiar sintem destul de suparati sau in depresie.


In Tao Teh Ching se precizeaza ca detasarea este esentiala pentru implinirea de sine. Trebuie sa ne detasam de dorinte si sa nu rivnim la putere, statut social sau bani. Mai mult, trebuie sa acceptam ca atit noi, cit si cei din jur nu sintem perfecti. Conform invataturii Tao Teh Ching, o viata sanatoasa depinde de capacitatea fiecaruia de a obtine un anumit nivel de detasare care duce la relaxare. Taoistii sint de parere sa nu intreprindem nici o actiune, pentru ca numai asa va domni ordinea. Cu alte cuvinte, sa nu facem nimic si pur si simplu sa acceptam lucrurile ca atare.
Dumnezeu ne-a inzestrat cu calm pentru a accepta lucrurile pe care nu le putem schimba, ne-a dat curaj pentru a schimba lucrurile pe care le putem schimba si intelepciune pentru a putea face diferenta.
Unele actiuni putem si trebuie sa ni le asumam. Taoismul ne incurajeaza sa ne educam stapinirea de sine, sa ne acceptam limitele, sa ne detasam de inclestarea zilnica si sa dezvoltam un sentiment de bucurie pentru tot ceea ce ne inconjoara.
Taoismul ne face sa realizam ca adesea sintem mult prea preocupati sa ne ascundem anxietatea sau sa ne neglijam citeodata din cauza indatoririlor prea numeroase. Daca sintem prea ocupati, avem senzatia ca sintem mult mai importanti, de parca se petrece ceva in mod deosebit atunci cind muncim prea tare. Faptul ca le spunem celor din jur cit de mult muncim devine de fapt un mod de aparare, de parca o viata agitata este dovada ca sintem fiinte umane de valoare.
Sa acceptam lucrurile pe care nu le putem schimba necesita o stare de armonie interioara cu natura, un sentiment de a fi intr-o comuniune perfecta cu tot ceea ce ne inconjoara.
Unul dintre invatatii taoisti afirma: adesea, faptul de a fi constient de ceva presupune capacitatea de a nu reactiona. Pentru majoritatea oamenilor este mult mai dificil sa fii in mod creator inactiv si tacut, decit sa faci ceva. Sa fii rezervat necesita o stare puternica de identitate personala si de o comuniune profunda cu valorile solide. Reprezinta expresia eu-lui viu, total, care atrage dupa sine mai mult starea de a fi decit de a face ceva.
Sezonul de raceala si de gripa este mereu prezent pe tot parcursul vietii. Boala amplifica orice problema si astfel toate ni se par mult mai greu de realizat si de luptat cu ele.
Totusi, o simpla raceala poate sa fie intr-un fel si benefica. Pentru o zi, lasam la o parte toate grijile si ne suim in pat cu o compresa la git si o cana de ceai fierbinte. Putem sta linistiti in pat si sa observam cum o raza de soare patrunde pe fereastra si ne lumineaza camera. Sau putem sta in casa pentru o zi, in fotoliu, relaxati, in fata ferestrei si sa observam lumina soarelui, freamatul copacilor, al pasarilor, cerul, norii si astfel sa fim constienti de Tao, de spiritul vietii, care zilnic se afla in noi si in tot ceea ce ne inconjoara.


Concluzie
Asa ca trebuie sa nu mai consideram banala si frecventa raceala un adevarat blestem ce ne urmareste si sa o tratam apelind fie la mijloacele traditionale, fie la tratamentele alternative sau sfaturile bunicii, fie sa o luam ca pe un simplu mesaj venit de la Tao, care ne sfatuieste sa luam lucrurile ca atare, cu calm si sa nu omitem sa observam lumea din jur, pentru ca viata exista in tot ceea ce ne inconjoara si merita sa acordam atentie fiecarui detaliu din jur.loading...

Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite