Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
PROSTAGLANDINELE
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Inca din anul 1930 s-a evidentiat in lichidul seminal o substanta care poate declansa contractii uterine si poate diminua tensiunea arteriala. La baza structurii biochimice sta acidul prostanoic.
Efectele prostaglandinelor:
a) Asupra sferei genitale : distributia prostaglandinelor in tesuturi variaza de la o specie la alta. Au fost gasite in : veziculele seminale , creier, maduva spinarii, tiroida, medulosuprarenala, rinichi, pulmon, cordonul ombilical, lichidul amniotic. Prostata e desul de saraca in prostaglandine insa la nivelul aparatului genital se gasesc intr-o cantitate si concentratie mai mare decat in alte tesuturi. Actioneaza in stransa corelatie cu hormonii sexuali astfel ca nu poate fi exclusa participarea lor la sintezele hormonale. De asemenea , bogatia aparatului genital in fibre musculare netede permite sa se presupuna ca prostaglandinele intervin si in stimularea musculaturii netede, astfel incat motilitatea si contractilitatea organelor genitale este dependenta si de prostaglandine. In organism, prostaglandinele se formeaza la nivelul reticulului endoplasmatic, din celulele endometriale si, in veziculele seminale si in pulmon.
Prostaglandinele ce prezinta importanta din punct de vedere clinic sunt din grupele E2 si
F2α dar in reproductie intereseaza in mod deosebit PGF2α .
Prostaglandinele au fost puse in evidenta la vaca si oaie la nivelul ovarelor, unde ele intervin in procesele de metabolism steroidic.
PGF2α intervine si in dehiscenta foliculara, participand la stimularea fibrelor musculare netede ale tecii externe.
PGF2α actioneaza asupra GnRH stimuland secretia de LH iar PGE are rol invers.
PGF2α stimuleaza secretia de prolactina.
Una din principalele actiuni ale PGF2^

5; este luteoliza pentru majoritatea speciilor (iapa, vaca, bivolita, oaie, scroafa, iepure, cobai, hamster si sobolan) cu exceptia primatelor.
Se considera ca PGF2α are receptori specifici diferiti de cei ai PGE, pe care se fixeaza si prin intermediul acestora ar actiona asupra guanidine-fostatului ciclic sau GMP al lui Golberg. In ceea ce priveste calea de transport a PGF2α, de la nivelul uterului ajunge in circulatia venoasa, care o colecteaza din colul uterin probabil si din oviduct.
La nivelul miometrului, efectul prostaglandinelor difera in functie de starea fiziologica a animalului. La femelele gestante, majoritatatea prostaglandinelor E inhiba „in vitro” activitatea contractila a miometrului in timp ce prostaglandinele F stimuleaza aceasta activitate. PGF2α manifesta efect ocitoic, actionand asupra ionilor de calciu, sodiu si potasiu de la nivelul membranei celulei musculare regland depolarizarea si polarizarea membranei.
Efectul prostaglandinelor este de a declansa spontan travaliul si inducerea avortului, fara a fi urmat de retentie placentara.
PGF2α la femelele gestante are efect avortiv, care se bazeaza pe luteoliza. Acest efect este mai facil in I-a si a-III-a treime a gestatiei.
Sub influenta PGF2α scade nivelul de progesteron, dar nu are loc cresterea nuivelului estrogenilor si corticosteroizilor, asa cum se intampla inainte de fatare.
Timpul de injumatatire a prostaglandinelor naturale este extrem de scurt (1-3 minute), pe cand cel al prostaglandinelor sintetice este de cca. 60 de minute. Prostaglandinele sunt inactivate de ficat in proportie de 90%. La cateva specii se elimina prin bila, ficat si urina.
b) Asupra altor organe si tesuturi: spectrul actiunii prostaglandinelor este foarte larg. Ele influenteaza circulatia sanguina, activitatea cardiaca, tensiunea arteriala, activitatea peristaltica a stomacului si intestinului.
Sub influenta prostaglandinelor creste nivelul insulinei plasmatice, este franat metabolismul grasimilor si creste activitatea corticosuprarenalei. Asadar prostaglandinele poseda actiuni fiziologice in domeniul reproductiei, cele naturale dar mai ales analogii acestora au o paleta extrem de larga de utilizare in controlul, dirijarea si terapia tulburarilor de reproductie.
Indicatii terapeutice :
PGF2α este indicata pentru sincronizarea caldurilor la vaca, iapa, oaie. Nu este indicata la scroafa deoarece regresia corpului galben este tardiva.
Se utilizeaza in anestru dupa fatare, dupa moarte embrionara, din cauza unui corp galben persistent. Datorita faptului ca poseda efect ocitocic, prostaglandinele sunt indicate in endometrite si piometru, pentru declansarea fatarii la iapa, scroafa, catea, pisica. Nu sunt indicate la vaca din cauza frecventei mari a distociilor si a retentiilor placentare. Se recomanda de asemenea pentru intreruperea gestatiei la carnivore, la catea dupa ziua a-25-a iar la pisica dupa ziua a-40-a.
Prostaglandinele mai pot fi produse si de celulele tumorale. Ele inhiba macrofagele si astfel favorizeaza metastazele. In acelasi timp au si o actiune inhibitoare asupra limfocitelor care vor induce fenomenul de respingere a grefelor. Ca urmare, administrarea prostaglandinelor din grupa E va ajuta la suportarea grefelor.
Cunoscandu-se si rolul pe care il au in evolutia cancerului, s-au cautat substante cu rol inhibitor asupra PG, care sa dea sperante in terapia canceroasa.
Doze si mod de administrare:
Prostaglandinele ca si alte produse hormonale se administreaza dupa anumite scheme terapeutice in functie de afectiunea in care se utilizeaza.
Pentru sincronizarea caldurilor se administreaza 2 doze la interval de 11 zile. Prima doza se administreaza in orice faza a ciclului sexual, iar la 3 zile dupa a-2-a doza se face insamantarea artificiala, chiar daca lipseste simptomatologia caldurilor.
In endometrite cronice si piometru se fac 2 administrari la 11 zile. Daca apar caldurile se face insamantarea.
In anestru dupa fatare se administreaza o doza, daca apar caldurile se face insamantarea iar daca nu, se repeta dupa 11 zile si apoi se face insamantarea.
Dozele utilizate sunt in functie de preparat.
Reactiile adverse nu pun probleme deosebite. In anumite situatii la porc apar diverse femoneme precum: neliniste, tahicardie, hipertermie, urinari, tulburari locomotorii; la cabaline: transpiratie; la caine : defecari frecvente si voma.
Preparate comerciale:
- Lutalyse solutie injectabila, flacoane a 10 ml. Se administreaza pe cale intramusculara la bovine, cababline si suine.
- Enzaprost solutie uleioasa injectabila. Este o prostaglandina cu rol important in cresterea animalelor, avand actiune luteolitica si de stimulare a contractiei musculaturii netede.
- Prosolvin solutie injectabila
- Estrumate solutie sterila injectabila, flacoane de 10 ml. Nu se foloseste la animalele gestante pentru ca produce luteoliza si ca urmare avort.
- Flavoliz solutie sterila injectabila.
- Oestrophan
- Iliren
- Proliz
- Dinolytic
SUBSTANTE UTILIZATE PENTRU STABILIREA DIAGNOSTICULUI GESTATIEI

In vederea stabilirii diagnosticului de gestatie se utilizeaza produsele Fecundan pentru bovine si Gravignost pentru scroafe.
Acestea contin hormon estrogenic (valerianat de estradiol) si hormon androgen de sinteza (enantat de testosteron). Hormonul estrogenic stimuleaza maturarea foliculara si aparitia caldurilor, iar hormonul androgenic amplifica exteriorizarea caldurilor. Dupa administrarea intramusculara a unei singure doze, la femelele negestante apar calduri in decurs de 2-4 zile, iar la cele gestante nu apar caldurile.
Produsele se administreaza in doza de 2 ml.
Fecundanul se administreaza la vaci si juninci la cca. 10-15 zile dupa monta sau insamantarea artificiala.
Gravignost se administreaza la scroafe la 15-18 zile dupa monta sau insamantarea artificiala.
Cele 2 produse se pot utiliza si in tratamentul starilor de anestru sau in calduri linistite.

SUBSTANTE UTILIZATE PENTRU SINCRONIZAREA CALDURILOR

Sincronizarea caldurilor este o metoda de dirijare a functiei de reproductie la vaca, scroafa, oaie si consta in provocarea caldurilor la un numar mai mare de femele in mod grupat, obtinandu-se astfel o sincronizare a fatarilor.
In urma acestui proces se poate face o planificare mai precisa a productiei.
Pentru obtinerea sincronizarii caldurilor se utilizeaza substante medicamentoase din grupa gestagenilor sintetici si prostaglandinelor. Gestagenii sintetici au fost utilizati inaintea prostaglandinelor si au un inconvenient: tratamentul este de lunga durata, neexistand preparate retard.
Pe toata perioada administrarii gestagenului este inhibata eliberarea gonadotropinelor antehipofizare incat este suprimat si ciclul sexual. In momentul intreruperii medicatiei se produce o eliberare masiva de gonadotropine ceea ce duce la maturare foliculara si ovulatie astfel incat in decurs de cateva zile toate animalele intra in calduri. Nu se trateaza animalele care se afla deja in estru sau proestru.
In medicina umana gestagenii sintetici se pot utiliza si in scop anticonceptional.
In general , tabletele anticonceptionale contin un amestec de gestagen si estrogen. Cei doi hromoni produc o inhibare a hipofizei pe toata durata tratamentului, fiind suprimata ovulatia. Se poate utiliza si gestagenul singur dar in absenta estrogenului exista o tendinta de sangerare a endometrului.
Cei mai utilizati gestageni in sincronizarea caldurilor sunt: cloracetoxiprogesteron, metilacetoxiprogesteron, florogestone acetat.
La vaca se utilizeaza in special produsul Gestafortin care se administreaza timp de 15 zile in furaj, in doza zilnica de 20 mg la juninca si 40 mg la vaca in doua reprize pe zi. Gestafortinul contine cloracetoxiprogesteron.
La oaie, pentru sincronizarea caldurilor se administreaza Gestafortin zilnic timp de 20 de zile in furaj, cate 5 mg / animal. La oaie se mai pot aplica si intravaginal, bureti Chrono-gest ce contin fluorogestone acetate sau bureti cu medroxiprogesteron acetat numiti Veramix.
Alt produs este Oestrus synchronizer ce contine cloprostenol.

HORMONII NEUROHIPOFIZARI

Ocitocina
Enzimele care o inactiveaza sunt hemotripsina si chemotripsina. Inactivarea are loc in ficat, rinichi si glanda mamara. Eliberarea ocitocinei este stimulata de hormonii estrogeni, iar progesteronul se opune eliberarii. Reflexele ca mulsul si suptul stimuleaza eliberarea ocitocinei. De asemenea, ocitocina stimuleaza eliberarea LH-ului in ovulatie.
Ocitocina se prepara astazi fie sintetic, fie se extrage din hipofiza de bovine. Se dozeaza in unitati internationale: 500 UI corespund cu 1 mg de produs sintetic pur.
Efecte farmacologice:
Principala actiune a ocitocinei este asupra musculaturii netede a uterului pe care, in doze fiziologice, o contracta ritmic. Dupa contractie, celula musculara este refractara la ocitocina pana cand enzimele responsabile au descompus-o in totalitate. In acest mod celula se repolarizeaza si devine din nou sensibila la ocitocina. Ritmicitatea este de 3-5 minute. Actiunea este cu atat mai puternica cu cat uterul a fost sensibilizat in prealabil cu estrogeni iar la doze mari de ocitocina, poate sa apara contractia spastica a uterului.
La nivelul glandei mamare, ocitocina determina o contractie a celulelor mioepiteliale si deci ejectia de lapte.
Efectul ocitocinei depinde de perioada de gestatie si de calea de administrare. In timpul gestatiei ocitocina are efect slab asupra uterului deoarece receptorii uterini sunt desensibilizati de catre progesteron.
Cel mai bun efect al ocitocinei se obtine dupa administrarea intramusculara urmata de administrarea subcutanata.
Indicatii terapeutice:
-stimuleaza contractia uterului postpartum si prin aceasta involutia uterului in primele 2-3 zile dupa parturitie;
-ocitocina administrata la animale montate in primele 10-12 zile dupa monta, poate provoca avort atat la animale mici, cat si la animale mari;
-hemoragii uterine postpartum;
-retentie placentara si endometrie, pentru eliminarea continutului patologic uterin;
-prolaps uterin ( adiminstrare intramurala)
-in mamite, pentru eliminarea laptelui rezidual, precum si in retentia laptelui, in asociere cu PGF2 α ;
-ovoretentie la galinacee si la palmipede;
Ocitocina sintetica se administreaza intramuscular sau intravenos. Ocitocina naturala, extrasa din hipofiza intrucat poate fi impurificata cu vasopresina, se administreaza subcutanat si epidural.
Preparate comerciale:
-Presoxin fiole de 10 ml cu 50 UI;
-Romoxitocin solutie injectabila in flacoane de 50 ml;
-Guanidil Pituit solutie injectabila de ocitocina, flacoane de 10 ml, 50 ml, 100 ml, 250 ml;
-Oxitocin, fiole de 10 ml si fiole de 50 ml;
-Ocytocine solutie injectabila cu ocitocina de sinteza;
-Oxytocin solutie injectabila cu ocitocina sintetica;
-Orasthin solutie injectabila.

VASOPRESINA ( ADIURETINA )

Are structura asemanatoare ocitocinei. Principalele efecte ale vasopresinei sunt:
- Hipertensive, prin excitarea directa a fibrelor musculare netede de la nivelul vaselor periferice si musculare, mai ales a celor cu inervatie mai redusa ( cerebrale, coronare );
- Antidiuretice, care au origine tripla : renala prin diminuarea permeabilitatii renale si excitarea tubilor care resorb apa; tisulara printr-o inhibitie mai mare a tesuturilor; centrala prin inhibitia centrului hipotalamic al diurezei;
Vasopresina se administreaza sub forma de solutie injectabila, cand se doreste un efect vasoconstrictor in caz de hemoragii, in diabetul insipid este de neinlocuit datorita calmarii setei si reducerii diurezei prin efectul antidiuretic marcant.


ALTE SUBSTANTE CU ACTIUNE OCITOCICA
ALCALOIZII DIN CORNUL SECAREI
Cornul de secara este sclerotul ciupercii Claviceps purpurea din familia Hypocreaceae care se dezvolta in ovarul plantei Secale cereale. Aceasta are forma cilindrica, culoare violacee inchisa, lungime 1-3 cm si grosime 2-4 mm.
Principiile active sunt derivati ai acidului lisergic, ergotoxina si ergotamina, alcaloizi polipeptidici care in doze mari sunt simpaticolitici si ergometrina si metilergometrina, alcaloizi amidici cu actiune uterotonica.
Efectul ocitocic al celor doi alcaloizi este mai slab decat cel al ocitocinei dar de durata mai lunga si sunt indicati in hemoragii uterine si hipotonie uterina.
Atat ocitocina cat si acesti doi alcaloizi prezinta avantajul ca uterul ramane sensibil la diferite uterotonice, incat efectul poate fi potentiat cu substante precum: glucoza, saruri de calciu, substante parasimpaticomimetice.
Ergometrina nu produce vasoconstrictie, dar prin stimularea contractarii musculaturii uterine, vasele se preseaza (efect util in combaterea hemoragiilor uterine).
Cu cat gestatia este mai avansata, cu atat efectul ocitocic este mai puternic.
Sensibilitatea uterului la aceste medicamente, in ordine crescatoare, la speciile de animale domestice se prezinta astfel: cea mai sensibila este vaca, dupa aceea scroafa, pisica, iepuroaica, aproape insensibila fiind cateaua.
Preparatul comercial Romergometrin se prezinta sun forma de fiole de 5 sau 10 ml 1‰ si se administreaza numai la bovine si suine.
La bovine este indicat in hipotonie uterina, hemoragii postpartum si dupa cezariana. Se administreaza in doza de 5-10 ml i.m. sau 2,5-5 ml i.v.
La porcine produsul este indicat in grabirea fatarii, hemoragii uterine, endometrite purulente in doza de 2,5-5 ml i.m.
La catele si pisici se poate adimistra produsul de uz uman Ergomet (ergometrina maleat) fiole de 1 ml 2‰ i.m. , 0,4 ml/kg in hemoragii uterine dupa fatare si involutie intarziata.
Ergotamina si ergotoxina produc vasodilatatie prin scoaterea din functiune a sistemelor biochimice adrenoreactive, insa in doze mici stimuleaza direct musculatura neteda vasculara si uterina, determinand vasoconstrictie si contractura puternica a uterului. Vasoconstrictia instalata este atat de intensa incat se pot produce necroze, mai ales la extremitati .
Ca preparate in medicina umana se utilizeaza Ergotamina si Dihidroergotamina.
Absorbtia gastrointestinala a alcaloizilor din cornul secarei este variabila dar poate fi crescuta de cofeina. Se utilizeaza mai ales in cefaleea migrenoasa iar ca reactii advrese pot apare diareea, greata si voma.GLUCOCORTICOIZII SI ACTH-UL

Glucocorticoizii sunt hormoni corticosuprarenali sau analogi de sinteza cu efect antiinflamator marcat si actiuni importante asupra metabolismului glucoproteic.
Glucocorticoizii inhiba procesele inflamatorii indiferent de stimulul provocator.
Ei se acumuleaza in tesutul inflamat, stabilizeaza capilarele si le impiedica permeabilizarea prin histamine si kinine, diminueaza formarea edemului local si mentin raspunsul vaselor la catecolamine, inhiba motilitatea si capacitatea de fagocitoza a leucocitelor. In fazele tarzii ale inflamatiei, procesul de regenerare este intarziat, fibroblastii sunt in numar mic si functioneaza necorespunzator, formarea colagenului este tulburata, sulfatarea mucopolizaharidelor este blocata.
Glucocorticoizii au proprietati antialergice marcate, datorita unei actiuni de tip imunodepresiv si efectului antiinflamator. Ei pot inhiba reactii de tip anafilactic, reactii prin complexe imunologice solubile ca si reactii de tip intarziat. Eficacitatea se datoreaza impiedicarii producerii de catre limfocitele T( responsabile de imunitatea celulara ) a interleukinei 2 si a limfokinelor ceea ce determina micsorarea proliferarii limfocitelor T si inhibarea inflamatiei generate de reactia antigen-anticorp. In plus intervine actiunea antiinflamatorie nespecifica.
Glucocorticoizii sunt capabili sa distruga limfocitele – provoaca modificari importante ale metabolismului acestor celule, urmate de micsorarea si dezintegrarea nucleului, odata cu revarsarea citoplasmei.
Efectele antiinflamator, antialergic si de deprimare a reactiilor mezenchimale sunt larg utilizate terapeutic. Glucocorticoizii nu vindeca ci modifica reactiile la agentul cauzal, evitand sau intarziind leziunile biochimice, prevenind complicatiile fibrotice.
Eficacitatea , desi uneori spectaculoasa, are caracter simptomatic. Tratamentul se face cu doze mari , care depasesc valorile secretiei fiziologice; uneori este necesara administrarea indelungata cu doze de intretinere.
Glucocorticoizii pot fi utili in reumatismul poliarticular acut, poliartrita, astm bronsic, alergii grave diverse, afectiuni inflamatorii sau alergice ale ochiului, diferite afectiuni cutanate. Sunt de asemenea eficace in toate tipurile de soc circulator.
Datorita deprimarii generale a reactiilor mezenchimale, glucocorticoizii scad apararea organismului la infectii.
Sub actiunea glucocorticoizilor sunt inhibate raspunsul prin inflamatie si raspunsul imunologic la agenti infectiosi, fagocitarea si digestia intracelulara a microorganismelor, sinteza interferonului, reactia febrila.
De asemenea, vindecarea tesuturilor lezate se face cu intarziere, deoarece proliferarea tisulara, formarea substantei fundamentale si a fibrelor de colagen, sunt deficitare.
Glucocorticoizii cresc secretia gastrica de acid clorhidric si favorizeaza stimularea acesteia prin histamina. Stimuleaza sistemul nervos central, producand o stare de bine asupra pacientilor.
Glucocorticoizii au actiuni metabolice importante, care contribuie probabil la efectele farmacologice dorite terapeutic, dar sunt in principal cauza de reactii adverse.
Actiunea principala consta in favorizarea gluconeogenezei pe seama proteinelor: creste catabolismul proteic, este inhibata sinteza proteinelor, este stimulata gluconeogeneza de aminoacizi in ficat. Glicemia tinde sa creasca, este marita cantitatea de glicogen hepatic, creste eliminarea urinara de azot.
Metabolismul osos este tulburat prin mecanisme diverse : diminueaza matricea proteica osteoida, scade absorbtia digestiva si creste eliminarea urinara a calciului, este diminuata secretia hipofizara de hormon de crestere.
Metabolismul lipidic este influentat in sensul favorizarii eliberarii acizilor grasi cu lant lung. Supradozarea glucocorticoizilor duce la cresterea anabolismului grasimilor cu o repartitie particulara a plusului de tesut adipos.
Mecanismul de actiune a glucocorticoizilor este numai partial cunoscut. Ei patrund in citoplasma unde se leaga de un receptor specific pe care il activeaza si patrund in nucleu, unde se leaga de o portiune de ADN, regland transcriptia unor gene specifice. De regula, transcriptia este stimulata, rezultand marirea cantitatii de ARN specific. Astfel sunt sintetizate proteine enzimatice, care intervin in diferite procese metabolice importante pentru economia celulara. De asemenea sunt sintetizate proteine cu proprietati antiinflamatorii, denumite leucotriene, care impiedica actiunea fosfolipazei A2 , inhiband consecutiv formarea de acid arahidonic, respectiv de prostaglandine si leucotriene. Instalarea lenta a majoritatii efectelor glucocorticoizilor se explica prin timpul necesar pe
ntru sinteza proteinelor specifice.
Actiunile asupra metabolismului hidro-mineral, de tipul celor ale mineralocorticoizilor, sunt prezente la cortizon si hidrocortizon si mai putin la analogii sintetici moderni.
Hormonii glucocorticoizi naturali sunt hirocortizonul si corticosteronul. Produsele comerciale care se intrebuinteaza in terapeutica se produc prin sinteza chimica din acizi biliari.
Glucocorticoizii poseda multiple efecte terapeutice:
- Antiinflamator-antireumatic;
- Antisoc-antistres;
- Antialergic;
- Antitumoral;
- Antitoxic .
Contraindicatii:
- Infectii virale si micoze sistemice
- Ulcere gastrointestinale
- Pareze si hipocalcemie
- Ulcere si alte rani care se vindeca greu
- Glaucom
- Artrite septice
- Administrare concomitenta cu vaccinuri sau terapie imunostimulatoare, in timpul glucocorticoterapiei si 2 saptamani dupa aceea
- Diabet zaharat
- Insuficienta cardiaca congestiva
- Insuficienta renala cronica
Glucocorticoizii pot fi impartiti in: clasici neflourati si moderni flourati. Comparativ cu hidrocortizonul, ceilalti glucocorticoizi sintetici au efecte mai puternice datorita descompunerii mai lente in organism.
Indicatii terapeutice:
- Pentru actiunea antiinflamatoare-antireumatica glucocorticoizii se utilizeaza in: artrite, artroze, miozite, arsuri, encefalite, mielite, hepatite, polinevrite, afectiuni oculare (conjunctivite, cheratite).
- Pentru actiunea antitoxica-antisoc glucocorticoizii se utilizeaza in colaps circulator, toxiemie de gestatie, toxiinfectii alimentare.
- Pentru actiunea antialergica, glucocorticoizii se utilizeaza in: eczema, astm.
- Se mai pot utiliza pentru prevenirea parezei hipocalcemice la vaca si in sindronul MMA metrita-mamita-agalaxie la scroafa, obtinandu-se rezultate bune in hipo si agalaxie.
Unii glucocorticoizi sunt distrusi de fermentii tubului digestiv si nu pot fi administrati per os.
In sange se leaga in proportie te 70 %, 90% de o globulina plasmatica – transcortina. Sunt metabolizati relativ repede in ficat, prin reducere, apoi glucoronoconjugare si sunt eliminati pe cale renala. Timpul de injumatatire plasmatic este cuprins, in functie de compus, intre 60 si 200 minute. In tesuturi se mentin concentratii active timp mai indelungat.
Hidrocortizonul – exista sub forma de acetat fiole de 1 ml cu suspensie apoasa 2,5 % si cortizon hemisuccinat pulbere 25 mg.
Datorita spectrului larg de actiune, de tip fiziologic, este de ales ca medicatie de substitutie in insuficienta suprarenala. Administrat pe cale orala, se absoarbe bine in intestin: concentratia sanguina este maxima dupa o ora si are un timp de injumatatire de 80 minute. Se leaga in proportie de 90 % de proteinele plasmatice . Timpul de injumatatire in tesuturi este de 8-12 ore. Efectul se instaleaza in cca 3 ore de la administrare si dureaza cca 12 ore, fiind de durata relativ scurta.
Injectat intramuscular sub forma de suspensie, se absoarbe treptat, efectul fiind lent si durabil.
Pentru actiune generala, acetatul se administreaza intramuscular, la animale mari 150-200 mg, la animale mici 25-50 mg. In functie de necesitati, se pot efectua mai multe daministrari la interval de 4-5 zile.
Se poate injecta si intraarticular, evacuand in prealabil o cantitate de lichid sinovial egala cu cea de cortizon care urmeaza a fi introdusa: 3-5 ml la animalele mari si 0,25-1 ml la animale mici si se poate repeta administrarea dupa 5-10 zile la animale mari si 4-5 zile la animale mici.
Numeroase preparate dermatologice sau oftalmologice contin hidrocortizon ca atare sau acetat in concentratii de 0,5-3 %.
Hemisuccinatul de cortizon este un ester hidrosolubil, care permite prepararea de solutii injectabile intravenos. Poate fi introdus si in perfuzie, fiind indicat in toate situatiile care impun un tratament glucocorticoid de urgenta (soc, rau astmatic,etc.).
Prednisonul – exista derivatul delta 1 al cortizonului si se foloseste ca atare sau ca acetat.
Potenta actiunii antiinflamatorii, limfolitica si de stimulare a glicogenezei hepatice este de cca 5 ori mai mare decat pentru hidrocortizon. Metabolismul hidromineral este putin influentat, tendinta de retinere de sare si apa fiind slaba.
Legarea de proteinele plasmatice este comparativ mica – 70 % - difuzarea in tesuturi fiind relativ buna. Prednisonul este transformat in ficat prin hidrogenare cu formarea unei grupari 1 1-hidroxi, in prednisolon, forma activa biologic.
Are timp de injumatatire in plasma de 60 de minute, timpul de injumatatire al prednisolonului fiind de 200 de minute.
Persistenta in tesuturi este relativ prelungita, durata de actiune a fiind ceva mai mare decat pentru cortizonii naturali, ceea ce este avantajos in cazul tratamentului prelungit.
Prednisonul se prezinta sub forma de comprimate de 1 mg si 5 mg si se utilizeaza ca antiinflamator, antialergic si pentru toate celelalte indicatii ale medicatiei glucocorticoide.
Se administreaza per os in doza de 5-20 mg timp de 3-5 zile.
Prednisolonul delta 1 reprezinta o forma activa biologic, de aceea este eficace nu numai pe cale generala, ci si locala. Se foloseste ca atare sau ca acetat, in administrarea orala sub forma de comprimate. Prednisolonul sodium fosfat si hemisuccinat se poate administra si intravenos.
Se prezinta si sub forma de fiole de 1 ml suspensie apoasa 2,5 % care se administreaza subcutanat si intramuscular, in doza de 50-200 mg la animale mari, 20-50 mg la vitei, manji si porci si 10-30 mg la purcei, caini si pisici, timp de 3-4 zile. Intraarticular se administreaza la fel ca si hidrocortizonul.
Metilprednisolonul (medrol) este asemanator prednisolonului.
Metilprednisolonul acetat (depo-medrol) , sub forma de suspensie, reprezinta un preparat de depozit, injectabil intramuscular.
Triamcinolona, un derivat florurat de prednisolon, este asemanatoare farmacologic acestuia. Nu are practic actiuni de tip mineralocorticoid.
Triamcinolona acetonid, in suspensie apoasa, se injecteaza intramuscular sau intraarticular. Se poate aplica si local in unguente sau lotiuni.
Dexametazona (superprednol), alt derivat florurat de metilprednisolon, are o potenta foarte mare. Nu provoaca retentie hidrosalina, fiind lipsita de actiuni de tip mineralocorticoid, de aceea nu trebuie folosita ca medicatie de substitutie in insuficienta suprarenala. Se leaga relativ putin de proteinele plasmatice. Are timp de injumatatire plasmatic de 200 de minute. Persista timp indelungat in tesuturi, ceea ce determina o durata lunga de actiune de pana la 72 de ore.
Betametazona, izomer al dexametazonei, are proprietati si potenta asemanatoare acesteia.
Flumetazona pivalat (Locacorten), Flucinolona acetonid si Fluocortolona sunt preparate de tip delta, hidrocortizon fluorurate cu actiune antiinflamatorie si antipruriginoasa locala marcata, folosite in dermatologie.
Preparate comerciale:
- Hostacortin H suspensie injectabila in flacoane de 50 ml cu prednisolon acetat care se utilizeaza in afectiuni inflamatorii, alergice sau toxice.
- Prednisolon 1 % suspensie injectabila in flacoane de 50 ml cu prednisolon acetat indicate la bovine, cabaline, ovine, suine si caprine in acetonemie, artrite, tendinite, stari de soc, stari alergice sau inflamatorii.
- Prednisolon-Dexamethason solutie injectabila in flacoane de 50 ml cu prednisolon acetat si dexametazona. Se utilizeaza la toate speciile in : stari de stres, boli metabolice, indigestii, afectiuni cutanate insotite de prurit.
- Superprednol este un preparat de uz uman, comprimate a 0,5 mg care contin dexametazona. Are actiune antiinflamatoare de 25 de ori mai puternica decat hidrocortizonul si actiune antiproliferativa de 104 ori mai mare.
- Dexametarom solutie injectabila 1 % in flacoane de 20 ml si 50 ml ce contine dexametazona. Se foloseste la bovine, ovine, cabaline, suine, caprine, caini si pisici, in: afectiuni reumatismale, dermatologice, alergice, oftalmice, artrite, bursite, tendinite si soc anafilactic.
- Dexafort suspensie injectabila ce contine dexametazona sub forma de fenil propionat si sub forma de fosfat disodic, componente care imprima preparatului o actiune rapida si de lunga durata.
- Dexadreson corticosteroid de 30 de ori mai intens decat cortizonul, ce contine dexametazona ca ester fosfat disodic.
- Dexamethason solutie injectabila ce contine dexametazona ce se administreaza intramuscular si inravenos.
- Flumetazon se prezinta sub forma preparatului Cortival flacoane de 50 ml 0,25 ‰ care se administreaza i.v. 5-10 ml la pisica o data pe zi timp de 3-4 zile. Intramuscular se administreaza 3-8 ml la animale mari si 0,5-2 ml la cele mici.
- Colvasone solutie injectabila de dexametazona in flacoane a 100 ml care se foloseste la cabaline, bovine, caini si pisici, ca antiinflamator in artrite, dermatite, schiopaturi, mastite acute, arsuri si in acetonemie la vaca.
- Oculoclean solutie oftalmica, contine dexametazona si adrenalina; se utilizeaza la toate speciile in tratamenul afectiunilor iritative sau alergice ale ochiului produse prin congestie.
- Aurikan se prezinta sub forma de picaturi in flacoane de 25 ml si contine prednisolon, hexamidina, tetracaina si lindan si se utilizeaza in otite externe, exudative microbiene, raie auriculara si pentru igienizarea urechii la caini si pisici.
- Hexiderm solutie de uz extern cu hexidina, prednisolon si benzocaina indicate la carnivore in afectiuni bacteriene sau fungice ale pielii, in boli alergice si in eczeme.GLUCOCORTICOIZII INDICATI EXCLUSIV LOCAL

Exista unii glucocorticoizi de sinteza care se utilizeaza exclusiv local in dermatologie, oftalmologie si afectiuni ale aparatului respirator. In cadrul multor preparate tipizate se asociaza glucocorticoizii cu antibiotice, antifungice si alte medicamente.
Glucocorticoizii folositi in dermatologie, sunt utili datorita actiunii lor antiinflamatoare, antialergice, antipruriginoase si in functie de intensitatea actiunii lor, pot fi impartiti astfel:
- Cu actiune slaba: hidrocortizon acetat 1 %, prednisolon acetat 0,5 %, dexametazon 0,1 %
- Cu actiune medie: betametazon valerat 0,05 %, clorbetazol butirat 0,05 %, desonid 0,05 %, fluocinolon acetonid 0,025 %, triamcinolon acetonid 0,025 %
- Cu actiune intensa: betametazon dipropionat 0,05 %, betametazon valerat 0,1 %, fluocinolon acetonid 0,2 %, metilprednisolon acetat 0,1 %, s.a.
- Cu actiune foarte intensa: betametazon dipropionat 0,05 %, clorbendazol propionat 0,05 %.
Se folosesc sub diverse forme farmaceutice: unguente, emulsii, lotiuni, spray-uri.
In oftalmologie se utilizeaza: hidrocortizon sau hidrocortizon acetat 1 %, prednison acetat sau fosfat de sodiu 0,1-1 %, prednisolon 0,5 %, triamcinolon acetonid 0,1 %, betametazon 0,1 %, etc.
Se conditioneaza sub forma de solutii, suspensii, unguente, simple sau in asociere cu antibiotice si/sau antiseptice.
In astmul bronsic sever se administreaza glucocorticoizi oral, inhalator sau in urgente, intravenos. Inhalator se administreaza: beclometazon dipropionat, budesonid, dexametazon izonicotinat, triamcinolon acetonid, s.a. Se folosesc sub forma de aerosoli presurizati si dozati.
Exista preparate nazale (solutii, aerosoli) care se administreaza in: rinite alergice, rinite congestive. Unele preparate asociaza antibiotice, antiseptice, vasoconstrictoare-decongestionante. Ca exemple de glucocorticoizi din preparatele nazale, amintim: beclometazon dipropionat, triamcinolon, hidrocortizon, betametazon, s.a.
Preparatele otice contin: hidrocortizon, dexametazon, fluocinolon acetonid, sub forma de solutii sau suspensii. Se administreaza in otite acute externe, medii, etc.


ACTH-ul (Adenocoricotrop hormon)

ACTH (Corticotrofina) este un hormon secretat de hipofiza anterioara. Efectele farmacologice se datoreaza stimularii secretiei suprarenale de hidrocortizon. ACTH-ul este inactivat prin digestie, atunci cand se administreaza pe cale orala. Ajuns in sange prin injectare, are un timp de injumatatire plasmatica de 5 minute la om. In amestec cu hidroxid de zinc, gelatina sau carboximetilceluloza, formeaza preparate retard, care se absorb lent de la locul injectarii intramusculare, avand efect durabil.
ACTH-ul are aceleasi indicatii ca si glucocorticoizii in afectiuni reumatismale, artrite, sinovite dar mai ales in cetonemia vacilor.
Tetracosactidul ( Cortroyn, Synacten ) este o polipeptida de sinteza, care cuprinde o parte dintre aminoacizii ACTH-ului natural responsabil de efectul corticostimulent. Are avantajul compozitiei constante si riscului mai mic de reactii alergice. Are aceleasi indicatii ca si ACTH-ul.

MINERALOCORTICOIZII

Mineralocorticoizii sunt hormoni corticosuprarenali sau substituenti de sinteza cu actiuni importante asupra metabolismului hidromineral. In principal ei stimuleaza schimbul ionic Na⁺ K⁺ H⁺ la nivelul tubilor renali, favorizand retinerea sodiului in organism, pierderea de potasiu si de ioni de hidrogen. Administrati la pacienti cu insuficienta renala, determina cresterea volumului plasmatic si extracelular, corectand dezechilibrul hidroelectrolitic.
Aldosteronul, principalul mineralocorticoid, are actiune intensa asupra balantei hidroelecrolitice. Este indicat in:
- Tulurari digestive insotite de diaree;
- Stari de soc;
- Hepatice( asociat cu vitaminele A,C si metionina );
- Adinamie si slabiciune musculara;
Se administreaza intramuscular timp de 3-5 zile in doza de 100-200 mg la animale mari, 20-25 mg la animale mijlocii si 10-15 mg la animale mici.
Ca preparat comercial exista Mincortid ( acetat de dezoxi-corticosteron, ADC , in fiole de 1 ml solutie uleioasa 1 % ).
HORMONII PANCREATICI

Pancreasul secreta doi hormoni:
- Hormonul hipergliceminat, secretat de celulele alfa din insulele Langerhans – glucagonul;
- Hormonul hipoglicemiant, produs de celulele beta ale insulelor Langerhans – insulina.
Glucagonul este un polipeptid ce produce o crestere rapida a glicemiei. Efectul maxim se observa dupa aproximativ 10 minute si ramane in platou cca 60 de minute, dupa care scade treptat. Efectul dureaza cca 90 de minute. Hiperglicemia se datoreaza cresterii fosforilazei. Glucagonul actioneaza similar cu adrenalina dar spre deosebire de aceasta, este activata numai glicogenoliza hepatica si nu intensifica consumul de glucoza.
Dozele mai mari de glucagon au un efect inotrop si cronotrop pozitiv puternic, dar de scurta durata.
Se utilizeaza in tratamenul hipoglicemiilor insulinice si a comei hipoglicemice.
Preparatul comercial cel mai cunoscut poarta denumirea de Glucagon si se prezinta sub forma de flacoane de 1 mg si 10 mg care se solubilizeaza in solventul anexat.
Insulina este hormonul hipoglicemiant pancreatic a carui actiune se observa atat la omul si animalul normal cat si la bolnavii de diabet. La diabetici, in urma administrarii insulinei dispare glicozuria. Glucoza acumulata la nivelul tubilor uriniferi determina o diureza osmorica, ce este de asemenea corectata de catre insulina. Tot asa dispare polidipsia care este umarea poliuriei.
Insulina creste depozitele de glicogen in ficat , ca urmare a intensificarii glicogenezei. Stimuleaza totodata si metabolizarea glucozei in tesuturi, diminua glucogeneza.
Din degradarea lipidelor si metabolizarea unor acizi aminati rezulta corpi cetonici. Ficatul in diabet este sarac in glicogen si capacitatea lui functionala este diminuata. Datorita acestui fapt, corpii cetonici se acumuleaza in exces si se elimina prin urina. Administrarea insulinei corecteaza aceste defecte metabolice.
Metabolizarea acizilor aminati glucoformatori duce la emacierea bolnavilor. Creste ureea si azotul rezidual seric. Polifagia este consecinta imposibilitatii utilizarii glucozei ca sursa de energie.
In lipsa insulinei scade rezistenta organismului la infectii. S-a demonstrat ca activitatea fagocitara a leucocitelor provenite de la diabetici este scazuta si cicatrizarea plagilor este intarziata.
Insulina favorizeaza biosinteza proteinelor prin favorizarea penetrarii aminoacizilor in celule; de asemenea asigura energia necesara sintezelor proteice, favorizeaza incorporarea adeninei in ARN, activeaza sinteza ARN mesager ca urmare a blocarii unui represor si favorizeaza transportul de ARN mesager din nucleu spre citoplasma.
Principala indicatie terapeutica a insulinei este reprezentata de diabetul zaharat. Este indicata in toate formele de diabet care se acompaniaza de cetonemie. Reprezinta o indicatie absoluta in cazul comei diabetice.
Insulina nu vindeca toate simptomele diabetului. Astfel ea nu influenteaza degenerescenta grasa a ficatului care acompaniaza unele cazuri de diabet. Putin sau deloc influentata este angiopatia diabetica si leziunile retiniene. Cel mai de temut efect secundar al insulinei este hipoglicemia. In unele cazuri, dupa un tratament indelungat, insulina poate deveni ineficienta datorita formarii anticorpilor antiinsulinici. Aceasta rezistenta se intalneste mai ales in cazurile tratate cu insulina extrasa din pancreasul de bovine. In schimb, bolnavii continua sa fie sensibili la insulina porcina.
In rare cazuri, preparatele de insulina, in special cele insuficient purificate, pot provoca reactii alergice.
Preparatul comercial Insulin lente este format din insulina amorfa 30 % si insulina microcristalizata 70 % si 2 mg zinc/1000 UI.
Long insulin contine la 1 ml, 11 UI insulina procina amorfa, 29 UI insulina porcina cristalizata si 0.046 mg clorhidrat de bis 4 (amino chinaldin 6 )- N₉ N₁ uree.
Antidiabetice care se administreaza per os
Insulina prezinta marele dezavantaj ca trebuie administrata parenteral. Sulfanilureea si biguanidinele reprezinta doua clase de hipoglicemiante care se administreaza per os.
Sulfanilureele sunt complet inactive la animalele pancreatectomizate. La examenul histologic se observa dupa administrarea acestor produsi, o degranulare reversibila a celulelor β. Aceste date pledeaza pentru existenta unui efect de eliberare a insulinei endogene. Derivatii de sulfaniluree actioneaza si prin alte mecanisme secundare. Astfel, se pare ca ei produc eliberarea de glucoza din ficat prin inhibitia fosforilazei.
Datorita faptului ca sulfanilureele actioneaza prin eliberare de insulina, ele pot folosi numai in cazul in care diabetul nu este provocat de o epuizare a surselor β insulare.


Preparate comerciale :
- Tolbutamida
- Clorpropamide
- Glihexilamida
- Acetohexamida
- Gibenclamida
- Glipizida

Biguanidinele :
Derivatii de biguanidina au efecte hipoglicemiante. Aceste substante s-au dovedit insa a fi toxice si nu au intrat in practica medicala.
S-a descoperit insa o clasa de substante inrudite d.p.d.v. chimic, biguanidinele, care au efecte hipoglicemiante si nu sunt atat de toxice.
Efectul hipoglicemiant al unei doze de insulina dureaza pana la 12 ore. Nu stimuleaza secretia de insulina dar potenteaza efectul insulinei asupra penetrarii ozelor in celule. Potenteaza de asemenea si efectul sulfanilureelor.
Preparate comerciale:
- Fenformin
- Metformin
- Butilbiguamida.
loading...
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright© 2005 - 2018 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
loading...