Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Comentariu Dan,capitan de plai
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Vor trece sute de ani,dar nici odata nu va rasuna numele lui Mihai copilul,Toma Alimos,fara ca ecoul sa vibreze :Alecsandri.Da!V.Alecsandri, capul poeziei romanesti este si autorul acestei opere:Dan,capitan de plai. t1s18sj
Personalitatea glorioasa a lui V.Alecsandri a optat la crearea si dezvoltarea a numeroase specii literare si a publicat prima mare culegere de poezii populare romanesti:Poezii poporale.Balade (cintece batrinesti) adunate si indreptate de… V.Alecsandri in colaborare cu Alecu Russo au au editat acest manual.In el sunt prezentate numeroase creatii folclorice romanesti ,si pe prima pagina a acestei carti este publicata Miorita,o balada pastoreasca ,care este virful creatiei populare.
Operele lui Alecsandri se pot imparti in trei parti:in prima parte intra pastelurile si poeziile inchinate florilor si anotimpurilor (Legenda ciocirliei, Legenda lacrimioarei ,Concert in lunca ,Oaspetii primaverii ,Zilele Babii etc);in aspect patriotic ,care prezinta lupta poporului roman cu cotropitorii (Dumbrava Rosie; Dan,capitan de plai ;Grui-Singer etc) si insfirsit a treia categorie prezinta operele orientale ,in care intra :Murad Gazi sultanul si Becri Mustafa, Garda seraiului etc.Aceste opere cu aspect oriental ne transporta intr-un tablou vioi al strazilor musulmane.
Opera "Dan,capitan de plai" este o opera epica, ca specie poem eroic, in care se imbiba istoria cu folclorul,realitatea cu fantasticul.Aici Dan intruchipeaza sentimentul de patriotizm ce zace de secole in inimele fiecarui roman.Il cunoastem pe Alecsandri ca un fantastic autor a multor pastele , dar iata ca in creatile sale apare si un poem cu caracter legendar. Fiind un adevarat patriot a stiut sa ivedentieze spiritul de patriotizm al poporului roman prin personajele pozitive:Dan, un batrin luptator ce locuieste departe in stinci ca soimul singuratic;Ursan,om aspru pletos ca zbirul cu pieptul gros si lat .
In acest poem Alecsandri propagandeaza spiritul de patriotizm ,si ideea este ca poporul roman si-a manifestat eroizmul in vremurile grele de subjugare cu scopul de a-si obtine independenta .Titlul acestei opere are un sens direct ,unde Dan este un capitan al armatei romane.
In text autorul foloseste o multime de figuri de stil:
"Batrinul Dan traieste ca soimul singuratic"-o comparatie prin care se ividentiaza singuratate persona jului principal.
"geroasa batrinete"-epitet ,prin dinsul V.Alecsandri doreste sa ne spuna cit de chinuitoare era viata lui Dan la batrinete.
"verdea tinerete"-metafora in care poetul compara tineretea personajului cu o lunca verde.
"Iar muntii,…,se-nclinau in departare"-personificare ,ea este folosita cu scopul de a ne impresiona si de a ne descrie pozitia muntilor.
"O,lege-a nimicirei,o!lege nemiloasa!"-repetitie,prin repetarea de 2 ori a sub. lege cu adj. "nimicirei" si "nemiloasa" ne creaza noua tabloul deplin a cruzimii acestui fenomen.
"Isi face-o cruce ,pleaca si se coboara-n vale"-enumeratie,ea a fost introdusa in context cu scopul de a se arata pregatirea de lupta a eroului poeziei.
Acest poem este alcatuit din 7 parti ,marimea versului fiind de 18 silabe,rima este imperecheata si in unele momente imbratisata,iar ritmul este iambic.
Pe linga personagele pozitive in text sunt prezente si negative,Ghirai.El isi face aparenta in ultimele doua parti.O sageata il loveste miseleste pe Dan si el cade la pamint,iar Girai luindul pe cal socotindul trofeu pleaca in cortul sau ca un lup din codri ce a fost de ciini gonit.
"Si-a cel rege al poeziei ,vecinic tinar si ferice,
Ce din frunza iti doineste ,ce cu fluierul iti zice,
Ce cu Basmul povesteste-veselul Alecsandri.
Prin opera sa, poetul dorea sa ne transmita noua,generatiei noi trezirea la arme.El ne indeamna sa fim mereu cu pieptul in fata vrajmasilor,caci patria e cel mai sfint lucru ce poate fi,caci prin patrie se intelege mama,casa parinteasca,biserica,carte si toate lucrurile ce sunt sfinte pentru un popor.Sa nu ne temem ca ne vom pierde vietile ,dar in contra sa ne jertvim pentru locul in care ne-am nascut,in care traim si in care vor trai nepotii nostri.
Citind poemul cititorul parca se scufunda in lumea legendelor si a fantasticului ,lui i se trezesc sentimente de patriotizm ,dragostea fata de tara si mindria fata de tinutul natal.
Vasile Alecsandri ne va calauzi mereu in drumul spre a crea frumosul ,ne va indruma tot timpul prin operele sale sa procedam corect ,sa fim adevarati patrioti,sa nu lasam tara la nevoie,s-o aparam cu mindrie in suflet,caci suntem romani si gata.
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2019 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite