Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Clasificarea operelor epice
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

I. Opere epice populare v9c1cq
1. Basmul - opera epica narativa in proza, de mare intindere, in care intamlparile reale se impletesc cu cele fantastice, fiind savarsite de personaje obisnuite sau, mai ales, cu puteri supranaturale, care reprezinta fortele binelui si ale raului si din a caror confruntare ies invingatoare fortele binelui ("Greuceanu").

2. Balada populara sau cantecul batranesc - opera epica narativa cu elemente descriptiv-lirice, care dezvolta un subiect fantastic, legendar, istoric sau familial, ale carei versuri se canta sau / si sunt recitate acompaniate de un instrument muzical.

*balade vitejesti ("Gruia lui Novac")
*balade haiducesti ("Toma Alimos")
*balade istorice ("Constantin Brancoveanu")
*balade pastoresti ("Miorita")
*balade familiale ("Ghita Catanuta")
*balade fantastico-mitologice ("Sarpele")

3. Legenda - opera epica narativa in versuri sau proza, in care se da o explicatie imaginara unui fapt real, unui fenomen etc.

*legende mitologice ("Soarele si luna")
*legende istorice (legendele despre Stefan cel Mare)
*legende toponimice ("Povestea Vrancei")

4. Snoava - opera epica narativa in proza de factura umoristica si de scurta intindere in care se ironizeaza si se face haz pe seama unor defecte omenesti cum sunt lenea, prostia, ingamfarea, minciuna, hotia ("Boierul si Pacala").

5. Plugusorul - opera epica narativa in versuri, din categoria colindelor de Anul Nou, care prezinta mulcile agricole in desfasurarea lor si se termina cu o urare adresata familiei.

II. Opere epice culte

1. Basmul cult - opera epica narativa in proza sau in versuri in care, ca si in basmul popular, realitatea este reflectata prin imagini fantastice ("Fat-Frumos-din- Lacrima", de Mihai Eminescu).2. Legenda culta - opera epica narativa in proza sau in versuri, cu acelasi continut ca si legenda populara ("Legendele istorice", de D.Bolintineanu).

3. Fabula - opera epica in versuri sau in proza, cu caracter satiric sau moralizator, in care autorul critica anumite defecte omenesti, punand intamplarile pe seama amimalelor, a plantelor sau a unor obiecte - cuprinde o povestire alegorica si morala ("Cainele si catelul", de Grigore Alexandrescu).

4. Balada culta - opera literara epica in versuri, cu autor cunoscut, care relateaza intamplari neobisnuite din trecut, de inspiratie istorica, fantastica, legendara sau familiala, savarsite se personaje ale caror insusiri impresioneaza puternic, mai ales prin antiteza ("Pasa Hassan", de George Cosbuc).

5. Poemul - opera epica in versuri, de mare intindere si cu o actiune mai complicata decat a baladei, alcatuita dintr-o suita de episoade si avand mai multe personaje reprezentive, in care epicul se imbina cu liricul. Poemul eroic este opera epica in versuri, alcatuita din mai multe episoade, cu unul sau mai multe personaje care sunt insufletite de semtimente nobile si savarsesc fapte marete ("Dan, capitan de plai" , de Vasile Alecsandri).

6. Anecdota sau bancul - scurta naratiune comica, se caracterizeaza prin prezentarea obiectiva, succinta a intamplarilor si prin spontaneitatea poantei - momentul culminant al unei anecdote, referindu-se la evenimente si comportamente specifice unui anumit istoric ori de actualitate sau unui tip social - preoti, politisti, evrei, olteni etc.

7. Schita - opera epica epica narativa in proza, de mica intindere, cu o actiune simpla, concentrata infatisand un moment un moment semnificativ din viata unuia sau a catorva personaje ("D-l Goe" , de I.L.Caragiale).

8. Nuvela - opera epica culta in proza, mai intinsa decat schita, cu un singur fir narativ, cu un conflict concentrat si cu o actiune mai complicata decat a schitei, la care participa mai multe personaje, prezentate in mediul lor de viata, accentul cazand pe caracterele acestora, nu pe actiune. Nuvelele sunt de mai multe feluri:

*istorice : "Alexandru Lapusneanu" de C.Negruzzi
*umoristice : "Doua loturi" de I.L.Caragiale
*psihologice : "O faclie de Paste" de I.L.Caragiale
9. Povestirea - opera epica de mica intindere, in care se povesteste un singur fapt, interesul naratorului concentrandu-se asupra actiunii, nu a personajelor, iar relatarea se face subiectiv, la persoana I, din punctul de vedere al naratorului, care este martor sau participant direct la intamplare ("Iapa lui Voda", de Mihail Sadoveanu).

10. Amintirile - specie literara epica in proza, in care autorul infatiseaza, adesea subiectiv, fara respectarea unor rigori, mai ales cu ajutorul evocarii si din perspectiva trecutului, oameni, locuri, fapte, intamplari, momente si impresii din viata altor oameni, dar la care a fost martor ("Amintiri din copilarie" de Ion Creanga).

11. Romanul - opera epica in proza, de mare intindere, preponderent, cu o actiune complexa si complicata, ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, cu conflicte puternice si cu numeroase personaje, oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii. Romanele pot fi de mai multe feluri :

*romene sociale : "Morometii" de Marin Preda
*istorice : "Fratii Jderi" de Mihail Sadoveanu
*de dragoste : "Enigma Otiliei" de George Caliman
*stiintifico-fantastice : "Omul invizibil" de H.G.Wells
*psihologice : "Padurea spanzuratilor" de Liviu Rebreanu
*de aventuri : "Ciresarii" de Constantin Chirita

12. Reportajul literar - specie literara in care autorul infatiseaza diverse aspecte ale realitatii - locuri, chipuri omenesti, fapte, intamplari - folosind procedee specifice literaturii, fara sa alunece in fictiune ("Cartea Oltului" de Geo Bogza).

13. Parabola - naratiune fictiva, dar verosimila, cu semnificatie morala si religioasa, care dezvaluie un adevar general, prin asemanarea acestuia cu un fapt real, si transmite anumite invataturi.

Clasificarea operelor dramatice

1. Comedia - opera literara apartinand genului dramatic in care dramaturgul prezinta, in mod consecvent, situatii neasteptate, moravuri si personaje comicecare starnesc rasul ("O scrisoare pierduta" de I.L.Caragiale).


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2019 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite