Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Clasificarea operelor lirice
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

I. Opere lirice populare

1. Doina-opera lirica populara in versuri, specifica poporului nostru, prin care sunt exprimete cele mai variate sentimente- de dor, de jale, de dragoste, de regret, de revolta etc.- fiind insotita de obicei, de o melodie adecvata, caracterizata prin tempo larg, taraganat): a)doine de jale : "Unde-aud cucul cantand" b)doine de dor : "Frunza verde lacramioare" c)doine de haiducie : "Mult mi-e dor si mult mi-e sete" d)doine de catanie : "Maica, maica draga mea" e)doine de instrainare : "Cantecul singuratatii" f)doine de pastorie : "Voi brazi, nalti, incetinati" g)doine de dragoste : "Mai badita, floare dulce"

2. Strigaturile - creatii lirice de mica intindere, de obicei catrene, care se rostesc la hora, la nunta, in alta momente din viata satului, in timpul dansului si in ritmul acestuia si care contribuie la conducere si sincronizarea miscarilor, la inveselirea celor din jur, transmitand mesaje de dragoste, reflectii morale si atitudini satirice.

II. Opere lirice culte

1. Lirica cetateneasca a) Imnul - opera lirica prin care se preamareste divinitatea, un erou, patria, o idee, un eveniment deosebit. r6x21xt
*Imnuri internationale : -Gaudeamus igitur (imnul studentilor)
*imnuri nationale (cantece patriotice, solemne, adoptate de o tara pentru a fi intonate in cadrul unor ceremonii publice nationale sau internationale, exprimand idealuri de libertate si unitate nationala ale unui popor) b) Oda - opera lirica in care se exprima sentimente de admiratie sau de veneratie fata de o persoana, fata de o idee, fata de un sentiment, fata de patrie, fata de un eveniment sau fata de limba nationala - cu alte cuvinte, fata de un aspect al realitatii prezente sau trecute (ex : "Patria romana" de Geoge Cosbuc). c) Psalmul - specie a liricii religioase, imn sau oda religioasa, prin care se inalta lauda lui Dumnezeu, exprimand sentimente de recunostinta, de implorare, de umilinta, de regret, de adoratie, de multumire si de iubire (ex : "Psalmul 145").

2. Lirica intima d) Elegia - poezie lirica in care se exprima sentimentul de tistete intr-o gama variata - melancolie, regret, nostalgie, duiosie, jale si durere (ex : "O, ramai... "de Mihai Eminescu). e) Meditatie - poiezie lirica filosofica in care poetul isi exprima sentimentele cugetand - meditand - asupra problemelor fundamentale ale existentei (ex : "Psalm" de Tudor Arghezi).

3. Lirica peisagista f) Pastelul - opera lirica descriptiva in care sunt infatisate un tablou din natura, o priveliste, un fenomen al naturii, aspecte din viata plantelor sau a animalelor, in stransa legatura cu care autorul isi exprima direct si propriile sentimente, prin intermediul imaginilor artistice realizate cu alutorul figurilor de stil (ex : "Oaspetii primaverii" de V.Alecsandri).


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2019 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite