Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Prezinta constructia subiectului unui roman de Marin Preda
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

v3n23nz
-roman realist contemporan
- 2 volume
- tema rurala: satul romanesc din Campia Dunarii, ilustrat prin familie, taranime si drama ei istorica
- Valoarea de exceptie a “Morometilor” consta in densitatea epica, in profunzimea psihologica si in problematica inedita a satului romanesc ante si postbelic, surprins la raspantia dintre doua oranduiri sociale.
- VOLUMUL I
- Expozitiunea : Actiunea este plasata cu 3 ani inatintea primului razboi mondial, intr-un sat din Campia Dunarii, Silistea-Gumesti, intr-o perioada in care “timpul avea cu oamenii nesfarsita rabdare”. Actiunea volumului I se petrece de lainceputul pana la sfarsitul verii, cand “timpul nu mai avea rabdare.”
- Incipitul romanului : intoarcerea de la camp a lui Ilie Moromete, impreuna cu cei 3 fii mai mari.
- Scena cinei -; detalii, ordine prestabilita. Ilie Moromete, tatal, cu 10 ani mai mare decat sotia lui, Catrina, venise in aceasta a doua casatorie cu 3 baieti, Paraschiv, Nila si Achim, carora li se adaugasera 2 fete, Tita si Ilinca si inca un baiat, Niculae, mezinul familiei. Masa mica, joasa, rotunda, in tinda, asezati “unul langa altul, dupa fire si neam”.Atmosfera tensionata: Paraschiv, Nila si Achim vs Catrina, Ilie Moromete vs Niculae. Catrina Moromete -; un pogon de pamant pe care il vanduse Moromete si pe care ea il revendica.Paraschiv, Nila si Achim , aflati in conflict cu Moromete deoarece acesta “nu face nimic, sta toata ziua”, planuiesc sa plece cu oile la Bucuresti.Datoriile la banca, plata “foncierii” il fac pe Moromete sa ii vanda lui Tudor Balosu salcamul
- Taierea salcamului- detalii cese aduna progresiv+simbolistica dramatica: inceputul declinului fam Moromete si al satului traditional.
- Poiana lui Iocan -; se adunau gospodarii, cei care sunt “nici saraci, nici bogati”, intre care Moromete, Cocosila, Dumitru lui Nae, citesc ziarul si comenteaza politica ironic si cu umor


- Scena “foncierii”. Chemat sa vina acasa de lafierarie, Moromete vede pe prispa casei doi oameni care il asteptau.Unul dintre ei era Jupuitu, agent de urmarire, venise dupa txa restanta in valooare de 2863 de lei.Moromete “joaca” scena “foncierii” cu o gama inepuizabila de tertipuri , in final platind doar 1000 de lei.
- Scena secerisului.Sunt prezentate datini din viata satului tradinitonal.are reguli precise, iar recolta din anul respectiv era foarte buna.
- Fuga lui Paraschiv, Nila si Achim la Bucuresti, luand cu ei oile, caii toti banii si cele mai bune covoare. Moromete ii vinde lui Balosu un lot de pamant si locul din spatelecasei , reusind sa-si plateasca taxele.
- Celelalte planuri de actiune sunt reprezentate de destinele altor familii care nu se intersecteaza cu destinul familiei Moromete si nu se influenteaza reciproc: conflictul lui Tudor Balosu cu fiica sa deoarece aceasta fuge Birica, Vasile Botoghina se ceartacu sotia sa deoarece voia sa vanda pamant pentru a se trata la plamani.
- VOLUMUL AL II-LEA
- Moromete se schimbase. Inceputul : “In bine sau in rau se schimbase Moromete?”- se apucase de negot, castiga bani buni, dar pe Niculae nu-l mai lasa la scoala.- “beneficiu”.Baietii care fugisera la Bucuresti pierdusera tot si nu se alesesera decat cu un serviciu la “ucebe”.
- Morometii primisera o scrisoare de la baieti: Paraschiv lucra ca sudor la tramvaie, Nila era portar la un bloc si Achim avea un mic magazin de “Consum alimentar”- Moromete pleaca la Bucuresti sa-si aduca feciorii inapoi, insa acestia refuza. “Mana mea asupra voastra nu mai exista”.Era in anul in care incepuse razboiul.Nila moare in razboi, in batalia de la Cotul Donului, iar Paraschiv moare de tuberculoza.
- Autoritatea lui Moromete scade atat in familie cat si in sat.
- Venirea comunistilor si colectivizarea. Personaje nou introduse de autor care intruchipeaza prostia si ambitia celor obscuri de a veni la putere si de a schimba lumea.venetici si oameni pripasiti in sat, prezentati cu ironie ocupa acum locurile importante.: Bila- reprezentantul A.R.L.U.S, moldoveanul Mantarosie, lipoveanul Adam Fantana, Zdroncan -; secretarul sfatului si unul din cei 13 copii ai lui Traian Pisica, Plotoaga, presedintele consiliului popular, Isosica, Vasile al Moasei, Ouabei.Niculae Moromete ajunge activist de partid, insa in urma unei incaierari pe aria de la Cotigeoaia este demis.Isi continua studiile, ajunge inginer horticultor si se insoara cu Marioara lui Adam Fantana, acre este si ea asistenta medicala, nu mai este taranca.
- Moartea lui Ilie Moromete.Avea aproape 80 de ani, era imputinat la trup, fara sa aiba vreo boala anume. Ii spune doctorului crezul sau in viata: “Domnule, eu totdeauna am dus o viata independenta!”

Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2019 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite