Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Prezinta constructia subiectului unui roman de George Calinescu, prin referire la actiune, conflict, relatii spatiale si temporale.
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Aparitia romanului Enigma Otiliei (1932) este determinata de atitudinea polemica a lui George Calinescu fata de proza subiectiva. r7z3zu
Subiectul romanului nu este spectaculos, demersul narativ neurmarind, in principal, relatarea unor evenimente, ci conturarea unei atmonsfere, cea a familiei burgheze cu putreziciunea ei morala.
Romanul se deschide in spirit balzacian, cu o scena de familie “intr-o seara de la inceputul lui iulie 1909”, in casa lui Costache Girgiuveanu din strada Antim, din Bucuresti. Sunt reuniti la jocul de carti, ce se desfasoara in fiecare seara, membrii celor doua familii a lui mos Costache si cea a surorii sale Aglae, musafirul lor nelipsit fiind Pascalopol, atras de feminitatea adolescentina a Otiliei.
Planul epic principal al romanului il are in conceptul sau pe batranul Costache Giurgiuveanu a carui biografie se impleteste cu a Aglaei, sora lui, ce manifesta o grija materna sufocanta pentru Olimpia, Aurica si Titi, copii ei, rezultati din casatoria cu Simion Tulea. Acestora li se adauga inventivul Stanica Ratiu, ginerele Aglaei, sotul Olimpiei.
Eforturile lor sunt canalizate, pe de o parte, spre a urmari ca nimic din averea batranului sa nu se instraineze, iar pe de alta, spre inlaturarea Otiliei, fiica vitrega a lui Costache, careia i s-ar fi cuvenit mostenirea. Indemnat de Pascalopol sa-i asigure acesteia viitorul, batranul amana la nesfarsit intocmirea testamentului, tinand banii ascunsi sub saltea. Nici dupa ce cade grav bolnav, nu se hotaraste, ceea ce-i va inlesni “clanului” Tulea sa-l supravegheze mai indeaproape. De starea lui va profita mai ales Stanica Ratiu care, surprinzand-ul singur, pe patul de suferinta, ii va smulge banii ascunsi, provocandu-i astfel un soc cerebral ce-i va fi fatal. Intrand in posesia mostenirii, escrocul o va parasi pe Olimpia, in timp ce Aglae, isi pierde interesul fata de familie, uitandu-si chiar si sotul internat in ospiciu.
Demersul narativ din planul secundar, urmareste dragostea sincera dintre cei doi adolescenti, Felix si Otilia. Tanara il iubeste cu daruire pe ambitiosul Felix, pe care il admira pentru preocuparile sale intelectuale, considerand insa ca iar sta in calea carierei, din care tanarul isi facuse un ideal, Otilia opteaza in cele din urma pentru Pascalopol, cu care se si casatoreste, spre a trai o viata confortabila.
Romanul are un final deschis, cititorul afland cu surprindere ca, dupa scurt timp, il paraseste si pe Pascalopol, devenind “nevasta unui conte sau asa ceva” de prin Spania sau America, destinul ei ramanand si mai departe o enigma.


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2019 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite