Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Nuvela -caracterizare personaj feminin -; Doamna Ruxanda
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Fiind o nuvela , opera literara “Alexandru Lapusneanul “ are un numar relativ redus de personaje fata de roman , dar mai multe decat schita , iar accentual cade pe caracterizarea personajului principal . y6l4lj
Cu toate acestea o prezenta remarcabila o face si Doamna Ruxanda , sotia personajului principal . Ea apare ca personaj secundar si este fiica , sora si sotie de domn , simbolizand frumusetea , bunatatea , iertarea si intelegerea .
Direct , prin descriere , autorul ii evidentiaza mai intai vestimentatia aleasa si frumusetea ei vestita , realizandu-i portretul fizic : “ Peste zobonul de stofa aurita , purta un benisel de felendras albastru , blanit cu samur , a carei manece atarnau dinapoi ; era inchisa cu un colan de aur , ce se incheia cu mari paftalme de matostat , impregiurate cu petre scumpe , iar pe gurmanjii ei atarna o salba cu multe siruri de margaritar . Silicul de samur , pus cam intr-o parte , era impdobit cu un surguci alb si sprijinit cu o floare mare de smaragde . Parul ei , dupa moda de atuncea se imparteaaa despletit pr umerii si pe spatele sale . Figura ei avea acea frumusete , care facea odinioara vestite pe femeile din Romania .”
Imbracaminta si tinuta ei degaja somptuozitate , fiind la inaltimea rangului sau domnesc .
Iubitoare si supusa isi apreciaza sotul caruia ii adreseaza cuvinte pline de afectiune si respect : “ bunul meu domn “ , “ viteazul meu sot “ , “ maria ta este puternic “.
Fire sensibila , nu suporta violentele si este hotarata sa impiedice pe Lapusneanul de la noi crime , aducandu-i diverse argumente : “ Ce-ti lipseste mariei tale ? N-ai cu nime razboi ; tara e linistita si supusa . Judeca ca dupa viata este si moarte, si ca maria-ta esti muritor si ai sa dai sama ! “
Indarjita in hotararea ei , nu cedeaza nici atunci cand voievodul se manie si devine impulsive , si insista cu orice risc , exprimandu-si energic dorinta .
Principalul procedeu de caracterizare a ei , folosit de autor , este antiteza cu Lapusneanul . Daca acesta este dur , titanic , crud , ipocrit , impulsive , doamna Ruxanda este o fire angelica , suava , delicata , sensibila , sincera si supusa .
Antitezei i se adauga caracterizarea directa prin descriere , cu ajutorul careia autorul ii realizeaza portretul fizic , insistand asupra vestimentatiei si frumusetii . Domnita Ruxanda este raportata , totodata , si la celelalte personaje , in afara de Lapusneanul . Ea reactioneaza , astfel , in functie de amenintarea jupanesei cu cinci copii si a indemnurilor lui Spancioc si ale mitropolitului Teofan . Tot indirect sunt evidentiate insusirilesale prin intermediul dialogului , care-i releva si starile sufletesti si atitudinea in functie de imprejurari si de interlocutor .


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2019 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite