Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
TABEL CRONOLOGIC - Dimitrie BOLINTINEANU LEGENDE ISTORICE
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

1825 S-a nascut Dimitrie Bolintineanu, in Bolintin-Vale, judetul Giurgiu. k8u3um
Este fiul lui Enache Cosmad, aroman de origine, negustor, arendas, apoi functionar, si al Anicai, nascuta Bolintineanu. A ramas orfan de mic si a fost crescut de o matusa a sa, la Bucuresti. Aici invata la scoala de la Coltea si la Colegiul Sf. Sava.
1841 Viitorul scriitor este copist la Secretariatul Statului.
1842 Dimitrie Bolintineanu isi face debutul literar, in Curier de ambe sexe, cu elegia O fata tanara pe patul mortii, care-i aduce de la bun inceput celebritatea.
1843 Scriitorul devine membru al Societatii Fratia si al Asocietiei Literare a Romaniei. Aceasta din urma ii asigura o bursa pentru Paris, unde in 1846—1848 studiaza la Collège de France si activeaza in cadrul
Societatii Studentilor Romani.
1847 In timpul studiilor la Paris, apare prima carte a scriitorului, Colectie din poeziile domnului D. Bolintineanu, in tipografia lui C. A. Rosetti si Vinterhalder, „cu fondurile Asociatiei Literare“.
1848 Impreuna cu alti tineri romani aflati pana atunci in capitala Frantei,
Dimitrie Bolintineanu se intoarce la Bucuresti, unde participa activ la pregatirea si declansarea revolutiei.
19 iunie Apare primul numar al gazetei Poporul suveran, redactata de Dimitrie Bolintineanu.
1 august Scriitorul este ales in Comitetul central electoral, in vederea desemnarii viitorilor deputati in Adunarea Constituanta a Romaniei.
13 septembrie Ostile turcesti ajungand la Cotroceni cu scopul de a inabusi revolutia, Dimitrie Bolintineanu, impreuna cu Nicolae
Balcescu si cu alti fruntati ai revolutiei, face parte din deputatia care protesteaza in fata lui Faud-effendi impotriva amestecului
Portii Otomane in treburile interne ale Tarii Romanesti.
Curand este arestat, ca si ceilalti fruntasi ai revolutiei, si transportat cu ghimia pe Dunare. Dimitrie Bolintineanu reuseste sa evadeze si ia calea exilului.
1849 30 octombrie Dimitrie Bolintineanu soseste la Paris, unde se integreaza in activitatea desfasurara de ceilalti exilati romani care participasera la revolutia din 1848.
28 noiembrie Dimitrie Bolintineanu este ales membru al comisiei pentru cercetarea fondurilor cheltuite in timpul revolutiei.
2 decembrie Scriitorul semneaza, alaturi de alti fruntasi ai revolutiei, statutul Asociatiei romane, constituita in scopul de a imprima activitatii emigrantilor romani la Paris o eficienta sporita.
1851 15 aprilie Apare, la Paris, primul numar al revistei Albumul pelerinilor romani, pe care Dimitrie Bolintineanu il scrie singur in intregime.
(Publicatia a mai aparut, in acelasi an, la 30 mai si la 30 iunie.)
Vede lumina tiparului prima varianta a romanului Manoil.
1855 In revista lui Vasile Alecsandri Romania literara, care aparea la Iasi, au fost publicate o seama de poezii ale lui Dimitrie Bolintineanu si romanul sau Manoil in intregime.
La Bucuresti, vede lumina tiparului volumul Poezii vechi si noi ale dlui Dimitrie Bolintineanu. Editate sub ingrijirea lui G. Sion.
La Iasi, in Tipografia romano-franceza, apare, in volum aparte,
„romanul national“ Manoil.
1856 In urma catorva calatorii intreprinse de Dimitrie Bolintineanu in toti anii de exil de dupa 1848, ii apare volumul Calatorii in Palestina si Egipt.
1857 19 octombrie Scriitorul patriot asista la istorica sedinta a Divanului ad-hoc din Moldova, in care s-a votat Unirea tarilor romanesti.
1858 In sfarsit, Dimitrie Bolintineanu obtine dreptul de a se intoarce in
Patrie. Se stabileste la Bucuresti, consacrandu-se activitatii de creatie.
Colaboreaza la ziarul Romanul. Editeaza, ca „redactor responsabil“, ziarul umanist Dambovita. Tipareste volumele Calatorii pe Dunare si in Bulgaria, Legende sau basme nationale in versuri, Melodii romane s. a.
1859 Dimitrie Bolintineanu saluta cu entuziasm si sprijina activ, prin gazeta sa Dambovita, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domnitor al Principatelor Romane Unite si infaptuirea reformelor preco nizate de el.
Publica volumul de poezii Bataliile romanilor (Fapte istorice).
1860 Accepta functia de comisar in Comisia Dunareana.
Este consilier intim al lui Alexandru Ioan Cuza in vizita acestuia la
Constantinopol.
Apare brosura scriitorului Vizita domnitorului Principatelor Unite la Constantinopol.
1861 Deoarece nu admite spiritul conciliant si compromisurile, demisioneaza din functia de comisar in Comisia Dunareana.
12 mai Este desemnat ministru secretar de stat la Departamentul
Trebilor Straine si ad-interim la Departamentul Controlului.
16 iulie Dimitrie Bolintineanu este reintegrat in functia de comisar in Comisia Dunareana.
13/25 septembrie Este reprezentant personal al lui Alexandru
Ioan Cuza la Conferinta de la Constantinopol a puterilor garante in problema Unirii depline a Principatelor Romane. Ca urmare, publica lucrarea Cestiunea Unirii la Constantinopole, pledoarie ferventa pentru dreptul natiunii romane de a-si proclama ea insasi
Unirea deplina.
1862 Dimitrie Bolintineanu publica volumele Legende noi cu note din cronicile romanilor si Elena, roman original de datini politic filozofic.
1863 Scriitorul face parte din guvernul lui Mihail Kogalniceanu, cel mai important organ executiv din timpul Unirii, in calitate de ministru al cultelor si instructiunii publice.
Colaboreaza intens la revistele Buciumul, Reforma, Zimbrul. Pu blica volumele Calatorpi la romanii din Macedonia si Muntele Athos sau Santa Agora, Viata lui Mihai Viteazul facuta pentru intelegerea poporului, Viata lui Stefan cel Mare, Viata lui Vlad
Tepes-Voda si Mircea cel Batran.
1864 Dimitrie Bolintineanu demisioneaza din guvernul Kogalniceanu si este numit, de catre domnitorul tarii, membru al Consiliului de
Stat.
1865 Apar, in doua editii consecutive, Poezii de D. Bolintineanu atat cunoscute cat si inedite.
1866 Publica volumele Florile Bosforului, Eumenidele sau satire politice,
Ielele si, in traducere personala in limba franceza, Brises d’Orient.
1867 Apar Conrad, poem in patru canturi si note explicative, Calatorii la
Ierusalim in sarbatorile Pastelui si in Egipt, editia a II-a, Calatorii in Asia Mica, Mihai Viteazul condamnat la moarte, drama in trei acte, Stefan-Voda cel Berbant, drama in patru acte in versuri.
1868 Dimitrie Bolintineanu publica volumele Alexandru Lapusneanu, drama in trei acte in proza, Dupa bataia de la Calugareni, drama in trei acte in versuri, Stefan Gheorghe-Voda sau Voi face doamnei tale ce ai facut tu jupanesei mele, drama istorica in cinci acte,
Sase drame istorice noi (Marirea si uciderea lui Mihai Viteazul,
Despot-Voda, Mihnea-Voda care-si taie boierii, Postelnicul
Constantin Cantacozin, Brancovenii si Cantacozinii, Sorin). I se joaca, la Brasov, drama Dupa bataia de la Calugareni.
1869 Tipareste volumele Poezii din tinerete nepublicate inca, Domnii regulamentari si istoria celor trei ani de la 11 februarie pana astazi, Viata lui Cuza-Voda, editia a II-a, revazuta si adaugita,
Cartea poporului roman. Cugetari filozofice si politice in raport cu starea actuala a Romaniei, Nepasarea de religie, de patrie si de dreptate la romani, Romania roaba la austro-ungari,
Traianiada, poema epica, Viata lui Traian August, fondatorul neamului romanesc.
1870 22 martie Dimitrie Bolintineanu scoate un numar unic al revistei
„Dambovita“, scris in intregime de el insusi.
Publica o noua versiune a poemei epice nationale Traianiada, culegerea de satire politice Menadele, cartile Plangerile Romaniei,
Viata lui Vlad Tepes si Mircea-Voda cel Batran, editia a II-a, Viata si faptele lui Mihai Viteazul, editia a II-a, revazuta, schimbata si adaugita, Viata si faptele lui Stefan-Voda cel Mare, editia a II-a, revazuta si corectata.
1871 Scriitorul se imbolnaveste grav si este internat la Spitalul Pantelimon.
Sarac lipit pamantului („lipsit chiar de painea de toate zilele“), colegii de breascla incearca sa-l ajute, Cezar Bolliac propunand sa i se acorde o recompensa nationala. Aceasta propunere nefiind acceptata, ei cauta alte modalitati de a-i veni in ajutor celebrului scriitor si om politic al timpului.
1872 Obiectele aflate in posesia lui Dimitrie Bolintineanu sunt vandute prin loterie publica. Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi si alti scriitori castiga cartile si dulapul bibliotecii colegului lor, insa ca vechi si devotati prieteni ai suferindului le lasa in continuare in posesia lui. La 20 august, in Spitalul Spiridon din Bucuresti, scriitorul se stinge din viata, lasand urmasilor o bogata si variata creatie literara si publicistica.
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2019 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite