Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    
 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Analiza si descrierea posturilor
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Analiza si descrierea posturilor

1. Post: notiune si principalele componente

In conceptia moderna postul este tratat nu numai ca o subdiviziune organizatorica, dar si ca o componenta a evolutiei profesionale a fiecarui angajat sau a dezvoltarii acestuia.

In literatura de specialitate postul este definit, in general, prin ansamblul obiectivelor, sarcinilor, autoritatilor si responsabilitatilor care revin spre exercitare in mod permanent unei persoane din cadrul organizatiei. Prin urmare, postul reprezinta adaptarea unei functii la particularitatile fiecarui loc de munca si la caracteristicile ti tularului care il ocupa, deoarece functia constituie factorul de generalizare a unor posturi asemanatoare si are in vedere aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.

Din definitia prezentata rezulta ca postul presupune urmatoarele componente:

         Obiectivele (definirea cantitativa si calitativa a scopurilor).


         Sarcinile (actiune clar formulata, orientata spre realizarea unui obiectiv precis).

         Autoritatea (limitele in cadrul carora titularul postului are dreptul de a actiona pentru realizarea obiectivelor si exercitarea atributiilor).

         Responsabilitatile (obligatia titularului postului de a indeplini sarcinile si atributiile sale derivate din obiectivele postului).

2. Analiza postului: notiune, obiective, metode

Analiza posturilor este una dintre cele mai importante activitati ale MRU si se refera la continutul si cerintele posturilor, si nu la analiza persoanelor care le ocupa.

Principalele obiective ale analizei posturilor:

         Simplificarea muncii (studiul metodelor de munca si reproiectarea posturilor).

         Stabilirea standardelor de munca (normarea muncii).

         Sustinerea altor activitati de personal (elaborarea fiselor de post, etc.).

Procesul analizei posturilor:

        Analiza structurii organizatorice

        Folosirea informatiilor pentru analiza posturilor

        Selectarea posturilor ce vor fi analizate

        Colectarea datelor folosind tehnici acceptate de analiza

        Pregatirea descrierii postului

        Pregatirea specificatiei postului

        Proiectarea postului

        Implementarea proiectului postului.

Potrivit literaturii de specialitate exista urmatoarele metode si tehnici de analiza a posturilor:

         Analiza documentelor existente (permite analistului cunoasterea si intelegerea naturii postului sau a specificului sarcinilor de munca, nu este suficienta si trebuie folosita in cuplu cu alte metode, cere o competenta inalta a analistului).
         Observarea (una din cele mai precise metode, presupune ca unul sau mai multi experti in domeniu sa observe un executant individual sau colectiv si sa inregistreze fara a interveni ce, de ce, cand, unde si cum se efectueaza activitatea, datele sunt inregistrate intr-un formular standard).

         Interviul (consta intr-o discutie libera si pertinenta sub forma unor intrebari-raspunsuri intre analistul postului si detinatorul acestuia, avand drept obiective culegerea datelor si obtinerea unor opinii).

         Chestionarul pentru analiza postului (deoarece se considera ca timpul consumat si cheltuielile efectuate cu analiza posturilor sunt relativ ridicate, multe organizatii au in vedere chestionarele ca una din principalele metode rapide si eficiente de a obtine date si informatii relevante despre un numar de posturi, acest chestionar contine un ansamblu de intrebari adresate detinatorului postului dispuse intr-o succesiune logica si corespunzatoare scopului analizei).

         Tehnica incidentelor critice (urmareste identificarea principalelor tipuri de comportamente critice, speciale, neobisnuite, erorilor si insuficientelor observate in realizarea sarcinilor, precum si influenta pe care acestea o exercita asupra rezultatelor obtinute, incidentul critic nu are semnificatia de conflict, ci acea de aspect particular, pozitiv sau negativ al comportamentului detinatorului postului sau a performantelor acestuia).

         Procedeele grafice (inregistrarea datelor si informatiilor necesare se realizeaza prin observarea directa a activitatii angajatilor, iar pentru reprezentarea actiunilor specifice necesare realizarii sarcinilor se elaboreaza grafice ale proceselor sau activitatilor desfasurate pe diferite posturi, exemple: schema generala a procesului, graficul desfasurarii procesului, graficul executant-masina).

         Analiza functionala a posturilor (este folosita pentru a descrie natura posturilor, a pregati descrierea posturilor, precum si pentru a furniza detaliile necesare privind specificatiile posturilor, are in vedere si unele dimensiuni ca: instructiunile specifice pentru indeplinirea sarcinilor, abilitati matematice, facilitati verbale, etc.).

3. Continutul descrierii si specificatiei postului. Fisa de Post

Analiza posturilor presupune nu numai desfasurarea procesului propriu-zis de analiza, ci si prezentarea rezultatelor sale de baza sub forma descrierii postului si specificatiei postului.

Fisa Postului este unul din documentele de formalizare a structurii organizatorice, care defineste locul si contributia postului in atingerea obiectivelor individuale si organizationale si care este caracteristic si individului si organizatiei, deoarece constituie baza contractului de angajare.

Descrierea postului consta in prezentarea tuturor aspectelor importante ale postului sau in prezentarea functiilor postului. De aceea, descrierea postului depinde de natura activitatilor desfasurate si de scopul pentru care aceasta se intocmeste.

In general, descrierea postului trebuie astfel elaborata incat sa acopere urmatoarele elemente ale postului: denumirea postului, obiectivele postului, nivelul ierarhic, superiorul direct, relatiile organizatorice, sarcinile-cheie, autoritatea acordata, principalele cerinte (pregatire, experienta, etc.).

Descrierile de post nu au caracter permanent, ci trebuie sa fie reexaminate si actualizate ori de cate ori se constata ca au intervenit schimbari importante in continutul muncii, la nivelul postului sau in cadrul organizatiei.

Specificatia postului deriva din analiza postului, este un rezultat de baza al acesteia si se determina din descrierea postului. Specificatia postului contureaza indemanarile specifice, cunostintele, abilitatile si alte caracteristici fizice si personale care sunt necesare pentru indeplinirea unei lucrari. Specificatia postului pune accentul si contine o descriere sumara a cerintelor umane ale postului.

Prin urmare, daca descrierea postului este un rezultat al analizei postului orientate spre descrierea sarcinilor sau a functiilor postului, specificatia postului deriva din analiza postului orientata spre persoane.

Este foarte important ca Fisele de post sa fie clare, sa contina obiective realizabile si sa reflecte nevoile reale ale organizatiei.

In elaborarea specificatiei postului exista unele riscuri:

  1. Ne bazam pe descrierea calitatilor ocupantului anterior.
  2. Specificarea excesiva si exagerarea nivelului cerintelor.
  3. Folosirea unor fraze vagi, fara sens.
  4. Introducerea unor criterii nejustificat de restrictive.loading...
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2 3 4 5 6 7 8 9 10

 
Copyright 2005 - 2018 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
loading...