Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    

 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
loading...


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
SIFILISUL
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Sunt boli care se transmit prin contact sezual,aproape in toate cazurile.OMS a stabilit,inca din anul 1965,ca acestea sa fie denumite : boli transmisibile pe cale sexuala ,terminologie adoptata in tara noastra abia in 1979. n2s20so
SIFILISUL (luesul)este o boala infectioasa,contagioasa,cu evolutie cronica,intermitenta,data de un microorganism :Spirocheta pallida (Treponema paladdium).Este transmisa pe cale genitala,foarte rar pe alte cai,si poate afecta orice tesut sau organ.
In cele trei faze ale sale (primara,secundara si tertiara)poate simula alte boli,motiv pentru care i se mai spune „marele imitator” sau „maimuta tuturor bolilor”.
SIFILISUL PRIMAR reprezinta perioada de invazie,care incepe la contactul infectant si poate trece neobservata.Uneori se constata,din anamneza,un contact cu 1-8 saptamani inainte,cu o persoana bolnava.Le- ziunea tipica este reprezentata prin sancrul de la portile de intrare,cel mai frecvent penisul,labiile sau colul uterin.
Incubatia dureaza in medie 21 de zile,diferentele in plus sau in minus depinzand de mai multi factori.Sancrul incepe cu o mica eroziune, care se transforma rapid intr-o ulceratie superficiala,nedureroasa.Este insotit de hipertrofia ganglionilor limfatici regionali,aparand de consis- tenta renitenta,izolati,nedurerosi,mobili.Infectia secundara a sancrului nu este rara si acest lucru poate provoca dureri.De obicei,sancrul se vindeca fara nici un tratament,dar se poate forma si o cicatrice,mai ales cand se produc suprainfectii secundare.
Reactiile serologice pentru sifilis sunt de obicei pozitive la 2-3 saptamani dupa aparitia leziunii primare;sunt mai ales semnificative titrurile crescande in timp deoarece o reactie serologica pozitiva pentru sifilis poate fi datorata unei infectii anterioare.
Diagnosticul diferential al sancrului sifilitic(sifilom primar)se face cu sancrul moale,herpesul genital,balanita eroziva circinata,ero -; ziuni posttraumatice,neoplasm.Orice leziune a organelor genitale externe trebuie considerata ca o leziune posibila de sifilis primar.
= 2 =


SIFILISUL SECUNDAR reprezinta perioada de diseminare; apare la 7 -; 10 saptamani dupa contactul infectant si la 2-3 saptamani de la aparitia sifilomului primar,o data cu trecerea treponemelor din ganglioni(unde numarul lor este foarte mare)in circulatie.Urmeaza o a doua”incubatie”,pana la aparitia primelor leziuni cutanate,care survin dupa circa 45 de zile de la aparitia sifilomului si la 60-70 zile de la contactul infectant.
Se manifesta adesea prin tulbulari generale,cu febra si limfade- nopatie generalizata.Aproape orice tesut din organism poate fi,in mod trecator,prins si lezat;totusi,cele mai frecvente vor fi leziunile tegu -; mentelor si mucoaselor.Leziunile de pe tegumente sunt elemente ma- culoase,papuloase,pustuloase sau foliculare nepruriginoase(sau com- binatii intre aceste tipuri),desi cea mai frecventa este eruptia maculo-
-papuloasa (rozeola sifilitica)sau sifilidele eritematoase.De obicei,ele- mentele eruptive,de pe tegumente sunt generalizate,dar mai vizibile pe flancuri;aparitia lor pe palme si pe talpi este suspecta de sifilis, deoarece aceste regiuni sunt mai putin atinse de alte eruptii.
Leziunile mucoaselor sunt variabile: de la ulcere si papule ale buzelor,gurii,gatului,organelor genitale externe si anusului,pana la o rosata difuza a faringelui,laringelui(voce nezonata).
Dupa aspect si locarizare au fost descrise mai multe tipuri de sifilide: erozive,papuloase,papulo-erozive,hipertrofice,psoriaziforme, seboraice,fisurate,acneiforme,ulceroase,pigmentare.Dar aceste aspecte intereseaza mai mult pe specialistii in problema.O remarca se impune pentru sifilidele papuloase,care se acopera de o scuama,ce se dezlipeste in partea centrala,ramanand numai la periferie,sub forma unui guleras epidermic(gulerasul Biett).
In aceasta perioada,atat leziunile tegumentelor,cat si cele ale mucoaselor sunt foarte contagioase.Se pot produce:invazie si inflama- tie meningiana,hepatica,renala,osoasa si articulara,care pot fi urmate de paralizii ale nervilor cranieni,icter,sindrom nefrotic si periostita.

= 3 =

Se mai pot produce alopecie(„in luminisi”),retinita si iridociclita,lezi- uni ungheale si periostita craniana.S-a observat si o miocardita treca- toare,manifestata prin modificari temporare ale ECG.
SIFILISUL RECIDIVANT.Dupa un tratament insuficient sau incorect,sifilisul secundar poate recidiva(la 3-9 luni dupa trata -; ment).Recidivele pot fi numai serologice,fara manifestari clinice,sau si cu manifestari clinice,cu reaparitia(sau aparitia pentru prima oara) a unor manifestari de sifilis secundar:leziuni cutanate si mucoase,neurologice,oculare,osoase sau viscerale.Trebuie diferentiata o recidiva serologica de modificarile serologice(repozitivari),care se produc din cauza unui raspuns intarziat serologic,desi tratamentul a fost corect,sau de modificarile examenelor serologice din cadrul unor infectii intercurente(reactii fals pozitive).
SIFILISUL LATENT reprezinta perioada linistita din punct de vedere clinic,dintr resorbtia leziunilor secundare si aparitia simp- tomelor tertiare.
Reactia serologica este pozitiva,examenul LCR negativ;exa -; menul radiologic,clinic si ECG evidentiaza eventuale leziuni cardio- vasculare.Se impune eliminarea reactiilor fals pozitive datorate unor erori de tehnica,sau a celor intalnite in unele boli acute,ca: malaria, lepra,trichomoniaza,dupa vaccinarea antivariolica,in lupusul erite- matos si unele boli de colagen.
Aceasta forma de sifilis nu se mai intalneste in practica.
SIFILISUL TERTIAR sau faza tertiara poate sa apara chiar dupa ani de latenta.Leziunile tardive reprezinta,probabil,o reactie alergica a tesuturilor la TREPONEMA PALLIDUM si intereseaza anumite tesuturi :
- pielea :sifilide tuberculoase,sifilde tuberculoase ulcerate, goma sifilitica(nodozitati dermo-hipodermice);
- mucoasele:leziuni de tip tuberculo-ulcerat,gome ulcerate;
- oasele:osteoperiostita plastica a oaselor lungi, osteoperi- ostita gomoasa;
- viscerele:aparatul cardiovascular(miocardite,aortite,ane -; vrism aortic,coronarite),ficatul;
= 4 =

- sistemul nervos: meningite cronice,foarte rar encefalite, tabesul si paralizia generala progresiva (astazi nemaifiind intalnite);examenul LCR poate prezenta modificari inca din perioada secundara,dar nu este relevant pentru un neurolues;
- ochiul: keratite si nevrite optice;
- foarte rar,aparatul respirator si glandele endocrine afectate.
SIFILISUL CONGENITAL,exceptional in prezent,este transmis produsului conceptiei de la genitori.Transmiterea se face in viata intrauterina,de la mama la fat,prin intermediul circulatiei feto- placentare.Transmiterea paterna,mama fiind sanatoasa,este exclusa. Transmiterea de la tata se admite ca fiind o infectie ovulara sau ger- minativa,ovulul fiind infectat de catre spermatozoid.
Sifilisul congenital se manifesta sub doua forme: congenital precoce si congenital tardiv.
SIFILISUL CONGENITAL PRECOCE este sifilisul cu care copilul se naste sau care apare in primii doi ani de viata.
Este caracterizat de urmatoarele manifestari:
- manifestari cutanate: sifilide buloase pemfigoide,sifilide papuloase,mai rar sifilide psoriaziforme,papulo erozive,papulo-hipertrofice,ulceroase,infiltrative;
- manifestari mucoase: coriza sifilitica,laringita sifilitica;
- manifestari viscerale -; mai frecvent hepatomegalie si sple- nomegalie,dar atingerile viscerale putand fi multiple ca urmare a septicemiei date de infectie;
- manifestari osoase: craniotabes,bose frontale proeminente, oase moi,osteocondrita diafizo-epifizara cu pseudoparali- zie Parot,osteoperiostita sifilitica,osteita si osteomielita sifilitica;
- anomalii si malformatii: facies de batran,subponderabi -; litate,buza de iepure,frunte olimpiana,craniu natiform, hidrocefalie etc.= 5 =

SIFILISUL CONGENITAL TARDIV ,apare dupa varsta de doi ani,leziunile fiind asimilate sifilisului tertiar dobandit al adultului, aparand mai frecvent intre 6-16 ani.
Se disting manifestari active,stigmate si distrofii. a. Manifestari active:
- cutano-mucoase: sifilide tuberculoase,tuberculo-ulceroase si gome(cutanate,mucoase,osoase);
- osteo-articulare: hidartroze,artrite,osteoperiostita plastica si gomoasa,osteomielita gomoasa;
- ale aparatului auditiv: otite medii cronice supurate,nevrita acustica,labirintita,uneori surditate;
- neurologie: meningite,meningo-encefalite,tabes etc.;
- testiculare: orhita,hidrocel,etc.;
- oculare: keratita parenchimatoasa. b. Stigmatele -; sechele ale leziunilor active anterioare:cica -; trici radiare peribucale,leucoame,surditate,amauroza,ceci -; tate,tibie”in iatagan”,frunte olimpiana,micro- sau macroce -; falie etc. c. Distrofiile -; generale si partiale:
- distrofiile generale: infantilism,sindromul adipozo-genital, gigantsm,distrofii dentare(dinti Hitchinson).
- triada Hutchinson: keratida parenchimatoasa,surditate si dinti Hutchinson.

SIFILISUL LA GRAVIDE impune supravegherea bolnavelor foarte atent si aplicarea cu strictete a tratamentului.Netratarea corecta presupune avorturi spontane,eliminare de feti morti,nasteri la termen de feti morti.Sunt cazuri cand se impune intreruperea sarcinii Medicul specialist va stabili conduita adecvata.
TRATAMENTUL SIFILISULUI a evoluat cu timpul foarte mult.Sifilisul este printre putinele afectiuni in care penicilina ramane medicamentul de electie,a carui eficacitate nu a fost egalata de nici un alt antibiotic.pentru ca rezultatele sa fie bune,se impune ca trata -; mentul sa se inceapa cat mai precoce.

= 6 =

Se utilizeaza si alte antibiotice,cand bolnavul nu suporta peni- cilina sau din alte motive.
Se utilizeaza diferite scheme de tratament,in functie de tara si autor.Doza aplicata si durata tratamentului sunt in functie de forma de sifilis:
- tratamentul aplicat contactilor pentru a preveni imbolna -; virea;
- tratamentul in fazele de imbolnavire,descrise mai sus;
- tratamentul copiilor,gravidelor,nou-nascutilor in sifilisul congenital;
- tratamentul in serorezistent,cardiovascular,nervos etc.
Antibioticelor li se pot asocia antihistaminice(tavegyl,fenira- min,nilfan),cortizon (prednison) etc.loading...
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite