Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    

 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate




loading...


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
ELANUL
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Imaginea unui elan ne sugereaza intotdeauna decorul unei tari nordice bintuita de vinturi inghetate, motiv pentru care aparitia sa'pe teritoriul tarii noastre este cel putin insolita.

Si totusi acest reprezentant tipic al faunei tarilor scandinave, al zonei nordice a U.R.S.S. si a R.P. Polone, a aparut', relativ recent, la noi, in tara. Primii elani au fost vazuti la noi in deceniul 1960-1970 in Delta Dunarii, venind, probabil, din U.R.S.S. In anul 1972 a fost semnalata prezenta a doi elani in insula Borcea si a unui alt elan in padurile din jurul localitatii Vatra Dornei. in anul 1973 a fost impuscat un elan in imprejurimile Varatecului (Neamt), venit probabil din nord, pe lantul Carpatilor Rasariteni. De atunci, semnalarile aparitiilor periodice de elan au devenit obisnuite, in special, in nord-estul tarii, astfel incit acesta si-a cistigat un loc, deocamdata modest, in fauna Romaniei.

Fiind cel mai mare reprezentant al cervidelor de pe continentul european, elanul este un animal urias. El depaseste net talia cerbului comun. Astfel lungimea corpului atinge 2,90 m, la care se adauga o coada de 4-5 cm. inaltimea la greaban atinge 2,10 m la masculi si 1,70 m la femele, iar greutatea corpului ajunge, in mod obisnuit, sa fie cuprinsa intre 320 si 450 kg chiar 500 kg la masculi si intre 270 si 380 kg femele, dar poate atinge valori mai mari. n3s9sf
Culoarea blanii variaza de la brun cenusiu pina la cafeniu-inchis, aproape negru, dar din care se detaseaza cu nuante mai des* hise botul, mai ales in treimea anterioara, ca si membrele care au o nuanta generala alburie. Blana este lunga, deasa si foarte aspra.
Goarnele elanului sint latite mult, in forma de lopeti, fara a avea portiuni de prajina mai lungi, asa cum au coarnele de lopatar, si cresc in unghi drept si in plan aproape orizontal fata de axul longitudinal al capului. Au multe crestaturi pe margine.
Botul lung, gros si umflat, este larg retezat in fata ceea ce ii confera un aspect turtit, cu buza superioara mult mai lunga decit cea inferioara. Osul nazal are un pragnatism pronuntat, iar sub maxilarul inferior se afhi un smoc de ppri lungi, ca o barba. "Oglinda", acea pata alba din zona perianala, prezenta la celelalte specii de cervide de la noi, lipseste la elan. Toate acestea sint elemente caracteristice evidente.
Datorita conformatiei speciale a buzei superioare, elanul nu poate paste vegetatia ierboasa in mod obisnuit. Hrana sa predilecta este constituita din frunze, coaja arborilor, ramuri subtiri si muguri pe care leculege din coronament, lainaltime. in lista sa de hrana intra si vegetatia acvatica dezvoltata in zone mlastinoase. Se apreciaza ca un elan adult are nevoie de cea 15 kg de hrana pe zi. in general, desi destul de fidel fata de locul de trai, elanul este capa­bil totusi sa parcurga distante mari, in special in perioada de impere­chere, in lunile august-septembrie, cind se deplaseaza pe distante foarte mari ajungind si pe teritoriul tarii noastre. Desi este poligam, in epoca de imperechere nu isi formeaza harem ca si cerbul-comun, de exemplu, iar parada nuptiala, atit de spectaculoasa in timpul boncanitului la cerbul comun, se reduce la elan la o manifestare sonora monotona, un fel de mormait nazal. in luna mai-iunie a anului urmator, femela fata unul, rar doi vitei, cu care ramine aproximativ doi ani. Viteii au blana brun-roscata, fara pete albe. Vara, de obicei, solitar, elanul se asociaza uneori in grupuri mixte, din ambele sexe, care iarna sint conduse, de regula, de cite o femela. Spre deosebire de cerb, elanul nu are un instinct de teritorialism prea dezvoltat, cu alte cuvinte, in epoca de imperechere, nu isi apara teritoriul impotriva congenerilor intrusi.
Coarnele, constituind un caracter sexual secundar, se gasesc numai la mascul. Ele sint lepadate in fiecare an in luna noiembrie, pentru ca pina in luna august a anului urmator sa creasca altele.
Cind se grabeste, elanul desfasoara un trap spornic, care il poarta la mari distante cu o viteza de pina la 65 km pe ora. Apa ii este indispen­sabila si ca aliment si pentru scaldat.
Conform legii de vinatoare elanul este considerat specie de vinat, hisa este pus sub totala ocrotire.
Denumirea stiintifica este Alces alces, Linne, 1758.
Numiri straine: engl. elk, moose; fr. elan; orignal; germ. Blch; it. aice; sp. aice.






loading...




Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright© 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite