Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    

 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
loading...


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Navele - Societati de clasificare. Clasificarea navelor.
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
v1r23rj
1.1. Consideratii generale
Constructiv, corpul navei este un sistem tehnic complex, elastic, supus actiunii unor sarcini statice si dinamice.
Structura corpului navei trebuie sa asigure mentinerea formei, etanseitatea si rezistenta acestuia.
In mare, un corp de nava are urmatoarele parti constructive: osatura; invelisul exterior; constructiile de rigidizare; constructiile anexe.
Osatura este o retea spatiala de bare drepte si curbe, imbinate intre ele, care determina si mentine formele geometrice ale corpului navei.
Barele drepte sau curbe ale caror lungimi se masoara in planuri paralele cu PD, respectiv cu PL, formeaza elementele de osatura longitudinale.
Barele drepte sau curbe ale caror lungimi se masoara in planuri paralele cu ¤ formeaza elementele de osatura transversale.
Invelisul exterior se defineste ca fiind partea constructiva a corpului navei, formata din filele de tabla drepte si curbe, de diferite dimensiuni, care imbraca osatura.
Constructia rezultata din imbinarea osaturii cu invelisul exterior este impartita in plansee.
Planseul este structura de rezistenta formata dintr-o placa dreapta sau curba rezemata, intarita printr-o retea de bare si elemente de legatura.
Totalitatea planseelor situate in interiorul corpului navei, dispuse longitudinal-orizontal (puntile), transversal-vertical (peretii transversali) si longitudinal-vertical (peretii longitudinali), se numesc constructii de rigidizare.
Constructiile anexe sunt acele constructii, situate in interiorul si in afara corpului etans (tancuri, rufuri, etc.), care participa la indeplinirea in conditiuni bune a functionalitatii navei.
1.2. Societati de clasificare navala
Registrele de clasificare sunt institutii de stat, organizate in scopul verificarii si confirmarii starii tehnice a navelor de transport, precum si a certificarii posibilitatii acestora de a naviga in siguranta.In principal, registrele de clasificare navala elaboreaza:
- reguli pentru incercarea materialelor ce se intrebuinteaza la constructia navelor, a masinilor si instalatiilor navale;
- reguli pentru stabilirea dimensiunilor elementelor de constructie;
- reguli dupa care se supravegheaza constructia navelor, a masinilor si instalatiilor navale;
- reguli dupa care se executa probele finale de receptie ale navei, ale masinilor si instalatiilor navale;
- reguli dupa care se executa vizitarea, de catre expertii registrului, a navelor aflate in exploatare, cu scopul de a li se asigura o stare tehnica buna.
Cele mai cunoscute registre de clasificare navala actuale sunt:
- registrul englez (Lloyd’s Register of Shipping);
- registrul francez (Bureau Veritas);
- registrul american (American Bureau of Shipping);
- registrul german (Germanischer Lloyd);
- Registrul Naval Roman (R.N.R.).
Pentru a se construi o nava sub supravegherea unui registru se procedeaza astfel:
- armatorul se adreseaza, in scris, directiei registrului prezentandu-i planurile principale ale corpului, masinilor si instalatiilor conform listei continute in normele acestuia;
- directia registrului avizeaza planurile si dispune expertilor sai sa procedeze la: incercarile materialelor, supravegherea constructiei si probele finale de receptie ale navei;
- dupa terminarea probelor finale, daca se constata ca s-au respectat intocmai regulile registrului, acesta emite navei respective certificatul de clasa.
Certificatul de clasa este un act, eliberat de catre registrul de clasificare, in baza caruia societatile de asigurare stabilesc cotele de asigurare atat pentru nava cat si pentru marfurile pe care aceasta le transporta.
Certificatul de clasa al unei nave este valabil pe o perioada de timp limitata. In aceasta perioada, nava este supusa unor vizite anuale, care au rolul de a atesta valabilitatea in continuare a certificatului de clasa.
La expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de clasa, nava este supusa vizitei periodice. Referatele intocmite cu aceasta ocazie constituie documentele care stau la baza reinnoirii certificatului de clasa.
In afara de vizitele anuale si periodice, expertii registrului fac si vizite ocazionale sau speciale, cu ocazia aparitiei unor avarii la corp si instalatii sau la invitatia proprietarului navei.
Regulile de baza aplicate de catre R.N.R., in activitatea de supraveghere, sunt prezentate in continuare.
- Reguli pentru clasificarea si constructia navelor maritime, cuprinzand urmatoarele parti: A-I -; Clasificarea; A-II -; Corp; A-III -; Instalatii, echipamente si dotari; A-IV -; Stabilitate; A-V -; Compartimentare; A-VI -; Protectia contra incendiilor; A-VII -; Instalatii de masini; A-VIII -; Instalatii cu tubulaturi; A-IX -; Masini si mecanisme; A-X -; Caldari, schimbatoare de caldura si recipiente sub presiune; A-XI -; Echipamente electrotehnice; A-XII -; Instalatii frigorifice; A-XIII -; Materiale; A-XIV -; Sudura; A-XV -; Automatizarea; A-XVI -; Constructia si rezistenta corpului navelor si barcilor din material plastic, armat cu fibre de sticla.
- Reguli pentru echipamentele navelor maritime, conforme conventiilor internationale.
- Reguli pentru instalatiile de ridicat din dotarea navelor maritime.
- Reguli pentru nave de navigatie interioara.
- Reguli pentru constructia containerelor.
Certificatul de clasa, eliberat de catre R.N.R., atesta clasa pe care acesta o acorda navei. Clasa acordata de catre R.N.R. unei nave indica faptul ca atat constructia propriu-zisa a corpului, masinilor, instalatiilor si echipamentelor cat si semifabricatele si materialele utilizate satisfac prescriptiile regulilor, aplicate in cazul respectiv.
Simbolul fundamental al clasei, acordate de catre R.N.R. navelor maritime este astfel:- , in cazul unei nave autopropulsate;
- , in cazul unei nave nepropulsate.
In notatiile de mai sus:
- in primul raport, numaratorul este totdeauna R.N.R., iar numitorul indica modul de supraveghere din timpul constructiei, a partii de corp si de masini, prin semnele respective C si M;
- in cel de-al doilea raport, numaratorul este totdeauna M si semnifica navigatia maritima, iar numitorul, care poate fi 0, 1, 2, 3, semnifica zona de navigatie.
1.3. Clasificarea navelor
Din punct de vedere al utilizarii se deosebesc: nave civile, militare si de sport si agrement.
In categoria navelor civile sunt incluse:
- navele pentru transportul marfurilor uscate;
- navele pentru transportul marfurilor lichide: petroliere, nave pentru transportul gazelor lichefiate, uleiului comestibil;
- nave specializate: mineraliere, cerealiere, nave pentru transportul marfurilor in vrac, nave port-container, nave port-barje, nave roll-on si roll-off, nave pentru transportul cherestelei, nave frigorifice, nave de pescuit si de prelucrare a pestelui, nave pentru transportul animalelor vii, remorchere, spargatoare de gheata, nave de cercetari, nave scoala;
- navele tehnice: dragi, salane, platforme de foraj marin, macarale, docuri, nave salvare, statii de ranfluare;
- pacheboturi destinate transportului pasagerilor si bagajelor acestora.
Din punct de vedere al modului de propulsie se deosebesc: nave fara propulsie proprie, nave cu propulsie proprie (cu vele, cu masini alternative cu aburi, cu motoare cu ardere interna, cu turbine, cu propulsie diesel-electrica sau turbo-electrica, cu propulsie nucleara, cu propulsie mixta).
Din punct de vedere al materialului de constructie se deosebesc: nave din lemn, din otel, din metale si aliaje usoare, din materiale plastice armate, din beton armat.
Din punct de vedere al zonei de navigatie se deosebesc: nave de cursa lunga, pentru navigatia costiera (de cabotaj), pentru rada si port, pentru navigatie interioara pe fluvii, lacuri, mari interioare si rauri.
1.4. Materiale utilizate in constructia corpului navei
De regula, navele maritime si fluviale actuale au corpul metalic.
Fiecare tip de otel naval se imparte, in functie de temperatura la care se normeaza rezilienta, in trei grupe, astfel:
- grupa A, cu rezilienta normata la 0°C;
- grupa D, cu rezilienta normata la -;20°C;
- grupa E, cu rezilienta normata la -;40°C.
Materialele de baza intrebuintate in constructia corpurilor navelor metalice sunt otelurile. Pe langa acestea, in constructiile navale, se mai folosesc unele aliaje neferoase, respectiv materiale nemetalice.
La constructia corpurilor navelor maritime si fluviale de transport, cu lungimea de calcul L > 40 m, se intrebuinteaza ca materiale de baza: otelul naval cu rezistenta obisnuita avand limita de curgere superioara minima si otelul naval de inalta rezistenta avand limita de curgere superioara minima .
Obisnuit, la constructia corpului navei se intrebuinteaza semifabricatele din otel prezentate sub forma de: table, profile si electrozi, respectiv sarme de sudura.
Aliajele neferoase intrebuintate in constructia corpului navei, respectiv a unor amenajari si dotari ale acestuia, sunt:
- aliajele de aluminiu;
- aliajele de cupru (elice navale, cuzineti pentru liniile arborilor portelice, tuburi pentru diverse instalatii).
Dintre materialele nemetalice, in constructia corpului navei se intrebuinteaza mai mult:
- materialele plastice (izolatii, captuseli interioare, etc);
- lemnul si prefabricatele din lemn (la amenajarea cabinelor, capacelor gurilor de magazii, etc).


loading...
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite