Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    

 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
loading...


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
AGROMETEOROLOGIE - Statii meteorologice automate
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Principii generale de constructie si functionare p2c14cv
Exemple

Statiile meteorologice automate, comparativ cu cele clasice, prezinta o serie de avantaje dintre care amintim:
- permit efectuarea de masuratori ale parametrilor meteorologici ca si a altor parametri, cum sunt cei ce caracterizeaza calitatea aerului sau a apeoi, in zone greu accesibile;
- datorita noilor generatii de senzori, precizia datelor obtinute este crescuta iar gama parametrilor pe pot fi masurati, mult largita;
- ofera posibilitatea obtinerii si prelucrarii unui volum mult mai mare de date datorita legarii acestor statii la un calculator si, de asemenea, transmiterea in timp real a datelor la centrele de colectare;
- sunt utile pentru urmarirea unor fenomene cu dinamica rapida si pentru avertizari prin efectuarea observatiilor la intervale de timp scurte sau in mod continuu.

Principii generale de constructie si functionare

O statie automata, indiferent de firma producatoare si de domeniul pentru care este utilizata, are urmatoarele parti componente: a. setul de senzori pentru masurarea diferitilor parametri, functie de specificul activitatii careia ii este destinata; b. adaptori care realizeaza legarea senzorilor la un multiplexor ceea ce permite accesarea fiecarui senzor in parte; c. convertor analog-digital; d. memorie tampon pentru stocarea datelor; e. microprocesor care asigura in fapt functionarea statiei prin “integrarea” dupa un anumit program a fiecarui senzor; f. dispozitive de iesire a datelor.
Acestor componente lise adauga programe de calculator de diverse grade de complexitate, programe pentru achizitia datelor si vizualizarea datelor inregistrate, programe pentru prelucrarea lor precum si programe personalizate pentru aplicatii specifice fiecarui benericiar.

Exemple de statii meteorologice automate
Statia de tip AWS 2700 a firmei AANDERAA INSTRUMETS asigura masuratori de precizie intr-o varietate de conditii meteorologice, configuratia standard cuprinzand senzori pentru urmatorii parametri meteorologici; viteza vantului, directia lui, presiunea atmosferica; temperatura si umezeala relativa a aerului; durata de stralucire a soarelui; vizibilitate; radiatie neta si precipitatii.
La baza tijei pe care sunt instalati senzorii se afla echipamentele ce asigura achizitia si stocarea datelor. In mod normat toti senzorii pot fi scanati la fiecare 10 minute. Ea este prevazuta, de asemenea, cu un transmitator VHF/UHF.
Statii meteorologice automate CIMEL
Statiile automate CIMEL sunt echipate cu seturi de senzori corespunzatoare domeniului caruia I se adreseaza. De exemplu, statia agrometeorologica ENERCO 404 LPX are instalati 4 senzori -; pluviometru cu basculare, sonda pentru temperatura aerului, sonda pentru umezeala atmosferica relativa si senzor pentru durata de umectare.
Asa cum s-a specificat la inceptutul capitolului pentru statiile meteorologice automate au fost concepute programe de prelucrare a datelor.
Statiile CIMEL beneficiaza de trei categorii de astfel de programe testate sau aflate in curs de testare si anume: a. programe de achizitie a datelor care alimenteaza baza de date meteorologice a CIMEL; b. programe de prelucrare a datelor, ca de exemplu:
- PhitoClim -; modul realizat in colaborare cu INRA ce cuprinde facilitati de validare grafica adatelor;
- SYNOP -; realizeaza si modifica mesajele SYNOP, fiind posibila si transmiterea lor automata;
- ImageSite -; modul care permite vizionarea rapida a datelor inregistrate de statie in ultimile trei ore;
- METAR -; generarea automata a mesajelor METAR utilizate de aviatie;
- Alte module -; pentru aplicatii cum sunt cele referitoare la bilantulhidric, evapotranspiratie. c. programe specifice diferitelor tipuri de aplicatii particulare cum este CimASTP de achizitie pentru datele de la pirheliametre.

Statiile automate Champbell
Considerate standard pentru supravegherea meteorologica din intrega lume, aceste statii sunt utilizate atat pentru masuratorile de zi cu zi cat si in cercetarea stiintifica. Se caracterizeaza prin precizie, robustetrea constructiei, domeniul larg de temperaturi in care functioneaza ca si consumul redus de energie.
Sunt recomandate pentru o gama larga de aplicatii:
- supraveghere meteorologica, studii climatologice;
- evapotransmiratie, umiditatea solului, irigatii;
- combaterea integrala a bolilor culturilor agricole;
- aplicarea de ingrasaminte si pesticide;
- prevederea inghetului.
Una din problemele practice deosebit de importante este cunoasterea exacta a tuturor caracteristicilor si conditiilor de instalare a senzorilor care trebuie sa coincida cu scopul aplicatiei propuse.
Pentru aplicatii simplecare necesita un numar limitat de senzori este recomandata Statia BWS echipata de exemplu numai cu senzori pentru directia si viteza vantului, temperatura si umezeala relativa si optional, senzor pentru precipitatii. Acestora li se adauga un program simplu PC 200 W, care permite vizualizarea citirilor curente si colectarea datelor.
Senzori Campbell
Tipul Descriere Parametrul masurat Caracteristici si precizari
105 T Termocuplu Temperatura - domeniul - 78ºC, 100ºC
HMP35AC Senzor de temperatura si umezeala relativa Temperatura si umezeala relativa - temperatura -;40ºC, 60ºC- - umezeala 0-90%- necesita mini-adapost meteorologic
05103Monitor de vant Anemometru cu palete si giureta potentiometrica combinate Viteza si directia vantului - prag de sensibilitate m/s- viteza maxima 60 m/s- precizie ± 0,3 m./s- precizie directa ± 3º- rezitenta maxima la rafale de 100 m/s
ARG 100 Pluviometru cu basculare Pluviometric 0,1 mm. La fiecare cuva din mat.plastica rezistente la UV
PTB 101 B Senzor pt.presiunea atmosferica Presiune - domeniul 600 -; 1060 mb- precizie 0,5 mb- necesita protectie impotriva umezelii
SP 1110 Piranometru Radiatia solara - calibrat pt.lumina zilei- precizie ± 3%
SKP 215 Cuptor pt.fotoni Radiatia fotosintetica - masoara cantitatea de fotoni primita intre 400 si 700 mm.
227 Bloc de chips pt.masurarea continutului in apa al solului Continutul potential de apa din sol 257 Sonda pt.umiditatea solului Continutul potential de apa din sol 2 electrozi concentrici intr-un dielectric.
237 Cuptor pt.apa de pe frunze Estimarea umectarii frunzei Tip de frunza artificiala
HFT -; 3 Cuptor pt.fluxul de caldura din sol Fluxul de caldura in sol Calibrat in mv/Wm²
247 Sonda pentru conductivitatea apeoi Conductivitate electrica, temp.si solide dizolvate SR 50 Cuptor ultrasonic pentru adancimea zapezii Adancimea zapesii - precizie ± 0,4%- plaja de masura 0,5 -; 10 m.- rezolutie 0,1 mm.


loading...
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite