Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Baze
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
n9h22hr
1. Obiectul de studiu al politologiei (puterea politica)Precizarea obiectului unei stiinte cum este politologia, este in general o problema destul de dificila.. Puterea politica- obiect de studio al politologiei . Este o orientare destul de raspandita in cadrul gandirii politice contemporane. Argumentul fundamental in cazul acestei orientarii este acela ca puterea constituie obiectivul orcarei actiuni politice, ca si aceasta se afla in centrul politicii. Ca si statul si puterea politica este doar o componenta a sistemului politic si nu a politicului ca atatre. In nici un caz aceasta nu este in stare sa acopere sistemul politic.

2. Valorile Politice
3. Democratia ca sistem politic

4. Sistemul politic totalitarist prin sistemul politic intelegem acel sistem partial al societatii ce cuprinde amsamblul relatiilor, institutiilor, conceptiilor, comunicatiilor de natura politica, prin care se asigura organizarea, functionarea si conducerea societatii.

5. Relatiile politice alcatuiesc unul din fenomenele cele mai de importante ale vietii sociale, studierea lor prezentand un interes deosebit atat pentru teoria politica cat si pentru practica Social-politica. Obiectivul fundamental pe care sunt centrate relatiile politice este acela al problemei puterii sub diferitele ei forme, in special a celei politice, cucerirea, mentinerea , influentarea sau monitorizarea ei. Avand in vedere rolul si locul politicului in societate, rel. politice in acctiunea lor nu vizeaza numai politicul, ci ele privesc organizarea si conducrea intregii societati, intrucat ori ce act de conducere, indifferent de domeniu are intotdeauna un substrat si un continut politic. Atat sunb aspect theoretic dar mai cu seama practice, rel politice isi fundamenteaza actiunea pe o ideologie, care in cele mai multe cazuri se materializeaza in programe si doctrine politice. Rel pol. Se manifesta sub o forma organizata, programatica si constienta.
6. Comportamentul politic. Prin Comp Politic se intelege acel mod de a actiona, de a se comporta si raporta al membrilor societatii, claselor, grupurilor sociale, al partidelor si formatiunilor politice fata de valorile si doctrinele politice, de principiile si normele politice ale societatii, de activitatea politica desfasurata de institutiile politice si organismele sociale. : - desi se manifesta prin individ, Comp politic este un produs si un fapt social determinat si produs de sistemul politic social. -; interesul politic este cel care da scop da sens, semnificatie activitatii si comportamentului politic.

7. Regimul Politic modul de organizare si functionare asistat de constituire a organelor conducatare in raport cu cetatenii.

8. Revolutie si reforma reformele economice, sociale si politice joaca un rol important in problemele cu caracter politic. Reforma implica transformari moderate, dar cu efecte finale semnificative. Dinamicare relatiilor poate fi lenta, evaluate si controlata pe calea reformei sau prin momente de deprindere brusca, prin revolutie.

9.Legitimitate si autoritatea politica

10.Opozitia politica este un ansamblu de institutii care exarcita functiile tarii la nivel central si local. Opozitia= cenzura actelor guvernului. Ofera societatii solutii alternative de guvernare, aceasta poate lua un rol functional si disfunctional.

11. Ideologia Politica. In limbajul politologic contemporan, una dintre notiunile cele mai controversate este aceia de ideologie politica. Ideologia= ansamblu de idei filozofice, politice, religioase, etc…formand un sistem mai mult sau mai putin correct de care face uz, un grup social, un individ sau un partid. Ideologia este un produs al realitatii sociale, dar si al constiintei umane, ori aceasta este calauzita de idealuri dar mai ales de interese. In functie de aceste interese cat si de evidentul politic, ideologiile pot fi in concordanta cu stiinta sau in dezacord cu ea si atunci poate fi o falsa cunoastere.

12.Doctrine politice
13.valori politice fundamentale
14 Cultura politica

15. Comunicatia politica constituie componenta sistemului politic cea mai putin utilizata in studiul sistemin al acestui domeniu. Uni autori renunta la folosirea ei sau schiar neaga apartenenta ei la sistemul politic. Comunicatia politica exercita in cadrul societatilor democratice o functie de difuzare a valorilor politice, deci ea joaca un rol cu dublu sens atat din directia celor ce guverneaza catre cei guvernati cat si invers. Ea nu trebuie monoplizata si folosita pentru uniformizare, ea nu trebuie sa devina un mijloc, un instrument de guvernare, ci din contra existenta ei trebuie privita ca un element al democratismului. In conditiile actuale comunicatia politica poate juca un rol constructive, de optimizare si perfectionare al mecanismului de functionare al sistemului politic.

16. Teorii privind aparitia statului -;T. teocratice -; T. patriarhala -; T. contractuala -; T. organicista -; T. violentei - T. psihologica -; T.juridica.

17. Tipuri de state -; a.State democratice (au aparut inca din antichitate, se intemeiaza pe principiile si valorile democratice, sunt in concordanta cu viata si cu interesele majoritatii.) b. Statele dictatoriale (prima forma de stat pe care a imbracat’o statul in aparitia sa, au dominat in perioada sclavagista, feudala si intr’o epoca moderna, promoveaza interesul de grup Caracteristicii: unicitatea puterii -; exercitarea puterii in mod discretionar -; folosirea fortei, a teoriei )

18. Elementele componente ale statului: populatia -; teritoriul -; organizarea politica

19. Alegerea presedintelui -; vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat

20. Mandatul presedintelui -; este de 5 ani de la data depunerii juramantului, Pres Rom. Isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales, mandatul poate fi prelungit prin lege organica in caz de razboi sau catastrofa.

21. Incompabilitati ale functiei prezidentiale - in timpul mandatului pres. Rom nu poate fi membru al unui partid sin u poate indeplini nici o alta functie publica sau private. Pres se bucura de imunitate.

22. Atributiile presedintelui- Atributii in domeniul politicii externe (pres. Incheie tratare internationale in numele Rom… Pres la propunerea guv. Acrediteaza si recheama reprezentati diplomatici ai rom. Si aproba infintarea sau schimbarea misiunilor diplomatice. ) -; Atributii in domeniul apararii -; (Pres Rom este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al consiliului suprem de aparare) - Alte atributii (confera decoratiunii si titluri de onoare, acorda grade de maresal de general si de amiral, numeste in functii publice in conditiile numite de lege, acorda gratierea individuala)

23. Raspunderea pres.Rom poate fi -;politica (sub forma suspendarii din functie) sau -; penala (sub forma punerii sun acuzare.)

24. Actele Presedintelui -; juridice (decrete care se publica in Monitorul Oficial al Rom, nepublicarea atrage inexistenta decretului.) sau -; politice

25. Promulgarea legii -; se face de catre Pres in termen de 20 de zilede la primirea legii spre promulgare.

26, 27(ComponentaGuv Guv isi desfasoara activitatea in stransa legatura si colaborare cu parlamentul, dar se afla sub controlul acestuia.)- Formarea Guvernului -; primul ministru, ministri si alti membri stabilit prin lege organica.

28. Desemnarea Primului- ministru - Pres. Rom desemneaza un candidat pt functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in parlament. In termen de 10 zile de la desemnare, candidatul pt functia de prim-ministru va cere votul de incredere al parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guv.

29. Actele Guv. -; guv adopta -; hotararii si -; ordonante. Hotararile se emit pentru organizarea executarii legilor. Ordonantele se emit in temeiul unei legi speciale de abilitare, in limitele si conditiile prevazute de aceasta. OG sau OUG (de urgenta.)

30. Constituirea parlamentului.

31. Functiile parlamentului -; legislativa, - Functia de control …?

32. Relatia dintre parlament si govern. Relatia dintre Par. Si Guv este extreme de complexa, ea ste nu numai de interactiune, complementare reciproca, ci si de control. Parlam. Disune de numeroase mijloace prin care controleaza, directioneaza existenta si activitatile Guv, cum ar fi: - votul de investiture dat executivului la formarea acestuia, precum si programului de guvernare, - motiunile de cenzura ale parlamentului care pot demite Guv. -; legile elaborate de legislative si impuse guvernului spre aplicare si executare, - bugetul (desi e elaborate de guv, el este votat de Parlam.) -; interpelarile orale, - comisiile de ancheta ale parlamentului,

33. Factori care au contribuit la aparitia partidelor politice -; in aparitia si impunerea partidelor politice au contribuit urmatorii factorii; - lupta antifeudala, - noul sistem de constituire si exercitare a puterii impus de burghezie, bazat pe noi valori si principii, - in multe tari partidele politice s`au nascut din cerinta realizarii unor sarcini si obiective ale luptei de eliberare nationala, de constituire sau desavarsire a statului national.

34. Functiile partidului politic -; functia politica , - functia de organizare si conducere a activitatii partidului, - Functia teoretico- ideological, - functia civica.

35. Tipuri de partide- din momentul aparitiei lor si pana astazi au existat mai multe tipuri de partied politice. In mare stiinta politica consemneaza urmatoarele tipuri de partied politice; - partied ideologice , - partidele istorice, - partidele de interese, - partidele de tendinta, - partidele personale , - partidele de cadre, - partidele de masa.

36. Sistemele monopartidiste -; monopartidismul consta in fundamentarea activitatii si vietii politice. Prin esenta sa, sistemul monopartidist este fondator si generator de regimuri nedemocratice, dictatoriale.

37.Sistemele pluripartidiste -; Pluripartidismul a aparut in perioada interbelica si s`a extins in deosebi dupa cel de`al 2 razb mondial in tarile din Eur. Occidentala. Cauzele ce au condos la aparitia pluripartidismului; -impunerea si generalizarea votului universal, - complexitatea vietii sociale, - dezvoltarea si amplificarea democratismului politic a impus deasemenea aparitia unor partied politice.

38. Sistemul partidist doctrinar-ideologic - partidele politice se pot structura in 3 mari grupe; - gruparea partidelor de dreapta (cu diferite nuante,…de dreapta, de centru dreapta sau de extrema dreapta) -; gruparea partidelor de centru (cuprinde in general partied democrat-crestine, social-crestine, si ecologiste), - gruparea partidelor de stanga (este o grupare mailarga in cadrul careia se pot face mai multe nuantarii, ca cea de stanga, de centru stanga, si de extrema stanga.)


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta