Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Copii - infractiuni
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Introducere

Actualitatea temei: Societatea noastra, aflindu-se mai bine de un deceniu in tranzitie sub aspect economic si politico-social, a avut o vizibila influenta si asupra celor care sunt viitorul nostru, copii, astfel au fost inregistrate un sir de fenomene noi, explozive, experimentate dramatic de individ si de colective, cum ar fi: r8r10rv
· Rata in crestere a somajului;
· Raspindirea in masa a saraciei;
· Scaderea rapida a veniturilor reale;
· Deficitul de locuri de munca;
· Lipsa de incredere in institutiile si personalitatile politice;
· Coruptia;
· Rata inalta a criminalitatii, a violentei, a abuzurilor de toate tipurile;
· Delicventa juvenila;
· Cresterea numarului de divorturi, adica a numarului de familii dezorganizate.
De aici rezulta si urmatoarele nefaste ale perioadei de tranzitie:
· Familii vulnerabile
· Familii dezorganizate
· Copii abandonati si institutionalizati
· Persoane dependende de drog si de alcool
· Persoane abuzate
· Persoane cu handicap fizic si mintal

In prezent, nu numai majoritatea copiilor nu-si cunosc drepturile lor, dar si maturii. Acesta este rezultatul regimului comunist ce a existat pina in anii 1989. Astfel, confrintindu-se cu situatia ca nu stiu a-si organiza viata, familiala si sexuala, deoarece lipsa de informare in masa privitor la problema educatiei sexuale. Organizatiile Neguvernamentale ce au fost create in ultimul deceniu al secolului al XX-lea, incearca sa solutioneze aceasta problema prin incadrarea copiilor, tinerilor in diferite proiecte de studiere a drepturilor omului. Problema educatiei sexuale este actuala si ea cere a fi studiata, deoarece noile schimbari, renovatii din lumea intreaga depasesc traditiile si obiceiurile demodate deja, care impuneau o subordonare a copiilor fata de vointa parintilor, a familiei. Astazi deoarece se vorbeste mereu despre emanciparea copilului, a femeii, despre tendinta, aspiratia de a fi mult mai liber, de a alege singur, de a actiona dupa propria vointa, dar in limitele moralei si a bunelor manere, este necesar ca fiecare sa cunoasca ce este sexualitatea. In Republica Moldova exista centre care se ocupa de abordarea acestei probleme, de exemplu, Centru de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului, Contact, Iuventa, Centru de Planificare a Familiei, Centrul "Tinerii pentru Dreptul la Viata", Ai-Bi, Dalila, s.a. Aceste centre au ca scop informarea copiilor, tinerilor despre problemele sexuale, cu care se confrunta societatea la momentul actual.
"Manual de educatie pentru sanatate", fiind coordonata de Fundatia Soros, est un studiu ce prezinta nevoia de educatie sexuala, care este rolul scolii si al familiei in educatia sexuala.
"Tu si corpul tau pentru un nou secol", este un studiu efectuat despre sexualitate. Studiul a fost inceput de la dezvoltarea sexuala, pina la orientarile sexuale si placerile sexuale.
Tema are o mare importanta prin faptul ca interesul pentru a creste o societate civilizata si sanatoasa pentru noi si noi generatii.
Scopul lucrarii: De a analiza care este scopul si rolul scolii si a familiei in educatia sexuala.

Obiectivele:
· De a analiza cit de importanta este educatia sexuala;
· De a vedea care este rolul scolii si a familiei in educatia sexuala.
· De a analiza metodele de protejare contra infectiilor transmisibile sexual.
· De a analiza modul de receptionare de catre minori a informatiei despre sexualitate.

Capitolul 1

§1. Importanta educatiei sexuale.

Educatia sexualitatii nu are in vedere contactul sexual. Ea trateaza toate aspectele care ne caracterizeaza ca fiinte umane in intregime. Sexualitatea consta in atitudinile, credintele si valorile noastre despre noi insine si in relatiile cu cei din jur, perceptia noastra ca barbat si femeie; comportamentul nostru sexual; sanatatea si dezvoltarea noastra sexuala; imaginea corpului nostru si respectul fata de noi insine.
Sexualitatea umana exista sub infinite forme in toate grupele de virsta depinzind de cazuri individuale. In copilarie atit fetele cit si baietii se angajeaza intr-un soi de activitati sexuale (jocuri, examinarea organelor genitale). Adevarata sexualitate cu deplinul ei potential apare in adolescenta.
Din perioada copilariei trecind in perioada maturitatii sexuale au loc un sir de schimbari importante ale organismului. Se schimba sfera emotionala. Emotiile adolescentilor sunt vii, schimbatoare, contraversate: hiperemotionalitatea este combinata cu ursuzimea, modestia -; cu o degajare exagerata, apare un criticism in exces si o intoleranta a grijii parintesti.
In aceasta perioada are loc formarea intensiva a personalitatii adolescentului, apare sentimentul maturizarii, se schimba atitudinea fata de reprezentantii sexului opus.
Educatia sexualitatii este pentru a informa elevii despre:
· Dezvoltarea in intregime a organismului si a lua decizii constiente, mai ales cu privire la problemele de sanatate sexuala;
· De a intelege cum se incadreaza sexualitatea in sanatatea lor generala.
· De a intelege ca sexualitatea constituie o parte normala si sanatoasa a fiecarui om, de-a lungul ciclului vietii;
· De a separa mitul de realitatea sexualitatii;
· De a discuta despre sexualitate cu colegii lor, cu parintii, prieteni.

Educatia sexuala este considerata ca fiind importanta prin:
· Sexualitatea este o componenta esentiala a fiecarui om.
· Sexualitatea nu este egala cu contactul sexual; iar contactul sexual nu este echivalent cu dragostea.
· Cind oamenii au informatii si stiu cum sa le foloseasca, ei vor lua decizii mai corecte.
· In mediul familial se desfasoara educatia sexualitatii, probabil intr-o maniera formala.
· Relatiile sexuale trebuie sa se stabileasca cu acordul reciproc si constient al celor implicati.
· Exista multe forme de exprimare sexuala, exprimari ale intimitatii si afectiunii.
· Oamenii nu trebuie sa judece sexualitatea semenilor lor
· Sistemul de valori ale unui om trebuie sa determine comportamentul sau sexual; daca nu se intimpla asa, se pot pune la indoiala integritatea si respectul fata de sine al persoanei respective.
· Exista multe cai de a defini masculinul si femininul, multe dintre ele sunt determinate de cultura poporului respectiv.
· Odata cu intelegerea anatomiei sexuale, oamenii pot deveni mai responsabili fata de sanatatea lor sexuala -; mentinind buna functionare, precum si prevenind imbolnavirile sau o sarcina nedorita.

Este demn de remarcat ca, desi Biblia a fost scrisa cu mult timp inainte sa apara BTS, SIDA, faptul de a trai conform principiilor ei ofera protectie in fata acestor boli. De exemplu, Biblia condamna relatiile sexuale in afara casatoriei, pretinde fidelitate in cadrul casatoriei, si spune ca crestinii trebuie sa se casatoreasca numai cu cei care aplica si ei principiile biblice. (Corinteni 7:39; Evrei 13:4).
Deaceea, in perioada de tranzitie, copii au nevoie de o atentie deosebita din partea parintilor si pedagogilor. Nu trebuie accentuata special problema schimbarilor complexe ale organismului lor, schimbarilor psihice, dar totusi trebuie sa li se explice legitatea si sensul biologic ale acestor transformari.


§2. Rolul scolii si a familiei in educatia sexualitatii

Un rol important in educarea sexuala o are familia si scoala. Scoala este o importanta sursa de informare cu privire la sexualitate. Atit intr-o maniera formala cit si neformala. Este locul in care stim ca putem avea acces la tineri si deasemenea tot aici pot sa apara cele mai serioase discutii.
Tinerii in virsta de 10-18 ani pot servi drept sursa importanta de prevenire si transmitere a informatiei despre educatia sexuala. Luind in consideratie faptul ca ei isi dezvolta comportamentul si isi experimenteaza problemele sexuale, ei se pot adopta mai simplu decit adultii la practicile sigure.
Tinerii sunt foarte valorosi pentru societate. Merita a investi in ei astfel, incit ei ar putea proteja sanatatea, sa ramina in viata si sa-si poata influenta si educa semenii.
Totusi, educatia cu privire la educasia sexuala in scoala este deseori amanata pentru copii si tineri din urmatoarele motive:
· subiectul este considerat prea senzitiv sau controversal pentru a fi abordat;
· este dificil de a gasi spatiu si timp pentru acest obiect in programul scolar care este si asa prea incarcat;
· educatia poate fi limitata la anumite categorii de virsta;
· programul este de o calitate proasta.
· Subiectul poate fi acoperit doar partial;

Modalitatile de depasire a acestor probleme include:
· Stabilirea unor relatii de parteneriat intre liderii politici, liderii comunisti, parinti si profesori.
· Elaborarea unui program scolar potrivit si(sau) a unui program extrascolar, adoptat la circumstantele culturale locale.

In colaborare cu Ministerul Educatiei trebuie sa:
· Tinda sa acopere 100% cunostintele ale elevilor, vizind problemele educatiei sexuale.
Tinerii sunt in special vulnerabili la infectiile sexual transmisibile. Cel mai puteric potential al scolilor este ca copii sunt pregatiti dupa un program bine determinat de profesori si un grup de semesi si ca profesorii nu se limiteaza la furnizarea informatiei, ci le dezvolta aptitudini si deprinderi.
In general, tinerii activi sexual nu intretin relatii sexuale stabile si isi pot schimba frecvent partenerii. Deseori ei sunt ignorati fata de comportamentul sexual si riscul sanatatii, astfel pot avea acces insuficient la serviciile de ingrijire medicala. Mai mult decit atit, ei sunt senzitivi la presiunile colegilor si articolele publicate, iar unii dintre ei sunt exploatati sexual de catre adulti. Pentru a nu ne ciocni de problemele cu care se confrunta societatea noastra, I.S.T, trebuie sa formam un program care sa contina astfel de indicatii:
· Ajutatii pe tineri sa obtina toate informatiile de care au nevoie pentr a putea lua cele mai bune decizii.
· Ajutatii pe elevi sa-si dezvolte insusirile necesare pentru a-si organiza viata intr-un mod eficient si sanatos.
· Incurajatii pe tineri sa isi asume resposabilitatea propriului comportament si sa inteleaga faptul ca acest comportament are consecinte de care trebuie sa tina cont in momentul alegerii.
· Ajutindu-i pe elevi sa inteleaga locul pe care sexualitatea il ocupa in viata lor.

· Asigurati-le posibilitati de dialog in problemele importante pentru ei, astfel incit sa inteleaga ca pot discuta la fel de bine cu adultii ca si colegii lor.
· Ajutindu-i sa inteleaga puterea anturajului si cum sa depaseasca influenta lui in momentul in care vor deveni independenti de familie si de oferta de aceasta.
· Ajutindu-i sa inteleaga ca impulsurile lor sexuale sunt "normale" si ca nu sunt ceva de care sa se teama.
· Ajutindu-i sa se descurce cu toate emotiile pe care le au.
· Furnizati-le cit puteti de multe informatii despre droguri, alcool si comportamentul sexual, atitea cite pot ei asimila.
· Ajutindu-i sa-si dezvolte un sens pozitiv al increderii in sine astfel incit sa poata lua decizii bazate pe propriile lor valori si sa se angajeze in comportamente sanatoase si constructive.

Acestea sunt unele indicatii pe care trebuie sa le dea profesorii elevilor privind educatia sexualitatii. Insa foarte des profesorii tolereaza aceasta problema.
In general tinerii considera ca este dificil de a gasi servicii unde ar putea discuta problemele cetin de sanatatea sexuala sau sexualitate.
Traditional, tinerii sunt plini de aversiune la intretinerea discutiilor despre sex cu medicii sau asistentele medicale, profesori, s.a. din frica de a nimeri in incurcatura sau ca confidentialitatea nu le va fi respectata. Ei se pot simti la fel de incomod sa intretina discutii cu parintii sai despre problemele sexuale, iar parintii, la rindul lor, pot intilni aceleasi obstacole. Familia joaca un rol central in educatia sexualitatii. Uneori le lipseste informatia, sau se tem ca astfel de discutii pot fi luate drept o permisiune de a incepe relatiile sexuale. Uneori copii nu stiu cum sa inceapa discutia, sau se simt jenati, sau se tem ca nu cumva, ridicind aceste probleme, parintii lor sa creada ca sunt deja implicati intr-o relatie sexuala.
Oricare ar fi motivele care limiteaza discutiile, stim ca majoritatea familiilor nu fac tot ce ar trebui atunci cind este vorba de o educatie a sexualutatii. Familia trebuie sa se straduiasca, din simplul motiv ca sunt transmitatorii principali ai valorilor pentru copii lor.
Parintii sunt primii si principalii factori de responsabilitate care trebuie sa inceapa educatia, adeseori dificila. Este necesar ca educatia sexuala sa fie o sarcina in primul rind a familiei, din cel putin patru motive:
· si in problema educatiei sexuale, ca si in celelalte probleme educationale, copilul se formeaza, in mare parte, dupa imaginea oferita de adulti, in principal, in acest domeniu, de familie in care se dezvolta;
· educatia sexuala trebuie sa inceapa din primii ani de viata a copilului (cind nu exista influenta altor institutii educative din societate);
· problemele implicate au un caracter foarte intim, care necesita o abordare nu numai competenta, dar si cu mult tact, sinceritate, caldura sufleteasca (insusi prezentate mai ales de parinti).
· Cine ar dori mai mult si din toata inima, binele si fericirea copilului si cine ar putea iubi mai mult, mai sincer, mai generos decit parintii.
Ei pot fi ingrijorati daca copii lor pot cunoaste tot ceea ce trebuie sa cunoasca pentru a-i ajuta sa ia cele mai potrivite decizii. Ei se pot deasemenea intreba daca copii sunt capabili sa reziste presiunii anturajului, presiune care ii poate incuraja pe copii lor sa actioneze diferit fata de modul in care parintii lor ar dori-o.
Scolile pot da un ajutor valoros parintilor in acest moment al dezvoltarii copiilor lor. Scolile ar trebui sa ia in consideratie urmatoarele:
· Parintii au nevoie de informatii despre sexualitate. Scolile nu trebuie sa considere ca parintii stiu tot ce au nevoie sa stie pentru a fi de cel mai mare ajutor pentru copii lor.
· Numerosi parinti se simt stingeniti atunci cind discuta cu copii lor problemele legate de sexualitate.
· Parintii pot fi ingrijorati sau nelamuriti despre ceea ce se preda elevilor la scoala despre sexualitate si mai ales despre unele aspecte ale sexualitatii considerate a fi cele mai sensibile.
· Parintii trebuie sa fie incurajati sa mentina linii directe de comunicare cu scolile astfel incit orice intrebare despre ceea ce s-a predat elevilor sa primeasca un raspuns adecvat si la timp.
· Parintii sunt modele importante pentru copii lor si au un rol deosebit de important in dezvoltarea sociala, etica si emotionala a acestora. Acest lucru inseamna ca familia si scoala ar trebui sa incerce sa dezvolte relatii de parteneriat in ceea ce priveste educatia sexualitatii. Scolile ar putea sa-i implice pe parinti in urmatoarele moduri:
· Sa conduca discutii cu parintii, in timpul carora sa furnizeze informatii si indeminarea de care ar avea nevoie parintii pentru a comunica cit mai eficient cu copii in problemele legate de sexualitate.
· Sa se organizeze intilniri intre membrii familiei elevului si elev, intilniri la care sa se discute problemele legate de sexualitate.
· Sa-i informeze pe parinti despre literatura ce pot sa le furnizeze informatii si posibilitati de discutie.
· Sa planifice programe educationale pentru elevi si parintii lor astfel incit acestea sa-si impartaseasca informatii si sa mentina o cale deschisa de comunicare in familia lor.

§3. Metodele de protejare contra infectiilor sexual transmisibile. (Prezervativul)

Stiind ca copii sunt foarte curiosi si vor sa afle cit mai multe despre sex, unii chiar practicind din copilarie frageda acest "sport" nestiind ce urmari pot fi, deaceea este foarte necesara educatia parintilor privind educatia sexualitatii. Dar, in cazul cind parintii ambii sunt toata ziua la serviciu, practic nu au cand discuta cu copii lor despre problemele lor, atunci "parinti" trebuie sa-i fie dirijintele (profesorul) care sa-i dea povata. Una din cele mai importante sfaturi ar fi, metodele de protejare contra infectiilor sexual transmisibile.
Constientizarea importantei complecsitatii programelor in problemele educatiei sexuale si seviciilor in sanatatea reproductiva a adolescentilor este un moment cheie in imbunatatirea situatiei sanatatii reproductive si sexuale a adoliscentilor. Astazi, in multe tari din lume tinerii devin sexual activi la o virsta destul de frageda. Asa precum se arata in studiile intreprinse in Marea Britanie in anul 1993 jumatate din baietii si fetele adolescenti intervievati aveau deja o viata sexuala sau erau activi sexuali la virsta de 16 ani. Atingerea maturitatii sexuale si inceputul activitatii sexuale reprezinta o perioada importanta a virstei adolescentine si tinere. Aceste schimbarii radicale in sanatatea fizica si comportamentul social, desigur, aste legat de un mare risc. In multe tari din Europa aflate in tranzitie pina la aceasta perioada, tinerii, de regula, se casatoreau devreme si se nastea copilul la o virsta tinata, precoce. In ultemele decenii acest tablou s-a schimbat esential: s-a redus posibilitatea inregistrarii casatoriei intre tineri, insa s-a majorat posibilitatea inceperiii precoce a vietii sexuale. Cum a fost demonstrat in chestionarele realizate in Romania in 1996 numai 39% din tineri au folosit vreo metoda de contraceptie in primul act sexual. Cum au aratat interviurile realizate in Ucraina in problemele sanatatii reproductive, cele mai importante motive pentu care tinerii nu au folosit contraceptive in timpul actului sexual au fost urmatoarele: raspunsul general a fost “nu vreau” -; aproximativ 56,3%, in continuare “sunt prea tinara” pentru aceasta-37,5% , nedorinta partenerului (25%).
Nivelul de folosire a metodelor de contraceptie in rindul adolescentilor in Europa de Vest este cu mult mai inalt, acest fapt, in primul rind, se explica prin cooperarea fructuasa intre serviciiile in problemele sanatatii reproductive a adolescentilor si programele de educare sexuala a tinerilor.
In ultimii ani in Republica moldova se constata o crestere brusca a incidentei infectii cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA. Din pacate, cei mai multi dintre minoro cred ca se exagereaza in ceea ce priveste pericolul infectarii prin actul sexual cu parteneri ocazitionali.
Sa nu uitam ca orice contact sexual ocazitional prezinta riscul transmiterii a unor boli venerice grave cum sunt sifilisul, gonoreia, herpesul genital, tricomoniaza si ehlamidioza si SIDA. Unele dintre ele pot duce la complicatii cum sunt impotenta, sterilitatea si avortul spontan. In cazul infectarii cu hiv/Sida, majoritatea bolnavilor mor in numai citiva-i ani.
Realitatea ne obliga sa respectam urmatoarea regula: trebuie sa ne gandim la securitatea noastra nu dupa, ci inainte de actul sexual. Trebuie sa tii cont ca singura posibilitate de protejare impotriva SIDA si a altor infectii venerice este folosirea corecta, la fiecare raport sexual, a prezervativului. Dar ce este prezervativul ?
Prezervativul este o membrana subtitire de cauciuc, care acopera penisul in erectie. Prezervativul este confectionat din latex natural, iar in rest sunt completate cu diferite adaosuri (vulcanizatori, stabilizatori s.a.m.d) care-i dau prezervativului din latex rezistenta si elasticitate. Daca te ai de bine cu prezervativul, atunci risti mult mai putin de a "inhata" multe maladii si nu te pomenesti nitam-nisam cu o sarcina nedorita. Dar protejarea totala e imposibila. Regulile ce trebuie sa le cunoastem c?nd folosim un prezervativ:
· Prezervativul trebuie sa fie procurat din farmacie si sa nu fie cu termenul expirat.
· Cind deschizi ambalajul, fii atent, daca ai manichiura ascutita si unele.
· Nu deschide prezervativul din timp si nu-l umfla.
· Imbraca prezervativul, doar in timpul erectiei complete
· Str?nge v?rful prezervativului, pentru a elimina tot aerul din el.
· Imbraca prezervativul, incepind cu virful organului sexual si desfa-l cu cealata mina pe toata lungimea lui.
· Foloseste prezervativ lubrifiat.
· Dupa ejaculare, scoate penisul pina nu sa relaxat. Si nu uita sa tii bine cu mina prezervativul de inel.
· Foloseste prezervativul o singura data. Daca-l vei imbraca a doua oara, nu spera ca te va proteja.
· Dupa ce-l folosesti arunca-l la gunoi.
· Nu imbraca nici odata doua prezervative unul peste altul, in asemenea caz ele se vor rupe mai repede.

Daca vei folosi corect prezervativul el iti ofera citeva avantaje mari:
· Previne sarcina nedorita, oprind patrunderea in vagin a spermatozoizilor.
· Previne transmiterea SIDA si a altor boli venerice (cu transmitere sexuala) care pot afecta atit organele genitale cit si restul organismului.
· Previne la barbati, impotenta si sterilitatea, iar la femei -; infertilitatea(urmari ale infectiilor venericesau avorturilor).
· Pot prelungidurata actului sexual, ?ntinz?nd ejacularea.

Sunt o multime de metode impotriva contraceptiei, cum ar fi:
· dispozitive intra uterine (DIU).
· pastile hormonale
· spermicidele
· diagrama s.a.

Insa aceste metode sunt nefaste pentru minori, le pot provoca anumite disfunctii in organism si leziuni foarte grave.
Deaceea, parintii trebuie sa treaca peste rusine si teama si sa le vorbeasca copiilor despre toate metodele de contraceptie, protectie si despre avantajele si dezavantajele acestor metode. ?nsa totusi cea mai buna metoda de protectie contra infectiilor sexual transmisibile ramine a fi prezervativul.

Capitolul 2

Aplicarea metodelor de lucru cu minorii.

Ca metode de lucru am folosit: interviul, observatia si ecomapa.
Dupa cum am mai spus si in capitolul de mai sus, pentru ca informatia sa fie primita pozitiva de catre minori de la parinti, trebuie sa existe aceeasi "lungime de unda psihologica", nu trebuie sa fugim de realitate ci trebuie sa raspundem cit mai adecvat, corect si exact. Educatia sexuala este o latura a educatiei. Este necesara la orice virsta, o educatie pur si simplu.
Motivarea sexuala a omului se formeaza treptat. Pot fi evidentiate citeva stadii ale acestui proces.
Educatia sexuala trebuie sa inceapa de la virsta de 4 ani si sa se adapteze virstei copilului si nivelului educational. Etapele psihofiziologice de dezvoltare ale copilului cer o diferentiere si adecvare a educatiei sexuale in trepte:
In jurul virstei de 5-6 ani apar "jocurile de confirmare" ("de-a mama si de-a tata"), de tipul celor vazute sau auzite in mediul familial. Intrarea in scoala determina o orintare afectiva valorica de tipul prieteniei dintre fete si baieti, pe criteriul "dragalaseniei" fetelor.
Dupa 7-8 ani incep separatiile intre grupurile de baieti si fete. De exemplu, participind la citeva ore de educatie, in clasa 2-a, sa observat ca permitindu-le sa stea cu cine doreste el, practic toti sau asezat fata cu fata si baiat cu baiat. Dar incercind sa se discute despre partile corpului, 60% sau rusinat sa spuna unele parti ale corpului.
Dupa 10 ani, atitudinea de "simpatie" intre cele doua sexe sa devina selectiva si sa apara "cupluri" mixte in cadrul activitatii. Simpatia capata o tinta "amoroasa".
Ca urmare, educatia sexuala din copilarie trebuie sa urmareasca deprinderea normelor de igiena individuala si sa acorde o atentie deosebita din partea parintilor pentru educatie in general a copilului. Nu trebuie uitat ca mai intii si neincetat trebuie facuta educatie pur si simplu.
De obicei, dragostea juvenila incepe cu o stare de nesatisfactie, dor al inimii. Nu rareori prima dragoste este efemera. Ea este expesia unui sentiment desteptat, o izbucnire puternica a pasiunii, memotia careia ramine pentru toata viata, dar nu totdeauna devine fundamentul unei ramilii durabile, sanatoase si fericite. O astfel de dragoste este beata de imagini poetice: obiectuul dragostei este idealizat, i se atribuie calitati inspirate de trasaturile eroilor indragiti ai romanelor, filmelor, pieselor.
Nacesitatea dragostei se contine in insasi firea umana si-si capata toata putearea in perioada maturarii sexuale. Dar iubirea nu este un scop in sine. Idealuri comune, o imbogatire mutuala cu cunostinte si experienta, ajutoeul amical- iata un scop pentru care dragostea este un impuls necesar. Sentimentele tinerilor indragostiti devin mai puternice, capata diverse nuante frumoase. In asemenea caz relatiile sexuale devin apogeul unitatii spirituale. Lipsa sentimentelor cordiale nu asigura in intimitate o satisfactie morala completa, ci doar o transforma intr-un act fiziologic primitiv, aducind deseori dezamagirea.
Pentru virsta cuprinsa intre 10-17 ani, trebuie sa cunoastem particularitatile virstei: este un non-sens sa contam pe rationalitatea si constiinta deplina a ideilor si faptelor, mai ales in circumstante particulare de inferbintare a instinctului sexual. Cicero spunea ca: "Intelepciunea nu se potriveste cu aceasta virsta".

Manifestarea dragostei la barbati si femei are loc in mod diferit. Cit de pasionat nu ar fi barbatul, el nu se va lasa prada emotiilor,ca femeia. De obicei, dragostea este doar unul din scopul vietii masculului si barbatul va tinde totdeauna sa-si pastreze libertatea individuala, pentru a avea indeajuns spatiu pentru activitatea sa individuala de creatie. A se lasa in virtejul dragostei inseamna pentru barbat a-si perde toate sperantele. Chiar si cea mai inteligenta femeie e putin probabiil sa poata aprecia la justa valore acest “act de curaj” al barbatului. De la barbat femeia asteapta, in primul rind, ca acesta sa-i fie prieten, povatuitor si, desigur, o garantie a bunastarii materiale personale si a copiilor. Un lucru cu totul diferit este dragostea femenina- pentru femei iubirea ar putea, uneori constitui unicul scop al vietii. Cu alte cuvinte, femeia iubeste altfel decit barbatul.
Marile instincte inascute (de conservare, sexual si alimantar) sint la baza organismului uman. Instinctul sexual se manifesta mult mai tirziu ca celelalte. Si acest lucru corespunde legiitatii. In diferenta de instinctul animalelor, cel al omului este innobilat de unul din cele mai frumoase si puternice sentimente este iubirea. Functia sexuala este strins legata de cele mai inalte etaje cerebrale cu cortexul creierului mare. Gratie acestui fapt, omul poate nu numai urma acest instinct, ci si sa conduca cu el.
Aproximativ la 13-14 ani la baieti si fete apare o atractie fata de reprezentantii sexului opus. Mai intii, atractia nu este decit vaga, dar in perioada adulta (18-35 ani) ea capata o intensitate deosebita. Este vorba de atractia sexuala.
Inceputul timpuriu al vietii sexuale, pina la atingerea pubertatii fizice, psihice si sociale, ramine nedorit; se pote avea un efect daunator asupra organismului. Paralel exista pericolul real al contaminarii de boli venerice, al reducerii senzatiilor sexuale la un act fiziologic obisnuit, neinnobilat de sentimente, pustiit sufleteste. Plus la toate, sarcina fetitelor este soldata de axigente excesive fata de organismul inca slab.
Este bine ca ocazional, direct, si mai mult simbolice decit stiintifice sa abordeze unele probleme din sfera relatiilor dintre sexe.
Tratarea acestor probleme se face cu prudenta, cu senceritate, cu mult calm, multa rabdare si intelegere si cu dorinta de a le rezolva.
Pentru a-si face bilantul dorintelor si pentru a-si calma nelinistile este bine ca tinarului sa i ofere un ragaz de meditatie. Este utila apoi rediscutarea si clarificarea problemelor.
Participind la orele educative din clasa 9-a , am incercat sa punem in discutie tema "educatiei sexuale". Chiar de la inceput li sa pus intrebarea, daca doresc sa fie introdus in scoala un curs de "educatie sexuala". Toti au fost de acord, insa au motivat aceasta necesitate prin faptul ca unii parinti sunt ocupati si nu au cind sa discute cu ei despre aceasta problema, sau se simt prost , sau nu au curajul de a discuta despre sexualitate. Intrebindu-i daca au discutat vreodata cu parintii aceasta problema, 15% din toti elevii au spus ca au discutat,insa foarte superficial.

Restul au spus ca informatiile ce le au despre educatia sexuala sunt din reviste, prieteni,filme, s.a..

Studiu de caz: M.I. 15 ani.
Am inceput sa am relatii sexuale de la virsta de 14 ani. Prima data cind am incercat, am facut-o cu o fata mai mare, avea vreo 15 ani, ma intilneam cu ea doar ca vroia sa facem sex. Ca sa ne protejam foloseam prezervativul. Insa nu a durat prea mult aceasta relatie. Acum am o prietena de virsta mea, la care tin cu adevarat si inca pina acum nu am avut relatii sexuale.
Despre educatia sexuala nu am discutat niciodata cu parintii, tot ce stiu sunt informatii din reviste, de la prieteni, si cite ceva din orele de clasa la care am discutat citeva ore despre educatia sexuala, insa cel mai mult discut cu prietena mea.

Aproximativ la 16-17 ani atractia sexuala capata o putere semnificativa, considerata ca hipersexualitate. In aceasta perioada nu sunt posibilitati pentru satisfacerea fireasca a dorintelor sexuale sporite. Viata ramiliala incepe, de obicei, nu mai devreme de, iar in majoritatea cazurilor cu mult dupa 18 ani. Apare un decalaj considerabil intre aparitia libedoului si posibilitatea fireasca de al satiisface. Aceasta este una din cele mai esentiale dezarmonii ale vietii sexuale a omului. Tendinta spre intimitate se realizeaza in actul sexual.
Dupa virsta de 18 ani sunt necesare din punct de vedere informational date de certa rigoare stiintifica, iar sub raport educativ urmarirea cunoasterii a vetii in doi, a obligatiilor familiale si sociale in perspectiva unei eventuale casatorii.
Anume in aceasta perioada tinerii incep o viata sexual timpurie, accepta fara alegerea relatiilor intime, incearca sa le incline spre aceeasi pe prietenele lor. Sentimentele adevarate,de regula, lipsesc, ca in sufletul tinarului se desfasoara o lupta dureroasa intre libedoul declansat de insasi natura si conceptiile platonice inaltate din perioada precedenta.
Insa, exista multe motive ca unele probleme intime ale educatiei sexuale sa fie discutate si rezolvate intre mama-fiica, tata-fiu. Educatia trebuie sa ofere fetelor o natura mai putin complexata, mai curajoasa, mai independemta, iar baietilor mai multa stapinire de sine. Insa nu ar trebui oa educatia facuta sa fie mai putin serioasa si responsabila decit cea facuta fetelor, pentru ca, in acest domeniu, responsabilitatea apartine in egala masura atit fetelor cit si baietilor.
De exemplu, fata mai degraba ii va spune mamei despre problemele ei personale, uneori chiar si cele mai intime, cum ar fi relatiile intre ea cu un baiat. Cred ca mama o va intelege mai bine decit tata, insa el va putea mai bine sa-l inteleaga pe baiat.
Studiind citeva familii din scoala, la care aveau copii in aceiasi clasa, sa observat un lucru foarte interesant, punindu-le aceiasi intrebare “daca au discutat vreodata cu copii lor, despre problemele sexualitatii ce le intimpina in viata de zi cu zi”. Am observat ca familiile care au careva studii, ua discutat uneori despre aceasta, cei fiind dintr-o familie cu o situatie mai grea si cei cu multi copii au spus pinsa

Concluzii
Necatind la aceea ca societatea in ultimele decenii trece printr-o criza economica, totusi au gasit de cuviinta de a se ocupa de aceasta problema. Problemele educetiei sexuale trebuie foarte bine chibzuite, elaborate meticulos ca sa fie inteleasa si accesibila pentru tineri. O parte integranta a acestor programe sunt companiile de Informare, Comunicare si Educarea tinerilor in problemele sanatatii si drepturilor reproductive si sexuale, planificarii familiei in scopul prevenirii bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA si sarcinilor nedorite in rindul tinerilor.
Foarte multi tineri stiu de existenta centrelor, insa cu parere de rau foarte putini viziteaza aceste centre, avind o problema uneori nici parintilor nu se adreseaza, deaceia trebuie de introdus in scoala acest curs de educatie sexuala.
Pe viitor speram ca scoala impreuna cu parintii sa discute acesta problema, iar in cazul aparitiei vreo unei probleme sa nu se sfiasca sa se adreseze chiar unui specialist, pentru a putea depasi aceste probleme. Pentru a se bucura de noua familie, de fi sanatosi pentru a da nastere unei noi generatii.


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta