Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Desfacerea casatoriei
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
A. Divortul e5x24xs
Consta in stingerea cu efect numai pentru viitor a principalelor efecte ale casatoriei, in baza hotararii irevocabile a instantei judecatoresti.
Efectele casatoriei vor fi stinse numai pentru viitor. Nu toate efectele vor fi stinse. Astfel, raman numele purtat pe timpul casatoriei, dreptul la pensia de intretinere. Divortul e judiciar -; din momentul ramanerii irevocabile a hotararii.
Divortul poate fi acordat la cererea unuia dintre soti sau pe temeiul consimta-mantului ambilor soti.

a) Divortul la cererea unuia dintre soti
Admisibilitatea acestui tip de divort presupune prezenta cumulativa a anumitor conditii:
1) Existenta unor motive temeinice, de natura subiectiva sau de natura obiectiva.
Cele de natura subiectiva evoca comportamentul, conduita culpabila a unuia dintre soti. Instanta solutionand o cerere de divort fondata pe vinovatia sotilor va putea pronunta un divort din vina exclusiva a unuia dintre soti sau un divort din vina ambilor soti. Constatarea culpei exclusive sau a culpei concurente a sotilor produce efecte in sfera efectelor desfacerii casatoriei.
Instanta nu va decide culpa unuia sau a altuia dintre soti, ci va dispune desfa-cerea casatoriei.
Motive temeinice: a) Relatiile extraconjugale b) Violenta fizica si/sau verbala c) Neglijenta d) Despartirea faptica indelungata e) Neglijenta fata de familie f) Motive obiective -; boala grava.
2) Motivele temeinice aratate de parti trebuie sa fi afectat grav relatiile dintre soti.
3) Datorita motivelor temeinice care afecteaza grav relatiile dintre soti continuarea casatoriei sa nu mai fie posibila.
4) Din casatorie sa nu fi rezultat copii minori la data cererii de divort.

Divortul prin consimtamantul ambilor soti
A fost introdus in 1993. Divortul este judiciar, deci trebuie constatat de instanta judecatoreasca.
Conditii:
- Consimtamantul ambilor soti
- De la incheierea casatoriei sa fi trecut cel putin un an
- Din casatoria sotilor sa nu fi rezultat copii minori
- In cazul fiicei minore casatorite, parintii acesteia pot divorta.
B. Procedura divortului
E una derogatorie de la dreptul comun. Dreptul la actiune in materie de divort are caracter strict personal. Sotii sau sotul vor putea cere desfacerea casatoriei. O cerere pronuntata de o alta persoana e inadmisibila.
Moartea unuia dintre soti in cursul procesului de divort impiedica desfasurarea casatoriei, urmand ca instanta sa dispuna inchiderea dosarului constatand incetarea casatoriei.
Impacarea sotilor e posibila pe tot cursul procesului. Sotul reclamant poate renunta oricand la cererea sa de divort.
Sotii nu pot fi reprezentati. Lipsa reclamantului in instantele de fond duce la pierderea procesului.
Exceptii (care permit reprezentarea):
1) Sotul se afla intr-o pedeapsa privativa de libertate.
2) Sotul e grav bolnav.
3) Sotul se afla sub interdictie judecatoreasca.
4) Are domiciliul sau resedinta in strainatate.

1. Cererea de divort
Cuprinde: a) O solicitare privind desfacerea casatoriei -; cererea principala pentru divort. b) Consecintele posibile ale desfacerii casatoriei, asa cum le solicta reclamantul privitor la incredintarea copiilor si stabilirea pensiei de intretinere (are caracter obligatoriu) c) Numele sotilor dupa divort -; Se poate reveni la numele anterior sau se poate pastra numele comun (are caracter obligatoriu) d) Partajarea/atribuirea folosintei spatiului locativ -; Daca e imobil comun se va imparti (caracter facultativ) e) Pensia de intretinere intre fostii soti asupra careia instanta nu se poate pronunta decat in baza unei cereri exprese (are caracter facultativ). Acest drept poate fi valorificat si ulterior divortului pe calea unei actiuni separate. f) Impartirea bunurilor comune din timpul casatoriei -; Are caracter facultativ pentru ca partajul poate fi si extrajudiciar pe cale conventionala. Are aceeasi valoare juridica ca partajul judiciar. E conditionat de admiterea cererii de desfacere a casatoriei. g) Plata cheltuielilor judiciare -; Daca e vina exclusiva doar a unuia dintre soti acesta va suporta cheltuielile proprii si va restitui cheltuielile celuilalt sot. Daca divortul e din vina ambilor, atunci fiecare va suporta propriile cheltuieli.
Pozitia pe care o poate adopta paratul
Paratul are si el posibilitatea de a formula o cerere reconventionala prin care sa solicite desfacerea casatoriei. Cererea reconventionala indeplineste aceleasi conditii ca cererea reclamantului. Aceasta a fost formulata in care era deja pornita actiunea civila.
Divortul se va putea pronunta din vina exclusiva a reclamantului daca paratul, prin cererea sa reconventionala, a solicitat acest lucru. Cererea principala si cererea reconventionala, daca se refera la desfacerea casatoriei nu vor putea fi disjunse (judecate separat).
Cererea de divort fondata pe consimtamantul ambilor soti va cuprinde solicitarea sotilor in sensul disolutiei casatoriei, aratandu-se ca sunt indeplinite cerintele legale in aceasta materie si, daca e cazul, se va face precizarea ca sotii au convenit privitor la cererile accesorii divortului. In lipsa invoielii sotilor, pretentiile accesorii vor fi solutionate cu respectarea procedurii divortului.
2. Competenta in materie de divort
Indiferent de modalitatea in care s-a cerut divortul cererea nu se va depune la registratura instantei, ci va fi prezentata presedintelui sau vicepresedintelui instan-tei, personal de sotul reclamant sau de soti.
Cererea se va depune la judecatoria de la ultimul domiciliu comun al sotilor cu conditia ca cel putin unul dintre ei sa domicilieze pe raza acelei instante. Daca nici unul din soti nu mai are domiciliul in circumscriptia instantei astfel determinate sau daca sotii n-au avut nicicand un domiciliu comun, competenta revine instantei de la domiciliul paratului. Daca domiciliul paratului nu e cunoscut sau daca acesta are domiciliul in strainatate va fi competenta cea de la domiciliul reclamantului. Ordinea in care sunt insirate aceste competente e obligatorie.
Odata determinata instanta competenta in materie de divort, aceasta e indrepta-tita sa se pronunte asupra tuturor capetelor de cerere chiar daca unele din aceste capete, solicitate separat de divort, ar fi atras competenta exclusiva a altei instante.
Daca exista bunuri imobile, instanta competenta e cea in a carei raza se afla acele imobile.
3. Prezenta partilor in cadrul divortului
Legea instituie obligatia pentru ambii protagonisti de a fi prezenti la toate sedintele de judecata.
In cazul divortului la cerere, lipsa reclamantului la oricare din termenele de judecata in fata instantelor de fond (judecatorie si calea de atac a apelului) atrage respingerea cererii ca nejustificata. Acest regim e aplicabil si reclamantului reconventional.
Legiuitorul permite reprezentarea sotului la divort in urmatoarele ipoteze:
1) Unul din soti executa o pedeapsa privativa de libertate
2) Sufera de o boala grava
3) Se afla sub interdictie judecatoreasca
4) Are resedinta in strainatate
Indiferent ca paratul s-ar afla sau nu intr-una din cele 4 ipoteze care i-ar permite reprezentarea, lipsa acestuia nu produce consecinte asupra desfasurarii procesului.
In cazul divortului prin acordul sotilor e obligatorie prezenta ambilor in fata instantei de judecata la termenul de judecata stabilit, la distanta de doua luni de la data inregistrarii cererii.
4. Actele de dispozitie ale partilor in cursul procesului de divort
Cat priveste cererea principala, e posibila renuntarea la judecata pe tot cursul procesului. Prin aceasta nu se renunta, insa la dreptul de a intenta divort.
Impacarea partilor poate interveni oricand in timpul procesului.
In ceea ce priveste capetele accesorii ale divortului au relevanta intelegerile privind numele precum si invoiala asupra bunurilor supuse partajului. Sotul care si-a dat consimtamantul in sensul pastrarii de catre celalalt al numelui comun din casatorie nu si-l mai poate retracta. Cel care a cerut pastrarea numelui, chiar daca a obtinut acordul celuilalt sot poate renunta la acest drept pe toata durata procesului.
Cat priveste bunurile de impartit, la fel ca in dreptul comun, partile se vor putea invoi oricand, prezentand instantei tranzactia lor (renuntare din partea fiecaruia).
5. Probele
Interogatoriul e interzis in dovedirea motivelor de divort. Se poate recurge la interogatoriu pentru dovedirea motivelor temeinice din restul pretentiilor accesorii divortului.
Pot fi audiati ca martori si rudele si afinii partilor pana la gradul III inclusiv, cu exceptia descendentilor. Copii minori care au implinit 10 ani vor fi audiati de instanta in legatura cu incredintarea lor. Acestia nu au calitate de martori, ci sunt asimilati unei pozitii asemanatoare cu pozitia pe care o au expertii. Instanta va putea solicita si efectuarea anchetelor sociale la domiciliul/ domiciliile partilor. Hotararea pronuntata in lipsa acordului autoritatii tutelare e ilegala.
6. Hotararea de divort
Hotararea trebuie sa cuprinda o statuare privind soarta casatoriei. Exista doua posibilitati: a) respingerea cererii ca nefondata, mentinandu-se casatoria cu toate efectele sale si b) admiterea cererii si desfacerea casatoriei.
Daca solutia e de admitere si divortul s-a cerut pentru motive de ordin subiectiv urmeaza ca instanta sa statueze asupra vinovatiei fiecaruia dintre soti. Din acest punct de vedere rezolvarile posibile sunt: a) Divortul din vina exclusiva a paratului b) Divortul din vina ambilor soti c) Divortul din vina exclusiva a reclamantului, insa numai daca paratul a formulat o cerere reconventionala.
In cazul divortului pentru motive de natura obiectiva, instanta nu statueaza asupra culpei, indiferent de natura motivelor invocate. Daca ambele parti solicita in mod expres, instanta nu-si va motiva hotararea in partea referitoare la desfacerea sa.
Hotararea instantei poate fi atacata cu apel si apoi cu recurs in termenul special de 30 de zile de la data comunicarii hotararii.
In cazul divortului prin consimtamantul sotilor hotararea e definitiva si irevocabila in privinta divortului, din momentul pronuntarii acestuia.
7. Efectele hotararii de divort
Partile sunt divortate din momentul ramanerii definitive a hotararii de desfacere a casatoriei. Actul instantei produce efecte erga omnes, de aceea o copie a hotararii va fi transmisa serviciului de stare civila care a inregistrat casatoria pentru a se opera mentiunea divortului. Fata de terti casatoria e desfacuta din momentul in care s-a facut mentiune in registrul starii civile sau din momentul in care tertul a aflat pe orice cale de desfacerea casatoriei.
Desfacerea casatoriei stinge principalele efecte ale acesteia cu efecte numai pentru viitor atat in planul relatiilor personale dintre soti, cat si in planul relatiilor patrimoniale dintre acestia.
Divortul afecteaza relatiile dintre parinti si copiii minori conducand la scindarea ocrotirii parintesti. In cazul femeii minore, capacitatea de exercitiu dobandita prin incheierea casatoriei se pastreaza chiar daca a fost exclusiv vinovata.
Sub aspect patrimonial obligatia de intretinere dintre soti inceteaza, dar ia nastere o noua obligatie de intretinere intre fostii soti. Prezumtia de comunitate isi inceteaza eficacitatea pe data ramanerii irevocabile a hotararii divort. Prin urmare, nici mandatul tacit reciproc de reprezentare nu supravietuieste.


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta