Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    

 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate
loading...


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
FAPTA ILICITA
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

FAPTA ILICITAFaptele ilicite sunt acele fapte care incalca legea civila „delictul civil”
Īn materia răspunderii civile delictuale, fapta ilicită este definită ca fiind orice faptă prin care, īncălcāndu-se normele dreptului obiectiv, sunt cauzate prejudicii dreptului subiectiv aparţinānd unei persoane.
Īn alte formulări, fapta ilicită a fost definită ca fiind acţiunea sau inacţiunea care are ca rezultat īncălcarea drepturilor subiective sau intereselor legitime ale unei persoane sau ca reprezentānd un act de conduită prin săvārşirea căruia se īncalcă regulile de comportament īn societate.
Deşi dispoziţiile art. 998 Cod civil se referă la „orice faptă care cauzează altuia prejudiciu”, īn realitate, pentru a fi atrasă răspunderea civilă delictuală, fapta trebuie să fie ilicită.
De exemplu, este ilicită fapta posesorului de rea – credinţă, care culege recolta de pe o suprafaţă de teren care nu-i aparţine, producānd astfel proprietarului care, potrivit art. 480 Cod civil, are dreptul să culeagă fructele, o daună constānd īn contravaloarea fructelor īnsuşite pe nedrept. Īn asemenea situaţii, sunt īntrunite condiţiile prevăzute de art. 998 Cod civil, iar posesorul este obligat să restituie proprietarului terenului fructele culese, acesta avānd obligaţia ca, potrivit art. 484 Cod civil, să plătească cheltuielile făcute pentru obţinerea fructelor.
Īn acest sens şi art. 25 şi 35 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice, menţionează expres răspunderea pentru fapta ilicită./> Īn aprecierea caracterului ilicit al faptei trebuie avute īn vedere nu numai normele juridice, dar şi normele de convieţuire socială, īn măsura īn care reprezintă o continuare a prevederilor legale.
Legea impune, de regulă, obligaţia persoanelor de a se abţine de la orice faptă prin care s-ar putea aduce atingere drepturilor subiective şi intereselor legitime ale altora. Īncălcarea acestei obligaţii are loc, īn principiu, printr-o activitate pozitivă, prin acte comisive, dar fapta ilicită poate īmbrăca şi forma unei inacţiuni, īn acele situaţii cānd, potrivit legii, o persoană este obligată să īndeplinească o activitate sau să săvārşească o anumită acţiune.
Trăsăturile caracteristice ale faptei ilcite

Fapta ilicită prezintă următoarele trăsături caracteristice:
• fapta are caracter obiectiv sau existenţă materială, constānd īntr-o conduită ori manifestare umană exteriorizată;
• fapta ilicită este mijlocul prin care se obiectiveaza un element psihic,subiectiv:vointa omului care a ales o anumita conduita.Aasadar,fapta ilicita este rezultatul unei atitudini psihice.
• fapta este contrară ordinii sociale şi reprobată de societate;reprobarea sociala,din punct de vedere subiectiv,este legata de greseala,culpa sau vinovatie,iar din punct de vedere obiectiv,isi gaseste expresia juridica in caracterul ilicit al faptei.

Inactiunea,ca fapta ilicita
In general,conduita ilicita a autorului se exprima printr-o actiune,precum sustragerea unor bunuri apartinand altei persoane,comiterea unui accident ce cauzeaza distrugerea unor bunuri sau o vatamare corporala.
S-a remarcat insa ca fapta ilicita poate consta si intr-o inactiune, cu conditia sa existe o norma juridica de natura sa oblige o anumita peroana sa actioneze intr-un anumit mod, iar peroana respectiva nu se conformeaza acestei obligatii de a actiona.
De asemenea, nu este exclus ca prejudiciul sa fie urmarea unui comportament ilicit complex, format atat din actiuni, cat si din infractiuni, toate acestea avand, desigur, un caracter ilicit
Cauzele care īnlătură caracterul ilicit al faptei

Īn anumite situaţii, deşi fapta ilicită provoacă un prejudiciu altei persoane, răspunderea nu este angajată, deoarece este īnlăturat caracterul ilicit al faptei.

Cauzele care īnlătură caracterul ilicit al faptei sunt:
- legitima apărare;
- starea de necesitate;
- īndeplinirea unei activităţi impuse sau permise de lege;
- īndeplinirea ordinului superiorului;
- exercitarea unui drept;
- consimţămāntul victimei.

Legitima apărare este definită īn art. 44 din Codul penal īn vigoare pānă la data de 1 septembrie 2006 , şi de art. 22 din noul cod penal , ca reprezentānd o faptă săvārşită īn scopul apărării vieţii, integrităţii corporale, a sănătăţii, libertăţii, onoarei sau bunurilor aceluia care exercită apărarea, ale altei persoane sau īn apărarea unui interes general, obştesc, īmpotriva unui atac ilicit exercitat de o altă persoană, faptă de apărare prin care se pricinuieşte atacatorului, agresorului, o asemenea pagubă.
O persoană este considerată īn legitimă apărare dacă fapta a fost săvārşită īn următoarele condiţii:
- există un atac material, direct, imediat şi injust īmpotriva persoanei care comite fapta;
- atacul să fie īndreptat īmpotriva unei persoane sau a drepturilor acesteia ori īmpotriva unui interes general;
- atacul să pună īn pericol grav viaţa, integritatea corporală , drepturile celui atacat ori interesul public;
- apărarea celui care săvārşeşte fapta ilicită să fie proporţională cu atacul.

Starea de necesitate , definită de art. 45 alin.2 Cod penal īn vigoare şi de art. 23 din noul Cod penal, presupune că fapta a fost săvārşită pentru a salva de la un pericol iminent, şi care nu putea fi īnlăturat altfel, viaţa, integritatea corporală sau sănătatea autorului, a altuia sau un bun important al său ori al altuia sau un interes public (interes general).
Fapta ilicită nu va decl


anşa răspunderea civilă delictuală, lipsindu-i caracterul ilicit, dacă a fost săvārşită īn īndeplinirea unei activităţi impuse ori permise de lege sau a ordinului superiorului.
Executarea ordinului superiorului īnlătură caracterul ilicit al faptei dacă a fost emis de organul competent; emiterea ordinului s-a făcut cu respectarea formelor legale; ordinul nu este vădit ilegal sau abuziv, iar modul de executare al ordinului nu este ilicit.
Exercitarea unui drept īnlătură caracterul ilicit al faptei dacă, prin exercitarea de către o persoană a prerogativelor conferite de lege dreptului său, s-au creat anumite restrāngeri sau prejudicii dreptului subiectiv aparţinānd unei alte persoane.
Dreptul subiectiv a fost definit ca prerogativă conferită de lege īn temeiul căreia titularul dreptului poate sau trebuie să desfăşoare o anumită conduită ori să ceară altora desfăşurarea unei conduite adecvate dreptului său, sub sancţiunea recunoscută de lege, īn scopul valorificării unui interes personal, direct, născut şi actual, legitim şi juridic protejat, īn acord cu interesul obştesc şi cu normele de convieţuire socială.
Exercitarea dreptului subiectiv civil este guvernată de două principii:
- dreptul subiectiv civil trebuie să fie exercitat īn limitele sale interne, respectiv potrivit scopului economic şi social īn vederea căruia este recunoscut de lege, astfel cum rezultă din prevederile art. 3 alin. 2 din Decretul nr. 31/1954 ;
- dreptul subiectiv civil trebuie exercitat cu bună – credinţă, conform dispoziţiilor art. 57 din Constituţia Romāniei şi art. 970 alin. 1 Cod civil.
Dacă dreptul subiectiv este exercitat abuziv se va angaja răspunderea civilă delictuală a titularului pentru prejudiciile pe care le-a cauzat.
Īn dreptul civil, prin abuz de drept se īnţelege exercitarea unui drept subiectiv civil cu īncălcarea principiilor exercitării sale.
Exercitarea unui drept va fi considerată abuzivă doar atunci cānd dreptul nu este utilizat īn vederea realizării finalităţii sale, ci īn intenţia de a păgubi o altă persoană.
Instanţele judecătoreşti au decis că „ deşi de natură a aduce prejudicii unui drept subiectiv, fapta cauzatoare nu are caracter ilicit şi astfel nu se pune problema angajării unei răspunderi civile cānd ea este săvārşită cu permisiunea legii. Este cert, că cel ce exercită prerogativele pe care legea le recunoaşte dreptului său subiectiv nu poate fi considerat că acţionează ilicit, chiar dacă prin exerciţiul normal al dreptului său aduce anumite atingeri ori prejudicii dreptului subiectiv al altei persoane. Īn acest sens, exercitarea dreptului constituţional al liberului acces la justiţie, prevăzut de art. 21 din Constituţia Romāniei nu poate fi calificată ca o faptă ilicită.”
Sancţiunea care intervine īn cazul abuzului de drept constă īn obligarea autorului abuzului la plata despăgubirilor pentru prejudiciul de natură patrimonială sau morală cauzat prin exercitarea abuzivă a dreptului său.

Consimţămāntul victimei reprezintă o cauză care īnlătură caracterul ilicit al faptei īn măsura īn care victima prejudiciului a fost de acord, īnainte de săvārşirea faptei, ca autorul acesteia să acţioneze īntr-un anumit mod, deşi exista posibilitatea producerii unei pagube.


BIBLIOGRAFIE


1.Constantin Stătescu, Corneliu Bīrsan,. Drept civil. Teoria generală a obligaţiilor, Ed. All Beck, Bucureşti, 2002
2.Liviu Pop, Teoria generală a obligaţiilor, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 1996
3.Veronica Stoica, Nicolae Puşcaş, Petrică Truşcă, Drept civil. Instituţii de drept civil, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2003
4.Maria Gaiţă, Drept civil, Obligaţii, Ed. Institutul European, Iaşi, 1999;
5Andreea Tabacu, Drept civil. Teoria generală a obligaţiilor, Ed. Paralela 45, 2002
6.Ion Deleanu, Drepturile subiective şi abuzul de drept, Ed. Dacia, Cluj – Napoca, 1988
loading...
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright© 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite