Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Principiile raspunderii juridice
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Si in cazul principiilor raspunderii juridice-ca si in situatia principiilor generale ale dreptului sau ale criteriilor generale ale dreptului-aceste principii nu reflecta doar un continut strict juridic ci, implicit si elemente ale principiilor si valorilor nejuridice: morale, etice, religioase etc. proprii civilizatiei acestei societati.
In teoria generala a dreptului aceste principii ale raspunderii juridice sunt considerate a fi in principal urmatoarele: principiul raspunderii pentru fapte savarsite cu vinovatie; principiul justetei sanctiuni; principiul raspunderii personale; principiul celeritatii tragerii la raspundere juridical.
a. Principiul raspunderii pentru fapte savarsite cu vinovatie

In baza acestui principiu, orice subiect de drept poate fi tras la raspundere juridical si i se poate aplica o sanctiune numai atunci cand este vainovat de nerespectarea unei norme juridice si numai in limitele vinovatiei sale. Vinovatia consta in faptul ca subiectul nu respecta de buna stiinta conduita prescrisa , prin care incalca interesele generale ocrotite prin normele de drept, stiind, sau trebuind ca prin comportamentul sau contravene acesto interese.
b. Principiul raspunderii personale

Conform acestui principiu, raspunderea juridical actioneza in mod direct numai fata de persoana vinivata de savarsirea faptei ilicite.
In general, raspunderea se stabileste numai pentru fapta savarsita de autor si in limitele faptei sale, luandu-se in considerare toate imprejurarile obiective si subiective ale autorului faptei ilicite, atat in monentul savarsirii faptei, cat si in momentul stabilirii sanctiunii.
In sfera acestui principiu functioneaza regula potrivit careia numai cel care a comis o incalcare a legii este pasibil de raspundere, iar pentru o singura fapta ilicita se poate aplica o singura pedeapsa si o singura data.
c. Principiul justei sanctiuni

Pentru respectarea acestui principiu este necesara o justa apreciere si corelare a gravitatii faptei cu sanctiunea aplicata astfel incat intre acestea sa existe o corecta proportionalitate.In acest sens este, necesara corecta alegere si aplicare a normei juridice sub incidenta careia, de altfel, constituie unicul temei in virtutea careia intervine treagerea la raspundere.
d. Principiul celeritatii tragerii la raspundere

In virtutea acestui principiu, persoanelor care se fac vinovate de savarsirea unor fapte ilicite trebuie sa li se aplice sanctiunile cat mai rapid posibil dupa savarsirea faptelor respective, astfel incat aplicarea acestor sanctiuni sa-si atinga scopul urmarit, atat fata de faptuitor, fata de cel lezat cat si fata de societate(scopul reparatoriu, educativ si preventive).


Colt dreapta
Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta