Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
CONTRASTALII
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

3.1. Notiune

Cuvantul contrastalii are un dublu inteles: a) perioada de timp folosita pentru finalizarea operatiunilor de incarcare sau descarcare dupa expirarea staliilor; b) suma de bani pe care navlositorul agreeaza sa o plateasca armatorului pentru perioada de timp folosita pentru incarcare sau descarcare peste termenul alocat in mod gratuit prin contractul de navlosire. s6r4rt
Ratiunea economica a contrastaliilor este aceea ca, prin utilizarea lor, sunt satisfacute atat interesele armatorului (armatorul fiind despagubit pentru intarzierea operatiunilor de incarcare sau descarcare peste perioada de timp alocata prin contract), cat si cele ale navlositorului (navlositorului permitandu-i sa finalizeze operatiunile de incarcare sau descarcare chiar daca a depasit perioada de timp alocata prin contract).
Nivelul acestor despagubiri platite de navlositor este stabilit pe zi sau pro-rata si este indicat ca acesta sa se stabileasca in jurul sumei pe care nava ar fi castigat-o daca ar fi fost exploatata pe baza unui contract de navlosire pe timp, insa ea face obiectul negocierilor dintre armator si navlositor. Daca nu apare expresia pro-rata, atunci orice fractiune din zi se va considera zi intreaga din punt de vedere al contrastaliilor.
Contrastaliile incep sa conteze imediat dupa expirarea timpului alocat pentru incarcare sau descarcare si ele se conteaza in mod continuu pana la finalizarea operatiunilor de incarcare sau descarcare. Toate exceptiile cu privire la stalii (conditii meteorologice nefavorabile, perioade de timp exceptate) nu se aplica si la contrastalii, cu exceptia cazurilor in care exista clauze astfel construite incat sa nu exista nici un fel de dubiu ca aceste exceptii se aplica si contrastaliilor.
Deci, in absenta unei prevederi contrare, contrastaliile curg si pe perioada cat nava nu se afla in port sau daca nava nu poate incarca sau descarca din motive ce nu-i pot fi imputate armatorului sau pentru care armatorul este exonerat de raspundere. Trebuie precizat insa ca, pentru a fi indreptatit sa solicite contrastalii, armatorul trebuie sa puna nava la dispozitia navlositorului gata de operare si ca el nu este indreptatit la contrastalii daca operatiunile nu se pot desfasura din vina armatorului, a prepusilor acestuia sau deficientelor navei.
Se poate pune intrebarea daca atata timp cat plateste pentru imobilizarea suplimentara a navei navlositorul are dreptul de a tine nava in contrastalii o perioada nelimitata. Raspunsul la aceasta intrebare este evident negativ pentru ca de multe ori rata contrastaliilor nu poate conduce la obtinerea unui profit similar cu cel obtinut din exploatarea navelor. Chiar daca prin contract nu se stabileste un numar de zile de contrastalii navlositorul este indreptatit sa tina nava in contrastalii doar o perioada rezonabila de timp, dupa care el plateste despagubiri pentru retinerea navei.
Stabilirea prin contract a numarului de zile de contrastalii nu rezolva dificilele probleme ce apar atunci cand navlositorul nu furnizeaza cantitatea de marfa prevazuta in contract si nu declara ca nu mai poate obtine diferenta de marfa. In aceasta situatie este dificil pentru armatori a decide daca nava trebuie sa plece fara a incarca toata marfa sau sa astepte pentru a incarca toata marfa. Atata timp cat rata contrastaliilor este suficienta si navlositorul plateste contrastaliile, armatorul nu are pierderi considerabile, dar atunci cand rata contrastaliilor este redusa sau navlositorul nu plateste contrastaliile sau armatorul are de performat un alt voiaj, este necesar sa se solicite o opinie a consilierilor juridici pentru a stabili ce procedura trebuie urmata.
3.2. Despagubiri pentru retinere (damages for detention)

Acestea se platesc in urmatoarele cazuri:
• la expirarea staliilor daca in contract nu sunt prevazute contrastalii;
• la expirarea unei perioade rezonabile de timp daca prin contract durata staliilor nu este definita;
• la expirarea numarului de zile de contrastalii alocat prin contract.
Spre deosebire de contrastalii, care sunt platibile doar pentru intarzierea operatiunilor de incarcare sau descarcare peste termenul stabilit prin contract, despagubirile pentru retinere se platesc si in urmatoarele cazuri:
• marfa incarcata conduce la prelungirea voiajului;
• incalcarea contractului de catre navlositor in ceea ce priveste nominarea porturilor la timp sau pentru prezentarea spre semnare a conosamentelor cu intarziere.
Daca in cazul contrastaliilor nivelul acestora este stabilit prin contract, nivelul despagubirilor pentru retinere nu este, de cele mai multe ori, stabilit prin contract. Pentru a determina nivelul acestor despagubiri este necesar sa se ia in considerare urmatoarele elemente:
- nivelul contrastaliilor poate fi folosit ca punct de plecare in stabilirea despagubirilor pentru retinere;
- atunci cand exista dovezi cu privire la veniturile zilnice de piata ale navei, nivelul despagubirilor pentru retinere se pot calcula in functie de aceasta.

3.3. Responsabilitatea pentru plata contrastaliilor

Responsabilitatea pentru plata contrastaliilor mentionate in contractul de navlosire revine urmatoarelor persoane: a) navlositorului, acesta este responsabil pentru plata contrastaliilor in toate cazurile cu exceptia urmatoarelor:
• contractul de navlosire contine o clauza numita “Cesser Clause”
• existenta unui nou contract reprezentat de conosament b) posesorul conosamentului, daca termenii si conditiile contractului de navlosire sunt incorporati in conosament
Atunci cand in conosament se face referire la contrastalii, acestea sunt platibile: a) de incarcator sau primitor b) de orice persoana ce prezinta un astfel de conosament si care solicita livrarea marfurilor pe baza lui, daca se poate interpreta aceasta solicitare ca un acord de a le plati c) orice persoana careia I-au fost transferate drepturile si obligatiile din conosament si care preia sau solicita livrarea marfurilor sau care are o pretentie asupra armatorului pe baza contractului de transport
Din orice conosament se subintelege obligatia primitorului de a descarca marfurile intr-un termen rezonabil. Pe baza acestei obligatii subintelese, armatorul are drept de actiune impotriva primitorului.
In cazul in care exista mai multe conosamente, fiecare dintre ele precizand ca descarcarea sau incarcarea se va face intr-un anumit numar de zile si un nivel al contrastaliilor mentionat in conosament poate aparea problema dreptului armatorului de a recupera contrastaliile de la fiecare dintre acesti posesori de conosamente. Din cazurile tratate pana acum se pare ca armatorul are acest drept, insa daca el recupereaza o suma mai mare decat cea la care este indreptatit prin contractul de navlosire, diferenta dintre acestea trebuie sa o tina la dispozitia navlositorului.3.4. Plata contrastaliilor

In cele mai multe cazuri, calculul si plata contrastaliilor se face dupa terminarea operatiunilor de descarcare si livrarea marfurilor. Daca armatorii intentioneaza sa puna sechestru pe marfuri pentru a recupera contrastaliile este necesar a avea in contract prevedere ca acestea sunt platibile “day by day”.

3.5. Influenta altor clauze ale contractului asupra staliilor si contrastaliilor -; existenta mai multor contracte de navlosire

Contarea timpului de stalii poate fi influentata si de alte clauze sau circumstante pe langa cele mentionate in clauza referitoare la stalii. Un exemplu de clauza ce are o influenta semnificativa asupra staliilor este clauza de greva. Unele clauze de greva se refera in mod expres la contarea staliilor, pe cand altele sunt mai putin clare si este de multe ori dificil a stabili daca acestea se refera sau nu la contarea staliilor. Clauzele de greva sunt dificil de construit si de interpretat
O alta problema ce ridica intrebari dificile in legatura cu modalitatea de contare a staliilor este aceea a existentei mai multor contracte de navlosire pentru acelasi voiaj. Armatorii se pot afla in aceasta situatie daca doi sau mai multi navlositori incarca sau descarca marfuri in acelasi timp si in aceeasi dana, iar armatorul trebuie sa intocmeasca un “Time-Sheet” pentru fiecare navlositor. Aceasta nu ridica probleme deosebite daca istoricul operatiunilor de incarcare sau descarcare este intocmit corect precizandu-se in mod clar timpul efectiv folosit si magaziile din care marfa este descarcata. Timpul pierdut in asteptarea unei dane de operare sau orice perioada in care operatiunile nu se desfasoara pot conduce la dispute intre armator si navlositori. Pentru a evita astfel de probleme este necesar ca inca din timpul negocierilor sa se precizeze clar responsabilitatile fiecarui navlositor.
Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2023 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta