Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Industria energetica
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Referat

Tema : Industria energetica

v3m20me
Planul temei:

1. Caracterizarea ind.energetice in dezvoltarea economiei nationale.

2. Numiti resursele energetice existente in Republica Moldova.

3. Problemele cu care se confrunta R.Moldova pe plan energetic.

4. Harta industriei energetice.

5. Enumerati citeva state din care R. Moldova ar putea sa inporte energie electrica.

6. Bibliografie.

INDUTRIA ENERGETICA

Industria energetica sta la baza dezvoltarii economiei nationale,deoarece asigura cu energie electrica si termica toate sectoarele economiei ,inclusiv spatiile administrative si cele locative. Aceasta ramura include extractia combustibilului(petrol, gaze naturale,carbine s.a.)utilizarea altor resurse energetice ,productia en. electrice si a celei termice si transmiterea ei catre consumator.

O problena a energeticii republicii este insuficienta de resurse proprii de conbustibil si energie . Resursele hidroenerdetice sint limitate si in cea mai mare parte deja valorificate prin constructia complexelor hidro tehnice de la Dubasari ,pe riul Nistru,
Si de la Costeszi -;Stinca (jud.Balti),pe riul Prut .

Resursele energetice locale (energia apei,solara ,a vintului, lemnul, deseurile din sectorul agricol ) acopera numai 2% din consumul total de energie .Toate aceste circumstante conditioneza dependenta Republicii Moldova de importol de combustibil si energie ,gaze naturale ,produse petroliere (benzina ,motorina, pacura ), carbune si energie electrica.

In balanta energetica opondere mai mare ii revine gazelor naturale. Centrele electrice din republica sint integrate inrt-un sistem electric unic, fapt care faciliteaza atit importul de energie, cit si exportul. Reteaua electrica a republicii este conectata cu a Ucrainei prin 10 linii de conexiune ,cu a Rominiei prin 3 linii si cu a Bulgariei printr-o linie .In Programul de cooperare transfrontaliera cu Romania se mai preconizeaza constructia citorva linii de coneziune.
Principalele directii die dezvaltare a energeticii republicii sint urmatoarele:

* constructia unor centrale de termoficare de capacitate si a altora -; de capacitate mica;

* reconstructia si modernizarea utlajului utilizat la majoritatea centralelor electrice ;
* constructia unor noi conexiuni cu statele vecine ;

* diversificarea importului de resurse energetice;

*extinderea investigatiilor in vederea utilizarii resurselor energetice netraditionale (energia solara , eoliana, biogazul ).

Statele din care R.Moldova ar putea sa importe en.electeica .
-gaze naturale,produse petroliere,energieelectrica(Rusia)

-produse petroliere(Belarus)


-carbune,energie electrica(Ucraina)

-energie electeica,produse petroliere (Romania)

Republica Moldova incearca sa importe energie electrica din Romania si Ucraina

Republica Moldova incearca sa importe energie electrica din Romania si Ucraina pentru a preintampina o criza in sistemul sau energetic. Demersul intervine la doua zile dupa sistarea de catre Centrala electrica de la Cuciurgani, situata in stanga Nistrului, in zona separatista, a livrarilor de energie electrica pentru distribuitorii din dreapta Nistrului.

Potrivit unor informatii de la Chisinau, discutiile cu partea romana s-ar fi soldat cu un acord de principiu, dar nu se cunosc nici pretul de achizitie a energiei electrice din Romania, nici compania care va face exportul. O solutie se cauta si in Ucraina.

Ministrul moldovean al industriei, Vladimir Antohi, se afla acolo pentru a semna noi contracte de import a energiei electrice din Ucraina, de la doua companii. Demnitarul moldovean va semna cu omologul sau ucrainean si un memorandum privind constructia unei linii electrice de 330 de kW, pe traseul Novodnestrovsk-Balti.

Chiar daca Centrala de la Cuciurgani din Transnistria a incetat sa mai livreze energie electrica distribuitorilor din dreapta Nistrului cu trei zile in urma, pana acum nu au fost operate deconectari de la retea ale consumatorilor, insa situatia s-ar putea schimba o data cu inrautatirea brusca a vremii.

Servicii energetice imbunatatite pentru Moldova


„Ma simt ca acasa, e atit de cald si bine aici”, astfel spune Aurica Vladicescu, o fetita de cinci ani, despre Gradinita nr.1 din Straseni, unde a fost instalata o mica centrala termica automatizata in cadrul Proiectului energetic II, finantat de Banca Mondiala. Acelasi lucru il pot afirma si toti cei saizeci de copii care frecventeaza aceasta gradinita. Pina in iarna anului 2004 cladirea se incalzea de la un sistem invechit moral si fizic, care deseori iesea din functiune. Ca urmare, multi copii erau nevoiti sa ramina acasa, iar cei ce veneau la gradinita sufereau de frig, erau frecvente cazurile de imbolnavire.
„Astazi, chiar si in zilele cele mai geroase, in salile in care se joaca copii e ca vara, si nici nu-mi inchipui ca ar putea fi altfel, nu mai exista riscuri pentru sanatatea copiilor si cadrelor didactice”, spune educatoarea Natalia Cotelea.

Continuare
Gradinita nr. 1 este unul din cele trei obiecte publice de importanta vitala din acest oras, situat la numai 22 de kilometri de capitala, la care au fost instalate centrale termice moderne. „Peste 1600 persoane beneficiaza de servicii termice imbunatatite, iar pierderile de energie au scazut”, afirma Vladimir Botnari, primarul orasului Straseni cu o populatie de 20 mii de locuitori. Starea copiilor, elevilor si a personalului, precum si organizarea continua a procesului de instruire s-a imbunatatit esential. „Incomparabil cu situatia de acum doi ani, cind Scoala de Arte si biblioteca nu erau incalzite, iar Gradinita nr.1 si Scoala nr.1 se incalzeau de la cazane vechi”.
Criza anilor ’90 a afectat grav sectorul energetic din Republica Moldova. In 2004 numai in 17 din 42 de orase functionau sisteme de alimentare cu caldura. Pierderile de energie electrica se ridicau la 50 la suta. Nici statul, nici companiile nu puteau sa suporte cheltuielile enorme necesare pentru relansarea si modernizarea sectorului energetic si termoenergetic.
Pentru a depasi aceste probleme Republica Moldova a solicitat Bancii Mondiale finantarea unui proiect in sectorul energetic. Obiectivele principale ale Proiectului energetic II sunt imbunatatirea nivelului de securitate si fiabilitate a sistemului de aprovizionare angro cu energie electrica si de transportare a energiei electrice, ameliorarea calitatii si eficientei aprovizionarii cu energie termica a cladirilor publice prioritare selectate (scoli, spitale si blocuri locative pentru invalizi si alte grupuri vulnerabile).
Valoarea totala a proiectului este de circa 45 milioane dolari SUA, dintre care 37 milioane reprezinta creditul din partea Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare. „Este un credit de o importanta vitala acordat Republicii Moldova de catre Banca Mondiala”, estimeaza Ludmila Burlui, directorul Unitatii Consolidate pentru Implementarea Proiectelor ?n Energetica.
La finele proiectului circa 200 de cladiri vor fi asigurate cu sisteme de incalzire noi. Vor fi conectate la noile sisteme obiecte publice de menire sociala, dar si cladiri civile in care locuiesc 2132 familii. In anul 2006 va incepe constructia unor centrale cu cazane cu abur la institutii medicale de importanta nationala -; Spitalul Clinic Republican, Institutul de Oncologie si Institutul de Cardiologie.
O componenta importanta a proiectului este cea electrica. Din fondul total al proiectului 28 milioane de dolari sunt prevazute pentru investitii in echipament de masurare a energiei electrice, transformatoare de curent si tensiune.
"Prin ceea ce se realizeaza in cadrul Proiectului energetic II tindem nu numai spre atingerea obiectivelor specifice proiectului si sectorului energetic, ci contribuim in acelasi timp la realizarea unor obiective ce tin de dezvoltare, progres, bunastare", spune Ludmila Burlui, directorul Unitatii Consolidate pentru Implementarea Proiectelor in Energetica. „Beneficiarilor proiectelor implementate pana in prezent le-au fost oferite nu pur si simplu servicii de incalzire permanente si calitative, ci conditii decente in care acestia sa creasca, sa studieze, sa se trateze, sa se perfectioneze. Acestor oameni li s-a oferit speranta intr-un viitor mai bun in propria lor tara”.

In anul 2005 s-a inregistrat o crestere record a consumului de energie electrica din ultimii cinci ani

Consumul de energie electrica, in anul 2005 s-a majorat cu 10,4%, ceea ce constituie o crestere record in ultimii cinci ani. In perioada 2001-2004 valoarea anuala a acestui indicator a oscilat intre 2,4 si 5,8 la suta, se arata intr-un raport preliminar al Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE) privind evolutiile pe piata energiei electrice in anul 2005, transmite Info-Prim Neo.

Conform datelor operative prezentate Agentiei, in 2005 volumul consumului de energie electrica a constituit 2 mlrd 686,7 mln kWh, cu 252,8 mln kWh mai mult decat in 2004. Cresterea consumului de energie a fost atestata in toate zonele deservite de intreprinderile de distributie. Astfel, cele trei intreprinderi de distributie ale grupului Union Fenosa in Moldova -; RE Chisinau, RED Centru si RED Sud -; au majorat livrarile utile de energie cu 7,8%, RED Nord -; Vest -; cu 11,3%, iar RED Nord -; cu 6,3%.
Specialistii Agentiei explica majorarea consumului de energie prin cresterea dinamica a cererii pe aceasta piata, in special a intreprinderilor din economia reala, pe de o parte, si, pe de alta parte, prin reducerea nivelului de consum tehnologic si de pierderi comerciale a energiei electrice in retelele de distributie. Acest indicator s-a micsorat cu circa 3 puncte procentuale, de la 25,2 % in 2004 la 22,2 % in 2005.
Cea mai mica rata a consumului tehnologic si a pierderilor comerciale a fost inregistrata de RED Nord -14,42%. Cea mai esentiala reducere a acestui indicator a obtinut-o RED Nord -;Vest -; cu 5,4 puncte procentuale, de la 25,4 la 19,95 la suta, insa aceasta cifra depaseste cu 4 la suta cota admisa de normele in vigoare. Intreprinderile de distributie ale grupului Union Fenosa in Moldova au redus rata susmentionata cu 2 puncte procentuale, pana la 21,4%, insa ea depaseste nivelul admis de ANRE cu 7,06%. Aceleasi date arata ca rata pierderilor supranormative ramane a fi destul de inalta -; 5,6% din volumul energiei procurate de RED-uri la punctele de delimitare cu retelele de transport. Potrivit raportului, in 2005, centralele electrice autohtone au livrat circa 1 mlrd kWh de energie electrica, sau cu 20,4% mai mult decat in anul 2004, cand livrarile din productia interna de energie a constituit 830,7 mln kWh. Toate centralele au majorat volumul de livrare a energiei electrice. Cele mai mari cantitati de energie au fost livrate de CET-;2 si CET-1 din Chisinau: 724,7 mln kWh si, respectiv, 128,9 mln kWh. Drept urmare a acestei cresteri, cota energiei livrate de intreprinderile autohtone in furnizarile de curent pe piata interna s-a majorat de la 25,5% in 2004 la 28,8% in 2005.
Din totalul de energie electrica consumata in 2005 - 1 mlrd 567,5 mln kWh (circa 45,2%) au fost procurate de la Centrala electrica de la Cucirgan si 921,7 mln kWh (circa 26,0%) din importurile din Ucraina, noteaza Info-Prim Neo.

Bibliografie

-MANUAL CL.XI-A “GEOGRAFIE UMANA SI ECONOMICA A LUMII”

-MANUAL CL.IX-A ”GEOGRAFIE UMANA A REPUBLICII MOLDOVA”


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta