Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
CLASA 2 -; CONTURI DE IMOBILIZARI
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Clasa 2 cuprinde conturi in care sunt inregistrate imobilizarile necorporale, corporale si financiare, conturi care din punct de vedere al functiunii contabile sunt conturi de activ. Tot in aceasta clasa sunt cuprinse si conturile de amortizari privind imobilizarile ca si conturile de provizioane pentru deprecierile imobilizarilor care sunt conturi de pasiv. m6k19kd
Pentru a intelege particularitatea conturilor de amortizari privind imobilizarile, trebuie mentionat ca amortizarea reprezinta suma (echivalentul valoric) al pierderii de valoare a imobilizarilor pe masura participarii acestora la activitatea care se desfasoara intr-o unitate economica sau pur si simplu prin trecerea timpului.
Pierderile de valoare constituie pentru unitatile economice un consum de bunuri materiale inregistrandu-se ca o cheltuiala de exploatare sau exceptionala dupa caz.
Realizand evidenta sumelor care reprezinta amortizarea calculata, conturile de amortizari privind imobilizarile au si rolul de conturi de rectificare a valorii imobilizarilor, in sensul ca prin scaderea sumelor inregistrate in aceste conturi din sumele inregistrate in conturile de imobilizari se obtine valoarea reala a imobilizarilor sau altfel zis ce a ramas de recuperat.
Conturile de imobilizari necorporale
Contul 201”Cheltuieli de constituire”, 203”Cheltuieli de cercetare-dezvoltare”, 207”Fondul comercial”, sunt conturi de activ, se debiteaza cu cheltuielile efectuate de unitatea economica pentru cresterea potentialului economic (crestere ce va avea efect in perioadele viitoare) in corespondenta cu conturile care indica modul de realizare a cheltuielilor de aceasta natura (prin plata numerar, prin decontare in contul de la banca, prin prestari efectuate de terti). Se crediteaza in momentul scoaterii din patrimoniu a imobilizarilor, in corespondenta cu conturile care inregistreaza modalitatea scoaterii lor (prin amortizare totala, prin vanzare).
Soldul debitor reprezinta imobilizarile necorporale existente la un momentdat. Contul de imobilizari corporale 211”Terenuri” inregistreaza terenurile aflate in proprietatea unitatii economice si lucrarile de amenajare a terenurilor efectuate pe terenuri proprii sau inchiriate. Este un cont de activ, se debiteaza cu valoarea de intrare a terenurilor primite, in corespondenta cu:
-contul 456”Decontari cu asociatii privind capitalul” pentru terenurile ca aport de capital;
-contul 404”Furnizori de imobilizari” pentru terenurile cumparate;
-contul 231”Imobilizari corporale in curs” pentru lucrarile de amenajare a terenurilor realizate pe cont propriu.
Se crediteaza in corespondenta cu:
-contul 456”Decontari cu asociatii privind capitalul” pentru terenurile retrase de asociati;
-contul 6721”Cheltuieli privind activele cedate” atunci cand terenurile se vand sau se cedeaza sub alte forme;
-contul 2810”Amortizarea terenurilor” cand se scot din patrimoniu lucrarile de amenajare a terenurilor complet amortizate.
Soldul debitor reprezinta valoarea de intrare a terenurilor si costul efectiv a amenajarilor de terenuri.
Contul 212”Mijloace fixe” inregistreaza bunurile materiale de folosinta indelungata a caror valoare de inregistrare este mai mare decat limita stabilita de lege si a caror durata de functionare este mai mare de 1 an. Este un cont de activ, se debiteaza in corespondenta cu:
-contul 456”Decontari cu asociatii privind capitalul” in cazul in care mijloacele fixe sunt aduse ca aport de capital;
-contul 404”Furnizori de imobilizari” pentru mijloacele fixe cumparate;
-contul 231”Imobilizari corporale in curs” cand au fost executate de catre unitatea economica in regie proprie;
-contul 131”Subventii pentru investitii” cand mijloacele fixe au fost primite cu titlu gratuit.
Se crediteaza in corespondenta cu conturile:
-contul 281”Amortizari privind imobilizarile corporale” pentru valoarea de inregistrare cand mijlocul fix este scos din folosinta fiind complet amortizat sau cu suma amortizata partial, cand mijlocul fix iese din patrimoniu inainte de durata normala de functionare ca urmare a vanzarii lor sau a uzurii morale;
-contul 6721”Cheltuieli privind activele cedate” cu valoarea neamortizata in cazul vanzarii mijloacelor fixe catre terti;
-contul 261”Titluri de participare” cand mijloacele fixe sunt depuse ca aport de capital la alt agent economic.
Soldul debitor reprezinta valoarea de inregistrare a mijloacelor fixe existente in patrimoniu la un momentdat.
La unitatile mari 212”Mijloace fixe” nu functioneaza ca atare ci prin intermediul conturilor sintetice de gradul 2 corespunzatoare celor 8 categorii de mijloace fixe, fiecare din aceste conturi avand aceeasi corespondenta ca si contul sintetic de gradul 1 “Mijloace fixe”.
O modalitate specifica de crestere a volumului de mijloace fixe din patrimoniul unitatii este “Aportul patrimoniului”, adica punerea la dispozitia unitati economice de catre patron a unor mijloace fixe cu scopul sprijinirii activitatii. Pentru aceasta operatiune patronul nu poate pretinde chirie sau foloase, iar inapoierea mijloacelor fixe se poate face oricand la cererea patronului. Ambele operatiuni sunt reflectate in contul 212”Mijloace fixe” in corespondenta cu contul 108”Contul intreprinzatorului individual”.
Fiecare unitate economica este obligata sa realizeze evidenta operativa a mijloacelor fixe cu ajutorul registrului “numerele de inventar” in care fiecare mijloc fix este inscris pe categorii in ordinea intrarii in unitate.
Contul 281”Amortizari privind imobilizarile corporale” este un cont de pasiv.
Inregistreaza amortizarea lucrarilor de amenajare a lucrarilor din patrimoniu sau inchiriate, precum si a mijloacelor fixe din patrimoniu, amortizarea calculata lunar dupa una din metodele de calcul recomandate de Ministerul Finantelor (lineara, degresiva, accelerata).
Contul 281”Amortizari privind imobilizarile corporale” se crediteaza in corespondenta cu:
-contul 6811”Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor” pentru amortizarea normala calculata lunar
-contul 6871”Cheltuieli de exceptionale privind amortizarea imobilizarilor” in cazul inregistrarii amortizarii recalculate in functie de gradul de utilizare a mijloacelor fixe sau cu ocazia reevaluarilor (in conformitate cu normele metodologice de aplicare a legii 15/94, Legea amortizarii capitalului imobilizat in active corporale si necorporale).
Se debiteaza cu amortizarea calculata pentru amenajarile de terenuri sau mijloace fixe scoase din patrimoniu, in corespondenta cu conturile:
-contul 211”Terenuri” sau 212”Mijloace fixe” dupa caz;
Soldul creditor al contului reprezinta amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale existente in patrimoniu la un momentdat.
Contul 231”Imobilizari corporale in curs” este un cont de activ, cont de calculare a costului imobilizarii achizitionate sau construite care se debiteaza in corespondenta cu: -contul 404”Furnizori de imobilizari” pentru pretul de achizitie a materialelor cumparate sau cu valoarea facturata pentru lucrarile efectuate de terti;
-contul 722”Venituri din productia de imobilizari corporale” cu costuri de fabricatie a lucrarilor privind imobilizarile in curs obtinute din productie proprie.
Se crediteaza la terminarea lucrarilor executate in corespondenta cu:
-contul 211”Terenuri” sau 212”Mijloace fixe” in functie de natura lucrarii executate.
-contul 404”Furnizori de imobilizari” pentru avansurile acordate anticipat si decontate antreprenorilor la data acceptiunii lucrarilor executate.
Soldul debitor reprezinta valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie.
Conturi de imobilizari financiare
Contul 261”Titluri de participare” realizeaza evidenta actiunilor partilor sociale si obligatiunilor investite in capitalul altor societati comerciale cu scopul de a interveni in gestiunea unitatii respective si de unde realizeaza venituri financiare sub forma de dividende sau de dobanzi.
Contul 261 se debiteaza in corespondenta cu:
-conturile 5311”Casa in lei” sau 5121”Conturi la banci in lei” pentru valoarea titlurilor de participare achizitionate contra cost.
-contul 269”Varsaminte de efectuat pentru imobilizari financiare” cu sumele datorate pentru titlurile de participare cumparate (este un cont cu functie similara cu cea a contului 404”Furnizori de imobilizari”;
-contul 456”Decontari cu asociatii privind capitalul” pentru valoarea titlurilor de participare aduse ca aport de capital.
Se crediteaza in corespondenta cu contul 672”Cheltuieli privind operatiile de capital” cu valoarea cheltuielilor privind titlurile de participare iesite din patrimoniu prin vanzare.
Soldul debitor reprezinta valoarea titlurilor de participare existente in patrimoniu.
Contul 262”Titluri imobilizate ale activitatii de portofoliu” realizeaza evidenta actiunilor partilor sociale, obligatiunilor dobandite cu scopul de a realiza pe termen lung venituri financiare fara a putea interveni in gestiunea unitatii care a emis aceste titluri. Are functie contabila identica cu cea a contului 261”Titluri de participare”.


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2022 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite