Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
IEUD - Biserica \"Nasterea Maicii Domnului\" (1364)
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 


Biserica de lemn din anul 1364 (numita si "Biserica din Deal"), reconstruita īn secolul XVIII.

Despre Ieud. Atestarea documentară a satului Ieud la 1365
Ieudul este o comună īn judeţul Maramureş, īn partea de nord a munţilor Ţibleş. Īn 1976 avea aproape 5000 de locuitori. Satul Ieud a fost menţionat documentar īncă din 1365. Are 2 biserici de lemn.

Documentul din 2 februarie 1365 dat de Ludovic I, regele Ungariei, lui Balc şi fraţilor săi (fii ai lui Sas şi deci nepoţi ai lui Dragoş, primul domn al Moldovei) conţine prima menţionare a Ieudului. Totodată, acest document confirmă independenţa Moldovei lui Bogdan īntemeietorul faţă de Ungaria. Un citat din acest document este dat mai jos.
"Noi [...] īi dăm o moşie numită Cuhea, īn ţara noastră a Maramureşului cu satele Ieud, Bascov, amīndouă Vişăiele, Moiseni, Borşa [...], cu toate pertinenţele sale, anume ape, păduri şi munţi şi orice s-ar ţine de ele, pe care moşie am luat-o de la Bogdan voievodul şi de la fiii lui, infidelii noştri notorii."
Despre bisericile de lemn din Ieud
Biserica din deal datează din 1364, dar a fost reconstruită īn secolul XVIII. Are hramul Naşterea Maicii Domnului. Aici s-a găsit īn 1921 codicele de la Ieud, o foarte veche scriere īn limba romānă. Manuscrisul a fost datat de unii cercetători īn secolul al XVI-lea. Alţii consideră că manuscrisul este din 1391, fiind anterior scrisorii boierului Neacşu din Cīmpulung. Tot din secolul al XIV-lea datează bisericile maramureşene de la Peri, Cuhea, Apşa de Mijloc, Sarasău, Bīrsana şi altele.
Biserica de lemn din vale datează din 1717 şi are tot hramul Naşterea Maicii Domnului.
Dinu C. Giurescu scrie īn Istoria ilustrată a romānilor: "Ctitoriile romāneşti de lemn din Transilvania, reconstruite īndeosebi după 1700, īmbină volume, suprafeţe şi linii īn ansambluri de extremă armonie, eleganţă şi echilibru; acoperişul īnalt, īn pante repezi, este continuat cu o turlă ce se īncheie cu un alt acoperiş, īn vīrf de săgeată. [...] ctitoriile din Transilvania se individualizează net şi reprezintă o realizare majoră a genului, pe plan continental."
Despre pictura bisericii de lemn din Ieud-Deal
Pictura a fost realizată īn jurul anului 1782 de către meşterul zugrav Alexandru Ponehalschi din Berbeşti - Maramureş, direct pe lemn. La īmbinările lemnului şi īn zonele cu denivelări pictura este făcută pe pīnză.
Fragmentul de pictură de pe monedă e probabil o parte din reprezentarea "Judecăţii de apoi". Cartea de pictură a lui Dionisie din Furna (zisă şi erminie, sau caiet de modele) descrie pe larg "Dreapta judecată din urmă a lui Hristos". Iată fragmentul care se referă la imaginea de pe monedă: "şi privind, dimpreună cu bogatul cel nemilos, sīnul lui Avraam, care se află departe īn faţa lor [...] şi iarăşi raiul cu toţi sfinţii veselindu-se īntr-īnsul [...] īmpodobit cu copaci minunaţi şi zburătoare de toate felurile [...]".
Colt dreapta
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright© 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta