Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Varianta nr.61 bac - rezolvare
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Subiectul I. b>a>d>c Subiectul al II-lea 1.Ofiteri rusi propuneau ridicarea asediului Plevnei,datorita pierderilor mari suferite.

2.O solutie data de Alexandru Cernat era ridicarea fortificatiilor si din partea armatei imperiale. 3.

Ofiterii rusi propuneaau retragerea armatei ruse din Romania pentru a sta sa se reorganizeze pe parcursul iernii. 4.Carol I.

5.Cucerindu-si independenta si asigurandu-si suveranitatea,Romania a devenit egala in drepturi cu celelalte state.Suveranitatea a permis afirmarea unei politici externe proprii,instituire unui sistem protectionist necesar dezvoltarii economice,a creat conditii pentru consolidarea sistemului politico-institutional.

Conventia comerciala cu Austro-Ungaria este denuntata1885),iar Romania trece la o politica protectionista de incurajare a industriei proprii,necesara oricarei natiuni moderne.O mare dezvoltare cunoste de asemene reteaua de cai ferate,si tot acum incepe exploatarea sistematica a petrolului.Apar tot mai multe institutii bancare care ofera credite inteprizatorilor.

Comertul se dezvolta intens,caci tara are acum iesire la mare.Romania devine o mare exportatoare de grau in Europa.Astfel,ea a putut sa duca o politica de ocrotire vamala a economiei sale,incurajand in felul acesta dezvoltarea industriei mari.

Din acest moment statul era capabil sa cunoasca un progress real,dat fiind incetarii obligatiilor fata de alte state care au subjugate sau si-au exprimat dorinta de subjugare. 6. Initial Rusia si Imperiul Otoman au incheiat pacea de la 19 februarie 1878 prin Tratatul de la San Stefano.

Independenta Romaniei,Serbiei si Muntenegrului erau recunoscute,se crea un principat autonom al Bulgariei si se introducea o administratie autonoma in Bosnia si Hertegovina. Nemultumite de prevederile pacii,care intarea considerabil prestigiul si pozitia Rusiei in sud-estul Europei,celelalte mari puteri au cerut convocarea unui congres pentru reglementarea statutului in sud-estul European.Astfel a fost convocat un nou congres,la Berlin pe data de 1iulie,condos de Bismark.
La 1iulie Ion C.Bratianu si Mihail Kogalniceanu au fost primiti in congres unde au aparat drepturile Romaniei.Prin tratatul final,semnat la Berlin,a fost recunoscuta independenta Romaniei,in a carei componenta au intrat Delta-Dunarii,Insula Serpilor si Dobrogea de la est de Silistra pana la sud de Mangalia.

Sud-vestul Basarabiei a fost dat de Congres Rusiei.Romaniei I s-a impus sa acorde drepturi de cetatenie si locuitorilor de alta religie decat cea crestina. Subiectul al III-lea Dupa 1918,statul national unitar avea nevoie de o noua Constitutie.

Prin decretul regal din 23 ianuarie 1922,Parlamentul este dizolvat.Procedura nu era legala,deoarece incalca articolul 128 din Constitutia adoptata in 1866.Toate clasele politice din opozitie au criticat aducerea liberalilor la putere in acest mod.

Procesul electoral a fost unul controversat,desfasurat intr-o atmosfera de tensiune si violenta.Cu toate acestea s-a incheiat cu victoria clasei politice liberale,Partidul National Liberal obtinand majoritatea parlamentara.De asemenea a adus in dezbaterea Parlamentului proiectul noii constitutii.

Astfel,noua Constituie a fost votata de majoritatile liberale din cele doua Camere,iar la 29 martie 1923,Legea fundamentala a fost publicata in Monitorul Oficial.Constiutia din 1923 avea un character democratic si raspundea unei reale necesitati istorice.Partidul National Roman si Partidul Taranesc,care au combatut-o vehement,au acceptat-o ulterior si au guvernat pe baza ei.

O noua etapa in evolutia statului roman al secolului al XX-lea a reprezentat-o domnia lui Carol al II-lea.Acesta a incalcat perceptele promovate si adoptate de constitutia anterioara,dorind preluarea efectiva a puterii in stat si inlocuirea regimului bazat pe partidele politice cu un regim autoritar,intr-un cuvant inlocuirea monarhiei constitutionale cu monarhia autoritara. Astfel,la 20 februarie 1938 este adoptata o noua Constitutie,care viza instaurarea regimului monarhiei autoritaea.

Conform acesteia,regale devine un factor politic active,participa efectiv la guvernare si detine atat puterea legislative,cat si puterea executive.In etapa urmatoare,Carol al II-lea a adoptat masuri in vederea consolidarii puterii,cum ar fi:introducera starii de asediu si a cenzurii,dizolvarea partidelor politice,constiutirea Frontului Renasterii Nationale-partidul unic admis.De asemenea,Carol al II-lea se opune Garzii de Fier,considerand-o drept inamic si impune masuri drastice impotriva acestora:arestarea si internarea in lagare.

In septembrie 1940,criza regimului lui Carol alII-lea atinge apogeul,indeosebi datorita dorintei de razbunare a legonarilor in urma asasinarii lui Corneliu Zelea Codreanu din ordinal regelui.Astfel,la 4septembrie 1938,Carol il numeste pe generalul Ion Antonescu prim-ministru,il investeste cu puteri depline,iar apoi abdica, imediat dupa suspendarea Constitutiei si dizolvarea Parlamentului. Antonescu instituie regimul dictaturii militare si integreaza Romania in sfera de influenta sovietica prin Pctul Tripartit din noiembrie 1940.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial,soarta Romaniei este decisa de intelegerile dintre Marile Puteri.Astfel,teritoriul tarii este ocupat de trupele sovietice,Romania este considerat un stat invins,iar comunismul devine noul regim politic ce va guverna statul in urmatoarele decenii. Subiectul IV In secolul al VI-le d.

Hr.,slavii incep sa treaca prin teritoriul locuit de daco-romani:trec prin Moldova,ajung in Campia Romana,patrund in Transilvania si apoi in Banat si Oltenia.Marea majoritate a slavilor a trecut la sudul Dunarii.

Cei care au ramas au fost usor asimilati si au avut un rol foarte important in cadrul formarii limbii romane si au influentat formarea primelor institutii medievale romanesti,printer care si cnezatul si voievodatul. Atacurile migratorilor,in special ale tatarilor sunt un alt factor care a determinat inceputurile constituirii statelor medievale in spatial romanesc. De asemenea pericolul reprezentat de regalitatea maghiare,dorinta acestora de a impune catolicismul si de a inlocui voievodatul cu principatul si de a unii Transilvania cu Ungaria constituie un alt factor.

In secolele XI-X existau mai multe formatiuni prestatale in Transilvania:voievodatul condos de Gelu in Depresiunea Transilvaniei,cu resedinta la Dabaca;voievodatul condos de Glad in zona Bantului,cu resedinta la Cuvin;voievodatul condos de Menumorut intre Tara Oasului si cursul inferior al Muresului,cu resedinta la Biharea.De asemenea mai sunt amintiti Tuhutum,Ahtum si Ghiula.Desi regii maghiari au reusit sa-I invranga pe voievozii locali,totusi si-au impus destul de greu dominatia asupra voievodatului.

Un factor extern care a favorizat formarea voievodatelor din Tara Romanesca au fost problemele din cadrul regatului maghiar:dinastia angevina care se stinge si dinastia de Anjou care vine la putere. In 1247,in Diploma cavalerilor ioaniti sunt mentionate cinci formatiuni politice prestatale:Tara Severinului(devenita Banatul de Severin),voievodatul condos de Litovoi in dreapta Oltului,voievodatul condos de Seneslau in stanga Oltului,cnezatul condus de Ioan,cnezatul condus de Farcas. Aceste formatiuni politice se aflau in conflict cu regalitatea maghiara care incerca sa-si impuna stapanirea asupra lor.

Litovoi sau poate un alt urmas al acestuia tot cu numele de Litovoi,refuza sa se mai supuna autoritatii maghiare.Astfel se incepe o campanie militara impotriva lui Litovoi,care cade in lupta,iar fratele acestuia,Barbat,este luat prizonier si se rascumpara cu o suma foarte mare de bani.Voievodatul ramane dependent de coroana maghiara,iar Barbat urmeaza a conduce.

Din aceste fapte rezulta ca voievodatul avea o foarte buna dezvoltare economica. Basarab se afla de asemenea in conflict cu regii maghiari,a reusit sa obtina recunoasterea posesiunilor sale,in schimb el a recunoscut suzeranitatea maghiara.In 1330,regale maghiar Carol Robert de Anjou a trecut in Tara Romanesca cu intentia de a scoate pe Basarab din domnie.

Basarab i-a oferit o suma mare de bani pentru a se retrage.Carol Robert a refuzat si astfel a avut loc batalia de la Posada,la 9-12 noiembrie 1330,in urma careia Basarab iesea invingator si obtinea independenta Tarii Romanesti.Urmasii sai,Nicolae Alexandru si Vladislav Laicu au organizat principalele institutii ale statului.

In Moldova,primele formatiuni prestatale au inceput sa se constituie in secolele X-XII:"tarile"(Tara Sipenitului),"codri"(Cosmnului,Lapusnei),"campurile"(lui Dragos,lui Vlad),"cobalele"(in zonele Dorohoi,Neamt,Suceava),"ocoale"(zonele Campulung,Vrancea).Voievodatul moldovean s-a format in conditiile in care tatarii au atacat regatul maghiar.Pentru a se putea apara mai bine,regalitatea maghiara a organizat o marca de aparare la Baia,marca condusa de Dragos,un voievod al romanilor din Maramures.

El era dependent de coroana maghiara,la fel si urmasii sai Sas si Bala.Acest fapt a determinat nemultumirea populatiei locale,care a degenerat intr-o revolta.La revolta a participat si Bogdan,un alt voievod din Maramures,impreuna cu oamenii sai,in 1359.

Au fost trmisi trupe maghiare,care i-au infrans pe rasculati.In cele din urma,regii maghiari au fost nevoiti sa recunoasca independenta statului maghiar.Urmasii lui Bogdan au unificat toate tertoriile,formand statul moldovean.

Doua din cele mai importante institutii ale statelor medievale erau Domnia si Biserica. Domnul era stapanul tarii,iar in calitate de voievod era conducator supreme al armatei.El acorda privilegii si ranguri domnesti,emitea acte cu putere de lege,era judecator suprem,incheia tratate,declara razboi si hotara incheierea pacii.

De asemenea hotara infiintarea mitropoliilor,episcopiilor si manastirilor.Domnul trebuia sa fie din "os"domnesc si teoretic san u aibe defecte fizice.Se foloseau atat principiul erditar,cat sic el elctiv.

Puterea domnului era limitata de Sfatul Domnesc,iar atributiile sale se aflau sub protectie divina. Biserica era organizata sub forma mitropoliei si era puternic sprijinita de Domnie.Mitropolitul era considerat al doilea demnitar in stat,cel mai important sfetnic al domnului.

Participa la alegera domnului,in ofera autoritate divina prin incoronareConducea solii incredintate de domn.Era inloctiitorul domnului in cazul "vacantei tronului"sau domnul nu-si putea incredinta functia.Era ales de episcop si confirmat de domn.Colt dreapta
Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta