Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    

 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Piuria
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Leucocituria fiziologica - intrarea in fluxul urinar a leucocitelor, mai frecvent in caile urinare - 5000-6000 / ml. Piuria - modificari macroscopice ale urinii datorita numarului crescut de leucocite - sute de mii/ml. Piuria microscopica - leucocite (piocite) putine, termen similar cu leucocituria. k8u2uy
Proba Addis -; Hamburger - exprimarea pe mililitrii (sau pe minut) a leucocitelor, prin inmultirea cu 1000 a numarului de celule din camera de numarat. Proba Stansfeld -prezentarea numarului de celule pe milimetru cub - 2-3-6 /mmc. Semicantitativ: numarul de leucocite pe campul microscopic: 5-6 maxim 10.

Piuria: este numai macroscopica. Microscopica: leucocituria, urina nu-si modifica caracterele macroscopice.

Piuria = urina tulbure, inca de la emisie;
- netransparenta;
- relativ frecvent fara luciu;
- care depune prin sedimentare un depozit alb -; galbui.
- Are sau nu are franjuri de mucus.
- Are sau nu are miros neplacut.
• Trebuie realizata diferentierea de urina care se tulbura la un interval (chiar mic) de la emisie - prin racire, precipita sarurile in exces. Urina redevine transparenta prin incalzire sau prin acidifiere.
• trebuie diferentiata de kilurie - urina tulbure datorita acizilor grasi se clarifica cu solventi de lipide: eter.
• proteinuriile masive determina un grad de tulburare a urinii
• pneumaturia - urina tulbure cu aer.

Piuria este analizata si in functie de alte date clinice: prezenta manifestarilor de tipul tulburarilor de mictiune (disurie; polakiurie); prezenta febrei, a durerii (de tip vezical, sau renalgie).
Examinarea piuriei:
1. Aspectul leucocitelor: aparitia leucocitelor foarte degradate: piocite, indica infectia drept cauza a piuriei
2. Leucocitele grupate apar in inflamatia grava
3. Cilindrii leucocitari ( sau hematocitari) indica originea inalta a piuriei (sau a hematuriei).
4. Leucocite stralucitoare in lumina polarizata, clasic indicau o pielonefrita cronica. Acum s-a demonstrat ca apar in orice situatia care implica urina hipotona.
5. Leucociturie cu proteinurie (mai mare decat cea justificata doar de inflamatie) indica o interesare glomerulara.
6. Piurie cu bacteriurie indica infectia.
Exista trei tipuri de piurie, d.p.dv. al asocierii cu bacteriuia:
1) Piurie cu bacteriurie, din infectiile urinare, cu diferite localizari: joasa (vezica urinara si caile sub vezicale) sau inalta (uretere, parenchim renal)
2) Piurie, cu sau fara hematurie, cu urini sterile la urocultura obisnuita, in anumite infectii specifice, cum ar fi TBC-ul. La examenul direct si la cultura pe medii speciale, se observa bacilul Koch.
3) Leucocituria poate insoti stari neinfectioase: litiaza cailor urinare; tumori; afectiuni inflamatorii neinfectioase ale aparatului urinar - piurie sterila.

Proba celor trei pahare (pentru hematurie si pentru piurie)
- Prezenta elementelor patologice in primul pahar si absenta lor in restul: origine uretrala sau prostatica a leucocitelor sau hematiilor
- Prezenta in al treilea pahar: suferinta vezicala, apar cand detrusorul se contracta
- Prezenta in toate cele trei pahare indica o origine inalta, supravezicala sau o hematurie / piurie vezicala importanta
3. Pneumaturia

Clasic - fermentatia bacteriana a urinii, mai ales la diabetici, la care urina are o cantitate mare de glucoza.
Sau comunicari anormale ale aparatului urinar jos (vezica, ureter) cu tubul digestiv distal (cel mai frecvent in leziuni neoplazice cu fistulizare). Urina apare tulbure, datorita fecalelor.

4. Kiluria

Blocaj al cailor limfatice, in neoplasme care blocheaza teritoriul de drenaj al rinichilor; traumatic; parazitar.

5. proteinuria nu are expresie clinica, in cele importante se caracterizeaza prin aspectul exagerat de spumat al urinii la emisie, cu un grad de tulburare. Mult mai frecvente sunt semnele de laborator.
Urina normala, la testarile uzuale (precipitarea la caldura sau cu acizi) nu are proteine. Cantitatea de proteine fiziologic prezente in urina, de 50-150 mg/24h nu este inregistrata de testele obisnuite. Proteinuria fiziologica apare ca urmare al filtrarii proteinelor plasmatice prin filtrul glomerular, datorita:
- unui grad de porozitate: pori intre celulele endoteliale si porii dintre podocite si membrana bazala.
- Incarcatura electrica polianionica a membranei bazale si mai ales a spatiului podocitar. Respinge proteinele electronegativa si favorizeaza trecerea celor electropozitive. Cum albuminele sunt electronegative, actioneaza ca mecanism principal. Proteinele ca masa moleculara mare sunt impiedicate mecanic.
In tubii renali, proteinele care totusi trec (proteine electropozitive, cu G mic, << albuminele (70kD) ) - microglobulinele si alte substante proteice (hormoni: insulina, PTH; enzime: lizozim ) sunt reabsorbite in tubul contort proximal, hidrolizate si aminoacizii rezultati sunt eliberati in circulatie. In urina finala sunt pierdute foarte putine proteine:
- Albumine, mai putin de 30%
Microglobuline: ß2 microglobuluina (sistemul HLH de imunogenitate)
Hormoni; enzime;
Polipeptide si foarte putini aminoacizi
- In cantitate foarte mica, proteina secretata de epiteliul renal: Tamm-Horsfall, importanta pentru ca este matrice pe care se formeaza cilindrii urinari
- Proteine, in cantitate mica, din celule descuamate - histiurie .
Se evidentiaza electroforetic.

Pot exista conditii functionale speciale sau patologice care sa determine proteinurii cu anumite caractere particulare, d.p.d.v cantitativ sau calitativ.
Proteinuria patologica este > 150 mg / 24h:
- proteinurie mica < 1 g / 24h
- proteinurie medie 1 -; 3 g / 24h- proteinurie mare > 3g / 24h.
Acum, aceasta impartire a fost redusa la:
- proteinurie nonnefrotica
- proteinurie nefrotica > 3,5g / suprafata corpului / 24h. cel mai frecvent apare in sindromul nefrotic.
Prin analiza electroforetica, si in functie de aspectul cantitativ, exista cateva tipuri majore de proteinurie:
1) proteinuria glomerulara - atinge nivel nefrotic

are valori variabile, nonnefrotice sau nefrotice, depinzand de cauza alterarii:
- glomerulonefrite - valori nonnefrotice
- nefroza lipoidica (o glomerulonefrita particulara), poate atinge valori nefrotice
Calitativ, domina albuminele (>2/3; 90%). In functie de tipul de globuline care se mai gasesc, exista mai multe tipuri de proteinurii: a) proteinuria glomerulara selectiva - nu sunt prezente globuline cu masa moleculara mare (cum ar fi a2 macroglobulina sau siderofilina) - severitate mai mica; prognostic mai bun b) proteinuria glomerulara neselectiva - in urina apar toate tipurile de globuline din sange, existand expresia de ‘’ aspect de ser diluat’’. Severitate mai mare.
Calcularea indicelui de selectivitate: concentratia (sau clearence-ul) proteinelor cu masa moleculara diferita. Selectiv: valori mai mici de 0,1; neselectiv: valori mai mari de 0,1-0,2. Nu merita

1*) microalbulinemia- valori foarte mici ale proteinuriei, cu maximul mai mare decat cea fiziologica; alcatuita cvasiexclusiv din albumine. Importanta, fiind corelata cu stadii lezionale ale glomerulilor care preced proteinuria glomerulara. La bolnavii diabetici precede cu ani de zile aparitia leziunilor. Idem la bolnavii cu HTA.

2) proteinuria tubulara este mai putin frecventa. Cantitativ, valori mai mici de 1 g / 24h; foarte rar mai mare de 2 grame. - nu produce sindrom nefrotic calitativ - are mai putine albumine (mai putine decat in cea fiziologica), aproximativ 10% din total. Formata mai ales din microglobuline -ß2 microglobulina care nu este metabolizata de tubii renali suferinzi apare in sindroame tubulare / tubulointerstitiale , innascute sau dobandite.

3) proteinuria prin hiperaflux o cantitate mare dintr-o proteina ajunge la rinichi, forteaza barajul si depasesc capacitatea de reabsorbtie tubulara. Tipic, in mielomul multiplu- plasmocitom care produce o cantitate foarte mare de lanturi usoare de Imunoglobuline. Ele trec de filtru renal si depasesc capacitatea de metabolizare renala - determina o proteinurie importanta.
In unele situatii, la incalzirea urinii, apare un precipitat reversibil, care dispare la o incalzire suplimentara - proteinurie Bence-Jones . !!! Nefiind albumine, nu dau reactie pozitiva cu testele rapide. Este o proteinurie monoclonala, formata dintr-un singur fel de proteine, legate de proliferarea maligna a unei clone
Alte hiperproteinemii; cand in sange exisa o cantitate crescuta de lizozim, in leucemii; administrarea de albumine.

4) proteinurii functionale
Sunt intermediare intre cele fiziologice si cele patologice, frecvent au caracter tranzitoriu, cu valori relativ scazute. Nu sunt legate de o stare patologica renala.
Pot fi glomerulare, cand se forteaza tranzitoriu filtrarea glomerulara:
- stari febrile;
- efort fizic crescut
- perioade post alimentare
- proteinurie ortostatica: prezenta in urina formata in timpul zilei, in ortostatism si absenta in urina formata noaptea, in clinostatism. Proteinuriile patologice apar si ziua si noaptea. Poate apare la persoane cu hiperlordoza - proteinurie hiperlordotica - jena in circulatia renala datorita comprimarii venelor renale, probabil determina alterari hemodinamice, cu hiperfiltrare glomerulara - exces fata de rezorbtie.

6. Bacteriurie prezenta in urina de microbi care s-au multiplicat in aparatul urinar. Diferiti de germenii care ajung in urina datorita contaminarii din zona de evacuate sau prin spalarea germenilor meatului.Bacteiriurie semnificativa - studiile arata ca la urocultura cantitativa sunt semnificative valori de peste 105 colonii (unitati formatoare de colonii). Se insamanteaza o cantitate mica de urina - pentru corectare, se amplifica cu dilutia.
Modul de prelevare al urinii, in emisie spontana, dupa o toaleta prealabila a zonei perimeatice, cu recoltare de la mijlocul jetului
Ulterior, urocultura poate deveni pozitiva, chiar la valori mai mici ale UFC, in functie de conditiile uroculturii:
- prin punctie vezicala - valori mai mici de 103 -; 104 ;
- urocultura cu valori mai mici de105 UFC, dar la o femeie simptomatica; sau la un barbat
- urocultura dupa tratament cu antibiotice
- urocultura pozitiva, cu germeni speciale - coci

Similar cu urocultura pozitiva, este descoperirea germenilor fara cultivarea lor, in urina proaspata sau sedimentata; cu sau fara colorare - un singur germen, identificabil, pe campul microscopic.

Bacteriurie cu leucocituria definesc infectia urinara. Cand leucocituria si bacteriuria sunt asimptomatice - bacteriurie asimptomatica, care poate fi de doua tipuri:
- bacteriurie adevarata, fara leucociturie
- infectie urinara, asimptomatica.

7. Cilindrurie

Cilindrii sunt formatiuni care apar in tubii distali, pe o matrice de proteina Tamm- Horsfall. Pot fi celulari sau acelulari.

1. Cilindrii celulari
- Eritrocitari - apar in sangerarile inalte, glomerulare, sau din tubii initiali
- Leucocitari - inflamatie tubulara.
- Epiteliali - iritatie cu distrugere a epiteliului tubular; insuficienta renala acuta.
2. Cilindrii acelulari proteici:
- cilindrii hialini - pot exista si in mod normal, dar mai frecvent in inflamatii renale
- cilindrii granulosi - prezinta granulatii, mai mari sau mai mici pe suprafata lor, din:
- includerea de macromolecule proteice in cilindrii hialini
- degenerarea cilindrilor epiteliali
- cilindrii cerosi - stadii mai avansate de degenerare a cilindrilor celulari
- cilindrii de dimensiuni foarte mari - tubii dilatati, in insuficienta renala cronica. Cilindrii grosi sunt patognomonici - indica existenta nefronilor mari, hipertrofiati functional si morfologic.
3. Cilindrii acelulari neproteici
- cilindrii grasosi - apar in sindromul nefrotic
- cilindrii din diferite substante endogene (bilirubina; creatinina)si exogene (diferite tipuri de medicamente).

8. Cristalurie in urina exista cantitati variabile de saruri care cristalizeaza - oxalati, urati, carbonati, fosfati. Cei mai frecventi sunt oxalatii si uratii. Legatura cu litiaza renala este greu de realizat, doar cand exista in cantitate foarte mare, asociat cu simptomatologie.
Unele cristale sunt patologice: Ex cristale de aminoacizi - cistina (hexagonale); tirozina - indica boli particulare de metabolism. cristalizarea unor medicamente in urina este o modalitate de a cerceta complianta pacientului.Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite