Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
COLANGIOCARCINOMUL
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
x8k6km
Este definit ca tumora maligna cu punct de plecare din epiteliul canalelor biliare intra sau extrahepatice. In functie de localizarea anatomica se elaboreaza strategia terapeutica, si in functie de aceste doua criterii colangiocarcinomul a fost clasificat astfel :
- colangiocarcinomul periferic - are originea in canalele biliare mici din parenchimul hepatic. Se descriu doua forme histologice - nodular si infiltrativ
- colangiocarcinomul hilului hepatic sau tumora Klatskin - are punctul de plecare in canalul hepatic comun la bifurcarea acestuia, sau imediat dupa emergenta canalului hepatic drept sau stang
- colangiocarcinomul treimii medii a coledocului - este situat intre bifurcarea hepaticului comun si portiunea intrapancreatica a coledocului
- colangiocarcinomul distal - intereseaza ultima portiune a coledocului, inclusiv cea intrapancreatica
In etiopatogeneza acestei tumori au fost incriminate :
- afectiuni bilio-digestive - litiaza biliara, la aproximativ 30% din pacienti
(semnificativ mai redusa decat la pacientii cu cancer al colecistului), displazia chistica a cailor biliare, colangita sclerozanta, recto-colita ulcero-hemoragica, parazitozele hepatice
- medicamente - anticonceptionale, izoniazida, metil-dopa
- agenti toxici - azbest, difenili policlorinati
Histopatologic - sunt posibile toate variantele de adenocarcinom, de la foarte bine diferentat la foarte putin diferentiat - malignitatea creste paralel cu scaderea gradului de diferentiere histologica.
Diseminarea se face prin invazie limfatica, perineurala, metastaze hepatice si peritoneale.
Tablou clinic
Este o boala a varstei inaintate, 2/3 din pacienti avand peste 50 de ani. Exceptie fac cazurile la care colangiocarcinomul este asociat cu displazia chistica a cailor biliare sau cu recto-colita ulcero-hemoragica, la care debutul colangiocarcinomului se face cu ˜ 20 de ani mai devreme.
- 90% din cazuri prezinta ca simptom dominant icterul obstructiv
- 50% din pacienti pot prezenta prurit, dureri abdominale moderate, nesistematizate, scadere ponderala
- in localizarile periferice, intrahepatice, pot exista dureri abdominale si hepatomegalie, fara semne clinice si biologice de colestaza
Explorarile paraclinice
Au rolul de a confirma diagnosticul si de a aprecia rezecabilitatea tumorii
- ecografia - este metoda cea mai des utilizata in diagnosticul etiologic al icterelor obstructive datorita unor calitati incontestabile : este neinvaziva, ieftina, cu rezultate reproductibile, realizeaza concomitent un screening al intregii cavitati abdominale, combinata cu tehnica doppler furnizeaza detalii importante asupra relatiei tumorii cu vascularizatia loco-regionala, permite o stadializare preoperatorie a cancerului (Fig.12.). Ca dezavantaje putem consemna imposibilitatea de a diferentia un colangiocarcinom periferic de un hepatocarcinom, sau de a aborda zone hepatice mai “ascunse” topografic, precum si dificultatea de a evidentia tumori sub 2 cm diametru.
- CT - are fata de ecografie avantajul explorarii zonelor mai dificil de abordat ecografic, ofera relatii asupra invaziei vasculare, a prezentei metastazelor ganglionare sau hepatice.
- RMN - are singurul avantaj de a fi mai performanta in detectarea tumorilor sub 2 cm diametru
- colangiografia - este o metoda esentiala pentru confirmarea diagnosticului si mai ales pentru stabilirea strategiei terapeutice (Fig.13.). Metoda va explora ambele extremitati ale obstructiei biliare - cea inferioara prin colangiografie endoscopica retrograda, iar cea superioara prin colangiografie transhepatica percutana. Metoda ofera in plus avantaje terapeutice - posibilitatea endoprotezarii ca metoda de tratament paliativ la cazurile care nu beneficiaza de rezectia tumorii.
- angiografia - atat faza arteriala cat si cea portala sunt utile in special pentru stabilirea protocolului chirurgical, prin stabilirea relatiilor si a impactului pe care tumora il are asupra sistemului vascular hepatic.
In diagnosticul diferential al colangiocarcinomului vor fi luate in discutie :
- alte cancere din vecinatate - colecist, colon, pancreas
- metastaze hepatice ale altor cancere viscerale
- unele afectiuni benigne - colangita sclerozanta, stenozele benigne ale CBP Tratament
De cele mai multe ori rezecabilitatea tumorii nu poate fi stabilita decat intraoperator cu ajutorul ecografiei intraoperatorii si a examenului histopatologic extemporaneu.
Rezectia curativa a tumorii depinde in primul rand de localizarea acesteia, de dimensiuni si de gradul de invazie al elementelor vasculare loco-regionale.
- pentru tumorile localizate in 1/3 distala a CBP interventia chirurgicala va consta in duodeno-pancreatectomie cefalica
- pentru tumorile localizate in 1/3 medie a CBP interventia chirurgicala prevede rezectia “in bloc” a colecistului, a ligamentului hepato-duodenal (cu exceptia venei porte si arterei hepatice), si derivatie bilio-digestiva
- pentru tumora Klatskin se efectueaza rezectia hepatica “in bloc” cu elementele vasculare ale hilului hepatic si protezarea vasculara corespunzatoare
- pentru localizarile periferice se practica rezectiile hepatice largi
- transplantul hepatic - poate fi folosit cu succes ca interventie primara, nu pentru recidive
Tratamentul paliativ are ca obiectiv realizarea unui drenaj biliar intrucat colestaza este principalul pericol imediat iar pruritul consecutiv este un simptom chinuitor si fara solutie terapeutica medicamentoasa.
- derivatiile bilio-digestive, proximal de stenoza tumorala. sunt dificil de executat in cazul tumorilor situate proximal (tumorile Klatskin)
- endoprotezele biliare - executate din material plastic sau metal auto-expandabil, sunt introduse prin masa tumorala pentru calibrarea sistemului biliar (Fig.14.).
Calea de introducere a protezei poate fi retrograda, endoscopica, sau transhepatica percutana. Aceste proteze pot fi schimbate periodic si ofera un grad de confort semnificativ pacientului.
Derivatiile sau endoprotezarea prelungesc supravietuirea cu 8-10 luni. Tratamentul adjuvant - a oferit putine satisfactii pana in prezent. Prognosticul este rezervat - fara tratament chirurgical evolutia se face spre deces in 6-8 saptamani de la diagnostic, prin complicatiie colestazei.


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2022 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite