Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Nihilismul
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

- Nihilismul "este destinul însuşi al Occidentului" şi, în aceeaşi măsură, caracteristica generală a conţinutului programelor de televiziune.
Dacă influenţa puternică a mesajelor TV în viaţa omului contemporan devine un factor de necontestat, întrebarea la care rămâne să răspundem este: care sunt stereotipurile, trăsăturile generale ale me¬diului televizual, care este spiritul general al conţi¬nutului programelor TV sau direcţia în care, în chip gravitaţional , se îndreaptă lumea modernă prin televiziune?
Faptul că divertismentul, comercialul, violenţa şi eroticul carac¬te¬rizează cea mai mare parte a programelor TV este un lucru evident, nu numai pentru specialiştii în comunicarea mediatică, ci şi pentru telespectatorii de pretutindeni. A spune însă că nihilismul este nota definitorie a culturii occidentale şi a mesajului TV este o afirmaţie care ar putea stârni o anumită reacţie nu numai printre ideologii sau admiratorii acestei culturi, dar şi printre mulţi dintre telespectatorii care nu înţeleg cum se poate ajunge la o asemenea concluzie. Şi totuşi, Martin Heidegger, Ioan Petru Culianu şi Părintele Serafim Rose, poate între cei mai complecşi şi profunzi gânditori ai secolului al XX-lea, demonstrează în operele lor că "nihilismul este destinul însuşi al Occidentului şi, prin urmare, al tuturor poparelor lumii care gravitează în sfera de influenţă deci¬sivă a Occidentului" .
M. Heidegger, considerat cel mai important filozof al secolului trecut, în eseul Nietzsches Wort "Gott ist tot , afirmă că: "Nihilismul este o mişcare istorială, şi nu părerea sau doctrina unei persoane sau a alteia. Nihilismul mişcă istoria în felul unui proces funda¬mental abia recunoscut în destinul popoarelor occidentale. Nihilis¬mul nu este, aşadar, un fenomen istoric printre altele sau un curent spiritual care, în interiorul istoriei occidentale, s-ar înfăţişa alături de alte curente spirituale, cum ar fi creştinismul, umanismul ori iluminis¬mul. Nihi¬lismul, gândit în esenţa lui, este mai curând mişcarea fun¬damentală a istoriei Occidentului. (...) Nihilismul este mişcarea uni¬versală a popoa¬relor pământului înghiţite în sfera de putere a timpurilor moderne. (...) Ceea ce mai înainte condiţiona şi determina, sub modul finalităţii şi al măsurii lucrurilor, esenţa omului (credinţa în Dumnezeu, în lumea de dincolo, într-o lege spirituală), şi-a pierdut (în conştiinţa acestei cul¬turi) puterea abso¬lută şi imediată de eficienţă, această putere pretu¬tindeni infailibilă şi eficientă" .
Cu alte cuvinte, cauza acestui fenomen cultural sau proces istoric este îndepărt
area omului de Dumnezeu până la a nu-I mai recunoaşte Creatorului dreptul, puterea sau eficienţa intervenţiei Sale în istorie, sau până la a contesta nu numai prezenţa, ci şi existenţa dumnezeirii şi a unei lumi spirituale. Acest proces sau nihilismul însuşi a debutat în perioada Evului Mediu apusean, s-a hrănit din energiile Renaşterii şi ale Iluminismului, a ajuns la o primă maturitate în perioada Romantismului, a darwinismului, a freudismului, pentru a se desăvârşi (ca formulă culturală sau în consecinţele sale ultime) în nazism, în comunismul ateist, în revirimentul practicilor orientale şi în mişcările sataniste care au invadat lumea modernă.
Pentru a ne forma o idee despre esenţa şi modul în care operează sau se manifestă nihilismul, vom trece în revistă câteva dintre coordonatele fundamentale ale acestui fenomen. Părintele Serafim Rose, în cartea sa Nihilismul , face o descriere a celor patru stadii pe care le-a cunoscut mişcarea nihilistă de-a lungul timpului.


Colt dreapta
Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright© 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta