Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
limbajul pozitiv
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

UNIVERSITATEA EFTIMIE MURGU RESITA

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SI ADMINISTRATIVE

INFLUENTA LIMBAJULUI POZITIV
STUDENTA:
TAMAS LUISA NICOLETA
A.P 3.1RESITA
2007
V
CEI CARE FOLOSESC LIMBAJUL POZITIV.

INCURAJEAZA COOPERAREA SI APLANEAZA CONFLICTELE

Zig Ziglar spune:

"Sunt convins ca puteti obtine tot ceea ce vreti de la viata daca ajutati destul de mutli oameni sa obtina ceea ce vor".

Oamenii care folosesc forta cuvantului sunt maestri in a lucra impreuna cu altii si a-i ajuta sa obtina ceea ce vor. Persoanele care se bucurade cel mai mare success sunt cele care se asigura ca si "partenerii" lor au de castigat.
Ele recurg la un limbaj pozitiv pentru a incuraja cooperarea si a evita potentialele conflicte. Folosesc abordarea "castig-castig" si creeaza o relatie de parteneriat cu ceilalti . Scopul lor este sa se asigure ca in toate negocierile ambele parti sunt castigatoare - ca nu exista nic un invins.

GATA CU "dar"!

Fiica dumneavoastra tocmai a dat un test de aptitudini dupa o prima serie de cursuri de programarea calculatoarelor. Scopul ei este sa obtina o promovare la firma la care lucreaza.
Spuneti cu voce tare:

"Ai facut o treaba buna, Suzanne, dar va trebui sa muncesti mai mult ca sa fii pregatita pentru promovarea pe care o doresti."

Apoi spuneti:

"Ai facut o treaba buna, Suzanne, si va trebui sa muncesti mai mult ca sa fii pregatita pentru promovarea pe care o doresti."

Care fraza e mai incurajatoare? Care afirmatie o va stimula pe Suzannesa-si urmareasca scopul in continuare?
Luati decizia constienta de a inlocui "dar" cu "si" atunci cand vorbiti cu domneavoastra insiva si cu ceilalti. Observati ca gandirea dumneacoastra "se deschide" cand ideile coexista in loc sa intre in conflict.
In loc sa spuneti:

"Incep sa ma obisnuiesc cu noua mea slujba, dar sunt cateva lucruri pe care nu le inteleg."

spuneti:

"Incep sa ma obisnuiesc cu noua mea slujba si sunt cateva lucruri pe care nu le inteleg."

In loc sa spuneti:

"Inteleg ca e un produs bun, dar scump."

spuneti:

"Inteleg ca e un produs bun si e scump."

HAIDETI SA REALIZAM ACEST LUCRU!

In timpul unei sesiuni de brainstorming si de consultari cu echipa dumneavoastra de vanzari, iese la iveala ca grupul are cateva nemultumiri. O membra se plange ca supervizorii din departamentul ei suna dintr-un clopotel atunci cand angajatii trebuie sa se intoarca pentru a raspunde la telefoane si asta o deranjeaza.sugestia ei este sa se renunte la clopotel.
Spuneti cu voce tare:

"Imi pare rau ca nu-ti place clopotelul, dar e singurul mod in care supervizorii pot da de stire tuturor ca e momentul sa treaca din nou la treaba. Daca n-ar fi clopotelul, ar trebui sa se plimbe incoace si-ncolo ca sa adune oamenii. E singurul mod practice de a face aceasta."

Apoi spuneti:

"Inteleg ca va deranjeaza. Hai sa gasim o alta metoda de a le da de stire tuturor ca departamentul are foarte mult de lucru. Ce-ati spune de niste becuri pe perete? Daca nu va place clopotelul, sa incercam alte tehnici."

Care reactie va incuraja mai multe idei in procesul de brainstorming, cu sanse de a duce la decoperiri creative? Care va bloca gandirea creative a participantilor?
Ori de cate ori doriti idei si sugestii de la ceilalti, stimulati fluxul liber de idei, indiferent cat de nebunesti pot parea unele dintre ele.
In loc sa spuneti:

"Vreau sa-i dau fiecaruia o sansa de a sugera una sau doua abordari ale acestui proiect. Va rog sa aveti in vedere bugetul nostru limitat."

spuneti:

"Haideti sa dam drumul la idei noi. Nu va faceti griji cu privire la cost. O sa ne gandim mai tarziu la latura practica. Pentru moment, merge orice."

In loc sa spuneti"

"Sugestia ta n-o sa mearga. Crede-ma, am vazut cu ochii mei cum a dat gres la alte doua firme."

spuneti:

"Buna sugestie. Haideti sa mergem mai departe sis a vedem si altele."

In loc sa spuneti:

"Nu e practic, n-o sa mearga niciodata."

spuneti:

"E o abordare neobisnuita, haideti sa incercam si sa vedem unde ajungem."

FA-MI O FAVOARE, TE ROG!

Va suna o persoana responsabila cu colectarea de fonduri pentru statia locala de televiziune. Dupa ce se prezinta va spune ca spera sa faceti o donatie.
Spune cu voce tare:

"Ma intreb daca ati putea sa-mi faceti o favoare si sa aduceti o contributie. Avem un concurs pentru agentii telefonici si sunt pe cale sa castig o excursie la Disneyland cu familia."

Apoi spune:

"Vrem sa va oferim in continuare un program educativ de calitate, dumneavoastra si familiei dumneavoastra. Datorita contributiei dumneavoastra, veti primi buletinul nostrum afirmativ lunar si, desigur, veti avea sentimentul ca oferiti familiei dumneavoastra programe TV de calitate."

Care abordare va va motive sa deschideti carnetul de cecuri?
Exista o sumedenie de motive care ii indeamna pe oameni sa faca afaceri impreuna. Deseori, este vorba de motive egoiste. Acestea pot fi contraproductive atunci cand se pune problema de a incuraja cooperarea. Un singur motiv conteaza cu advarat: celalalt trebuie sa creada ca ii va fi mai bine daca va face ceea ce ii sugerezi.
Cand aveti nevoie de cooperarea cuiva, ganditi-va cu ce il va ajuta participarea sa, nu cu ce va va ajuta pe dumneavoastra. Subliniati avantajele de care se va bucura daca va urmeaza sugestia.
In loc sa spuneti:

"Echipa de cercetasi a fiului meu vinde lemne de foc si daca mi-ati face o favoare cumparand doi sau trei saci, va putea merge in excursie luna viitoare."

spuneti:

"Echipa de cercetasi a fiului meu vinde lemne de foc, de o calitate excelenta. Pretul este bun si veti vedea ca sunt lemne care dau multa caldura. Ce cantitate ati dori sa cumparati?"

In loc sa spuneti:

"Vrei sa-mi faci o favoare."

spuneti:

"Uite de ce ar fi bine pentru tine."

PRIMESTI CEEA CE CERI

Va intalniti cu un client important pentru ca ati auzit ca a vorbit cu unul dintre concurentii dumneavoasta. Deoarece va temeti sa nu pierdeti afacerea cu el, va hotarati sa aflati daca il nemultumeste ceva.
Spuneti cu voce tare:

"John, esti multumuit de serviciile noastre, nu-i asa?"

Apoi spuneti:

"John, esti un client foarte important si scopul meu este sa imbunatatesc continuu modul in care te servim. In ce privinte ai dori sa aducem imbunatatiri?"

Ce intrebare il va incuraja pe client sa va ofere un raspuns complet si sincer? Care dintre ele va deschide un dialog menit sa consolideze relatia?
Faceti-va obiceiul de a pune in fiecare zi cel putin o intrebare referitoare la imbunatatirea relatiilor.
In loc sa spuneti:

"Esti multumit de felul cum merge casnicia noastra in present?"

spuneti:

"Pe ce anume ma pot concentra ca sa fiu un partener mai bun?"

In loc sa spuneti:

"A fost totul bine?"

spuneti:

"Ce pot face ca sa fiti mai multumit?"

PRIN URMARE, CE PUTETI FACE?

Lucrati la un ghiseu de bilete al unei companii aeriene. Se apropie o femeie suparata si va spune ca voia sa-si viziteze bunicul bolnav, dar si-a pierdut biletul. Doreste sa-i rambursati costul calatoriei.
Spuneti cu voce tare:

"Nu, nu va pot da inapoi banii pe bilet. Va trebui sa completati un formular referitor la biletul pierdut si sa asteptati. Probabil veti primi un raspuns abia peste trei-patru saptamani."

Apoi spuneti:

"Ce pot sa fac este sa va eliberez un nou bilet si sa-l trec pe cartea dumneavoastra de credit. Apoi va voi ajuta sa completati un formular pentru biletul pierdut si sa-l transmit la departamentul nostru de inestigatii."

Care abordare are sanse s-o linisteasca pe pasagera agitata, dandu-i sentimentul ca incercati sa-i oferiti o solutie pozitiva? Care abordare ii va accentua supararea?
Ori de cate ori incepeti sa-i spuneti cuiva ce anume nu puteti face, schimbati-va perspectiva si folositi o fraza care indica anume ce puteti face.
In loc sa spuneti:

"Nu va pot oferi o camera cu vederea spre rau in seara asta; va voi da o camera cu vedere spre oras si maine va mut in alta parte."

spuneti:

"In seara asta va pot oferi o camera cu vederea spre oras, iar maine va voi muta intr-una cu vedere spre rau. Astfel, va veti putea bucura de ambele privelisti."

In loc sa spuneti:

"Iata ce nu pot sa fac."

spuneti:

"Iata ce pot sa fac."

RUPETI BARIERA LIMBAJULUI


Unul dintre clientii dumneavoastra este foarte suparat in legatura cu o comanda recenta. Extrem de agitate, va suna si incepe sa-si descarce nervii.
Spuneti cu voce tare:

"Chris, mi se pare ca ai o problema. Ce-ai vrea sa fac?"

Apoi spuneti:

"Chris, este clar ca avem o situatie deosebita. Hai sa incercam s-o rezolvam impreuna."

Ce abordare va poate ajuta sa gasiti o solutie si sa creati o relatie de cooperare cu Chris?
Cand sunteti implicat intr-un conflict, folositi un limbaj cara arata ca aveti intentia sa cooperate, si nu sa va luptati cu celalalt. Demonstrati-i ca va aflati de aceeasi parte a baricadei.
In loc sa spuneti:

"E problema ta, ce vrei sa fac eu ?"

spuneti:
"Este o provocare pentru amandoi, haide s-o rezolvam impreuna."

SUNTETI INVITAT!

Un grup de vecini s-a hotarat sa se opuna cererii unei firme de constructii locale de a-si extinde licenta de functionare si a tripla dimensiunea santierului. Dumneavoastra vreti ca santierul sa fie inchis. Pentru asta e nevoie de bani. Asociatia vecinilor se intruneste pentru a decide cum veti proceda.
Spuneti cu voce tare :

"O sa coste foarte multi bani si va trebui sa faceti cu totii donatii. De asemenea, va trebui sa-i convingeti si pe alti vecini sa-si aduca contributia, daca nu aveti o idee mai buna."

Apoi spuneti:

"Vom avea nevoie de o gramada de bani ca sa reusim. Putem ruga pe toata lumea sa contribuie cu bani sau putem organiza un eveniment pentru colectarea de fonduri, cum ar fi un targ de vechituri, la care sa invitam toti vecinii. Ce alte abordari putem lua in considerare?"

Care tactica are sanse mai mari sa stimuleze cooperarea? Care are cele mai mari sanse sa dea gres?
Cand vreti ca altii sa coopereze cu dumneavoastra, faceti-le o "invitatie" si oferiti-le posibilitatea de a alege.
In loc sa spuneti:

"Ca sa fiti luati in considerare, va trebui sa completati acest formular si sa-l aduceti inapoi maine dimineata."

spuneti:

"Puteti sa luati acasa acest formular si sa-l completati in liniste. Apoi va invit sa reveniti maine dimineata ca sa mi-l aduceti."

In loc sa spuneti:

"Iata ce va trebui sa faci."

spuneti:

"Te invit sa alegi abordarea cea mai potrivita pentru tine."

EU VA RECOMAND

Vindeti asigurari de viata si vorbiti cu un cuplu de tineri despre nevoile lor. Primul lor copil se va naste peste cateva luni, iar sotul are de gand sa-si cumpere o polita pe viata substantiala. Dumneavoastra credeti ca ar trebui sa-i faca o asigurare si sotiei.
Spuneti cu voce tare:

"Un alt lucru pe care l-ati putea face este sa-i cumparati o polita sotiei dumneavoastra. Desi acum se bucura de o sanatate excelenta, nu se stie niciodata ce se poate intampla in cursul nasterii."

Apoi spuneti:

"Este intelept din partea dumneavoastra sa va protejati familia in eventualitatea ca n-ati fi capabil sa-I asigurati un venut. Avand in vedere posibilele complicatii din cursul nasterii, va recomand sa incheiati si o polita temporara pentru sotia dumneavoastra."

Care abordare are sanse mai amri sa capteze interesul potentialului client si sa-i arate ca va preocupa sincer bunastarea sa? Care are mai multe sanse sa conduca la o vanzare?
Ori de cate ori va propuneti sa vindeti o idee, un viciu sau un produs concentrati-va asupra avantajelor celuilalt si folositi expresia "va recomand" pentru a incheia vanzarea.
In loc sa spuneti:

"V-ar interesa sa faceti reinnoirea?"

spuneti:

"Pe baza a ceea ce mi-ati spus, va recomand sa faceti reinnoirea acum si sa evitati cresterea taxelor din 15 septembrie."

CUM VI SE PARE CORECT?

/> Vecinul dimneavoastra are doi cedri mari pe fasia de pamant care desparte cele doua case. Unul dintre ei a inceput sa se usuce. Umbra lui va protejeaza veranda, asa ca vreti sa-l pastrati in viata. Cum vecinul dumneavoastra nu prea pare dispus sa ia masuri, chemati un specialist care va spune ca o injectie la radacina cu un fertilizator va costa 150 dolari. Dumneavostra va ganditi ca ar trebui sa plateasca vecinul, de vreme ce e copacul lui.
Spuneti cu voce tare:

"Uite, mi se pare ca nu-ti prea pasa de copacul tau. E clar ca o sa se usuce. Am chemat un specialist ca sa-i cer sfatul. Spune ca fertilizarea va costa 150 dolari si cred ca ar trebui sa-ti asumi responsabilitatea pentru asta."

Apoi spuneti:

"Am observat ca cedrul acela mare n-o duce prea bine. Stiu ca tu esti ocupat, iar cand am vazut toate acele alea maronii, am sunat un specialist ca sa aflu daca poate fi salvat. Mi-a spus ca va costa circa 150 dolari. Copacul este pe proprietatea ta si amandoi profitam de umbra lui. Cum crezi ca am putea gestiona in mod corect aceasta cheltuiala?"
Care abordare are sanse sa duca la un rezultat favorabil, de care sa fiti amandoi satisfacuti? Care dintre ele il poate determina pe vecin sa puna un gard inalt intre case si sa va spuna sa nu va bagati nasul unde nu va fierbe oala?
Ori de cate ori aveti impresia ca oamenii va trateaza incorect, apelati la simtul lor de corectitudine. In rarele cazuri in care chiar sunt necinstiti, lasati-o balta.
In loc sa spuneti:

"Mi-ati inlocuit franele acum trei saptamani si au si inceput sa scartaie din nou. Sa nu-mi spuneti ca n-are nici o legatuta cu ce le-ati facut. Vreau sa le reparati."

spuneti:

"Ati facut o treaba buna acum trei satamani, cand mi-ati inlocuit franele. Acum am inceput sa aud un scartait care nu era inainte sa aduc masina aici. Cum ar fi cel mai corect sa procedam?

SA PRIVIM ALTFEL ACEASTA PROBLEMA

Ca manager de vanzari, vi s-a dat sarcina de a alege un nou mobilier pentru departamentul de vanzari. Dupa ce treceti in revista mai multi furnizori, decideti ca alegerea cea mai buna ar fi un sistem cu piese detasabile, cu pereti despartitori de un metru si jumatate inaltime. Inainte de a semna comanda, o colega va propune sa examinati impreuna alegerea dumneavoastra. Va spune: "Totul e foarte bine, dar nu sunt de accord cu alegerea peretilor despartitori. Acestia sunt prea scunzi si nu ofera destula intimidate. Ar trebui sa cumparam pereti de doi metri inaltime."
Spuneti cu voce tare:

"Cynthia, nu sunt de acord. Peretii de doi metri inaltime ii despart pe oameni si asta reduce sentimentul de coeziune in departament. In conditiile astea de izolare, productivitatea o sa scada."

Apoi spuneti:

"Cynthia, inteleg preferintele tale si as vrea sa privim situatia dintr-un alt punct de vedere. E adevarat, peretii inalti creeaza o atmosfera mai intima si asta poate fi bine in multe situatii. Alti manageri de vanzari au raportat ca supervizorilor din departament le este mai greu sa-si faca treaba atunci cand sunt separati de oamenii lor. Cu alte cuvinte, intimitatea pe care ti-o dau peretii inalti poate duce la scaderea productivitatii. Tinand cont de scopurile noastre privind profitul, trebuie sa avem in vedere si acest factor."

Care dintre abordari va favoriza cooperarea? Care dintre ele va determina partile implicate sa-si apere cu indarjire punctul de vedere?
In loc sa sugerati cuiva ca punctul lui de vedere este mai putin corect decat al dumneavoastra, acceptati ideile noi si permiteti-le sa coexiste cu ale dumneavoastra. Apoi apreciati meritele ambelor abordari si gasiti o versiune si mai buna.
In loc sa spuneti:

"Nu sunt de acord cu firma de inchirieri de automobile pe care ai ales-o. Costa prea mult."

spuneti:

"Inteleg preferinta ta pentru aceasta firma de inchirieri automobile. Avand in vedere bugetul nostru restrans, hai sa discutam si despre alte optiuni."

In loc sa spuneti:
" Nu sunt de accord cu tine."

spuneti:

"Inteleg; as vrea sa luam in considerare si alte puncte de vedere."VI
CEI CARE FOLOSESC LIMBAJUL POZITIV.

VORBESC HOTARAT

Oamenii cu un limbaj pozitiv trec direct la subiect, inlatura vorbaria inutila si spun exact ce vor. In zilele noastre se spun atatea vorbe goale, incat e o adevarata usurare sa gasesti pe cineva care nu se incurca in fleacuri si se concentreaza pe o comunicare concisa si precisa.
Oamenii cu un limbaj pozitiv stiu exact ce vor sa spuna. Ei isi iau angajamentul in legatura cu ccea ce vor face, nu cu ceea ce " vor vedea daca pot incerca sa faca". Au intotdeauna grija sa inspire incredere.
Comunicarea este o strada cu doua sensuri; acesti oameni pozitivi, pe langa exprimarea precisa, stapanesc foarte bine si ascultarea activa. Insa nu se bazeaza pe faptul ca inteleg totul perfect de prima oara. Isi demonstreaza aptitudinile de comunicare avand grija sa verifice ca au inteles exact ce ati vrut sa spuneti.
In aceasta sectiune veti face cunostinta cu oameni care, prin limbajul lor, se dovedesc demni de incredere. Atunci cand asculta, confirma ca au inteles cele auzite, iar atunci cand vorbesc, folosesc cuvintele in mod eficient.

AR TREBUI SA SE INTAMPLE SAU SE VA INTAMPLA?

Aflat in vacanta in Caraibe, decideti sa comandati un pachet cu fructe tropicale si sa-l trimiteti prietenilor de acasa.
Functionarul va spune:

"Pachetul dumneavoastra ar trebui sa ajunga in Iowa cam intr-o saptamana.'

Observati care este diferenta in situatia in care functionarul spune:

"Pachetul dumneavoastra va ajunge in Iowa in cinci zile lucratoare."

In care din cazuri stiti ca prietenii dumneavoastra vor primi fructele inainte ca acestea sa se strice? Care versiune va da un sentiment de nesiguranta in legatura cu livrarea pachetului?
Specificati date, ore si valori precise. "Ar trebui" nu e un angajament si suna foarte vag.
In loc sa spuneti:

"Ar trebui sa fie cam 40-50 dolari."

spuneti:

"Ve-ti avea de platit 49,95 dolari."

In loc sa spuneti:

"Ar trebui sa facem asta pana la ."


spuneti:

"Vom face asta pana la ."

FACETI PROMISIUNI SI INDEPLINITI-LE INAINTE DE TERMEN

Lucrati cu jumatate de norma la un centru de fotocopiere din cartier. Un client va aduce un material voluminos si intreaba cand poate sa vina dupa copii.
Spuneti cu voce tare:

"Pai, o sa vi-l fac probabil ceva mai tarziu. Veniti. sa zicem. pe la 16."

Apoi spuneti:

"O sa fie gata inainte de ora 17."

Daca ati fi in situatia clientului, ce fraza v-ar inspira mai multa incredere? Care versiune este mai convingatoare?
Ori de cate ori faceti o promisiune, luati-va o marja de siguranta. Apoi faceti-i celuilalt o surpriza placuta, straduindu-va sa-i depasiti asteptarile.
In loc sa spuneti:

"Comanada dumneavoastra va fi livrata probabil miercuri. sau poate joi. Depinde."

spuneti:

"Comanda dumneavoastra va fi livrata pana in weekend."

CRED CA INTELEG CE-AI VRUT SA SPUI

Tocmai ati luat o comanda de la unul dintre clientii dumneavoastra si situatia e mai complicata decat de obicei. Pentru aceasta achizitie, a dat o adresa de livrare speciala, iar instructiunile de livrare sunt complexe.
Spuneti cu voce tare:

"Da, cred ca am inteles."

Apoi spuneti:
"Haideti sa verificam indicatiile, ca sa fiu sigur ca am inteles bine."

Care versiune ii dovedeste clientului ca doriti intr-adevar sa va faceti bine treaba? Care comanda are sanse mai mari sa se rataceasca, sa ajunga cu intarziere si, in ultima instanta, sa faca nefericit un client.
Faceti un mic efort suplimentar si verificati daca ati inteles corect. Procedati intr-o maniera care arata ca sunteti raspunzator de obtinerea informtiilor corecte.
In loc sa spuneti:

"E greu de urmarit ce spui. nu sunt sigur ca am inteles."

spuneti:

"Vreau sa verific daca am inteles bine."

NU ACCEPTATI CA RASPUNS UN "nu" - SAU UN "da"

Vecinii dumneavoastra v-au invitat la un gratar. Cu o zi inainte, le dati telefon ca sa stiti cu ce ati putea contribui.
Spuneti cu voce tare:

"Pot sa aduc si eu ceva?"

Apoi spuneti:

"Ce-ar fi cel mai bine sa aduc?"

In care din cazuri se vede ca vreti intr-adevar sa contribuiti cu ceva? Ce intrebare se va solda cu raspunsul obisnuit - dar nu neaparat sincer - "Nimic, doar pentru tine."
Ori de cate ori puneti cuiva o intrebare, intrebati-va mai intai pe dumneavoastra insiva: "Este cumva o intrebare da / nu?". In caz afirmativ, inlocuiti-o cu o intrebare cu mai multe optiuni sau cu un final deschis.
In loc sa spuneti:


"Pot sa iau ceva cand trec pe la magazin?"

spuneti:

"Ce-as putea sa-ti iau cand trec pe la magazin?"

SPUNETI LUCRURILOR PE NUME!

Sunteti la un interviu pentru o slujba si directorul de personal vrea sa stie ce realizari ati avut la firma unde ati lucrat inainte.
Spuneti cu voce tare:

"E o intrebare foarte buna si imi pare bine ca ati pus-o. in primul rand, un lucru pe care as vrea sa-l spun este ca, vorbind la modul general , in departamentul meu era o dezordine cumplita inainte sa vin eu. Peste circa sase luni, lucrurile mergeau foarte bine."

Apoi spuneti:

"Realizarea de care sunt cel mai mandru a fost reorganizarea departamentului pe care l-am condus. Era foarte dezorganizat cand am fost promovat ca manager. In primele sase luni, am folosit un plan de actiune in cinci faze, care a redus cu 30 % munca de birou."

Cine este candidatul mai intersat pentu orice post? Cine da impresia ca 'bate saua sa priceapa iapa?"
Fiti sigur de ceea ce vreti sa spuneti si spuneti-o!
In loc sa spuneti:

"Un lucru pe care as vrea sa-l spun este. ",

spuneti-l!

In loc sa spuneti:

"Aveti ceva impotriva sa va pun o intrebare?",

puneti-o!

Un om care foloseste un limbaj pozitiv nu este rece, neprietenos, zgarcit la vorba si nici nu foloseste un stil de comunicare mecanic. Este o persoana care renunta la vorbaria inutila, spune ceea ce are de spus si merge mai departe.
Exista o mare diferenta intre a imbarbata cu rabdare un prieten aflat la necaz si a pune o intrebare sau a sublinia un lucru intr-o conversatie de afaceri. Un om cu un limbaj pozitiv este flexibil si foloseste un stil de comunicare adecvat situatiei.
BIBLIOGRAFIE

1. WALTER R. GEORGE, Influenta limbajului pozitiv, CURTEA VECHE, BUCURESTI, 2003

Colt dreapta
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta