Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Munci şi zile - poem didactic de Hesiod.
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Realizarea acestui poem a fost determinată de un amănunt biografic din viaţa autorului, care s-a certat cu fratele său, Perseu, la moartea tatălui, în legătură cu partea de moştenire revenită fiecăruia.

Hesiod, crezându-se spoliat, se adresează judecătorilor, dar aceştia îi resping cererea. Indignat, cu atât mai mult cu cât avea convingerea că judecătorii fuseseră mituiţi, Hesiod trece la acţiune, adică începe să scrie, cu un condei de revoltat. Prima parte a poemului său Mutici şi zile ne oferă dovada acestui fapt.
Poemul are o întindere relativ mică: 828 de versuri. Acestea redau o aglomerare de fapte diferite care, uneori, pare confuză şi artificială.

Poetul, pe care cearta cu fratele său 1-a tulburat profund, ar vrea ca acesta să reapuce pe calea virtuţii şi să revină la sentimente mai bune.

In poem se susţine că schimbarea omenirii va fi posibilă prin asigurarea dreptăţii şi prin afirmarea unor principii morale sănătoase. Pentru evitarea injustiţiei există o singură cale hotărâtoare: munca: "Munca ţi-aduce avere şi multe mioare ţi-aduce/Tuturor zeilor este mai drag acel ce munceşte/Nu e ruşine - a lucra, ci lenea e doar de ocară/Dacă eşti harnic, cel leneş îndată, bogat de te vede/ Te-o pizmui; bogăţiei, virtutea şijaima-s tovarăşi!". Lenea şi indiferenţa sunt importante surse ale injustiţiei. Zeii nu rămân insensibili la rugăminţile oamenilor, cu condiţia ca aceştia să îşi pună în mişcare voinţa lor de acţiune.


După această apologie a muncii, urmează a doua parte a poemului, care conţine sfaturi practice privind agricultura şi negoţul pe mare, ample descrieri ale unor munci agricole (aratul, semănatul, secerişul). Tot aici apar discuţii tehnice privind alegerea şi folosirea uneltelor de muncă, sfaturi privind eşalonarea lucrărilor în funcţie de anotimpuri şi, alături de acestea, îndemnuri directe către Perseu, fratele său, de a reveni la sentimente mai bune, dedicându-se numai muncii pământului.
Poemul didactic Munci şi zile se remarcă prin preţioasele indicaţii referitoare la agricultură şi negoţul pe mare, prin spiritul de observaţie, gravitatea şi caracterul sentenţios al ideilor.
în concepţia lui He-siod rivalităţile dintre oameni se pot solda fie cu conflicte, fie cu declanşarea dorinţei de a munci mai mult pentru a îşi depăşi rivalul.
Munci şi zile este un poem singular, care prezintă note autobiografice şi efuziuni personale într-un expresiv tablou al vieţii agricole.


Colt dreapta
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright© 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta