Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Odiseea - Homer - comentariu
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

După arderea Troiei Ulise se îmbracă în haine de cerşetor şi intra în Troia, unde Elena îl recunoaşte şi îi spune totul despre cum erau construite porţile şi cetatea. Aheii construiesc un cal de lenm uriaş , pe care îl lasă la poarta Troiei, şi se prefac că se retrag la corăbii.Troienii sărbătoresc acest eveniment, iar noaptea când porţile erau deschise din cal ies greci şi ahei care se unesc cu cei care plecaseră spre corăbii şi sunt conduşi de Menelaos şi Ulise.

Aceştia ard Troia din temelii. Ulise şi oamenii săi pleacă spre Itaca, iar ceilalţi luptători se îndreaptă şi ei spre ţările lor. Primul popas al itacanilor este pe insula ciconilor, pe care o jefuiesc , dar ciconii se răzbună.

Aşa pier o parte dintre itacani , cei rămaşi ajung pe insula mâncătorilor de lotus de unde Ulise îşi scapă cu greu oamenii din efectele plantei atât de populare pe acea insulă. Ciclopul Polifem Furtunile împing corăbiile lui Ulise pe insula ciclopilor. Ulise ia doisprezece oameni şi pleacă pe insulă.

Ajung în peştera ciclopului Polifem , care îi ţine închişi şi mănâncă o parte din itacani. Orfeu străspunge ochiul ciclopului cu un ţăruş încins. Oamenii se ascund sub berbecii lui Polifem ies din peşteră şi scapă fugind pe carăbii.

Ciclopul îşi roagă tatăl Neptun-Poseidon să îi facă drumul lui Ulise cât mai anevoios şi lung posibil. Circe vrăjitoarea Ulise poposeşte pe insula Eolia, unde domneşte regele Eolus, care stăpânea vânturile zburătoare, pe care i le pune lui Orfeu într-un burduf să nu-l mai încurce tot timpul drumului. Ajunge în Itaca, oamenii de acolo deschid burduful şi corăbiile lui Orfeu sunt împinse de vânt înapoi pe insula Eolia, de unde , acum, este gonit.

Marea înpinge corăbiile până pe insula lestrigonilor, care distrug toate corăbiile mai puţin pe cea a lui Ulise. Care îşi continuă drumul până pe insula vrăjitoarei Circe, Eea, care la început transformă zece din oamenii lui Ulise în porci. Dar cu ajutorul lui Mercur Ulise scapă şi Circe îi devine foarte bună pritenă, astfel, cei zece oameni ai lui revin la normal.

Vrăjitoarea îl găzduieşte pe Ulise şi pe echipajul său timp de un an. Şi mai apoi îl ajută pe Ulise să găsească calea bună spre casă. Astfel, Ulise merge în Infern la înţeleptul Tiresias şi află de mânia lui Neptun şi modul în care poate scăpa de acest blestem.

Apoi se întoarce la Circe care îl îndrumă cum să scape pe drumul său de sirene, de monştrii Cribda şi Scila , ca mai apoi să ajungă pe insula lui Apolon, de unde ar fi putut scăpa cu viaţă dacă fratele său Euriloh nu ar fi îndrumat echipajul să mănânce din boii lui Apolon. Astfel, Jupiter răzbună pierderea fiului său , corăbiile ajung din nou în gura monştriilor din mare, de unde scapă numai Ulise, iar valurile îl duc pe insula Ogigia la fiica lui Atlas, frumoasa Calipso, unde stă timp de şapte ani. Zeii îşi amintesc de Ulise Minerva îl convinge pe Jupiter să-i dea drumul lui Orfeu din gazda lui Calipso, aceasta se întâmplă prin intermediul lui Mercur.

Minerva, tranformată în bătrânul Mentor, merge la fiul lui Ulise, Telemac, să îi spună să meargă la Menelaos după veşti despre tatăl său. Tot în acest timp palatul lui Orfeu este împânzit de peţitorii Penelopei, soţia lui Ulise, care furau averea vechiului stăpân. Călătoria lui Telemac Telemac îşi alege cei mai buni oameni şi pleacă, în secret, spre Menelaos.

Poposeşte mai întâi la insula bătrânului Nestor care i-l dă ca ajutor pe fiul său, Pisistrate. Astfel, ajunge la Menelaos căruia îi povesteşte ce se întâmplă în Itaca cu averea tatălui său, iar acesta îi spuse unde îi ziseseră zeii că se află Ulise, în insula Ogigia. Întoarcerea lui Ulise pe mare Ulise pleacă de la frumoasa Calipso, iar pe mare îl întâlneşte pe Poseidon-Neptun, care îi distruge corabia, ce se izbeşte de un talaz .

Scapă numai Orfeu şi cu ajutorul zeilor ajunge pe insula feacilor, unde domnea Alcinous, aceştia îl primesc călduros şi îi ascultă cu drag povestirile despre tot ce a păţit pe lungul său drum. Tot acum poporul feacilor află că eroul este protejat de zeiţa Minerva care li înfăţişează. Astfel regele Alcinous decide să îl ajute pe Ulise să ajungă în Itaca cu una din corăbiile sale.Corăbierii ajung în Itaca unde îl lasă pe Orfeu, dar la întoarcere sunt transformaţi într-o imensă stană de piatră care este aruncată peste insula lor de către Neptun. În Itaca Orfeu este Transformat într-un bătrân de Minerva şi găzduit de către Eumeu. Astfel, Ulise vrea să vadă cât de loiali îi sunt slujitorii.

Orfeu i se arată numai fiului său întors de sfatul Minervei din călătoria sa. Ulise ajunge ca un bătrân cerşetor printre peţitorii din palatul său care doareau să îl omoare dar bătrînul îl ucide pe uriaşul Irus şi este primit , pentru un timp în ospăţul peţitorilor. Ziua răzbunării Minerva sfătuieşte pe Penelopa să dea arcul lui Ulise peţitorilor şi cel care va reuşi să treacă o săgeată cu el prin doisprezece inele acela îi va fi soţ.

Numai bătrânul cerşetor reuşeşte şi atunci îşi arată adevărata faţă de luptător celor care doareau să-i fure averea şi soţia. Alături de Minerva, Telemac, Filetes şi Eumeu reuşeşte să-i ucidă pe peţitori, Eurimac, Antinous, Amfinomus, cruţând numai doi, crainicul Medon şi cântăreţul Femius. Mai apoi le spânzură pe slujitoarele necredincioase.

Aşa ajung Penelopa şi Ulise din nou împreună. Pacea din Itaca O parte din regii ai căror fii, peţitorii Penelopei, au fost ucişi de Ulise pornesc o răscoală în frunte cu Eurit ,tatăl lui Eumeu, Orfeu cere ajutor tatălui său, Laerte, căruia Minerva îi dăruieşte puterea din tinereţe şi acesta îl omoară pe Eurit. Armatele sunt separate de fulgerul lui Jupiter, iar răsculaţii îngroziţi fug de la luptă.

Astfel este din nou pace în Itaca. Ulise îi povesteşte soţiei sale de blestemul lui Neptun şi că trebuie să găsească un om pe o altă insulă care să ţină în mână o lopată de măsurat grâul pe care Ulise trebuie să o înfigă în pământ şi să-i aducă jertfă lui Neptun un vier şi un berbec, că numai aşa va fi iertat.

Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright© 2005 - 2022 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite