Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Romanul adolescentului miop
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Romanul adolescentului miop
Vol.1-1924-1925Cap1
Eliade sufera in urma insuficientului de la matematica si germana,unde are nesansa de a ramane coregent.Se gandeste ca singura rezolvare ar fi sa scrie un roman, care odata aparut in librarii ar deveni important si ar scapa cu fata curate la scoala.
Scrierea romanului are ca baza jurnalul sau, dar isi da seama ca fara existenta unei fete, acesta nu ar avea sare si piper.Dar singurele fete pe care le cunoaste sunt cele ale cizmarilui care nu-ti pot inspira iubire si verisoara sa Laura , care ii da cateva idei privitoare la roman..Si prietemul sau Dinu isi da cu parerea asupra romanului, oferindu-se bucuros sa fie personaj in acesta, cu conditia s ail zugraveasca in mod melancholic.
Cap2 Gloria lui Robert
Eliade se hotareste sa-l zugraveasca pe prietenul Robert in roman, darn u stie inc ace intriga va avea romanul.Stie doar ca e obligatoriu sa-l scrie pentru a putea trece in clasa a7-a reala..
Impreunac cu Jean Victor Robert , Dinu si Perri au iesit cu 4 fete in Parcul Carol.Pentru Eliade intalnirea a fost un fiasco,renuntand sa mai iasa cu fete.Ii spune lui Robert ca va fi un personaj important in romanul sau, un personaj "ridicule", iar Robert e suparat ca nu vrea sa-I zugraveasca si partile bune si in urmatoarele saptamani incearca sa para schimbat spre uimirea celorlalti baieti.
Cap3 Jurnal de clasa
Eliade reciteste insemnarile cu intamplari din clasa.Caleia e ascultat la istorie de Noisil si e ajutat de Tolihroniade care-I sopteste. Pake va ramane repetent pentru ca Vanciu de mate l-a prins la bodega cu cateva sandwich-uri si o litra de tuica in fata.La ora de muzica dl Boloveanu isi vinde un teanc de foi,o noua romanta de-a sa Crinul,cu cate 6 bani foaia, dupa care la invitatia copiilor o canta la orga.Apoi fac pregatire pentru serbarea de sfarsit de an, in timp ce un coleg poreclit Fosil incearca sa fuga de la ora, fiind parat de copii.Aguletti a plans la ora de chimie, invocand numele tatalui sau mort,pentru a scapa de insufficient.intreaga clasa a incercat sentimente de stanjeneala si penibil.Dinu e schimbat mult, desi e frumos,bun si intelligent nu-l mai pasioneaza chimia ca acum un an.Pe Robert il dor ochii din pricina cititului si a formolului cu care s-au dat clasele duminica.Teza la mate la care Eliade nu stie nimic si in consecinta nu poate rezolva problema desi e usoara.Se apropie sfarsitul anului scolar si-I cuprinde melancholia pe copii asteptand de la vacanta mai mult decat va fi poate.Fanica a reusit cu bine la chimie si e foarte fericit incat le ofera copiiilor 100 de lei pentru cornuri si ciocolata.El are o frica teribila fata de Toivinovici, proful de chimie.
Cap4 Intre Don Juani
Robert si Dinu au venit sa-l ia pe auor caruia ii spuneau doctoral-fiind urat,miop si cu preocupari erudite, sa-l duca la o plimbare in Cismigiu.Robert si Dinu se uitau dupa femei catalogandu-le si povestindu-si aventurile amoroase.
Cap5 Un prieten
Marcu e inalt, cu ochii mari si bulbucati parul cret, maini si picioare lungi si sta in ultima banca, citind romane frantuzesti in timpul orelor.Nu e interesat de ceeea ce se discuta la ore, numai cu Eliade discuta despre cartile pe care le citesc,Eliade a citit Ulita copilariei lui Ionel Tedoreanu si a plans gandinu-se la Sonia.
Cap6 Luni 8-9 germana
In clasa intai Eliade ramasese coregent la franceza germana si romana, fiind foarte bun la oina unde-si petrecea toate dupa-amiezile.Acum in clasa a6-a reuseste in toamna sa-si ia corigenta la germana.
Cap7 Corigenta
Ramas coregent la mate, nu reuseste sa se pregateasca pentru a fi ascultat si hotaraste ca are timp o vara intreaga sa se pregateasca sa-si dea corigenta la toamna.
Cap8 Premiantii
Directorul a tinut o binecuvantare dupa care fanfare copiilor a cantat cateva cantece si apoi au fost cititi premiantii.Eliade impreuna cu Dinu era printre cei 4 corigenti la mate.
Cap9 Vacanta
Eliade intalneste intr0o zi in parc pe o bancva,un vagabond care-I povesteste despre peripetiile sale prin diverse tari, dar Eliade e constient ca nu are curajul de a pleca din mansarda sa.Spre sfarsitul lui iulie trebuie sa plece in Dumbrava Sibiului unde de abia asteapta sa ajunga.
Cap10 Jurnal de vara
S-a intors de la Dumbrava Sibiului mai repede,motivand lipsa banilor si desi isi impunea sa se apuce de matematica nu a reusit sa invete aproape nimic.Se pare ca datorita interventiei unei personae feminine din partea unuia dintre corigenti,au fost trecuti toti.Eliade e hotarat sa invete mate si germana de la toamna.

PARTEA a-2Aa
Cap1 Mansarda
Eliade citea si avea un caiet gros intitult Calatorie in jurul bibliotecii mele, unde slavea cartile citite.E hotarta sa scrie despre sufletul mansardei sale, martora a intregii vieti de pana atunci.
CAP2 "Muza"-societate cultural dramatica
Cei talentati din clasa au alcatuit o societate 'Muza" unde au primit si alti membrii si mai ales fete din alte clase, unde organizau conferinte,piese de teatru si altele.Totul se organiza in subsolul casei colegului Noschuna.Eliade a tinut o conferinta despre Rama, avand mare success in fata fetelor din clasa a6-a.Au organizat o parte din piesa Don Juan, unde Eliade era preotul Ieronim, Dinu erea Castagnete pajul, iar Robert era Don Juan.Piesa a fost un succes,dar discutiile de dupa,au degenerate in cearta si societatea s-a scindat,Dinu anuntand ca va organiza o societate la el acasa.
Cap3 Fanica
Fanica a scris o "revista" numita "Un liceu model" carte se va juca de Sf.Spiridon, cand se tine o serbare mare.Bricterian il va juca pe director, Eliade il va juca pe proful de chimie Toivinovici , in timp ce autorul piesei va avea rol dublu, al unui parinte revoltat impotriva taxelor si al elevului bolnav de "galbinare" din pricina chimiei.Se preconiza un succes mare al revistei.Duminica au fost invitati toti la via lui Morariu,UNDE ERA MUST , VIN VECHI SI CULEGATOARE MULTE.Dar tatal Morariul a fost aproape tot timpul.
Cap4 Dl director
Eliade e hotart sa capete bani de la revidta dl Leontescu caruia ii trimitea articole nenumarate.Dar intalnirea dintre ei ni-I adduce banii promise si Eliade e hotarat san u-I mai trimita alte articole.
Cap5 Noiembrie
Zi trista, suflet melancholic.Uneori Eliade se tortura cu o franghie, aplicandu-si loviturio pe spate, pana ajungea la clipa de extaz, clipa apropierii de sine insusi.Incepe sa poarte ciorapi de matase, sa-si faca haine moderne,se pudra ca Dinu si prietenii ii spuneau ca a intrat in randul lumii si el.
Cap6 Repetitii
Au inceput repetitiile pentru revista,Se adunau in fiecare seara in sala dce muzca, iar regizorul era dl Filimon de la Teatrul National.Au asistat si directorul si profesorii la prima repetitie pentru a vedea daca accepta piesa.Au acceptat-o si repetitiile au continuat.Dl Boloveanu proful de muzica mai vine si el incercand sa adune copii la fanfare, dar acestia se eschiveaza mereu.
Cap7 Drumul catre mine insumi
Eliade incearca sa se gaseasca pe sine insusi, insa nu are o metoda si nici o indicatie.I se pare ca sufletul e schimbat de la o ora la alta, ca nu il poate pretui.Priveste spre el, ca spre niste trasaturi straine si are impresia ca nu va putea scrie niciodata RAM.
CAP8 Incipit vita nova
Eliade se transfera de la real la modern si e fericit ca a scapat de matematica.Leiber si Petrisor discuta in contradictoriu, Bratasanu invata tot,darn u are lucrari stralucitoare, dar e premiantul si "baiat bun".Marcu citeste mult, darn u la obiect, de aceea nu reuseste decat greu san u ia insufficient.Robert se straduieste si el si cateodata straluceste.Eliade e fericit cu noii sai colegi si toata tristetea pe care i-a produs-o zilele de ninsoare, a uitat-o.
Cap9 Mos Ajun
Corul se aduna la Eliade acasa si-l barfesc pe Robert.Propisan le povesteste aventurile lui in timp ce Fanica,baiat serios, prefera sad ea o anumita suma sis a fie linistit.Toti se intereseaza ce mai scrie Eliade si unde publica.Incep repetitiile sub bagheta lui Fanica, cu Perri dand tonul cu diapazonul.In ajun au pornit la colindat dupa care s-au intors la Eliade acasa unde au benchetuit pana dimineata.

PARTEA a3-a
Cap1 Sambata
Era ziua cand tinerii mergeau la casele cu felinarele rosii, mergeau la cinematograf sau se plimbau prin parc.Eliade se plimba cu Marcu purtand discutii interminabile in contradictoriu: unul scceptic, altul dogmatic.
Cap2 Papini,eu si lumea
Eliade a citit Omul Sfarsit a lui GIOVANI Papini si are impresia ca trebuie sa se schimbe pentru a nu se spune ca l-a imitate pe Papini.Are impresia ca Papini i-a descries propria viata si-l considera cel mai important dusman sic el mai darnic prieten, l-a ajutat sa fie el insusi.
Cap3 Un an
A trecut un an, timp in care Eliade nu a mai scria nimic la RAM.Relatia cu Robert s-a racit.A citit f mult in aceasta perioada , ramanandu-I f putine amintiri pe care le considera "icoanele timpului pierdut"
Cap4 Prietenii
Apare un nou prieten, Radu, care a fugit de la liceul din Brasov.S-au adunat ca in vremurile trecute mai multi prieteni si au purtat discutii diverse cu gandul la bacalaureatul care urma.
Cap5 Tristeti in vara
In sufletul lui Eliade se dau lupte nesfartsite, darn u stie cu cine lupta, simte doar tortura luptei, singuratatea si tristetea.
Cap6 Ma clatina vanturile<
br /> Eliade se simte altul, dar dureros ca implinirile, inoirile sunt insotite de o constiimta a absentei, a golului.S-a apropiat de mistica sin u poate accepta credinta in Dumnezeu, in Mantuitor , in sfinti, in Biserica.Intrebarea lui e: "daca credinta inseamna altceva ? Cum ar putea ajunge la Iisus?"
Cap7 Bacalaureatul
Eliade s-a prezentat la examenul de bacalaureat,cu intrebari stupide la unele materii, parandu-I absurd tot bacul.A reusit sa raspunda la toate intrebarile, dupa parerea sa ar trebui sa ia medie de trecere.
Cap8 Final
A reusit la examenul de bac.Simte ca se sfarseste ceva si incepe altceva.E hotarat sa scrie RAM sub forma de Jurnal al autorului, cu comentarii, note, schite.Asa I se4 pare ca poate surprinde realitatea, firesc si dramatic.Incheie Jurnalul si incepe sa scrie RAM.


VOL 2 Gaudeamus 1928

Partea1
Cap1 Décor
Eliade face cunostinta cu amfiteatrul Maiorescu si cunoaste cativa studenti si studente, neintalnind niciunul din vechii colegi.
Cap2 Presedintele
Studentii au organizat un cerc studentesc cu sediul in mansarda lui Eliade, s-au pregatit pentru colindele de Ajun si au petrecut pana in zori dup ace au colindat pe la rege, ministri si altii.
Cap3 Nonora
Studentii au organizat o petrecere de Sf.VASILE(revelion) unde Eliade a cochetat cu Nonora si a condos-o acasa.
Cap4 Intermezzo
Studentii sai-au schimbat sediul cercului din mansarda lui Eliade intr-o sala a unei societati.Eliade devine constient de un lucru:ca vietuieste doua vieti,una ascunsa si alta in plina lumina.
Cap5 Profesorul
Eliade a cunoscut multi profesori si cu cel de logica a avut chiar o lunga discutie.

Cap6 Primavara
A venit primavera lina care l-a umplut de nelinisti pe Eliade.
Cap7 Muncile si zilele.
Cercul a fondat o revista, care insa n-a vietuit decat 3 numere din cauza proastei organizari a banilor/.Eliade scrie o recenzie despre catea unui profesor, care se simte insultat si are loc un schimb de articole intre ei in diverse publicatii.
Cap8 Drum de la manastire
Studentii cercului au plecat la o manastire, unde Eliade cunoaste o misterioasa studenta cu care incepe sa discute.Au pierdut trenul la intoarcere si au facut drumul pe jos pana in Bucuresti 12km,unde ea ajunge ostenita iar el olin e élan.Ajuns acasa vrea sa inceapa sa scrie "Jurnal intim de primavera", simtind ca viata lui renaste, dar renunta.
Cap9 O chema Niska
Venise Bibi prietena din cercul studentilor si o adusese sip e studenta misterioasa din noaptea trecuta.Ochema Niska si isi aminti ca o vazuse in urma cu ani in Dumbrava Sibiului.
Cap10 L HEURE sexuelle
Eliade se pierde in jocuri sexuale cu Nonora, in timp ce prietenul lui Radu e indragostit de Viorica prietena Niskai.
Cap11 Prietenul meu iubeste
Intalneste un vechi coleg de liceu cu care se imprieteneste si poarta discutii aprinse, mai ales despre dragostea ce o poarta tanarul sotiei unui architect
Cap12 Furtuna la schit
Eliade cu prietenul cel nou s-au dus la un schit sai au stat acolo o saptamana purtand discutii pe teme religioase si de credinta.Dupa o saptamana prietenul pleaca bucuros sa-si intalneasca doamna inimii sale, lasandu-l pe Eliade singur cu tristetile si melancoliile sale.Eliade se hotaraste sa fie prieten cu Niska.
Cap13 Plecare
Dogoarea caldurii l-a indemnat sa plece la satul de vile de la mare.In gara se intalnestecu Marcu care era impreuna cu un medicinist antisemit si o studenta evreica de la boologie, care alcatuiau un cuplu.Au discutat mult pe tema antisemitismului si despre plecare lui Marcu pentru urmatorii ani la studii in Franta.
Cap14 Sfarsit de vacanta
Eliade se intalneste cu Niska,care era cu logodnicul ei Paul.Fac plimbari toti 3 si poarta lungi discutii.

Cap15 Taine
Invata asiduu.Trec examenele.Invata pe rand ebraica, sanscrita, persana.Revine la gramatica greaca.E o bosit sin u stie daca Dumnezeu exista sau nu.
Cap16 Redactia
Profesorul de logica era acum si ziarist.L-a intalnit la redactie si l-a chemat pe Eliade sa vina sa vorbeasca cu temutul pamfletar "Trasnea" spre a-I publica manuscrisele.Se intalnea seara cu Radu, care era tot mai indragostit de Viorica, iar cateodata o intalnea pe Nonora, care se lauda cu cuceririle sale sentimentale.
Cap17 Prietena mea in toamna
Niska il vizita des si purtau lungi discutii.Se plimbau in toamna, anotimp pe care Eliade il uraste.Acesta urmarea doua cresteri: ale personalitatii sale si a sufletului Niskai.
Cap18 Iasiul
Eliade cu Niska si alti studenti pleaca la Congresul studentilor ce se tine la Iasi.Niska se imprieteneste cu un student de la politehnica,Nesean, in timp ce Eliade se apropie de Viorica.
CAP19 Vrajmasul lui Petre
Petre era un student ce isi dorea sa parvina si facea orice in acest sens dfar cu toate acestea luio Eliade ii placea si purtau lungi discutii.Eliade a publicat un fragment din RAM, ce cuprindea amintiri asupra "Muzei". Impreuna cu Radu, Dinu, Petre, Noschuna si altii discutau despre faptul ca a pastrat numele reale ale celor implicate si fiecare dorea sa stie cum e vazut cu adevarat de catre Eliade.Au continuat discutia pana in zori band vin.
Cap21 Moarte
A murit fostul presedinte al cercului studentesc si erau toti tristi, conducandu-l la cimitir.Niska era alaturi de el,trista pentru moarte,trista pt ca Eliade pastra distanta fata de ea.Eliade vrea sa plece in Italia.
Cap22 Lumina la Roma
La Roma isi da seama de un adevar dureros pe care-l tinuse inchis doi ani in sine.Ii e draga Niska, dar ea nu trebuie sa afle.Nu va renunta la hotararile lui,toate vor continua.
Cap23 Meditatii pentru doua toamne
Toamna trecuta incepuse cu chemari pe sub castani, cu ambitii si nelinisti cu munca istovitoare.Acum toamna il chinuie tot mai mult si mai adanc.Niska ii insoteste gandurile continuand sa fie osandit nelinistilor si asteptarilor care il strabat zilnic.


PARTEA a2-a
Niska isi plange singuratatea si departare
De Eliade in prima scrisoare.Continua un schimb de scrisori intre Eliade si Niska, pline de dragoste si asteptare din partea Niskai si de retinere din partea lui Eliade. Ii scrie si Nonora, oferindu-se sa vina in vizita pentru a-I da informatii despre altii.Eliade ii trimite Jurnalul sau Niskai, iar aceasta ii trimite o scrisoare plina de dragoste si dor,asteptandu-l.


PARTEA a-3a
Niska s-a logodit cu un inginer si e iar vesela.Viorica il viziteaza iar pe Eliade, plangandu-si viitorul cenusiu ce o asteapta in cine stie ce localitate di tara.Eliade o intalneste pe Nonora pe strada, o duce la el acasa, unde o face a lui.Eliade e hotarat sa plece undeva departe si se intelege cu Niska pe care o intalnise intamplator,sa plece la schit sa petreaca un timp colo. Despartirea lor e trista, fiecare apucand pe drumul sau.Eliade i-a trenul si pleaca singur in lume.
ADENDA
JURNALUL UNUI OM SUCIT
ELIADE 1921-922


Povesteste copilaria camd elev fiind nu reusea sa ia note bune si toata lumea spunea ca e lenes.In schimb citea foarte mult,imbolnavindu-se de cateva ori de surmenaj.Dupa o vreme s-a dat pe brazda, a inceput sa invete si sa ia note bune, spre bucuria parintilor.
Colt dreapta
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright© 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta