Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
Introducere in cursul "Managementul Resurselor Umane" (MRU)

Introducere in cursul "Managementul  Resurselor Umane" (MRU)


1. Rolul resurselor umane in cadrul organizatiei

Resursele umane (RU) este singura resursa din cadrul unei intreprinderi care poate avea capacitatea de a-si mari valoarea sa odata cu trecerea timpului, spre deosebire de toate celelalte resurse a intreprinderii, care se uzeaza daca nu fizic, atunci moral

Dezvoltarea teoriei si practicii in domeniul MRU necesita cunoasterea si intelegerea cit mai deplina a rolului si particularitatilor RU in cadrul organizatiei:

RU reprezinta organizatia. Oamenii reprezinta o resursa comuna, resursa cheie, o resursa vitala de azi si de maine a tuturor organizatiilor, care asigura supravietuirea, dezvoltarea si succesul competitiv al acestora.

RU reprezinta una dintre cele mai importante investitii ale unei organizatii, ale carei rezultate devin tot mai evidente in timp. Organizatiile cheltuiesc sume importante  cu angajatii lor, iar datorita costurilor antrenate nu numai remunerarea personalului, ci si angajarea, mentinerea si dezvoltarea personalului reprezinta una dintre cele mai evidente investitii in resursele umane. Investitia in oameni s-a dovedit a fi calea cea mai sigura de a garanta supravietuirea unei organizatii sau de a asigura competitivitatea si viitorul acesteia.

RU sunt unice in ceea ce priveste potentialul lor de crestere si dezvoltare, precum si capacitatea lor de a-si cunoaste si invinge propriile limite, pentru a face fata noilor provocari sau exigente actuale. RU sunt valoroase, rare, dificile de imitat si, relativ, de neinlocuit.

RU constituie un potential uman deosebit, care trebuie inteles, motivat sau antrenat in vederea implicarii cit mai depline a angajatilor la realizarea obiectivelor organizationale.

RU sunt puternic marcate de factorul timp necesar schimbarii mentalitatii, obiceiurilor, comportamentelor, etc.


2. Definirea managementului resurselor umane

In prezent in literatura de specialitate exista mai multe definitii ale MRU. Numerosi specialisti in domeniu au definit MRU astfel:

Functiunea care faciliteaza cea mai eficienta folosire a oamenilor in vederea realizarii obiectivelor individuale si organizationale.

Ansamblu de functii si procese care au in vedere atragerea, motivarea, retinerea si mentinerea angajatilor unei organizatii.

Cuprinde toate activitatile orientate spre factorul uman, avand drept obiective: conceperea, proiectarea, utilizarea optima, intretinerea si dezvoltarea socio-umana.

Complexul de activitati orientare catre utilizarea eficienta a "capitalului uman" in scopul realizarii obiectivelor organizationale, simultan cu asigurarea conditiilor ce garanteaza satisfacerea nevoilor angajatilor.

Ansamblul deciziilor care afecteaza relatiile dintre principalii parteneri sociali - patronul si angajatii - menite sa asigure sporirea productivitatii si a eficientei activitatii economice.


Definitiile mentionate nu contin elemente contradictorii, ci se completeaza reciproc, fiecare definitie contribuind la descrierea continutului MRU.

Managementul resurselor umane reprezinta ansamblul de activitati generale si specifice privitoare la asigurarea, mentinerea si folosirea eficienta a personalului din cadrul unui agent economic.

Deci, MRU presupune o abordare sau o tratare totala, globala, interdisciplinara si profesionala a problematicii personalului din cadrul unei organizatii.

3. Evolutia istorica a managementului resurselor umane

Pentru intelegerea cit mai deplina a continutului actual al MRU una din primele necesitati o reprezinta intelegerea evolutiei istorice a acestuia. Una dintre variantele de periodizare prezentata in literatura de specialitate si acceptata de numerosi specialisti in domeniul MRU este aceea care cuprinde urmatoarele etape:

Etapa empirica

Etapa bunastarii si prosperitatii

Administrarea personalului

Managementul personalului - faza de dezvoltare

Managementul personalului - faza matura

MRU - prima faza

MRU - a doua faza.Etapa empirica - isi are inceputurile in cele mai vechi timpuri - pana spre sfarsitul secolului al 19-lea. Se baza pe intuitie, bunsimt, traditie si experienta, iar activitatile de personal vizau indeosebi latura tehnico-organizatorica si numai tangential aspectele manageriale, deoarece succesul era considerat ca un rezultat exclusiv al unor calitati personale.

Etapa bunastarii si prosperitatii - fondatorul F.Taylor, perioada de avant a capitalismului, proprietarii se preocupa tot mai mult de imbunatatirea conditiilor de munca, precum si de asigurarea unor facilitati angajatilor (cantine, programe medicale).

Administrarea personalului - etapa de dezvoltare a functiei de personal, care in timp poate fi localizata in perioada dintre cele doua razboaie mondiale si in care apar noi cerinte in domeniul resurselor umane  datorita cresterii marimii organizatiilor si complexitatii activitatilor. Dezvoltarea sindicatelor si a legislatiei muncii din perioada anilor 30 a dus la o implicare tot mai mare a organizatiilor in negocierile colective, rezolvarea revendicarilor angajatilor. Scoala resurselor umane, reprezentata de Mayo, a accentuat nevoile sociale ale oamenilor si importanta variabilelor de ordin psihologic. S-au intensificat preocuparile in ce priveste studiul factorilor mediului ambiant, organizarea regimului de munca si odihna, adoptarea unui stil de conducere participativ. In cadrul intreprinderilor au inceput sa fie create compartimente de personal, care au reprezentat un progres real pentru dezvoltarea functiei de personal.

Managementul personalului - faza de dezvoltare - etapa specifica perioadei celui de-al doilea razboi mondial si a anilor 50, cand reconstructia postbelica, expansiunea rapida a organizatiilor, schimbarile tehnologice si internationalizarea economiei au creat conditii deosebit de favorabile pentru dezvoltarea functiei de RU. Se mai simtea si deficit de forta de munca. Toate aceste aspecte au determinat o anumita prioritate acordata problemelor de recrutare, remunerare, restructurarii serviciilor de personal, marcand astfel inceputurile administrarii moderne a personalului.

Managementul personalului - faza matura specifica anilor 60-70 si se caracterizeaza printr-o abordare mai complexa a problematicii RU, printr-o implicare mai mare a managerilor de personal in strategia personalului si in problemele strategice ale organizatiei. Se dezvolta planificarea personalului, iar metodele si tehnicile de selectie, pregatire si evaluare cunosc un proces continuu de perfectionare.

Managementul RU - prima faza - este caracteristica perioadei antreprenoriale a anilor 80 cand in universitatile americane apare conceptul de MRU, iar functiei de personal i se confera acelasi statut ca si celorlalte functii ale organizatiei. Preocuparile acestei perioade sunt tot mai mult orientate spre determinarea dimensiunii umane a schimbarilor organizationale si integrarea strategiilor din domeniul RU in strategia globala a organizatiei.

Managementul RU - a doua faza inceputul anilor 90 - pe prim plan se pune necesitatea promovarii avantajelor muncii in echipa si ale climatului organizational. Se remarca importanta acordata problemelor de motivare si comunicare, precum si a unor concepte relativ noi, ca de exemplu, managementul recompensei, managementul culturii, etc. Aceasta continua dezvoltare a MRU a dus la transformarea sa treptata dintr-un domeniu strict definit si ingust intr-o functie strategica. Prin urmare, in aceasta etapa este relevata contributia deosebit de importanta a activitatilor de personal si a strategiilor si politicilor din domeniul RU la succesul organizatiei, precum si importanta pregatirii specialistilor in domeniul respectiv.


4. Etapele managementului resurselor umane

In literatura de specialitate sunt evidentiate urmatoarele etape ale MRU:

Planificarea strategica a resurselor umane;

Analiza si descrierea posturilor;

Recrutarea personalului;

Selectia personalului;

Angajarea la serviciu a personalului;

Adaptarea la munca a personalului;

Evaluarea competentei personalului;

Instruirea personalului;

Promovarea si planificarea carierei personalului.


Toate etapele numite mai sus vor fi descrise in temele urmatoare.