Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    

 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
Notiuni de regulament in jocul de baschet

Notiuni de regulament in jocul de baschet
Jocul de baschet se desfasoara intre doua echipe,formate din cate 5 jucatori,fiecare echipa avand dreptul la cate 5 inlocuitori care stau pe banca rezervelor,alaturi de antrenor,asistentul acestuia sau conducatorul echipei.


Jucatorii,purtand,pe fata si spatele tricoului,numere de la 4 la 15,pot,de-a lungul jocului,sa fie schimbati ori de cate ori antrenorul considera acest lucru necesar,solicitand schimbarea la masa oficialilor.

Schimbarea de jucatori este permisa numai cand ea devine regulamentar posibila,adica atunci cand cronometrul este oprit ca urmare unei abateri comise de echipa adversa,ori de cate ori jocul urmeaza sa fie reluat printr-o angajare 1 la 1 sau cand s-a acordat minute de intrerupere.

Durata jocului este de doua reprise a cate 20 de minute de joc efectiv,fiecare cu o pauza de 10 minute intre reprise,jocul se prelungeste cu atatea reprise a 5 minute de joc efectiv(pauza de 2 minute,cu schimbarea panourilor dupa fiecare repriza de prelungiri),pana cand una din echipe are la sfarsitul timpului de joc un avataj de puncte.

Jocul este condos de 2 arbitri,asistati de trei oficiali:un scorer(care inregistreaza in foaia de arbitraj punctele inscrise,greselile comise de catre fiecare jucator,minutele de intrerupere etc.),un cronometror(care opereaza cu cronometrul timpul efectiv de joc) si operatorul pentru 30 de secunde-durata maxima in care trebuie sa se inscrie in orice atac.
Fiecare antrenor are dreptul de a solicita cate 2 minute de intrerupere pe repriza si unul pentru fiecare eventuala prelungire.

In timpul acestor minute de intrerupere el poate discuta cu jucatorii sai la marginea terenului de joc.

Cand o echipa intra in posesia mingii,ea dispune de un rastimp de 30 de secunde pentru efectuarea atacului.

Scopul jocului este simplu si logic:sa se incerce trecerea mingii prin cosul advers.In caz de reusita,inseamna ca s-a inscris un cos,iar echipa care a realizat acest lucru obtine doua puncte.Un cos inscris din aruncare libera valoreaza un punct,iar un cos reusit de la linia de 6,25(linia de 3 puncte) valoreaza 3 puncte.Scorul reprezinta suma acestor puncte pentru fiecare echipa.

Mingea este jucata cu mainule;prin aceasta jucatorul are posibilitatea de a controla cu precizie,forta si rapiditate obiectul de joc.Lovirea mingii cu piciorul sau cu pumnul constituie abatere.

Inaintarea cu mingea este supusa anumitor restrictii,care,in fond,determina o mare parte din tehnica jucatorului.Este interzisa alergarea cu mingea in maini.In caz de abatere,arbitrii sanctioneaza echipa respective cu pasi si jocul este reluat de adversari prin repunerea mingii in joc,din afara terenului,de la linia laterala.

Jucatorul cu mingea poate inainta in teren dribland,adica sa dea o anumita impulsie mingii,facand-o sa sara din sol,folosind pentru aceasta doar o singura mana.Numarul de driblinguri este nelimitat.Driblingul poate fi executat pe loc sau in alergare,jucatorul putand face oricati pasi atunci cand mingea nu este in contact cu mana sa.

Un jucator care si-a terminat driblingul nu poate sa reinceapa un nou dribling;in acest caz el comite abaterea de dublu dribling.

Greseala personala face parte din infractiunile sanctionate prin regulament:este interzis oricarui jucator de a provoca contacte personale in timpul jocului.Arbitrul este cel care decide daca contactul produs reprezinta o greseala personala semnalizand aceasta prin fluier si gestica,moment in care cronometrul se opreste,indicand scorerului(cu ajutorul degetelor) numarul celui vinovat.Echipa lezata va repune mingea in joc din afara terenului.In cazul in care greseala personala a fost comisa asupra unui jucator care arunca la cos si mingea intra in cos,cosul conteaza si respectivul jucator mai beneficiaza de o aruncare libera;daca mingea nu intra in cos,el va beneficia de doua aruncari libere.

Cand o echipa acumuleaza 8 greseli comise de jucactorii sai intr-o repriza,orice greseala comisa in continuare va fi penalizata cu doua aruncari libere acordate echipei adverse.

Dupa inscrierea unui cos,din joc sau dupa ultima aruncare libera,cealalta echipa va relua jocul,repuynand mingea in joc din afara liniei de fund a terenului.Orice jucator care a comis cinci greseli va trebui sa paraseasca jocul,urmand sa fie inlocuit de un alt jucator.Echipa care ramane intr-un singur jucator pe teren pierde jocul,care se considera terminat.

O comportare nesportiva a unui jucator este considerata ca o greseala tehnica ce se inregistreaza in contul vinovatului,adversarul beneficiind de doua aruncari libere.

Antrenorul,asistentul sau si jucatorii inlocuitori pot si ei comite o greseala tehnica,sanctionata cu o singura aruncare libera,urmata de o repunere a mingii in joc-indiferent de rezultatul aruncarii-din afara terenului,de la linia de centru,de catre echipa adversa.Se mai pot comite si alte feluri de greseli:

-greseala intentionata, care este o greseala personala comisa in mod deliberat de catre un jucator

-greseala dubla sanctionata impotriva a doi adversari care se faulteaza reciproc,aproximativ in acelasi timp,jocul reluandu-se in acest caz,printr-o angajare intre cei doi vinovati

-greseala multipla,cand doi sau mai multi jucatori ai aceleiasi echipe,comit,aproximativ in acelasi timp,cate o greseala personala aceluiasi adversary.In acest caz se vor acorda doua aruncari libere jucatorului lezat,iar in cazul in care greseala a fost comisa in momentul aruncarii cosul conteaza si se mai acorda o singura aruncare libera.

-greseala descalificatorie personala sau tehnica,dictate impotriva unei atitudini nesportive grave,in urma careia jucatorul vinovat trebuie sa paraseasca definitive terenul de joc,jocul reluanduse ca in cazul comiterii unei greseli intentionate.

Angajarea intre doi apare frecvent in jocul de baschet.Este un mod de a se relua jocul nu numai la inceputul reprizelor sau prelungirilor,dar si in urma unei mingi tinute,abateri de la regula de 5 secunde,a unei mingi iesite in afara terenului cand exista dublu asupra jucatorului care a atins-o ultimul sau cand se dicteaza greseala dubla.Angajarea intre doi se face numai in interiorul unuia dintre cele trei cercuri marcate pe suprafata terenului de joc.Pentru angajar,arbitrul trebuie sa arunce mingea vertical si atat de sus incat cei doi jucatori sa nu o poata atinge in saritura lor decat dup a ce aceasta a atins inaltimea maxima.Si unul si celalalt jucator pot atinge de doua ori mingea fara ca aceasta sa fi atins solul sau sa fi fost jucata de alti jucatori.

In urma unei aruncari la cos,un jucator nu are voie sa atinga inelul atunci cand mingea se gaseste deasupra cosului.De asemenea nu este permisa interventia la mingea care se gaseste pe o traiectorie descendenta in urma aruncarii la cos.

In jocul de baschet sunt o serie de reguli legate de durata:


-regula de 3 secunde: timpul maxim permis unui jucator de a statoiona in zona de restrictie,din terenul de atac atunci cand echipa sa este in posesia mingii

-regula celor 5 secunde:se refera la trei situatii si anume:

-in cazul repunerii mingii in joc din afara terenului

-in cazul executiei unei aruncari libere

-in cazul in care posesorul mingii,marcat strans,nu joaca mingea dupa ce a terminat driblingul

-regula celor 8 secunde:durata maxima admisa pentru trecerea mingii in zona de atac a echipei respective.

-regula celor 20 secunde:timpul maxim acordat pentru efectuarea unei schimbari de jucatori,in caz de depasire,se acorda automat minut de intrerupere echipei in culpa.

-regula celor 24 secunde:prin care se determina durata maxima a atacului.In cazul executiei unei aruncari libere,jucatorii celor doua echipe se vor aseza in afara liniilor ce delimiteaza zona de restrictie(in apropierea liniei de fund,aparatorii).La ultima aruncare libera,jucatorii nu au voie sa depaseasca liniile zonei de restrictie,inainte ca mingea sa fi atins inelul.Daca aruncarea este reusita,regula se neglijeaza.In caz contrar.daca aparatorul se face vinovat de aceasta,aruncarea se repeat;daca va fi vinovat atacantul,jocul se reia de catre adversary prin repunerea mingii in joc din lateral;daca ambii adversari se fac vinovati de incalcarea acestei reguli,jocul va fi reluat printr-o angajare 1 la 1.Terenul de joc,de dimensiuni relative reduse,reprezinta o suprafata plana neteda care are dimensiunile de 26/14 m,cu tolerante de plus 2 m in lungime si plus-minus 1m in latime,proportional.Suprafata de joc poate fi din lemn,parchet sau plastic pentru sala,din asphalt,tartan sau din podiumuri din lemn sau plastic pentru terenurile descoperite.

Pe suprafata terenului sunt marcate doua zone de restrictie,in forma trapezoidala,cu dimensiunile de 6m(baza mare) ,3,60m(baza mica) si 5,8 m distanta dintre cele doua baze.Pe teren mai sunt marcate 3 cercuri cu diametrul de 3,60m.Liniile lungi ale terenului poarta denumirea de "linii laterale",iar cele care marcheaza latimea lui"linii de fund".

In afara acestor linii de fund,la mijlocul lor,este instalat cate un panou ce are dimensiuniile de 1,80/1,20m.Panourile sunt asezate vertical fata de sol si cu proiectie de 1,20 m in interiorul terenului.Marginea de jos a panoului se afla la o distanta de 2,75m fata de sol.Cosul montat pe panou are diametrul de 45 cm,departat de panou la 15 cm si deasupra solului la 3,05m.

Mingea de baschet este sferica,fiind fabricate dintr-o camera de cauciuc acoperita cu o anvelopa din piele sau material plastic,cu o circumferinta de 75-78 cm,iar greutatea de 600-650 g.