Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
TESTUL FROSTIG - Teste de top
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
 
Bacalaureat | Licenta | Mastera | Teste Natioanle | Informatii generale

TESTUL FROSTIG


Testul Frostig ( The Marianne Frostig Developmental Test of Visual Perception) s-a concretizat în urma studiilor întreprinse de Frostig si colegii sai privind relatia dintre întârzierile în dezvoltarea vizual-motorie si slaba performanta scolara. Concluziile muncii acestui colectiv ( Frostig, Maslow, Leferver si Whittlesey, 1964) au fost ca este necesar un screening vizual-motor înaintea clasei I pentru a determina capacitatea copilului de a face fata cerintelor scolare, în special în achizitia cititului si scrisului.
Acest test poate fi aplicat copiilor între 4 si 8 ani, prescolari, scolari mici sau copii mari care întâmpina dificultati la învatare, la acestia evaluarea având caracter clinic. De asemenea, se poate aplica copiilor deficienti mintal, sau la cei cu probleme de comportament, copiilor surzi sau cu tulburari auditive ( la acestia instructiunilor fiind date prin limbajul mimico-gestual), copiilor cu handicap neuromotor ( acestia nu vor utiliza creionul ci vor încerca sa raspunda aratând cu degetul).
Testul masoara capacitatile perceptive si motrice prin 5 subteste:
1) Coordonarea ochi-mâna. Sarcina subiectului este aceea de a trage linii drepte, serpuite sau întrerupte între distante diferite.
2) Obiectul – fondul perceptiei. Vizeaza capacitatea subiectului de a diferentia între fondul perceptiei si obiectul perceptiei, pe fonduri care se complica gradual. Testul cuprinde de asemenea figuri geometrice ascunse care trebuie identificate.
3) Constanta formei. Subtestul presupune recunoasterea unor figuri geometrice în timp ce acestea îsi schimba marimea, constructia si plasarea spatiala, diferentierea acestor figuri de alte constructii geometrice. Sunt utilizate ca modele obiectuale cercuri, patrate, alte patrulatere, elipse.
4) Pozitia spatiala. Examineaza recunoasterea pozitiei formelor prezentate serial. În test se utilizeaza desene simplificate ale unor obiecte cotidiene.
5) Relatiile spatiale: analiza formelor si a modelelor simple. Formele sunt alcatuite din linii de diferite lungimi si unghiuri, pe care copilul trebuie sa le copieze. Pentru a ajuta copilul exista puncte de sprijin.


MODUL DE ADMINISTRARE


Înaintea si în timpul aplicarii probei, examinatorul va tine cont de urmatoarele situatii posibile:
1) Instructiunile de lucru pot fi repetate în cazul în care subiectul nu a înteles ce are de facut, însa ele trebuie date întotdeauna standard, nu trebuie detaliate, explicitate sau spuse într-o forma care sa-i sugereze copilului solutia. Înainte de începerea aplicarii trebuie sa ne asiguram ca copilul a înteles instructiunile.
2) Trebuie sa avem grija sa nu existe pe masa de lucru alte obiecte în afara celor pe care le utilizam în momentul respectiv. Trebuie sa tinem cont de aceasta mai ales în cazul unui copil cu ADHD.
3) Testul poate fi aplicat individual sau colectiv.
4) Timpul necesar pentru aplicarea colectiva a testului este de aproximativ o ora, iar pentru aplicarea individuala este de 30-40 minute. În cazul în care se constata ca testul solicita prea mult copilul, se pot acorda pauze pentru ca el sa se poata destinde. De aceasta recomandare trebuie sa se tina seama mai ales în cazul copiilor cu handicap mental sau cu ADHD.
DESCRIEREA SUBTESTELOR


Coordonarea ochi-mâna cuprinde itemii: proba soricelului, proba casutelor, proba copacilor, proba masina-garaj, proba formelor umane, proba liniilor serpuite, proba bilelor, proba punctelor, proba stelelor, proba perelor, proba copacilor II, proba “doua puncte”, proba “trei puncte”, proba “trei puncte II”. La scolarii mici se aplica pâna la “proba liniilor serpuite” inclusiv.
Obiectul-fondul perceptiei cuprinde itemii: proba triunghi, proba dreptunghi, proba cruce, proba luna, proba “doua stele”, proba “patru stele”, proba zmee, proba ou.
Constanta formei cuprinde itemii: proba cercuri, proba patrate, proba cercuri II, proba patrate II.
Pozitia spatiala cuprinde itemii: proba mese, proba scaune, proba luna, proba scara, proba flori, proba omuleti de zapada, proba minge.
Relatii spatiale cuprinde itemii: proba puncte, proba puncte II, proba puncte III, proba puncte IV, proba puncte V, proba puncte VI.


 

 


 
Copyright 2005 - 2023 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite